Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Autorių straipsniai » Receptai » 2022 » Lapkričio » 24

Kodėl aš šio kekso negaminau anksčiau? Tarsi iš kitos planetos.

Keksas su uogiene (receptas)

Šį kekso receptą esu paveldėjusi iš savo mamos, ir pagal jį iki šiol sėkmingai kepiau uogienės pyragą - ne kartą ir ne du. Antraip sakant, tai yra senamadiškas, garantuotas, laiko patikrintas receptas, nuo kurio atsispyrusi užsimojau sukurti kažką "mandresnio".

Tad po kelių eksperimentų, savo virtuvėje pritaikiau du dalykus. Pirmiausia, man patiko idėja, kad šiam kepiniui galite naudoti ne tiktai baltąjį, bet ir rudąjį cukrų. Manau, kad šis patobulinimas vertas dėmesio tada, kai susiduriama su labai švelnaus skonio uogiene (pavyzdžiui, aš šiuo atveju turėjau ganėtinai prėskos kriaušienės, kurią viriau ne pati, ir kuri buvo visai ne mūsų šeimos skonio). Antra, supratau, kad net šis, pats paprasčiausias pyragas, išradingai papuoštas, gali tapti pakankamai šventišku kepinu. Iš kelių interneto tinklapių nusižiūrėjau, kad keksą galima aplieti tirpintu šokoladu, o tada papuošti šokolado gabaliukais ir šilauogėmis. Mano namiškiai liko sužavėti. Ir išties, toks papuošimas ne tik džiugina akį, bet ir suteikia naujų papildomų skonio akcentų.

Na, o dabar dar kelios pastabos iš savos patirties eksperimentuojant. Pirmiausia apie uogienę. Ji gali būti bet kokia, įskaitant susicukravusią arba net pradėjusią rūgti (bet nesupelijusią). Priklausomai nuo to, kokią uogienę pasirinksite, priklausys kekso spalva ir galutinis skonis - akivaizdu, kad pyragas su saldžia braškių uogiene bus kitoks, nei iškeptas su rūgščiu rabarbarų džemu. Tačiau ne mažiau yra svarbi ir uogienės konsistencija: jei ji labai tiršta, tešla bus vienokia, o jei apyskystė - kitokia. Problema ta, kad per skysta ir per daug drėgmės turinti tešla prastokai kyla, atsiranda pavojus, kad pyrago konsistencija bus "guminė". Kad to nenutiktų, naudodama vandeningą uogienę, aš į tešlą dedu kelis papildomus šaukštus miltų. Ir, žinoma, nereikia bijoti sodos. Tiek uogienė (ypatingai rūgštesnė), tiek grietinė ją idealiai nugesina ir išpurina - kepimo milteliai tokio tipo tešloje gali būti tiesiog per silpni. Beje, grietinė čia - vieninteliai riebalai, tad, jei norite, kad keksas būtų purus, ji turėtų būti neliesa. Deja, dievai žino kokiais krakmolais ir/ar technologijomis sutirštintos sumažinto riebumo grietinės tikrai nėra tas produktas, su kuriuo galima iškepti gerą keksą, nenaudojant sviesto arba aliejus. O dabar einame gaminti!

Ingredientai

  • kiaušiniai: 2
  • baltas arba rudas cukrus: 1 puodelio (1 puodelis - 250 mililitrų)
  • druska: žiupsnelio
  • grietinė: 1 puodelio (rekomenduoju riebią kaimišką arba 40% pirktinę)
  • uogienė: 1 puodelio
  • kvietiniai miltai: 2 puodelių (naudojant 405D keksas bus puresnis)
  • soda: 1 arbatinio šaukštelio
  • sviestas (kepimo formos ištepimui).

Recepto paruošimas

1. Pirmiausia kepimo formą ištepame sviestu, pabarstome miltais ir, jei įmanoma, išklojame su kepimo popieriumi. Orkaitę įkaitiname iki 180 laipsnių temperatūros.

2. Dideliame dubenyje lengvai paplakame kiaušinius, sudedame cukrų ir druską ir dar kartą išplakame.

3. Sudedame grietinę ir uogienę (jei reikia, tai uogienę pertriname per sietelį arba susmulkiname elektriniu smulkintuvu, kad būtų vientisa), viską gerai išmaišome.

4. Miltus sumaišome su soda, persijojame ir suberiame į skystus ingredientus. Išmaišome - masė turėtų būti tiršta tarsi grietinė. Jei uogienė buvo skysta, o kekso masė atrodo praskydusi, į tešlą galima papildomai įmaišyti 2-4 valgomuosius šaukštus miltų.

5. Paruoštą tešlą sudedame į kepimo formą ir kepame maždaug 60 minučių, arba kol į vidurį įsmeigtas ir ištrauktas medinis pagaliukas bus sausas.

