Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Skaniai ir Paprastai: Receptai Kiekvienam » Receptai » 2022 » Lapkričio » 24

Kodėl aš šio kekso negaminau anksčiau? Tarsi iš kitos planetos.

Keksas su uogiene (receptas)

Šį kekso receptą esu paveldėjusi iš savo mamos, ir pagal jį iki šiol sėkmingai kepiau uogienės pyragą - ne kartą ir ne du. Antraip sakant, tai yra senamadiškas, garantuotas, laiko patikrintas receptas, nuo kurio atsispyrusi užsimojau sukurti kažką "mandresnio".

Tad po kelių eksperimentų, savo virtuvėje pritaikiau du dalykus. Pirmiausia, man patiko idėja, kad šiam kepiniui galite naudoti ne tiktai baltąjį, bet ir rudąjį cukrų. Manau, kad šis patobulinimas vertas dėmesio tada, kai susiduriama su labai švelnaus skonio uogiene (pavyzdžiui, aš šiuo atveju turėjau ganėtinai prėskos kriaušienės, kurią viriau ne pati, ir kuri buvo visai ne mūsų šeimos skonio). Antra, supratau, kad net šis, pats paprasčiausias pyragas, išradingai papuoštas, gali tapti pakankamai šventišku kepinu. Iš kelių interneto tinklapių nusižiūrėjau, kad keksą galima aplieti tirpintu šokoladu, o tada papuošti šokolado gabaliukais ir šilauogėmis. Mano namiškiai liko sužavėti. Ir išties, toks papuošimas ne tik džiugina akį, bet ir suteikia naujų papildomų skonio akcentų.

Na, o dabar dar kelios pastabos iš savos patirties eksperimentuojant. Pirmiausia apie uogienę. Ji gali būti bet kokia, įskaitant susicukravusią arba net pradėjusią rūgti (bet nesupelijusią). Priklausomai nuo to, kokią uogienę pasirinksite, priklausys kekso spalva ir galutinis skonis - akivaizdu, kad pyragas su saldžia braškių uogiene bus kitoks, nei iškeptas su rūgščiu rabarbarų džemu. Tačiau ne mažiau yra svarbi ir uogienės konsistencija: jei ji labai tiršta, tešla bus vienokia, o jei apyskystė - kitokia. Problema ta, kad per skysta ir per daug drėgmės turinti tešla prastokai kyla, atsiranda pavojus, kad pyrago konsistencija bus "guminė". Kad to nenutiktų, naudodama vandeningą uogienę, aš į tešlą dedu kelis papildomus šaukštus miltų. Ir, žinoma, nereikia bijoti sodos. Tiek uogienė (ypatingai rūgštesnė), tiek grietinė ją idealiai nugesina ir išpurina - kepimo milteliai tokio tipo tešloje gali būti tiesiog per silpni. Beje, grietinė čia - vieninteliai riebalai, tad, jei norite, kad keksas būtų purus, ji turėtų būti neliesa. Deja, dievai žino kokiais krakmolais ir/ar technologijomis sutirštintos sumažinto riebumo grietinės tikrai nėra tas produktas, su kuriuo galima iškepti gerą keksą, nenaudojant sviesto arba aliejus. O dabar einame gaminti!

Ingredientai

  • kiaušiniai: 2
  • baltas arba rudas cukrus: 1 puodelio (1 puodelis - 250 mililitrų)
  • druska: žiupsnelio
  • grietinė: 1 puodelio (rekomenduoju riebią kaimišką arba 40% pirktinę)
  • uogienė: 1 puodelio
  • kvietiniai miltai: 2 puodelių (naudojant 405D keksas bus puresnis)
  • soda: 1 arbatinio šaukštelio
  • sviestas (kepimo formos ištepimui).

Recepto paruošimas

1. Pirmiausia kepimo formą ištepame sviestu, pabarstome miltais ir, jei įmanoma, išklojame su kepimo popieriumi. Orkaitę įkaitiname iki 180 laipsnių temperatūros.

2. Dideliame dubenyje lengvai paplakame kiaušinius, sudedame cukrų ir druską ir dar kartą išplakame.

3. Sudedame grietinę ir uogienę (jei reikia, tai uogienę pertriname per sietelį arba susmulkiname elektriniu smulkintuvu, kad būtų vientisa), viską gerai išmaišome.

4. Miltus sumaišome su soda, persijojame ir suberiame į skystus ingredientus. Išmaišome - masė turėtų būti tiršta tarsi grietinė. Jei uogienė buvo skysta, o kekso masė atrodo praskydusi, į tešlą galima papildomai įmaišyti 2-4 valgomuosius šaukštus miltų.

