Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Skaniai ir Paprastai: Receptai Kiekvienam » Receptai » 2020 » Spalio » 17

Krafinai - pyragėliai iš mielinės sluoksniuotos tešlos

Krafinai - Pyragėliai Iš Mielinės Sluoksniuotos Tešlos

Krafinus buvo sukūrti amerikiečių - tai yra tarpinis variantas tarp keksiukų (angliškai muffins) bei prancūziškųjų pyragėlių kruasanų (croissant). Tokie pyragėliai yra iš mielinės sluoksniuotos tešlos, viršus-traškus; bet vidus - purus, minkštas bei švelnaus skonio. Šis receptas patiks tiek dideliems, tiek mažiems. Kitą kartą esu tikra, kad gaminsiu iš dvigubos normos, nes buvo per greitai suvalgyti.

Ingredientai

  • kvietiniai miltai: 300 gramų
  • tirpintas sviestas: 50 gramų
  • sausos mielės: 7 gramų
  • cukrus: 50 gramų
  • šiltas vanduo: 140 gramų (~35-40 laipsnių temperatūros)
  • druska: 0,5 arbatinio šaukštelio
  • sviestas pertepimui: 80 gramų (tirpintas).

Recepto paruošimas

1. Pirmiausia visada patikriname mielių aktyvumą, kad po to nesugadintume sau nuotaikos ir nereiktų kepinio mesti lauk.

2. Į dubenėlį supilkite šiltą vandenį, suberkite mieles ir įberkite maždaug vieną valgomąjį šaukštą cukraus. Gerai išmaišykite. Aš pati dar visada ant viršaus užberiu žiupsnelį miltų (nėra būtina).

3. Uždenkite rankšluosčiu ir pastatykite šiltai maždaug 10 minučių, kol suputos.

4. Tuomet į dubenį suberkite išsijotus miltus, suberkite likusį cukrų, druską ir supilkite pažadintas mieles.

5. Rankomis šiek tiek pamaišykite ir supilkite tirpintą sviestą (šiltą).

6. Toliau maišykite kol surinksite viską į vieną kamuolį.

7. Tešlą išverskite ant stalo (miltais nebarstome) ir minkykite, minkykite... bent 10 minučių privalu minkyti.

8. Būtinai minkykite rankomis, o ne mikseriu- privalo prisiliesti prie tešlos bei pajusti, kaip ji keičiasi palaipsniui minkant.

9. Tešla gausis elastinga bei minkšta. Padarykite kamuolį, tarsi pievagrybio galvutę.

10. Imkite dubenį - dugną bei šiek tiek šonus ištepkite sviestu, ir įdėkite tešlos kamuolį, uždenkite maistine plėvele. Statykit šiltai 40 min, kad pakiltų dvigubai. Jeigu neturite šiltos vietos - statome dubenį į mikrobangų krosnelę bei pastatykite stiklinę karšto vandens ir uždarome dureles. Gaunsis šilta vieta - tešla tikrai labai gerai pakyla.

11. Pakilusią tešlą padalinkite į šešias lygias dalis. Iš kiekvieno gabaliuko suformuokite mažus kamuoliukus, uždenkite maistine plėvele ir leiskite pailsėti maždaug 10 minučių. Jei neleisite tešlai pailsėti, nesugebėsite jos plonai iškočioti ir ji trūkinės.

12. Pradėkite kočioti. Kol kočiojate vieną kamuoliuką, kiti privalo būti uždengti, kad per tą laiką neapdžiūtų. Ant stalo bei tešlos kamuoliuko pabarstykite miltų.

13. Kiekvieną iš jų iškočiokite į labai plonas, pailgas maždaug 12-13 centimetrų pločio juostas. Man pačiai gavosi maždaug 90 centimetrų ilgio juostos. Kai jau pradėsite kočioti - juosta savaime gausis 12 centimetrų pločio.. Itin, kad tikrai labai plonai iškočiotumėte į ilgį. Kuo ploniau sugebėsite iškočioti, tuo gardesni krafinai gausis. Kočiojant tešlą privalu ją vis patempti.

14. Kočioti, jeigu norisi, galite ir su makaronų mašina. Prieš kiekvieną kočiojimą būtinai pabarstome miltais.

15. Aš tikrai itin greitai iškočiavau mediniu kočėlu. Pirmiausia visada kočioju dideliu kočėlu, o stengiuosi užbaigti plona lazdele. Esu pastebėjusi, kad plona lazdele tikrai galima tešlą itin plonai iškočioti.

16. Iškočiavus juostą sutepame ją lydytu sviestu.

17. Tada susukame į ritinėlį (dešrelę). Vyniodami ritinėlį kartas nuo karto pastumiame į šonus nuo centro, kad ritinėlis vis prailgėtų. Susuktą ritinėlį pridengiame maistine plėvele.

18. Kai jau susuksite ritinėlius, kiekvieną iš jų, aštriu peiliu perpjauname išilgai į 2 lygias dalis.

19. Tuomet iš kiekvienos perpjautos dalies formuokite pyragėlius (susukame tarsi į sraigę), pjūviu į viršų, kad būtų galima matyti visus sluoksnius.

20. Iš viso gausis 12 tokių pyragėlių. Dedame juos į keksiukų kepimo formeles, uždengiame plėvele bei leidžiame maždaug 60 minučių pakilti (jei šilta patalpa - pakils kiek greičiau). Mūsų gaminami pyragėliai per tą laiką išsipūs.

