Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Skaniai ir Paprastai: Receptai Kiekvienam » Receptai » 2022 » Lapkričio » 24

Kodėl aš šio kekso negaminau anksčiau? Tarsi iš kitos planetos.

Keksas su uogiene (receptas)

Šį kekso receptą esu paveldėjusi iš savo mamos, ir pagal jį iki šiol sėkmingai kepiau uogienės pyragą - ne kartą ir ne du. Antraip sakant, tai yra senamadiškas, garantuotas, laiko patikrintas receptas, nuo kurio atsispyrusi užsimojau sukurti kažką "mandresnio".

Tad po kelių eksperimentų, savo virtuvėje pritaikiau du dalykus. Pirmiausia, man patiko idėja, kad šiam kepiniui galite naudoti ne tiktai baltąjį, bet ir rudąjį cukrų. Manau, kad šis patobulinimas vertas dėmesio tada, kai susiduriama su labai švelnaus skonio uogiene (pavyzdžiui, aš šiuo atveju turėjau ganėtinai prėskos kriaušienės, kurią viriau ne pati, ir kuri buvo visai ne mūsų šeimos skonio). Antra, supratau, kad net šis, pats paprasčiausias pyragas, išradingai papuoštas, gali tapti pakankamai šventišku kepinu. Iš kelių interneto tinklapių nusižiūrėjau, kad keksą galima aplieti tirpintu šokoladu, o tada papuošti šokolado gabaliukais ir šilauogėmis. Mano namiškiai liko sužavėti. Ir išties, toks papuošimas ne tik džiugina akį, bet ir suteikia naujų papildomų skonio akcentų.

Na, o dabar dar kelios pastabos iš savos patirties eksperimentuojant. Pirmiausia apie uogienę. Ji gali būti bet kokia, įskaitant susicukravusią arba net pradėjusią rūgti (bet nesupelijusią). Priklausomai nuo to, kokią uogienę pasirinksite, priklausys kekso spalva ir galutinis skonis - akivaizdu, kad pyragas su saldžia braškių uogiene bus kitoks, nei iškeptas su rūgščiu rabarbarų džemu. Tačiau ne mažiau yra svarbi ir uogienės konsistencija: jei ji labai tiršta, tešla bus vienokia, o jei apyskystė - kitokia. Problema ta, kad per skysta ir per daug drėgmės turinti tešla prastokai kyla, atsiranda pavojus, kad pyrago konsistencija bus "guminė". Kad to nenutiktų, naudodama vandeningą uogienę, aš į tešlą dedu kelis papildomus šaukštus miltų. Ir, žinoma, nereikia bijoti sodos. Tiek uogienė (ypatingai rūgštesnė), tiek grietinė ją idealiai nugesina ir išpurina - kepimo milteliai tokio tipo tešloje gali būti tiesiog per silpni. Beje, grietinė čia - vieninteliai riebalai, tad, jei norite, kad keksas būtų purus, ji turėtų būti neliesa. Deja, dievai žino kokiais krakmolais ir/ar technologijomis sutirštintos sumažinto riebumo grietinės tikrai nėra tas produktas, su kuriuo galima iškepti gerą keksą, nenaudojant sviesto arba aliejus. O dabar einame gaminti!

Ingredientai

  • kiaušiniai: 2
  • baltas arba rudas cukrus: 1 puodelio (1 puodelis - 250 mililitrų)
  • druska: žiupsnelio
  • grietinė: 1 puodelio (rekomenduoju riebią kaimišką arba 40% pirktinę)
  • uogienė: 1 puodelio
  • kvietiniai miltai: 2 puodelių (naudojant 405D keksas bus puresnis)
  • soda: 1 arbatinio šaukštelio
  • sviestas (kepimo formos ištepimui).

Recepto paruošimas

1. Pirmiausia kepimo formą ištepame sviestu, pabarstome miltais ir, jei įmanoma, išklojame su kepimo popieriumi. Orkaitę įkaitiname iki 180 laipsnių temperatūros.

2. Dideliame dubenyje lengvai paplakame kiaušinius, sudedame cukrų ir druską ir dar kartą išplakame.

3. Sudedame grietinę ir uogienę (jei reikia, tai uogienę pertriname per sietelį arba susmulkiname elektriniu smulkintuvu, kad būtų vientisa), viską gerai išmaišome.

4. Miltus sumaišome su soda, persijojame ir suberiame į skystus ingredientus. Išmaišome - masė turėtų būti tiršta tarsi grietinė. Jei uogienė buvo skysta, o kekso masė atrodo praskydusi, į tešlą galima papildomai įmaišyti 2-4 valgomuosius šaukštus miltų.

5. Paruoštą tešlą sudedame į kepimo formą ir kepame maždaug 60 minučių, arba kol į vidurį įsmeigtas ir ištrauktas medinis pagaliukas bus sausas.

