Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Sodininkystės Patarimai Pradedantiesiems » Uogos

Paprastasis šaltekšnis (Frangula alnus)

Paprastasis Šaltekšnis (Frangula Alnus) Ir Šaltekšnio Nauda

Paprastasis šaltekšnis (lot. Frangula alnus) - tai krūmas arba medelis, užaugantis iki 5 m aukščio. Lapai pražanginiai, kiaušinio formos, lygiakraščiai, su lygiagrečiomis gyslomis. Šakų žievės išorinė pusė ruda, lygi, blizganti. Vaisius – mėsinga uoga. Jos neprinokusios būna žalios spalvos, o prinokusios – juodai mėlynos. 

Pasaulyje yra apie 50 šaltekšnių rūšių. Lietuvoje savaime auga tik viena šaltekšnių rūšis – Frangula alnus, kuri dažna visoje Lietuvoje. Auga drėgnuose miškuose, upių ir daubų šlaituose, pelkėse, krūmuose, paežerėse. Mėgsta drėgną, rūgštų, puveningą dirvožemį. 

Šeima: Šunobeliniai (Šaltekšniniai) – Rhamnaceae.

Liaudiški pavadinimai: kurkliai, marguogis, mekšvuogė, meškauogė, skirpstas, šaltakšnis, šaltokšnis. 

Žydi gegužės-birželio mėnesiais smulkiais žalsvai baltais žiedais. 

Tai nuodingas augalas nuo šviežios žievės galima apsinuodyti. 

Vaistinė augalinė žaliava – Šaltekšnio žievę (Frangulae cortex) patogu rinkti, kai miške kertami nereikalingi krūmai ir medžiai, tarp jų ir šaltekšniai. Anksti pavasarį (balandžio-gegužės mėn.), prasidėjus sulčių judėjimui, augalo žievė lengvai lupasi. Ant jaunų šakų kas 30 cm daromi skersiniai ir vienas išilginis pjūvis ir nulupamos žievės juostelės. Vaistinei žaliavai netinka žievė, apaugusi kerpėmis. 

Džiovinama gerai vėdinamoje patalpoje, pavėsyje ar džiovykloje 40-45 °C temperatūroje, retkarčiais pavartoma. Žievės vamzdeliai neturi būti įsimovę vienas į kitą. 

Tinkamai paruošta žaliava – tai 10-15 cm ilgio, 0,5-2 mm storio į vamzdelius susisukus žievė. Paviršiuje raukšlėta, pilkai ruda, viduje – lygi, rudai raudona, be dėmių, lūžyje – smulkiai plaušuota, kartaus skonio, silpno nemalonaus kvapo.

Vaistams žievė tinka tik po metų nuo jos ruošimo, nes šviežioje žaliavoje yra vėmimą sukeliančios medžiagos – frangularozido. Laikymo metu jis virsta frangulinu, šis – frangulaemodinu. Kitas būdas greičiau pašalinti pykinimą sukeliantį cheminį junginį: šviežią žievę reikia pakaitinti 1-2 val. verdančio vandens garuose.

Toje pačioje vietoje žaliava renkama tik po 10-15 metų. 

Žievėje yra apie 6 % antraglikozidų (frangulaemodinas, frangulinas, gliukofrangulinas ir chrizofenolis), apie 10 % rauginių medžiagų, gleivių dervų, alkaloidų, cukraus, šiek tiek eterinio aliejaus, dažinių karčiųjų ir mineralinių medžiagų. 

• Antraglikozidų poveikį žmogaus organizmui patvirtino Europos komisija. Jie kaupiasi storojoje žarnoje, sumažina gleivių ir skysčių rezorbciją, todėl išmatų turinys skystėja. Dirginami storosios žarnos receptoriai, vyksta išmatų pašalinimas, todėl paprastojo šaltekšnio preparatai vartojami esant vidurių užkietėjimui, atliekant įvairias tiesiosios žarnos operacijas.

