Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paslapčių ir Žinių Pasaulis » Liaudies medicina, Sveikata » 2018 » Gruodžio » 22

Rauginti kopūstai – be cukraus ir druskos

Nuo seno žiemai žmonės raugindavo kopūstus. O kopūstų rauginimo receptų – galybė. Turbūt sunku rasti žmogų, kuris raugindamas kopūstus nepanaudotų kokios nors savo gudrybės, kurios pagalba jam skaniausi būtent jo rauginimo kopūstai. Ir visuose receptuose būtini komponentai – cukrus ir druska. O ar galima apseiti be jų ir gauti puikaus skonio raugintus kopūstus?

Atsakymas taip. Mes jau eilę metų raugiame kopūstus be druskos ir cukraus ir jų skoniu esame labai patenkinti, o ir pasigaminti juos lengva.

kopūstai, rauginti kopūstai, receptas, cukrus, druska, mityba

Pirmiausiai, pasiryžkite vieną kopūstą paaukoti. Bet ne bet kam, o savo ir artimųjų labui.

Kopūstas rauginimui paprastai pjaustomas arba sutarkuojamas ir užpilamas šaltu vandeniu (kad apsemtų). Paliekama rūgti apie 3 paras šiltai. Po to, kai atsiranda rūgštus kvapas, paragaukite skystį – jis turi būti maloniai, švelniai rūgštus.

Kopūstas nuspaudžiamas ir išmetamas. Bus naudojamas tik skystis – tai jūsų raugas. Jis perkošiamas.

Jau kitas kopūstas supjaustomas kaip rauginimui ir dedami prieskoniai, kas ką mėgsta: morkos su kmynais, spanguolės arba lauro lapai, pipirai ir t.t.

Kopūstą su prieskoniais sumaišome, sudedame į rauginimui skirta indą ir užpilame pasigamintu raugu.

Paslegiame.

Šiltai laikome 2 paras, 2 kart per dieną badome medine lazdele, kad išeitų rūgimo metu sisdariusios dujos.

Po to kopūstai laikomi 3 paras vėsiai. Ir viskas. Po to galime valgyti. Jus nustebins labai švelnus kopūstų skonis. Mes pripratę prie aštresnio skonio todėl raugintus kopūstus naudojame kaip pagrindą ir dedame aštresnius priedus: burokėlius, svogūnus su aliejumi ir t.t.

Tokie kopūstai tinka ir sriubai virti. Naudojami tik kopūstai. Likęs skystis (raugas) naudojamas kitai porcijai raugti.

Tokiu būdu nereikia didelių indų, galima raugti tik, pavyzdžiui, vieną kopūsto galvą. Jau turint pasigamintą raugą, kopūstai greičiau įrūgsta. Jei tuo metu nenorime raugti kitos porcijos, raugą galime išlaikyti šaldytuve uždarame inde iki mėnesio.

Jeigu raugti daugiau neketiname, raugą galime išgerti tai labai skanu ir sveika.

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
2020-09-02 laikas 14:43 Receptai Apverstas obuolių pyragas su cinamonu
Obuolius nulupti ir supjaustyti į 8 skilteles. Ant likusios sviesto keptuvėje suberti rudąjį cukrų, paskleisti. Ant viršaus suberti obuolius. Iškepusį pyragą palikti apie 10 min pravėsti, tada atsargiai peiliu atskirti nuo keptuvė...

Skaityti daugiau

2019-07-12 laikas 19:15 Receptai Ilgai ieškojau tokio recepto! Grikių ir pievagrybių kotletai

Gaminame namuose. Grikių ir pievagrybių kotletai. Lietuviški patiekalai tavo namuose. Į keptuvę dedame gabalėlį sviesto, pilame šlakelį aliejaus, dedame smulkintą svogūną, pievagrybius, tarkuotą morką ir pakepiname 8-10 minučių...

Skaityti daugiau

2020-07-15 laikas 07:19 Receptai Sveikesni varškėčiai su avižų miltais ir bananais
Nuo tos dienos kai pamėgau avižų miltus, pas mane namuose jų būna visada, nes noriu atrasti dar naujų receptų su jais. Taip pat puikiai suprantu, kad gamindama su jais, gaminu sveikesniu patiekalus, kas man irgi labai patinka. O š...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
2025-10-08 laikas 10:02 Rūgštinti obuoliai: nauda sveikatai, įsisavinimas, rizikos ir tradiciniai receptai

Rūgštinti obuoliai – ukrainietiškas probiotinis hitas: gerina virškinimą (probiotikai +30% mikrofloros), stiprina imuną (vitaminas C +25% absorbcija), palaiko širdį (pektinai mažina LDL 10%). Paaiškiname įsisavinimą (žarnyne per 1–2 va...

Skaityti daugiau

2025-10-08 laikas 09:42 Vaistinis valerijonas: nauda sveikatai, įsisavinimas, žala ir tradiciniai receptai

Vaistinis valerijonas – natūralus ramintuvas: gydo nemigą, nerimą, širdies neurozę, padeda menopauzėje. Sužinokite naudą (GABA modulisacija), įsisavinimą (greitas žarnyne), žalą (galvos skausmas, priklausomybė) i...

Skaityti daugiau

2025-10-08 laikas 07:37 Kur dingsta uodai žiemą? Išsami vadovas apie kraujasiurbių žiemojimą, rūšis ir prevenciją
Žiemą uodai dingsta, bet ne amžiams – jie slepiasi diapauzės būsenoje ar kiaušinėlių pavidalu, laukdami pavasario. Šiame išsamiame straipsnyje aptariame uodų gyvenimo ciklą, skirtingų rūšių žiemojimo strategijas ir mokslinius faktus iš tarptautinių š...

Skaityti daugiau

2025-10-07 laikas 18:54 Vienoje teisme teisiami migrantai paaugliai už mokytojos išprievartavimą ir šantažavimą
Trys pagrindiniai kaltinamieji yra 15-metis irakietis, 17-metis rumunas ir 15-metis afganistanietis, kurie kaltinami kelis mėnesius trukusiu teroro kampanija prieš mokytoją.

Skaityti daugiau

2025-10-07 laikas 18:39 Graikija ketina sumažinti prieglobsčio išmokas ir nutraukti būsto subsidijas pabėgėliams
Kiekvienas, kuriam šioje šalyje suteiktas prieglobstis, nebegalės gyventi iš išmokų, mokamų Europos ir Graikijos mokesčių mokėtojų sąskaita

Skaityti daugiau