6. Atvėsusį kepinį galima pagal savo norus ir skonį papuošti (aš pati apliejau tirpintu šokoladu ir pabarsčiau susmulkinto šokolado gabaliukais bei nuplautomis ir nusausintomis šilauogėmis). Skanaus!

7. Rekomendacija: Daugiau keksų receptų rasite: Keksai.

Recepto Autorius Su šaukštu aplink pasaulį

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Turite savo nuomone, tapk autoriumi, prisijunk ir rašykite bloge. Dalinkitės receptais, sveikatos patarimais, nutikimais, susidūrėte su nekasdieniškais reiškiniais. Galite išversti iš užsienio kalbos, talpinkite su nuoroda. Laukiame Jūsų straipsnių, naujienų, apžvalgų ar istorijų!

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomonėmis su kitais.
avatar

Nemokami skelbimai

TAIP PAT SKAITYKITE:
02.11.2024 laikas 21:09 Receptai Skanūs dietiniai duonos receptai: sveikai ir skaniai
Daugelis žmonių mano, kad duona gali būti kliūtis siekiant sveikos gyvensenos ir figūros, tačiau tai neturi būti tiesa! Šiandien pristatome tris skanius dietinės duonos receptus, kuriuos galite lengvai pagaminti namuose. Su šiais ...

Skaityti daugiau

01.11.2024 laikas 15:51 Receptai Traškūs Cukinijų Blyneliai: Sveikas Ir Skanus Pusryčių Pasirinkimas

Cukinijų blynai – tai ne tik skanus patiekalas, bet ir puikus būdas išsaugoti šviežių daržovių naudingas medžiagas. Šiame recepte cukinijos pjaustomos mažais gabaliukais, kad jų skonis ir tekstūra būtų akcentuoti. Pamiršk...

Skaityti daugiau

31.10.2024 laikas 20:42 Receptai Sultingi marinuoti šašlykai: Patikimas receptas su svogūnais
Marinuoti šašlykai yra klasikinis patiekalas, kuris puikiai tinka tiek šventėms, tiek kasdienei vakarienei. Tačiau, kad šašlykai būtų sultingi ir aromatingi, svarbu žinoti, kaip juos tinkamai paruošti. Šiame straipsnyje pasidalins...

Skaityti daugiau

04.11.2024 laikas 09:16 Kodėl nevertiname artimųjų, kai jie yra šalia?
Šiandieniniame pasaulyje, kai technologijos leidžia bendrauti akimirksniu, vis daugiau žmonių jaučiasi vieniši net būdami šalia mylimų žmonių. Kodėl mes nepasinaudojame proga vertinti ir būti kartu? Ar tai patogumo, užimtumo ar nepasitikėjimo rezulta...

Skaityti daugiau

03.11.2024 laikas 19:47 FTB konfiskuoja Diddy ‘šantažo juostas’ su Kamala Harris ir J.Lo

Šiandienos pramogų ir politikos susikirtimas atskleidžia tamsias paslaptis, kurios gali pakeisti ne tik elitą, bet ir visą politinį kraštovaizdį. Neseniai Diddy skandalai palietė ne tik jo asmeninį gyvenimą, bet ir įžymybių, tokių kaip Jennifer Lo...

Skaityti daugiau

03.11.2024 laikas 16:11 Kodėl kelnės buvo uždraustos senovės Romoje ir kaip jos tapo privalomu garderobo elementu?
Romos imperija, turinti didelę įtaką pasaulio kultūrai, išsiskiria ir savo drabužių tradicijomis. Kelnės, kurios anksčiau buvo laikomos barbarų simboliu, pamažu tapo neatsiejama vyriško garderobo dalimi. Šiame straipsnyje nagrinėsime, kaip ir kodėl š...

Skaityti daugiau

03.11.2024 laikas 13:35 Senovės garsai: ar Egipto piramidės galėjo paveikti sąmonę?

Egipto piramidės, šimtmečius stebinančios savo didybe ir tikslumu, slepia daugiau nei tik faraonų kapavietes. Naujausi moksliniai tyrimai atskleidžia intriguojančią galimybę, kad šie didingi statiniai buvo sukurti ne tik architektūros šedevrams, b...

Skaityti daugiau

03.11.2024 laikas 10:26 Trumpų šeimos imperija: nuo Frederiko iki Donaldo Trumpų

Trumpų šeima – tai garsi ir įtakinga dinastija, kurios šaknys siekia XIX a. pab. ir kurios istorija kupina neįtikėtinos verslo sėkmės, rizikų ir drąsių sprendimų. Frederiko Trumpo, Donaldo Trumpo senelio, gyvenimo kelias rodo ne tik verslumo...

Skaityti daugiau