Šaltekšnis, Nuodingi augalai, Uogos, Vaistažolės, šaltekšnio nauda, Fr 

Pašalinis poveikis 

• Po 1 metų iš antragliukozidų susidaro oksiduotos formos, iš kurių franguliarozidas pasižymi vėmimą ir pykinimą sukeliančiomis savybėmis; 
• Gali išsivystyti priklausomybė; 
• Ilgai vartojant šaltekšnio preparatus, pasireiškia kalio trūkumas. Tai taip sukelia vidurių užkietėjimą; 
• Gali atsirasti žarnyno spazmai, įvairūs pilvo skausmai. 

Draudžiama vartoti 

• Be gydytojo žinios šaltekšnio preparatų negalima vartoti ilgiau nei 2 savaites; 
• Esant ūmiems pilvo skausmams; 
• Vaikams iki 12 metų; 
• Nėštumo ir žindymo metu. 

Vartojimas - šaltekšnio vidurius laisvinantis poveikis pasireiškia po 8-12 val., todėl jo preparatai paprastai vartojami iš vakaro. Įprastinė žievės dozė yra 0,5-2,5 g. Naudojami užpilai, šaltas maceratas (susmulkinta žievė ilgai mirkoma šaltame vandenyje), sausi ir skysti ekstraktai. 

Nuoviro ruošimas ir vartojimas - 1 valg. šaukštas smulkintos šaltekšnio žievės užpilamas stikline verdančio vandens, indas uždengiamas ir įstatomas į verdančio vandens vonelę, kaitinama 30 min. Nuoviras 10 min vėsinamas kambario temperatūroje, nukošiamas bei praskiedžiamas virintu vandeniu iki 250 ml (pradinio tūrio). Geriama po pusę stiklinės ryte ir vakare prieš valgį.


Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomone su kitais.
avatar
TAIP PAT SKAITYKITE:
2024-06-26 laikas 12:31 Kuo maitinti kopūstus?
Pasak daržininko, maitinti reikia, kai kopūstai turi šešis ar septynis lapus. Maitinimui vaizdo įrašo autorius rekomenduoja naudoti organines azoto trąšas, pagamintas iš karvių mėšlo.

Skaityti daugiau

2025-07-01 laikas 06:58 Kaip Genėti Pomidorus: Praktiniai Patarimai Gausiam Derliui
Praktiniai patarimai, kaip genėti pomidorus, kad užaugintumėte gausų derlių. Sužinokite, kada ir kaip genėti, kad jūsų pomidorai būtų sveiki!

Skaityti daugiau

2022-11-27 laikas 12:05 Įteisinti nelegalius gręžinius nuo kitų metų bus paprasčiau ir pigiau

2023 m. įteisinti gręžinius bus dar paprasčiau, o įteisinimo procedūros tais atvejais, kai požeminio vandens išteklių naudojimui nereikalingas leidimas, atpigs. Seimas pritarė laikinojo įstatymo pataisoms, numatančioms palengvinimus gyventojams.

...

Skaityti daugiau

2020-05-19 laikas 08:15 Paprastasis anyžius (Anisum vulgare) Ir Anyžių Nauda
Paprastasis anyžius, anyžių nauda, anyžiaus pašalinis poveikis, anyžių gerosios savybės, koks anyžiaus poveikis organizmui, kokių medžiagų yra anyžiuose, ko yra anyžiuose, kaip naudoti anyžių, kam negalima naudoti anyžiaus, kada skinti anyžių, Anisum vulgare...

Skaityti daugiau

2024-07-24 laikas 12:36 Ką daryti, kad burokėlis augtu ir užaugtu?
Burokėliai yra nepakeičiamas įvairių patiekalų ingredientas, todėl mūsų šalyje juos augina beveik visi. Jo vaisiuose yra vitamino C, vario, vitamino A ir fosforo. Todėl jis naudingas virškinimui ir imunitetui.

Skaityti daugiau