Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal » » 2020 » Vasario » 7

Ar ankštinės daržovės gali būti labai naudingos ir apsaugoti nuo itin dažnos ligos?

Neseniai buvo atlikta mokslinių tyrimų apžvalga ir metaanalizė dėl ankštinių daržovių poveikio širdies sveikatai. Surinkę daugybės anksčiau atliktų mokslinių tyrimų ir analizių duomenis, naujausio tyrimo autoriai priėjo prie išvados, kad ankštinės daržovės gali būti naudingos širdies sveikatai, tačiau įrodymai nėra labai tvirti, teigia medicalnewstoday.com.

Niekam nekyla klausimų, jog mityba, kalbant apie sveikatą, vaidina vieną svarbiausių vaidmenų. Vargiai ar bereikia žmones įtikinėti, kad nesveika vartoti daug cukraus, druskos ir riebalų, o subalansuota mityba ir gausus šviežių vaisių ir daržovių vartojimas mažina tam tikrų sveikatos būklių riziką.

Kaip jau žinoma, gana sunku patvirtinti atskirų maisto produktų poveikį specifinėms būklėms. Tai pamėgino atlikti neseniai žurnale „Advances In Nutrtion“ aprašytos analizės autoriai. Jie norėjo panagrinėti ankštinių daržovių – pupų, žirnių ir lęšių – poveikį širdies veiklai. Mokslininkai ypatingą dėmesį skyrė širdies ir kraujagyslių sistemos ligoms ir mirtingumui nuo tokių ligų. Tarp tokių ligų yra ir koronarinė širdies liga, miokardo infarktas ir insultas.

Mokslininkai taip pat nagrinėjo ankštinių daržovių vartojimą kenčiant nuo diabeto, hipertenzijos ir nutukimo.

Kodėl ankštiniai?

Ankštinėse daržovėse yra gausu ląstelienos, baltymų ir maistinių medžiagų. Jose taip pat mažai riebalų ir cukraus. Todėl šio tyrimo autoriai aiškina: „Amerikos širdies asociacija, Kanados širdies ir kraujagyslių ligų draugija bei Europos kardiologų draugija ragina vartoti ankštinių produktų“ kaip blogojo cholesterolio (LDL) kiekio mažinimo priemonę, padedančią mažinti kraujospūdį ir kontroliuoti diabetą.

Europos diabeto studijų asociacija neseniai užsakė atlikti seriją sisteminių apžvalgų ir metaanalizių. Remdamasi jų rezultatais, asociacija tikisi atnaujinti dabartines rekomendacijas dėl ankštinių daržovių vartojimo kaip prevencinės priemonės užkertant kelią kardiometabolinėms ligoms.

Ankštinės Daržovės, daržovės, maistas, mityba, sveikata, širdis, krauj

Dabartinės analizės metu autoriai palygino duomenis apie mažiausiai ir daugiausiai ankštinių daržovių suvartojančius žmones. Jie nustatė atitinkamai 8, 10, 9 ir 13 proc. širdies ir kraujagyslių sistemos ligų, hipertenzijos ir nutukimo atvejų rizikos sumažėjimą.

Tačiau mokslininkai nenustatė ankštinių daržovių vartojimo ir miokardo infarkto, diabeto ar insulto atvejų ryšio. Taip pat nebuvo pastebėtas ir ankštinių daržovių vartojimo ir mirtingumo nuo širdies ir kraujagyslių sistemos ligų, koronarinės širdies ligos ar insulto ryšys.

Nors mokslininkų komanda nustatė teigiamą gausaus ankštinių daržovių vartojimo ir tam tikrų širdies ir kraujagyslių sistemos veiklos rodiklių pablogėjimo rizikos santykį, išvados yra santykinai neutralios.

„Bendras gautų įrodymų tvirtumas buvo pripažintas „mažu“ kalbant apie širdies ir kraujagyslių sistemos ligas bei „labai mažu“ kalbant apie visas kitas būkles“, – konstatavo mokslininkai. Jų teigimu, dabar gauti duomenys rodo, kad ankštinės daržovės yra siejamos su sumažėjusią širdies ir kraujagyslių sistemos ligų rizika bei labai maža koronarinės širdies ligos, hipertenzijos ir nutukimo rizika.

Sunkumai

Vienas iš pagrindinių sunkumų, su kuriais susiduria mokslininkai, tirdami mitybos ir sveikatos dalykus, yra vadinamoji likutinė paklaida. Pavyzdžiui, jeigu kas nors valgo daugiau ankštinių daržovių už vidutinį statistinį gyventoją, vadinasi toks žmogus apskritai valgo daugiau daržovių. Ir, priešingai, kas nors, kas valgo mažiau ankštinių daržovių, gali valgyti mažiau vaisių ir daržovių apskritai.

Tokiais atvejais sunku tiksliai nustatyti, koks yra specifinis ankštinių daržovių poveikis. Veikiausiai poveikis yra tiesiog dėl gausesnio daržovių vartojimo.

Be to, labai tikėtina, kad daugiau daržovių savo racione vartojantis ir apskritai sveikai besimaitinantis žmogus taip pat ir sportuoja. Todėl beveik neįmanoma nustatyti, ar galutiniam rezultatui įtakos turi ankštiniai produktai, bendra mityba ar bendra gyvensena, nurodo mokslininkai.

