Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Kaimo naujienos » Sodininkas

Kaip išsaugoti gėles per žiemą?

Kaip išsaugoti gėles per žiemą?

Šiemet mūsų darželiuose, terasose iki dabar žydi gėlės. Net rožės niekaip nepasiduoda rudeniui – jos vis dar apsipylusios žiedais. Argi nesinori darželio ar terasos, balkono gėles išsaugoti kitiems metams? Kurias gėles šaltajam metų sezonui tiesiog privaloma „apgyvendinti“ šiltai, kad pavasarį nereikėtų pirkti naujų ir galėtume vėl džiaugtis savų gėlių žiedais?

Pelargonijos

Tai per žiemą patalpoje lengviausiai išlaikomos gėlės. Geriausia temperatūra pelargonijoms peržiemoti – 5–10 laipsnių šilumos. Jos nori būti šviesoje.

Šiltesnėje patalpoje pelargonijos ima augti, tačiau augina silpnus ūglius. Įneštos į patalpą dažniausiai dalį lapų numeta. Krūmelius galima saikingai nugenėti, nes pavasarį galėsime jas dauginti ūgliais (juos tiesiog įkišus į žemę arba pamerkus į vandenį, kol išleis šaknis).

Rudenį ir žiemą tręšti pelargonijų nereikia, taip pat nereikia daug laistyti. Nebijokite, neišdžius. O pavasarį už jūsų rūpestį atsidėkos žiedais.

Brugmansijos

Brugmansijos (kitaip – angelų trimitai) žiemoja vėsioje ir šviesioje patalpoje. Optimali laikymo temperatūra – 5–10 laipsnių šilumos. Nešant į patalpą galima gerokai apgenėti, nes paprastai jos užauga labai didelės, tad žiemojimui reikia didesnės patalpos. Jeigu ketinate laikyti oranžerijoje, genėti nebūtina. Maždaug kartą per mėnesį reikėtų palaistyti, galima ir dažniau, jeigu laikote šiltesnėje patalpoje. Tačiau šiltoje patalpoje brugmansijų laikyti neverta – išleis silpnus ūglius, iš kurių nebus naudos, o pats augalas per žiemą nepailsės, nusilps, vasarą mažiau žydės.

Kanos

Tai dabar ypač madingos gėlės, kurias dažnai sodiname ne tik darželyje, bet ir į vazonus, vienas ir šalia kitų gėlių. Kanas reikia nukasti po pirmųjų šalnų, prieš tai nupjovus stiebus. Geriausiai peržiemoja rūsyje, prie 4–5 laipsnių šilumos. Bent kiek mažesnėje temperatūroje jos greičiausiai supūva. Kanos negali perdžiūti, tad nepamirškite palaistyti, jei žemė išdžiūsta. Geriausia laikyti dėžėse, šaknis apipylus durpe arba smėliu. Vasarį jau galima išnešti iš rūsio ir prižiūrėti kitoje vėsioje patalpoje.

Jurginai

Visus jurginus iškaskite po pirmų šalnų. Stiebus nupjaukite palikdami bent kelis centimetrus prie šakniagumbių, kad šaknys nebūtų pažeistos ir per žiemą išliktų sveikos. Kasti reikėtų toliau nuo stiebo ir labai atsargiai, nes šakniagumbiai yra plačiai išsidėstę. Dėti į dėžes reikėtų atsargiai nupurčius žemę. Jurginai žiemoja sausose patalpose, kuriose laikosi 3–6 laipsniai šilumos. Žiemą verta apžiūrėti šakniagumbius ir, pamačius puvinių, juos iš karto šalinti.

Bakopos

Tai pelkių gėlės, vis labiau mėgstamos Lietuvoje. Jos puošia terasas pakabinamuose vazonuose. Žiemą bakopas su krepšeliais, kuriuose auga, pakabinkite vėsioje vėdinamoje vietoje. Šiltoje patalpoje reikės dažniau laistyti. Nevėdinamoje patalpoje gali užpulti ligos. Laikant žemesnėje temperatūroje laistyti reikia labai mažai.

Begonijos

Kai kurios begonijų rūšys tinkamomis sąlygomis gali žydėti visus metus, vis dėlto per žiemą jas išlaikyti gana sunku. Begonijų šakniagumbiai nedideli ir labai jautrūs. Jei kasate iš žemės, vazonus paruoškite labai kruopščiai: būtinas drenažas, žemės į vazoną pilkite tiek, kad gėlė būtų žemėje tokiame pačiame lygyje, kaip ir augdama lauke. Begonijos mėgsta šviesias ir vėsias vietas. Laistyti reikia, kai žemė viršuje apdžiūsta, tačiau vandens mažiname augalui pereinant į ramybės periodą.

Fuksijos

Tai gėlės, kurias iš terasos ar balkono į patalpas atnešti reikėtų pirmiausia, nes jos labiausiai bijo šalčių. Tiesa, per didelės šilumos jos taip pat nemėgsta. Vis dėlto, jeigu laikote tiesiog kambaryje, kelis kartus per savaitę turite surengti joms maudynes – apipurkšti vandeniu. Tik pavasariop reikia patrumpinti senus ūglius, kol dar nepasirodė nauji. Pačias ūglių viršūnėles galite sudaiginti įkišę į žemę vazonėliuose.

https://valstietis.lt


Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomone su kitais.
avatar
TAIP PAT SKAITYKITE:
01.10.2021 laikas 18:06 Juodauogis šeivamedis (Sambucus nigra)
Juodauogių šeivamedžių vaisių ir žiedų užpilai rekomenduojami sergant peršalimo ligomis, gripu, bronchitu, plaučių uždegimu, reumatu, norint numesti svorio ir kt.

Skaityti daugiau

17.05.2020 laikas 10:58 Varnalėšos Nauda Ir Liaudies Receptai
Varnalėša - astrinių (Asteraceae) šeimos augalų gentis. Tai dvimečiai augalai su šakotais stiebais ir ištisiniais tamsiai žaliais iki 45 cm dydžio lapais, rutuliškais, daugiažiedžiais, susitelkusiais kekėse graižais, kabliškai užsilenkusiomis skraistlapių viršūnėmis....

Skaityti daugiau

10.04.2021 laikas 08:54 Ridikėliai: Veislės, Savybės, Naudojimas
Ridikėliai yra vienmečiai ilgadieniai žoliniai augalai. Tai pačios ankstyviausios pavasarinės daržovės. Augalo šaknynas išsidėstęs 20-25 cm gylyje. Ridikėlių lapai padengti trumpais plaukeliais. Apatiniai tikrieji jų lapai lyriški, viršutiniai pertraukti, su stambesne viršutine bei keletu smulkesnių...

Skaityti daugiau

12.07.2022 laikas 07:02 Vitaminų šaltinis – agrastai
Agrastuose gausu vitaminų ir kitų naudingų medžiagų, juos galima įvairiai panaudoti virtuvėje. Agrastuose gausu vitaminų C, B1, E, P, fosforo ir kitų organizmui naudingų medžiagų, be to, nedaug kalorijų – 100 g vos 44....

Skaityti daugiau

08.07.2021 laikas 20:47 Kuo naudingos Šeivamedžio uogos? Receptai

Kaip minėta, juodauogių šeivamedžių uogos, skirtingai nuo raudonuogių, yra valgomos, rūgščiai saldaus skonio. Iš jų gaminamas marmeladas, putėsiai, želė, uogienė, sirupas, džemas, actas. Jos taip pat džiovinamos. Buvo laikai, kai juodauogių šeivamedžių uogomis dažydavo vyną, su jomis ruošdavo kav...

Skaityti daugiau