5. Paruoštą tešlą sudedame į kepimo formą ir kepame maždaug 60 minučių, arba kol į vidurį įsmeigtas ir ištrauktas medinis pagaliukas bus sausas.

6. Atvėsusį kepinį galima pagal savo norus ir skonį papuošti (aš pati apliejau tirpintu šokoladu ir pabarsčiau susmulkinto šokolado gabaliukais bei nuplautomis ir nusausintomis šilauogėmis). Skanaus!

7. Rekomendacija: Daugiau keksų receptų rasite: Keksai.

Recepto Autorius Su šaukštu aplink pasaulį

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Turite savo nuomone, tapk autoriumi, prisijunk ir rašykite bloge. Dalinkitės receptais, sveikatos patarimais, nutikimais, susidūrėte su nekasdieniškais reiškiniais. Galite išversti iš užsienio kalbos, talpinkite su nuoroda. Laukiame Jūsų straipsnių, naujienų, apžvalgų ar istorijų!

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomonėmis su kitais.
avatar

Nemokami skelbimai

TAIP PAT SKAITYKITE:
2025-10-08 laikas 09:34 Receptai Vištienos kepsnys su pievagrybių padažu: skanus receptas, nauda sveikatai ir mitybos patarimai

Sultingas vištienos kepsnys su pievagrybių padažu – lengvas, bet prabangus receptas šeimai. Sužinokite apie naudą: baltymai raumenims, selenas imunui, skaidulos virškinimui. Kalorijos: 450 kcal porcijoje. Kaip įsisavinamo...

Skaityti daugiau

2025-10-08 laikas 08:41 Receptai Traškus faršo šnicelis su juoda duona: tradicinis receptas, sveikatos nauda ir mitybos patarimai

Traškus faršo šnicelis su juoda duona – klasikinis lietuviškas receptas, kupinas vaikystės prisiminimų. Sužinokite apie naudą: baltymai raumenims, skaidulos virškinimui. Kalorijos: 400 kcal po...

Skaityti daugiau

2025-10-08 laikas 08:19 Receptai Prabangūs lietiniai blynai su maskarpone ir baltu šokoladu: receptas, nauda sveikatai ir mitybos patarimai
Prabangūs lietiniai blynai su maskarpone ir baltu šokoladu – lengvas receptas, kuris džiugina skonį ir sveikatą. Sužinokite apie naudą: kalcis kaulams, energija iš baltymų. Kalorijos: 350 kcal porcijoje. Kaip įsisavinamos medžiago...

Skaityti daugiau

2025-10-08 laikas 10:02 Rūgštinti obuoliai: nauda sveikatai, įsisavinimas, rizikos ir tradiciniai receptai

Rūgštinti obuoliai – ukrainietiškas probiotinis hitas: gerina virškinimą (probiotikai +30% mikrofloros), stiprina imuną (vitaminas C +25% absorbcija), palaiko širdį (pektinai mažina LDL 10%). Paaiškiname įsisavinimą (žarnyne per 1–2 va...

Skaityti daugiau

2025-10-08 laikas 09:42 Vaistinis valerijonas: nauda sveikatai, įsisavinimas, žala ir tradiciniai receptai

Vaistinis valerijonas – natūralus ramintuvas: gydo nemigą, nerimą, širdies neurozę, padeda menopauzėje. Sužinokite naudą (GABA modulisacija), įsisavinimą (greitas žarnyne), žalą (galvos skausmas, priklausomybė) i...

Skaityti daugiau

2025-10-08 laikas 07:37 Kur dingsta uodai žiemą? Išsami vadovas apie kraujasiurbių žiemojimą, rūšis ir prevenciją
Žiemą uodai dingsta, bet ne amžiams – jie slepiasi diapauzės būsenoje ar kiaušinėlių pavidalu, laukdami pavasario. Šiame išsamiame straipsnyje aptariame uodų gyvenimo ciklą, skirtingų rūšių žiemojimo strategijas ir mokslinius faktus iš tarptautinių š...

Skaityti daugiau

2025-10-07 laikas 18:54 Vienoje teisme teisiami migrantai paaugliai už mokytojos išprievartavimą ir šantažavimą
Trys pagrindiniai kaltinamieji yra 15-metis irakietis, 17-metis rumunas ir 15-metis afganistanietis, kurie kaltinami kelis mėnesius trukusiu teroro kampanija prieš mokytoją.

Skaityti daugiau

2025-10-07 laikas 18:39 Graikija ketina sumažinti prieglobsčio išmokas ir nutraukti būsto subsidijas pabėgėliams
Kiekvienas, kuriam šioje šalyje suteiktas prieglobstis, nebegalės gyventi iš išmokų, mokamų Europos ir Graikijos mokesčių mokėtojų sąskaita

Skaityti daugiau