Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Skaniai ir Paprastai: Receptai Kiekvienam » Receptai » 2020 » Spalio » 17

Krafinai - pyragėliai iš mielinės sluoksniuotos tešlos

Krafinai - Pyragėliai Iš Mielinės Sluoksniuotos Tešlos

Krafinus buvo sukūrti amerikiečių - tai yra tarpinis variantas tarp keksiukų (angliškai muffins) bei prancūziškųjų pyragėlių kruasanų (croissant). Tokie pyragėliai yra iš mielinės sluoksniuotos tešlos, viršus-traškus; bet vidus - purus, minkštas bei švelnaus skonio. Šis receptas patiks tiek dideliems, tiek mažiems. Kitą kartą esu tikra, kad gaminsiu iš dvigubos normos, nes buvo per greitai suvalgyti.

Ingredientai

  • kvietiniai miltai: 300 gramų
  • tirpintas sviestas: 50 gramų
  • sausos mielės: 7 gramų
  • cukrus: 50 gramų
  • šiltas vanduo: 140 gramų (~35-40 laipsnių temperatūros)
  • druska: 0,5 arbatinio šaukštelio
  • sviestas pertepimui: 80 gramų (tirpintas).

Recepto paruošimas

1. Pirmiausia visada patikriname mielių aktyvumą, kad po to nesugadintume sau nuotaikos ir nereiktų kepinio mesti lauk.

2. Į dubenėlį supilkite šiltą vandenį, suberkite mieles ir įberkite maždaug vieną valgomąjį šaukštą cukraus. Gerai išmaišykite. Aš pati dar visada ant viršaus užberiu žiupsnelį miltų (nėra būtina).

3. Uždenkite rankšluosčiu ir pastatykite šiltai maždaug 10 minučių, kol suputos.

4. Tuomet į dubenį suberkite išsijotus miltus, suberkite likusį cukrų, druską ir supilkite pažadintas mieles.

5. Rankomis šiek tiek pamaišykite ir supilkite tirpintą sviestą (šiltą).

6. Toliau maišykite kol surinksite viską į vieną kamuolį.

7. Tešlą išverskite ant stalo (miltais nebarstome) ir minkykite, minkykite... bent 10 minučių privalu minkyti.

8. Būtinai minkykite rankomis, o ne mikseriu- privalo prisiliesti prie tešlos bei pajusti, kaip ji keičiasi palaipsniui minkant.

9. Tešla gausis elastinga bei minkšta. Padarykite kamuolį, tarsi pievagrybio galvutę.

10. Imkite dubenį - dugną bei šiek tiek šonus ištepkite sviestu, ir įdėkite tešlos kamuolį, uždenkite maistine plėvele. Statykit šiltai 40 min, kad pakiltų dvigubai. Jeigu neturite šiltos vietos - statome dubenį į mikrobangų krosnelę bei pastatykite stiklinę karšto vandens ir uždarome dureles. Gaunsis šilta vieta - tešla tikrai labai gerai pakyla.

11. Pakilusią tešlą padalinkite į šešias lygias dalis. Iš kiekvieno gabaliuko suformuokite mažus kamuoliukus, uždenkite maistine plėvele ir leiskite pailsėti maždaug 10 minučių. Jei neleisite tešlai pailsėti, nesugebėsite jos plonai iškočioti ir ji trūkinės.

12. Pradėkite kočioti. Kol kočiojate vieną kamuoliuką, kiti privalo būti uždengti, kad per tą laiką neapdžiūtų. Ant stalo bei tešlos kamuoliuko pabarstykite miltų.

13. Kiekvieną iš jų iškočiokite į labai plonas, pailgas maždaug 12-13 centimetrų pločio juostas. Man pačiai gavosi maždaug 90 centimetrų ilgio juostos. Kai jau pradėsite kočioti - juosta savaime gausis 12 centimetrų pločio.. Itin, kad tikrai labai plonai iškočiotumėte į ilgį. Kuo ploniau sugebėsite iškočioti, tuo gardesni krafinai gausis. Kočiojant tešlą privalu ją vis patempti.

14. Kočioti, jeigu norisi, galite ir su makaronų mašina. Prieš kiekvieną kočiojimą būtinai pabarstome miltais.

15. Aš tikrai itin greitai iškočiavau mediniu kočėlu. Pirmiausia visada kočioju dideliu kočėlu, o stengiuosi užbaigti plona lazdele. Esu pastebėjusi, kad plona lazdele tikrai galima tešlą itin plonai iškočioti.

16. Iškočiavus juostą sutepame ją lydytu sviestu.

17. Tada susukame į ritinėlį (dešrelę). Vyniodami ritinėlį kartas nuo karto pastumiame į šonus nuo centro, kad ritinėlis vis prailgėtų. Susuktą ritinėlį pridengiame maistine plėvele.

18. Kai jau susuksite ritinėlius, kiekvieną iš jų, aštriu peiliu perpjauname išilgai į 2 lygias dalis.

19. Tuomet iš kiekvienos perpjautos dalies formuokite pyragėlius (susukame tarsi į sraigę), pjūviu į viršų, kad būtų galima matyti visus sluoksnius.