21. Kepame iki 210 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje maždaug 15-20 minučių (priklausomai nuo turimos orkaitės) Jeigu kepsite orkaitėje su oro konvekcijos funkcija, tai kepame šiek tiek mažesnėje temperatūroje - 200 laipsnių. Jie privalo gautis auksinės spalvos. Prieš kepant krafinų viršaus visai nereikia tepti jokiu plakiniu - tiesiog dedame į orkaitę bei kepame.

22. Atvėsusius pyragėlius galima, jeigu norisi, apibarstyti cukraus pudra, o konditeriniu švirkštu papildyti džemu ar mėgstamu kremu. Pasilepinam!

23. Rekomendacija: Daugiau desertų receptų rasite: Desertai.

Tortilla Justina

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Turite savo nuomone, tapk autoriumi, prisijunk ir rašykite bloge. Dalinkitės receptais, sveikatos patarimais, nutikimais, susidūrėte su nekasdieniškais reiškiniais. Galite išversti iš užsienio kalbos, talpinkite su nuoroda. Laukiame Jūsų straipsnių, naujienų, apžvalgų ar istorijų!

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomonėmis su kitais.
avatar

Nemokami skelbimai

TAIP PAT SKAITYKITE:
2025-10-26 laikas 22:46 Receptai Bananų duona su varške: skanus receptas, nauda sveikatai ir mitybinė vertė
Gardžioji bananų duona su varške – tai vienas tų kepinių, kurie visada pavyksta. Ji ne tik maloniai kvepia bananais ir vanile, bet ir pasižymi švelnia, drėgna tekstūra, kurią sukuria varškės gabaliukai. Tokia duona puikiai tinka t...

Skaityti daugiau

2025-10-23 laikas 16:45 Receptai Šilkiniai Bulvių Kukuliai su Faršo Padažu: Klasikinis Lietuviškas Patiekalas, Jo Nauda ir Receptas
Šilkiniai bulvių kukuliai su faršo padažu – tai klasikinis lietuviškas patiekalas, kuris ne tik džiugina širdį, bet ir užburia savo minkštumu bei sodriu skoniu. Šis patiekalas dažnai primena jaukius vaikystės vakarus, kai namuose ...

Skaityti daugiau

2025-10-14 laikas 09:14 Receptai Drėgnas Meduolių Keksas su Grietine: Nauda, Kalorijos ir Pilnavertis Patiekalas
Drėgnas meduolių keksas su grietine yra puikus šventinis desertas, kuris ne tik gardus, bet ir turi sveikatos naudą dėl ingredientų kaip sviestas, kiaušiniai ir prieskoniai. Šiame straipsnyje aptariama jo kalorijos (apie 300 porci...

Skaityti daugiau

2025-10-31 laikas 15:53 Žaltvykslė: Paslaptinga Pelkių Ugnis ir Jos Mokslinis Paaiškinimas
Žaltvykslė, žinoma kaip will-o'-the-wisp ar ignis fatuus, šimtmečius buvo siejama su dvasiomis ir fėjomis pelkėse bei kapinėse. Mokslas ją paaiškino metano degimu, bet naujausias Stanfordo ir Kinijos tyrimas atskleidžia tikrąją priežastį: mikrožaibai...

Skaityti daugiau

2025-10-31 laikas 15:15 Kodėl jaučiame svetimą žvilgsnį? Moksliniai paaiškinimai ir iliuzijos
Ar kada pajutote dilgčiojimą, tarsi kažkas jus stebėtų? Tai žvilgsnių aptikimo sistema – neuronų tinklas, evoliucionavęs kaip apsauga nuo plėšrūnų ir socialinių grėsmių. Žmonėse ji išvystyta labiausiai dėl bendravimo poreikių. Periferinis regėjimas, ...

Skaityti daugiau

2025-10-31 laikas 14:22 Baltarusijos balionai kelia chaosą: ministras kreipiasi į ICAO ir EK

Įsivaizduokite chaosą Lietuvos danguje: kontrabandiniai balionai iš Baltarusijos, šmėkščiojantys kaip vaiduokliai nakties tamsoje, paralyžiuoja oro uostus, sutrikdo 190 skrydžių ir paliečia 30 tūkst. keleivių, kurių veidai pilkėja prie mirksinčių ...

Skaityti daugiau

2025-10-31 laikas 11:34 Antrosios pensijų pakopos reforma 2026: +2 mlrd. eurų biudžetui ir vartojimo šuolis

Antrosios pensijų pakopos reforma 2026 m. Lietuvoje: nuo sausio 1 d. galimybė pasitraukti per 2 metus, atsiimti 25% lėšų ar stabdyti įmokas. Poveikis: +1,998 mlrd. eurų mokesčių biudžetui, +7,3% vartojimo augimo. Turtas fonduose >10 mlrd. eurų....

Skaityti daugiau

2025-10-31 laikas 11:05 Dyzelino ir benzino kainos 2026 m. Lietuvoje: brangimas neišvengiamas?

2026 m. Lietuvoje dyzelino akcizas kils 6,5%, brangimas 4 ct/l, nepaisant žadėto stabdymo. Nuo 2027 m. ES ETS2 sistema pridės iki 40 ct/l dėl taršos leidimų. Ekspertai prognozuoja 2,5 €/l iki 2030 m., poveikis infliacijai ir verslui. Dabartin...

Skaityti daugiau