Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Autorių straipsniai » Receptai – Patiekalai » 2022 » Lapkričio » 24

Kodėl aš šio kekso negaminau anksčiau? Tarsi iš kitos planetos.

Keksas su uogiene (receptas)

Šį kekso receptą esu paveldėjusi iš savo mamos, ir pagal jį iki šiol sėkmingai kepiau uogienės pyragą - ne kartą ir ne du. Antraip sakant, tai yra senamadiškas, garantuotas, laiko patikrintas receptas, nuo kurio atsispyrusi užsimojau sukurti kažką "mandresnio".

Tad po kelių eksperimentų, savo virtuvėje pritaikiau du dalykus. Pirmiausia, man patiko idėja, kad šiam kepiniui galite naudoti ne tiktai baltąjį, bet ir rudąjį cukrų. Manau, kad šis patobulinimas vertas dėmesio tada, kai susiduriama su labai švelnaus skonio uogiene (pavyzdžiui, aš šiuo atveju turėjau ganėtinai prėskos kriaušienės, kurią viriau ne pati, ir kuri buvo visai ne mūsų šeimos skonio). Antra, supratau, kad net šis, pats paprasčiausias pyragas, išradingai papuoštas, gali tapti pakankamai šventišku kepinu. Iš kelių interneto tinklapių nusižiūrėjau, kad keksą galima aplieti tirpintu šokoladu, o tada papuošti šokolado gabaliukais ir šilauogėmis. Mano namiškiai liko sužavėti. Ir išties, toks papuošimas ne tik džiugina akį, bet ir suteikia naujų papildomų skonio akcentų.

Na, o dabar dar kelios pastabos iš savos patirties eksperimentuojant. Pirmiausia apie uogienę. Ji gali būti bet kokia, įskaitant susicukravusią arba net pradėjusią rūgti (bet nesupelijusią). Priklausomai nuo to, kokią uogienę pasirinksite, priklausys kekso spalva ir galutinis skonis - akivaizdu, kad pyragas su saldžia braškių uogiene bus kitoks, nei iškeptas su rūgščiu rabarbarų džemu. Tačiau ne mažiau yra svarbi ir uogienės konsistencija: jei ji labai tiršta, tešla bus vienokia, o jei apyskystė - kitokia. Problema ta, kad per skysta ir per daug drėgmės turinti tešla prastokai kyla, atsiranda pavojus, kad pyrago konsistencija bus "guminė". Kad to nenutiktų, naudodama vandeningą uogienę, aš į tešlą dedu kelis papildomus šaukštus miltų. Ir, žinoma, nereikia bijoti sodos. Tiek uogienė (ypatingai rūgštesnė), tiek grietinė ją idealiai nugesina ir išpurina - kepimo milteliai tokio tipo tešloje gali būti tiesiog per silpni. Beje, grietinė čia - vieninteliai riebalai, tad, jei norite, kad keksas būtų purus, ji turėtų būti neliesa. Deja, dievai žino kokiais krakmolais ir/ar technologijomis sutirštintos sumažinto riebumo grietinės tikrai nėra tas produktas, su kuriuo galima iškepti gerą keksą, nenaudojant sviesto arba aliejus. O dabar einame gaminti!

Ingredientai

  • kiaušiniai: 2
  • baltas arba rudas cukrus: 1 puodelio (1 puodelis - 250 mililitrų)
  • druska: žiupsnelio
  • grietinė: 1 puodelio (rekomenduoju riebią kaimišką arba 40% pirktinę)
  • uogienė: 1 puodelio
  • kvietiniai miltai: 2 puodelių (naudojant 405D keksas bus puresnis)
  • soda: 1 arbatinio šaukštelio
  • sviestas (kepimo formos ištepimui).

Recepto paruošimas

1. Pirmiausia kepimo formą ištepame sviestu, pabarstome miltais ir, jei įmanoma, išklojame su kepimo popieriumi. Orkaitę įkaitiname iki 180 laipsnių temperatūros.

