- 22.12.2018
- 3.0 Reitingas
- 3440 Peržiūros
- Komentarai
Nuo seno žiemai žmonės raugindavo kopūstus. O kopūstų rauginimo receptų – galybė. Turbūt sunku rasti žmogų, kuris raugindamas kopūstus nepanaudotų kokios nors savo gudrybės, kurios pagalba jam skaniausi būtent jo rauginimo kopūstai. Ir visuose receptuose būtini komponentai – cukrus ir druska. O ar galima apseiti be jų ir gauti puikaus skonio raugintus kopūstus?
Atsakymas taip. Mes jau eilę metų raugiame kopūstus be druskos ir cukraus ir jų skoniu esame labai patenkinti, o ir pasigaminti juos lengva.
Pirmiausiai, pasiryžkite vieną kopūstą paaukoti. Bet ne bet kam, o savo ir artimųjų labui.
Kopūstas rauginimui paprastai pjaustomas arba sutarkuojamas ir užpilamas šaltu vandeniu (kad apsemtų). Paliekama rūgti apie 3 paras šiltai. Po to, kai atsiranda rūgštus kvapas, paragaukite skystį – jis turi būti maloniai, švelniai rūgštus.
Kopūstas nuspaudžiamas ir išmetamas. Bus naudojamas tik skystis – tai jūsų raugas. Jis perkošiamas.
Jau kitas kopūstas supjaustomas kaip rauginimui ir dedami prieskoniai, kas ką mėgsta: morkos su kmynais, spanguolės arba lauro lapai, pipirai ir t.t.
Kopūstą su prieskoniais sumaišome, sudedame į rauginimui skirta indą ir užpilame pasigamintu raugu.
Paslegiame.
Šiltai laikome 2 paras, 2 kart per dieną badome medine lazdele, kad išeitų rūgimo metu sisdariusios dujos.
Po to kopūstai laikomi 3 paras vėsiai. Ir viskas. Po to galime valgyti. Jus nustebins labai švelnus kopūstų skonis. Mes pripratę prie aštresnio skonio todėl raugintus kopūstus naudojame kaip pagrindą ir dedame aštresnius priedus: burokėlius, svogūnus su aliejumi ir t.t.
Tokie kopūstai tinka ir sriubai virti. Naudojami tik kopūstai. Likęs skystis (raugas) naudojamas kitai porcijai raugti.
Tokiu būdu nereikia didelių indų, galima raugti tik, pavyzdžiui, vieną kopūsto galvą. Jau turint pasigamintą raugą, kopūstai greičiau įrūgsta. Jei tuo metu nenorime raugti kitos porcijos, raugą galime išlaikyti šaldytuve uždarame inde iki mėnesio.
Jeigu raugti daugiau neketiname, raugą galime išgerti tai labai skanu ir sveika.
...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.
Susijusios naujienos:
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
Skaityti daugiau
Skaityti daugiau