Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Sodininkystės Patarimai Pradedantiesiems » Vaistažolės

Ajeras liaudies medicinoje: gydomosios savybės

Ajeras Liaudies Medicinoje: Gydomosios Savybės

Liaudyje jį vadina paprastuoju ajeru, pelkiniu ajeru ar juodąja šaknimi. Viename senoviniame žinyne apie šį augalą sakoma, kad «ajeras - vandeninė rojaus žolė... Jos šaknis iš išorės raudonoka, viduje balta, piršto storio, lengva, sudaryta iš daugybės žiedelių, padengta plaušeliais, turi aštrų ir gana malonų kvapą».

Kaip vaistinis augalas ajeras žinomas nuo seniausių laikų, jo gydomąsias savybes žinojo senovės Romos, Kinijos ir Indijos gydytojai.

Ajerų šaknyse esantys kartieji eteriniai aliejai ir akorinas didina apetitą. Kartu sustiprėja skrandžio sulčių išsiskyrimas, gerėja virškinimas, mažėja skrandžio skausmai. Todėl ajerai efektyviai padeda gydyti skrandžio ligas, ypač su sumažėjusiu skrandžio sulčių rūgštingumu. Ajerai vartojami, sergant ir skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opalige. Šakniastiebiai įeina į daugelį skrandžio veiklą gerinančių ir apetitą skatinančių arbatų. Spiritinis ekstraktas slopina skausmus.

Šie augalai naudingi, gydant inkstų koliką, naudojami kaip tulžies ir šlapimo išsiskyrimą skatinanti, skausmą slopinanti, žaizdas gydanti, dezinfekuojanti priemonė. Ajerai padeda gydyti alergiją, podagrą, dantenų uždegimą, maliariją, isteriją, pūlinius.

Ajeras, augalai, vaistažolės, liaudies medicina, liaudies receptai

Nuoviras geriamas, sergant kolitu, cholecistitu, gastritu su sumažėjusia sekrecine funkcija, inkstų ir šlapimo pūslės uždegimu. 1 arbatinį šaukštelį smulkintų šakniastiebių užpilti 1 stikline verdančio vandens, vandens vonelėje pakaitinti 15 minučių, atvėsinti, nukošti. Gerti po 0,5 stiklinės 4 kartus per dieną, likus 30 minučių iki valgio.

Šakniastiebių milteliais pabarstomos pūlinės žaizdos, opos. Šakniastiebius gerai nuplauti, supjaustyti gabaliukais, išdžiovinti, susmulkinti kavamale ir persijoti. Beje, tokius miltelius galima naudoti kaip pagardus pirmiesiems ir antriesiems patiekalams, padažams, gėrimams, duonos gaminiams.

Cukraus sirupas su ajerais. 20 g džiovintų ajerų šakniastiebių užpilti 0,5 I verdančio vandens, laikyti 20-24 valandas, nukošti, dar įdėti 2 g citrinos rūgšties. 500 g cukraus ištirpinti 0,5 I karšto vandens, sumaišyti su antpilu, supilti į stiklinį indą. Laikyti vėsioje vietoje. Naudoti konditeriniams gaminiams, saldiesiems patiekalams aromatizuoti.

Į 3 I duonos giros įdėjus 250 ml ajerų nuoviro, išeina skanus ir naudingas gėrimas.

Ajerų lapų uogienė. Lapų dalis, atsiskiriančias nuo šakniastiebių, supjaustyti 3-4 cm dydžio gabaliukais, pridėti cukraus ir ant mažos ugnies virti, kol išvirs. 1 kg lapų reikia 250 ml vandens ir 750 g cukraus.

paranormal.lt


Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomone su kitais.
avatar
TAIP PAT SKAITYKITE:
2023-02-05 laikas 10:53 Pomidorų liga, kuria serga dažnas daržininkas
„Pomidorligė“ daržininkus kamuoja ištisus metus. Net žiemą, kai lauke spaudžia minusas ir apie ryškiaspalvius pomidorus būtų galima tik susapnuoti, daržininkai jau rikiuoja sėjos planus, renkasi veisles, apžvelgia praėjusių sėkmes ir pralaimėjimus lysvėse....

Skaityti daugiau

2023-10-09 laikas 08:10 Laikas sodinti topinambus
Topinambai (kitaip – bulvinės saulėgrąžos, Jeruzalės artišokai ar žieminės bulvės) yra kilę iš Šiaurės Amerikos. Topinambai į Europą pateko XVII a. pradžioje, pirmiausia – į Ispaniją, Prancūziją, Italiją ir kitas šalis....

Skaityti daugiau

2020-05-16 laikas 19:47 Kopūsto nauda ir liaudies receptai
Kopūstas - bastutinių (Brassicaceae) šeimos augalų rūšis. Tai dvimetis (kai kurie varietetai vienmečiai) žydintis augalas. Kopūstų stiebas lapuotas, apatiniai lapai stambūs, mėsingi, žiedai susitelkę gausiažiedėje kekėje geltonais, kartais baltais vainiklapiais. Ankštaros labai stambios....

Skaityti daugiau

2020-12-26 laikas 17:41 Čiobreliai (Thymus). Liaudies Medicinos Receptai Su Čiobreliais
Čiobreliai, kaip ir bazilikai, kulinarijoje vartojami prieskoniniai augalai. Čiobreliais efektyvu gydyti uždegimines burnos ir gerklės bei viršutiniųjų kvėpavimo takų ligas. Čiobrelių preparatai padeda atsikosėti. Sergantiems peršalimo ligomis naudinga gerklę skalauti čiobrelių arbata ar nuoviru....

Skaityti daugiau

2024-07-04 laikas 09:40 Kada kasti česnakus ir kaip tai daryti tinkamai?

Česnakai yra nepretenzinga daržovė, todėl jiems auginti nereikia ypatingų sąlygų. Tačiau jį reikia iškasti laiku, kad kuo ilgiau išsilaikytų ir nesugestų.

Skaityti daugiau