Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Sodininkystės Patarimai Pradedantiesiems » Vaistažolės

Ajeras liaudies medicinoje: gydomosios savybės

Ajeras Liaudies Medicinoje: Gydomosios Savybės

Liaudyje jį vadina paprastuoju ajeru, pelkiniu ajeru ar juodąja šaknimi. Viename senoviniame žinyne apie šį augalą sakoma, kad «ajeras - vandeninė rojaus žolė... Jos šaknis iš išorės raudonoka, viduje balta, piršto storio, lengva, sudaryta iš daugybės žiedelių, padengta plaušeliais, turi aštrų ir gana malonų kvapą».

Kaip vaistinis augalas ajeras žinomas nuo seniausių laikų, jo gydomąsias savybes žinojo senovės Romos, Kinijos ir Indijos gydytojai.

Ajerų šaknyse esantys kartieji eteriniai aliejai ir akorinas didina apetitą. Kartu sustiprėja skrandžio sulčių išsiskyrimas, gerėja virškinimas, mažėja skrandžio skausmai. Todėl ajerai efektyviai padeda gydyti skrandžio ligas, ypač su sumažėjusiu skrandžio sulčių rūgštingumu. Ajerai vartojami, sergant ir skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opalige. Šakniastiebiai įeina į daugelį skrandžio veiklą gerinančių ir apetitą skatinančių arbatų. Spiritinis ekstraktas slopina skausmus.

Šie augalai naudingi, gydant inkstų koliką, naudojami kaip tulžies ir šlapimo išsiskyrimą skatinanti, skausmą slopinanti, žaizdas gydanti, dezinfekuojanti priemonė. Ajerai padeda gydyti alergiją, podagrą, dantenų uždegimą, maliariją, isteriją, pūlinius.

Ajeras, augalai, vaistažolės, liaudies medicina, liaudies receptai

Nuoviras geriamas, sergant kolitu, cholecistitu, gastritu su sumažėjusia sekrecine funkcija, inkstų ir šlapimo pūslės uždegimu. 1 arbatinį šaukštelį smulkintų šakniastiebių užpilti 1 stikline verdančio vandens, vandens vonelėje pakaitinti 15 minučių, atvėsinti, nukošti. Gerti po 0,5 stiklinės 4 kartus per dieną, likus 30 minučių iki valgio.

Šakniastiebių milteliais pabarstomos pūlinės žaizdos, opos. Šakniastiebius gerai nuplauti, supjaustyti gabaliukais, išdžiovinti, susmulkinti kavamale ir persijoti. Beje, tokius miltelius galima naudoti kaip pagardus pirmiesiems ir antriesiems patiekalams, padažams, gėrimams, duonos gaminiams.

Cukraus sirupas su ajerais. 20 g džiovintų ajerų šakniastiebių užpilti 0,5 I verdančio vandens, laikyti 20-24 valandas, nukošti, dar įdėti 2 g citrinos rūgšties. 500 g cukraus ištirpinti 0,5 I karšto vandens, sumaišyti su antpilu, supilti į stiklinį indą. Laikyti vėsioje vietoje. Naudoti konditeriniams gaminiams, saldiesiems patiekalams aromatizuoti.

Į 3 I duonos giros įdėjus 250 ml ajerų nuoviro, išeina skanus ir naudingas gėrimas.

Ajerų lapų uogienė. Lapų dalis, atsiskiriančias nuo šakniastiebių, supjaustyti 3-4 cm dydžio gabaliukais, pridėti cukraus ir ant mažos ugnies virti, kol išvirs. 1 kg lapų reikia 250 ml vandens ir 750 g cukraus.

paranormal.lt


Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomone su kitais.
avatar
TAIP PAT SKAITYKITE:
2023-05-04 laikas 21:59 Jokio geltonumo ir didesnis derlius: štai geriausios česnakų trąšos
Specialistai teigia, kad vos tik pasirodžius pirmosioms plunksnelėms, turėtumėte paruošti maistingų trąšų česnakams. Jei norite užauginti didelį česnakų derlių, turite juos laiku tręšti. Be to, jis nepradės gelsti, jei bus laiku nustatyta priežastis ir tręšiama....

Skaityti daugiau

2025-03-11 laikas 14:00 Kaip paruošti dirvą šiltnamyje pavasarį?
Pavasaris – metas, kai šiltnamis atgyja naujam sezonui. Norint užtikrinti sveiką augalų augimą ir gausų derlių, būtina tinkamai paruošti dirvą. Kaip pašalinti praėjusių metų likučius? Kaip praturtinti dirvą maistinėmis medžiagomis ir apsisaugoti nuo ligų? Šiame straipsnyje rasite viską, ką reikia ži...

Skaityti daugiau

2020-09-06 laikas 09:27 Eteriniai aliejai: kaip atskirti klastotes?
Šiais laikais eteriniais aliejais prekiauja daugybė firmų, bet, deja, gana dažnai jų tvirtinimai, kad produkcija yra 100 % natūrali, švelniai tariant, neatitinka tikrovės.

Skaityti daugiau

2024-08-18 laikas 09:13 Kaip ilgai išsaugoti bulves: liaudies patarimai ir patarimai laikymui žiemai
Su vasaros pabaiga artėjant, svarstomas ilgalaikio bulvių laikymo klausimas. Straipsnyje išsamiai aptariama, kaip tinkamai paruošti ir laikyti bulves rūsyje, balkone bei šaldytuve, kad jos išliktų šviežios ir skanios žiemai bei pavasariui. Taip pat pateikiami liaudies patarimai, kaip ilgiau išsaugot...

Skaityti daugiau

2022-08-05 laikas 12:04 Cukinijos. Kodėl jas verta įtraukti į valgiaraštį?

Tarp visų rugpjūčio sodo gėrybių kone daugiausiai aplodismentų susižerti galėtų cukinija.Nors daugelis augintojų kartais nebežino, kokiame kulinariniame amplua cukinijas išmėginti šį sezoną, gastronomai ir mitybos ekspertai primena – tai nepamainoma daržovė, kuri į meniu turėtų būti įtraukt...

Skaityti daugiau