Dar kita problema susijusi su žmogaus atmintimi ir jo paties pateikta informacija apie mitybą. Žmogaus atmintis, kokia įspūdinga ji bebūtų, gali klysti. Vienas mokslinis tyrimas šiuo klausimu parodė, kad pačių žmonių pateikti duomenys apie suvartojamus maisto produktus „yra tokie prasti, kad beveik visiškai netinkami moksliniams tyrimams“.

Mokslininkai mėgina iki minimumo sumažinti tokių veiksnių poveikį, tačiau tai padaryti sunku. „Nepaisant to, kad analizė apėmė kelis didelius ir itin aukštos kokybės kohortinius tyrimus, tai, kad neįmanoma visiškai panaikinti likutinės paklaidos, yra vienas iš visų stebimųjų tyrimų apribojimų“, – konstatuoja naujausio tyrimo autoriai.

Visgi akademikai mano, kad gausesnis ankštinių daržovių vartojimas yra labai naudingas širdžiai. „Širdies ir kraujagyslių sistemos ligos yra pagrindinė ir brangiausia mirties priežastis pasaulyje. Vien tik Jungtinių Valstijų ekonomikai tokios ligos kainuoja beveik 1 mlrd. JAV dolerių per dieną“, – sakė viena iš šio tyrimo autorių, Vašingtone veikiančio Gydytojų komiteto už atsakingą mediciną narė mokslų daktarė Hana Kahleova.

Todėl labai svarbu ir toliau tyrinėti viską, kas susiję su širdies sveikata, sakė ji. Be to, jeigu tik nedidelis mitybos pakeitimas galėtų nors kiek padėti, visos populiacijos mastu tai būtų ženklus pasiekimas.

Publikuoja: delfi.lt

Įvertink šį straipsnį Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą PARANORMAL turinį.

Visi svetainės pateikti straipsniai, sveikatos patarimai yra pramoginio pobūdžio iš interneto platybių. Prieš naudodami patarimus, pasitarkite su tos srities specialistu. Svetainė neatsako už duomenų tikslumą. Visos teisės apsaugotos.
Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomonėmis su kitais.
avatar
TAIP PAT SKAITYKITE:
18.02.2020 laikas 11:31 Surastas „Bermudų trikampyje“ pradingęs laivas „SS Cotopaxi“
Identifikavus beveik prieš šimtmetį pradingusio laivo nuolaužas buvo paneigta viena iš populiarių sąmokslo teorijų, kad 1925 m. pradingęs laivas „SS Cotopaxi“ yra kažkaip susijęs su sunkiai paaiškinamais įvykiais Bermudų trikampyje. Sausuosius krovinius gabenęs garlaivis turėjo plaukti į Havaną, tač...

Skaityti daugiau

17.02.2020 laikas 20:35 Trumpas artrito profilaktikos ir gydymo žinynas
Tai greitai peržiūrimas sąrašas, kuriame apibendrinta daugelis faktų ir pastebėjimų, minėtų šiame leidinyje. Jei jus jau kamuoja artritas, laikykitės patarimų prižiūrint patyrusiam profesionalui. Taip pat pasitarkite su mitybos specialistu - jis nustatys būtent jums tinkamiausias maisto papildų doze...

Skaityti daugiau

17.02.2020 laikas 12:38 Ar egzistuoja ketvirtoji Gizos piramidė? Kur ji dingo?
Egipto piramidės yra vienas populiariausių turistų traukos objektų visame pasaulyje – į jas pažiūrėti kiekvieną dieną atvyksta žmonės iš tolimiausių pasaulio kampelių. Dažnai apie Egiptą girdime ir iš archeologų – mat šis kraštas yra puiki vieta daryti naujus atradimus ir tirti senovės pasaulį....

Skaityti daugiau

17.02.2020 laikas 12:09 Kodėl žagsime? Štai kodėl taip nutinka ir kas gali padėti
Žagsėjimas gali erzinti, tačiau dažniausiai jis būna trumpalaikis. Vis dėlto kai kuriems žmonėms gali pasikartoti nuolatinio žagsėjimo epizodai. Nuolatinis žagsėjimas, dar žinomas kaip lėtinis žagsėjimas, pasireiškia žagsėjimu be paliovos ilgiau nei 48 valandas....

Skaityti daugiau

17.02.2020 laikas 10:45 Prieš veikdamos imuninės ląstelės atsiklausia savo kaimynų
Kai žmogus turi priimti svarbų sprendimą, jis dažnai klausia aplinkinių patarimo. Mūsų imuninės ląstelės elgiasi panašiai: jos pasitaria prieš priimdamos kolektyvinį sprendimą dėl tinkamo reagavimo į grėsmę. Žinios apie šį gyvybiškai svarbų ir sudėtingą procesą galėtų padėti apsaugoti ir gydyti žmon...

Skaityti daugiau

16.02.2020 laikas 22:46 Laktofermentuotas svogūnas: veiksmingas probiotikas, kuris rūpinasi mūsų sveikata
Prieš pradėdami kalbėdami apie laktofermentuotų svogūnų savybes, reikėtų pažymėti, kad mes kalbame apie procesą, kuris padeda išsaugoti daržovių savybes.

Skaityti daugiau