6. Atvėsusį kepinį galima pagal savo norus ir skonį papuošti (aš pati apliejau tirpintu šokoladu ir pabarsčiau susmulkinto šokolado gabaliukais bei nuplautomis ir nusausintomis šilauogėmis). Skanaus!

7. Rekomendacija: Daugiau keksų receptų rasite: Keksai.

Recepto Autorius Su šaukštu aplink pasaulį

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Turite savo nuomone, tapk autoriumi, prisijunk ir rašykite bloge. Dalinkitės receptais, sveikatos patarimais, nutikimais, susidūrėte su nekasdieniškais reiškiniais. Galite išversti iš užsienio kalbos, talpinkite su nuoroda. Laukiame Jūsų straipsnių, naujienų, apžvalgų ar istorijų!

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomonėmis su kitais.
avatar

Nemokami skelbimai

TAIP PAT SKAITYKITE:
2025-09-12 laikas 08:28 Receptai Plikytos Tešlos Koldūnai su Mėsa: Nauda, Kalorijos ir Sveikatos Paslaptys
Plikytos tešlos koldūnai su mėsa – skanus ir maistingas patiekalas, kuris gali būti sveikas, jei paruošiamas subalansuotai. Sužinokite apie jų naudą ir kaip išvengti ligų! Šiame straipsnyje atsakysime į šiuos klausimus, remdamiesi...

Skaityti daugiau

2025-09-12 laikas 08:06 Receptai Vištienos Sultinys: Gydantis Eliksyras, Kuris Stiprina Imunitetą ir Atkuria Jėgas – Pilnas Vadovas su Receptu
Natūralus vištienos sultinys: nauda imunitetui, kalorijos 15 kcal/puodelis, receptas be praradimų. Pilnavertis patiekalas be ligų rizikos. Šiame išplėstame straipsnyje, remdamiesi naujausiais 2025 m. tyrimais ir tarptautiniais rec...

Skaityti daugiau

2025-09-12 laikas 07:42 Receptai Varškės apkepas: nauda sveikatai, maistinės medžiagos ir pilnaviduriai receptai
Varškės apkepas – skanus ir maistingas patiekalas, turtingas baltymais, kalciu ir vitaminais. Sužinokite, kaip jį paruošti sveikai ir išvengti ligų! Šiltas, kvapnus ir nostalgiškas – sužinokite, kodėl varškės apkepas yra ne tik sk...

Skaityti daugiau

2025-09-17 laikas 13:35 🌊 Audringos Jūros Ošimas: Didelės Bangos ir Vėjas Tamsoje | 4K Meditacija & Joga
Pasinerkite į kerinčią audringos jūros atmosferą! Didelės bangos, stiprus vėjas ir jūros ošimas tamsoje sukuria unikalią ramybės ir jėgos harmoniją, puikiai tinkančią meditacijai, jogai ar atsipalaidavimui. Tamsus vakaras paplūdimyje ir gamtos garsai...

Skaityti daugiau

2025-09-17 laikas 09:42 Tyrimas parodė, kad reguliarus vitamino D vartojimas yra susijęs su mažesne melanoma rizika

Vitaminas D, dažnai vadinamas „saulės vitaminu“, yra gerai žinomas dėl savo vaidmens kaulų sveikatai, kalcio apykaitai ir imuninės sistemos palaikymui. Jis gaminamas odoje reaguojant į ultravioletinius B (UVB) spindulius iš saulės švie...

Skaityti daugiau

2025-09-17 laikas 09:15 Marsaeigis Perseverance aptiko potencialius gyvybės pėdsakus Marse: sensacingas atradimas 2024 m.
NASA paskelbė apie potencialius biosignatūras Marse: Perseverance roverio atradimas Jezero krateryje. Išsamus straipsnis apie leopard spots, mineralus ir gyvybės paieškas Raudonojoje planetoje. Moksliniai faktai ir įžvalgos....

Skaityti daugiau

2025-09-17 laikas 08:55 Kava ir antibiotikų efektyvumas: nauda, žala ir mokslo įžvalgos
Šiame straipsnyje išsamiai aptarsime kavos naudą ir žalą organizmui, kaip ji įsisavinama, ką gydo ir kokios rizikos kyla derinant su antibiotikais. Remdamiesi moksliniais šaltiniais, pateiksime patarimus, pavyzdžius iš užsienio šalių ir naujausius ty...

Skaityti daugiau

2025-09-17 laikas 08:37 Senovės DNR paslaptys: Kolumbijos mamutų genetinis unikalumas

Kolumbijos mamutų DNR tyrimai Meksikoje atskleidžia genetinius skirtumus, keičiančius evoliucijos supratimą. Sužinokite apie paleogenomikos proveržį! Šiame straipsnyje kviečiame jus į kelionę laiku, kurioje susipažinsite su Kolumbijos mamutų genet...

Skaityti daugiau