- 30.06.2020
- 0.0 Reitingas
- 1586 Peržiūrų
- Aptarti
Liaudyje jį vadina paprastuoju ajeru, pelkiniu ajeru ar juodąja šaknimi. Viename senoviniame žinyne apie šį augalą sakoma, kad «ajeras - vandeninė rojaus žolė... Jos šaknis iš išorės raudonoka, viduje balta, piršto storio, lengva, sudaryta iš daugybės žiedelių, padengta plaušeliais, turi aštrų ir gana malonų kvapą».
Kaip vaistinis augalas ajeras žinomas nuo seniausių laikų, jo gydomąsias savybes žinojo senovės Romos, Kinijos ir Indijos gydytojai.
Ajerų šaknyse esantys kartieji eteriniai aliejai ir akorinas didina apetitą. Kartu sustiprėja skrandžio sulčių išsiskyrimas, gerėja virškinimas, mažėja skrandžio skausmai. Todėl ajerai efektyviai padeda gydyti skrandžio ligas, ypač su sumažėjusiu skrandžio sulčių rūgštingumu. Ajerai vartojami, sergant ir skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opalige. Šakniastiebiai įeina į daugelį skrandžio veiklą gerinančių ir apetitą skatinančių arbatų. Spiritinis ekstraktas slopina skausmus.
Šie augalai naudingi, gydant inkstų koliką, naudojami kaip tulžies ir šlapimo išsiskyrimą skatinanti, skausmą slopinanti, žaizdas gydanti, dezinfekuojanti priemonė. Ajerai padeda gydyti alergiją, podagrą, dantenų uždegimą, maliariją, isteriją, pūlinius.
Nuoviras geriamas, sergant kolitu, cholecistitu, gastritu su sumažėjusia sekrecine funkcija, inkstų ir šlapimo pūslės uždegimu. 1 arbatinį šaukštelį smulkintų šakniastiebių užpilti 1 stikline verdančio vandens, vandens vonelėje pakaitinti 15 minučių, atvėsinti, nukošti. Gerti po 0,5 stiklinės 4 kartus per dieną, likus 30 minučių iki valgio.
Šakniastiebių milteliais pabarstomos pūlinės žaizdos, opos. Šakniastiebius gerai nuplauti, supjaustyti gabaliukais, išdžiovinti, susmulkinti kavamale ir persijoti. Beje, tokius miltelius galima naudoti kaip pagardus pirmiesiems ir antriesiems patiekalams, padažams, gėrimams, duonos gaminiams.
Cukraus sirupas su ajerais. 20 g džiovintų ajerų šakniastiebių užpilti 0,5 I verdančio vandens, laikyti 20-24 valandas, nukošti, dar įdėti 2 g citrinos rūgšties. 500 g cukraus ištirpinti 0,5 I karšto vandens, sumaišyti su antpilu, supilti į stiklinį indą. Laikyti vėsioje vietoje. Naudoti konditeriniams gaminiams, saldiesiems patiekalams aromatizuoti.
Į 3 I duonos giros įdėjus 250 ml ajerų nuoviro, išeina skanus ir naudingas gėrimas.
Ajerų lapų uogienė. Lapų dalis, atsiskiriančias nuo šakniastiebių, supjaustyti 3-4 cm dydžio gabaliukais, pridėti cukraus ir ant mažos ugnies virti, kol išvirs. 1 kg lapų reikia 250 ml vandens ir 750 g cukraus.
...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.
Panašios naujienos
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomone su kitais.
Skaityti daugiau