20. Iš viso gausis 12 tokių pyragėlių. Dedame juos į keksiukų kepimo formeles, uždengiame plėvele bei leidžiame maždaug 60 minučių pakilti (jei šilta patalpa - pakils kiek greičiau). Mūsų gaminami pyragėliai per tą laiką išsipūs.

21. Kepame iki 210 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje maždaug 15-20 minučių (priklausomai nuo turimos orkaitės) Jeigu kepsite orkaitėje su oro konvekcijos funkcija, tai kepame šiek tiek mažesnėje temperatūroje - 200 laipsnių. Jie privalo gautis auksinės spalvos. Prieš kepant krafinų viršaus visai nereikia tepti jokiu plakiniu - tiesiog dedame į orkaitę bei kepame.

22. Atvėsusius pyragėlius galima, jeigu norisi, apibarstyti cukraus pudra, o konditeriniu švirkštu papildyti džemu ar mėgstamu kremu. Pasilepinam!

23. Rekomendacija: Daugiau desertų receptų rasite: Desertai.

Tortilla Justina

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Turite savo nuomone, tapk autoriumi, prisijunk ir rašykite bloge. Dalinkitės receptais, sveikatos patarimais, nutikimais, susidūrėte su nekasdieniškais reiškiniais. Galite išversti iš užsienio kalbos, talpinkite su nuoroda. Laukiame Jūsų straipsnių, naujienų, apžvalgų ar istorijų!

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomonėmis su kitais.
avatar

Nemokami skelbimai

TAIP PAT SKAITYKITE:
2025-10-08 laikas 09:34 Receptai Vištienos kepsnys su pievagrybių padažu: skanus receptas, nauda sveikatai ir mitybos patarimai

Sultingas vištienos kepsnys su pievagrybių padažu – lengvas, bet prabangus receptas šeimai. Sužinokite apie naudą: baltymai raumenims, selenas imunui, skaidulos virškinimui. Kalorijos: 450 kcal porcijoje. Kaip įsisavinamo...

Skaityti daugiau

2025-10-08 laikas 08:41 Receptai Traškus faršo šnicelis su juoda duona: tradicinis receptas, sveikatos nauda ir mitybos patarimai

Traškus faršo šnicelis su juoda duona – klasikinis lietuviškas receptas, kupinas vaikystės prisiminimų. Sužinokite apie naudą: baltymai raumenims, skaidulos virškinimui. Kalorijos: 400 kcal po...

Skaityti daugiau

2025-10-08 laikas 08:19 Receptai Prabangūs lietiniai blynai su maskarpone ir baltu šokoladu: receptas, nauda sveikatai ir mitybos patarimai
Prabangūs lietiniai blynai su maskarpone ir baltu šokoladu – lengvas receptas, kuris džiugina skonį ir sveikatą. Sužinokite apie naudą: kalcis kaulams, energija iš baltymų. Kalorijos: 350 kcal porcijoje. Kaip įsisavinamos medžiago...

Skaityti daugiau

2025-10-08 laikas 10:02 Rūgštinti obuoliai: nauda sveikatai, įsisavinimas, rizikos ir tradiciniai receptai

Rūgštinti obuoliai – ukrainietiškas probiotinis hitas: gerina virškinimą (probiotikai +30% mikrofloros), stiprina imuną (vitaminas C +25% absorbcija), palaiko širdį (pektinai mažina LDL 10%). Paaiškiname įsisavinimą (žarnyne per 1–2 va...

Skaityti daugiau

2025-10-08 laikas 09:42 Vaistinis valerijonas: nauda sveikatai, įsisavinimas, žala ir tradiciniai receptai

Vaistinis valerijonas – natūralus ramintuvas: gydo nemigą, nerimą, širdies neurozę, padeda menopauzėje. Sužinokite naudą (GABA modulisacija), įsisavinimą (greitas žarnyne), žalą (galvos skausmas, priklausomybė) i...

Skaityti daugiau

2025-10-08 laikas 07:37 Kur dingsta uodai žiemą? Išsami vadovas apie kraujasiurbių žiemojimą, rūšis ir prevenciją
Žiemą uodai dingsta, bet ne amžiams – jie slepiasi diapauzės būsenoje ar kiaušinėlių pavidalu, laukdami pavasario. Šiame išsamiame straipsnyje aptariame uodų gyvenimo ciklą, skirtingų rūšių žiemojimo strategijas ir mokslinius faktus iš tarptautinių š...

Skaityti daugiau

2025-10-07 laikas 18:54 Vienoje teisme teisiami migrantai paaugliai už mokytojos išprievartavimą ir šantažavimą
Trys pagrindiniai kaltinamieji yra 15-metis irakietis, 17-metis rumunas ir 15-metis afganistanietis, kurie kaltinami kelis mėnesius trukusiu teroro kampanija prieš mokytoją.

Skaityti daugiau

2025-10-07 laikas 18:39 Graikija ketina sumažinti prieglobsčio išmokas ir nutraukti būsto subsidijas pabėgėliams
Kiekvienas, kuriam šioje šalyje suteiktas prieglobstis, nebegalės gyventi iš išmokų, mokamų Europos ir Graikijos mokesčių mokėtojų sąskaita

Skaityti daugiau