- 23.03.2020
- 0.0 Reitingas
- 1177 Peržiūrų
- Aptarti
Cukinija - puiki uždegimą slopinanti daržovė, ir ją tokia paverčia karotenoidų liuteinas, zeaksantinas ir beta karotenas, esantis cukinijos žievėje. Dar geriau tai, kad cukinija galima pakeisti kviečių makaronus.
Sudėkite į lazaniją grybus su tamsia kepurėle, pavyzdžiui, dvisporius pievagrybius, nes juose yra gerokai daugiau vitamino D, kuriam būdingos uždegimą slopinančios savybės.
Jei esate jautrūs kiauliauogėms, neįtraukite į receptą pomidorų ir gaminkite ją kaip troškinį.
Ingredientai
- 750 ml pomidorų savo sultyse
- 1 v. š. ekologiško extra Virgin alyvuogių aliejaus 450 g maltos kalakutienos
- 2 puodeliai smulkiai sukapotų raudonųjų svogūnų
- 1/2 a. š. jūros druskos
- 3 v. š. itališkų prieskonių mišinio
- 2 puodeliai plonais griežinėliais supjaustytų dvisporių pievagrybių
- 4 smulkiai sukapotos česnako skiltelės
- 1/3 puodelio sukapotų alyvuogių be kauliukų
- 1 puodelis sukapotų bazilikų
- 1 1/2 stiklinės plonais griežinėliais supjaustytos paprikos
- 4 puodeliai išilgai supjaustytų 3 mm pločio cukinijų griežinėlių 4 puodeliai šviežių špinatų lapelių
- 2 pakeliai gerai besilydančio sūrio (227 g pakuotė)
- 1 puodelis netikro rikotos sūrio.
Gaminimo būdas
- Supjaustykite pomidorus gabalėliais, nusausinkite ir padėkite į šalį. įkaitinkite orkaitę iki 177 °C temperatūros.
- Dideliame puode alyvuogių aliejuje ant vidutinės ugnies pakepinkite kalakutieną, svogūnus, druską, itališkus prieskonius ir grybus.
- Kai kalakutiena paruošta (maždaug po 8 min.), įdėkite pomidorus, česnaką, alyvuoges ir ketvirtadalį puodelio bazilikų. Kepkite, kol visas skystis išgaruoja (maždaug 5 min.). Nuimkite nuo ugnies ir padėkite į šoną.
- Maždaug 23 x 33 cm dydžio kepimo inde išdėliokite ketvirtadalį cukinijos juostelių, tada po trečdalį kalakutienos, pipirų, sūrio, šviežių bazilikų ir špinatų. Pakartokite dar su dviem sluoksniais. Viršutinį sluoksnį apdenkite cukinija ir plonu sluoksneliu gerai besilydančio sūrio. (Nekepta ši lazanija bus labai aukšta, o kepant ji susiplos perpus, iš esmės - dėl špinatų.)
- Kepkite maždaug 45 min. Prieš patiekdami leiskite 20 min. pastovėti (ir įsigerti skoniui).
Recepto autorius: Pataria kanadiečių holistinės mitybos specialistė JULIE DANILUK, bestselerių „Maistas, gydantis uždegimą" (Meals That Heal Inflammation) ir „Karšta detoksikacija" (Hot Detox) autorė.
Kaip pagaminti netikrą rikotos sūrį
Tai gardus pieno produktų pakaitalas. Jei esate jautrūs sojai, pakeiskite ją tahiniu (sezamų pasta) ir daugiau dėkite druskos.
Ingredientai
- 2 nuluptos česnako skiltelės 1 puodelis kedrinių pinijų arba anakardžių
- 1 puodelis graikinių riešutų
- 1 1/2 v. š. šviesios miso pastos arba tahinio 1 v. š. mielių
- 2 v. š. šviežių spaustų citrinų sulčių 60-80 ml vandens
- 1/2 puodelio šviežių petražolių 1/2 a. š. jūros druskos.
Gaminimo būdas
- Trintuvu arba virtuviniu kombainu smulkiai sutrinkite česnaką.
- Įdėkite kedrinių pinijų arba anakardžių ir graikinių riešutų bei malkite, kol gaunama miltelių pavidalo masė.
- Įdėkite miso pastą, mieles ir įpilkite citrinų sulčių. Malkite toliau. Pilkite vandens, kol gauta masė primins rikotos sūrio tekstūrą.
- Įdėkite petražolių ir dar šiek tiek pasmulkinkite, kol viskas susimaišo. Pagal skonį įberkite druskos.
Šaldytuve šį patiekalą galima laikyti 4 dienas, užšaldytą - iki 3 mėnesių.
Ne tik sveika valgyti bet padeda išsaugoti jaunystę
Grybuose daug vitaminų ir mineralinių medžiagų, įskaitant B grupės vitaminus, kurie svarbūs energijai gauti, pavyzdžiui, riboflavino, niacino ir pantoteno rūgšties, taip pat vitamino D, kurio reikia gerai kaulų sveikatai bei fosforo, vario, kalio ir seleno. Keletas grybų, pavyzdžiui, pievagrybiai ir gluosninės kreivabudės, turi daug L-ergotioneino - nepaprastos, sieros turinčios aminorūgšties, kuri yra labai stiprus ląsteles apsaugantis antioksidantas. Dar geriau yra tai, kad kartu su grybuose esančiu glutationu šie antioksidantai tampa ypač stipria pora, galinčia apsaugoti organizmą nuo fiziologinio streso, kuris mus verčia pasenti. Ergotioneinas ir glutationas taip pat užtikrina apsaugą nuo Parkinsono ir Alzheimerio ligų, taigi leidžia išsaugoti šviesų protą.
Panašus receptas:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.
Turite savo nuomone, tapk autoriumi, prisijunk ir rašykite bloge. Dalinkitės receptais, sveikatos patarimais, nutikimais, susidūrėte su nekasdieniškais reiškiniais. Galite išversti iš užsienio kalbos, talpinkite su nuoroda. Laukiame Jūsų straipsnių, naujienų, apžvalgų ar istorijų!
Susijusios naujienos
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomonėmis su kitais.
Skaityti daugiau
Skaityti daugiau
Skaityti daugiau
Skaityti daugiau
Skaityti daugiau
Skaityti daugiau