2. Dideliame dubenyje lengvai paplakame kiaušinius, sudedame cukrų ir druską ir dar kartą išplakame.

3. Sudedame grietinę ir uogienę (jei reikia, tai uogienę pertriname per sietelį arba susmulkiname elektriniu smulkintuvu, kad būtų vientisa), viską gerai išmaišome.

4. Miltus sumaišome su soda, persijojame ir suberiame į skystus ingredientus. Išmaišome - masė turėtų būti tiršta tarsi grietinė. Jei uogienė buvo skysta, o kekso masė atrodo praskydusi, į tešlą galima papildomai įmaišyti 2-4 valgomuosius šaukštus miltų.

5. Paruoštą tešlą sudedame į kepimo formą ir kepame maždaug 60 minučių, arba kol į vidurį įsmeigtas ir ištrauktas medinis pagaliukas bus sausas.

6. Atvėsusį kepinį galima pagal savo norus ir skonį papuošti (aš pati apliejau tirpintu šokoladu ir pabarsčiau susmulkinto šokolado gabaliukais bei nuplautomis ir nusausintomis šilauogėmis). Skanaus!

7. Rekomendacija: Daugiau keksų receptų rasite: Keksai.

Recepto Autorius Su šaukštu aplink pasaulį

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Turite savo nuomone, tapk autoriumi, prisijunk ir rašykite bloge. Dalinkitės receptais, sveikatos patarimais, nutikimais, susidūrėte su nekasdieniškais reiškiniais. Galite išversti iš užsienio kalbos, talpinkite su nuoroda. Laukiame Jūsų straipsnių, naujienų, apžvalgų ar istorijų!

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomonėmis su kitais.
avatar

Nemokami skelbimai

TAIP PAT SKAITYKITE:
26.03.2024 laikas 11:01 Receptai – Patiekalai Jautienos liežuvis su krienų ir majonezo padažu
Besiartinant šventėmis vis dažniau sugrįžtu į lietuvišką virtuvę. Prisiminimai apie Kalėdas padeda prisiminti tai ką gamindavo šioms šventėms mano mama, ką gaminau prieš keletą metų pati. Yra patiekalų kurie ruošiami ne taip ir da...

Skaityti daugiau

25.03.2024 laikas 16:56 Receptai – Patiekalai "Sugaišau 10 minučių, o svečiai liko sužavėti": obuolių desertas arbatai (greitai ir nebrangiai)
Paruošti šį desertą man prireikė tiesiog 10 minučių, o mano svečiai manė, kad tam sugaišau pusę dienos! Nuostabus obuolių desertas, pagamintas iš pačių pigiausių produktų. Labai rekomenduoju visiems jį išbandyti! Dalinuosi receptu...

Skaityti daugiau

22.03.2024 laikas 21:32 Receptai – Patiekalai Stulbinamai skanūs sausainiai su įdaru (nebrangus receptas)
Dievinu naminį kepimą ir dažnai eksperimentuoju virtuvėje! Šiandien siūlau pasigaminti minkštų, skanių ir gražių sausainių.

Skaityti daugiau

28.03.2024 laikas 22:20 Finansinis horoskopas visiems Zodiako ženklams 2024 m. kovo 29 d.
Siūlome jums trumpą horoskopą 2024 m. kovo 29 d., penktadieniui, kuris padės kiekvienam Zodiako ženklo atstovui šią dieną būti budriam ir atsargiam.

Skaityti daugiau

28.03.2024 laikas 20:55 Sąnariams padės citrina ir jodas
Įvairių ligų gydymui aš dažnai naudoju liaudiškus receptus. Jums pateikiu tuos, kurie padėjo man pačiai.

Skaityti daugiau

28.03.2024 laikas 20:09 Kokie vaistiniai augalai palengvina gripo pasekmes?

Šaltyje atsirandantis, o šilumoje pranykstantis kosulys gali pažymėti refleksinę organizmo reakciją į šaltį, aštrius kvapus, dūmus, dulkes. Staiga kosėti žmogus dažnai pradeda, kai suserga virusine infekcija. Tokiu atveju būtina nustatyti kosulį s...

Skaityti daugiau