Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Sodininkystės Patarimai Pradedantiesiems » Sodas

Pomidorų tręšimas: kaip užauginti saldžius ir mėsingus vaisius + liaudies receptai ir moksliniai atradimai

Ar svajojate apie sultingus, saldžius pomidorus tiesiai iš savo daržo? Tinkamas tręšimas yra raktas į gausų ir skanų derlių! Šiame straipsnyje atskleisime, kaip maitinti pomidorus, kad jie būtų ne tik mėsingi, bet ir cukringi. Taip pat pasidalinsime liaudies medicinos receptais, moksliniais tyrimais ir net populiariu lietuvišku pomidorų patiekalu. O desertui – įdomus nutikimas, kuris sužavės kiekvieną daržininką!

Kada ir kaip tręšti pomidorus?

Pomidorų tręšimas prasideda iškart po pasodinimo į atvirą gruntą. Pirmąjį tręšimą atlikite praėjus 10 dienų po pasodinimo, kai daigai įsišaknija ir pradeda aktyviai augti. Stebėkite augalų išvaizdą – ji išduoda, kokių maistinių medžiagų trūksta:

  • Ploni stiebai ir maži lapai? Trūksta azoto. Naudokite kalcio nitratą (10 g/10 l vandens) arba kompleksines trąšas.
  • Puvinys ant viršūnių? Tai kalcio trūkumo požymis. Rinkitės trąšas su kaliu, kalciu ir fosforu.
  • Storas stiebas ir dideli lapai? Azoto trąšos netinka – rinkitės kalio ir fosforo mišinį.

Norite saldžių pomidorų? Tręškite, kai vaisiai pradeda pilnėti, sausu oru. Štai paprastas receptas: 5 litrams vandens sumaišykite 10 g presuotų kepimo mielių, pusę puodelio cukraus ir 50 g šieno lazdelių. Purkškite iškart po paruošimo – kartokite kas 2–3 savaites.

[](https://www.15min.lt/gyvenimas/naujiena/namai/pomidoru-augintoja-pataria-naudingos-idejos-gausus-derlius-ir-idomios-veisles-pradedanciajam-1034-755934)

Liaudies medicinos receptas: dilgėlių trąša

Lietuvių daržininkai nuo seno naudoja natūralias trąšas. Vienas populiariausių receptų – dilgėlių antpilas. Jis ne tik maitina pomidorus, bet ir stiprina jų atsparumą ligoms:

  1. Prisirinkite šviežių dilgėlių (apie 1 kg).
  2. Užpilkite 10 litrų vandens ir palikite rūgti 7 dienas.
  3. Nukoškite, praskieskite vandeniu (1:10) ir laistykite pomidorus.

Šis receptas ne tik ekologiškas, bet ir praturtina dirvą azotu bei mikroelementais.

[](https://www.15min.lt/gyvenimas/naujiena/namai/pomidoru-augintoja-pataria-naudingos-idejos-gausus-derlius-ir-idomios-veisles-pradedanciajam-1034-755934)

Moksliniai tyrimai: pomidorų saldumo paslaptis

2023 m. Vilniaus universiteto mokslininkai atliko tyrimą, analizuodami pomidorų veislių saldumą ir maistinę vertę. Rezultatai parodė, kad veislės, tokios kaip Black Russian ir Indigo Rose, turi daugiau cukrų dėl didesnio antocianinų kiekio. Tręšiant kaliu ir fosforu, cukraus koncentracija vaisiuose padidėja 15–20 %. Be to, ekologiškos trąšos, tokios kaip kompostas, pagerina dirvožemio mikrobiomą, o tai skatina augalų maistinių medžiagų įsisavinimą. Daugiau apie tyrimą.

Populiarus lietuviškas patiekalas: šaltibarščiai su pomidorais

Lietuvoje pomidorai dažnai naudojami ne tik salotoms, bet ir tradiciniams patiekalams. Vienas populiariausių – šaltibarščiai su keptais pomidorais, kurie pastaraisiais metais tapo tikru hitu vasaros sezonu. Štai receptas:

Receptas: Šaltibarščiai su keptais pomidorais

  • 4 dideli pomidorai
  • 1 l kefyro
  • 2 virti burokėliai
  • 1 agurkas
  • 2 kiaušiniai
  • Krapai, druska, pipirai
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus

Gaminimas: Pomidorus perpjaukite per pusę, apšlakstykite aliejumi, pabarstykite druska ir kepkite 180 °C orkaitėje 20 min. Burokėlius sutarkuokite, agurką supjaustykite kubeliais, kiaušinius išvirkite. Sumaišykite kefyrą su burokėliais, agurkais, krapais, druska ir pipirais. Patiekite su keptais pomidorais ir kiaušiniais. Daugiau receptų.

Įdomus nutikimas: paslaptingasis pomidorų vagis

2024 m. Kauno rajone daržininkai pastebėjo keistą reiškinį – jų pomidorai naktimis dingdavo tiesiai iš šiltnamių! Vietiniai įtarė viską – nuo kaimynų iki ateivių. Galiausiai paaiškėjo, kad „vagis“ buvo ežiukas, kuris rinko pomidorus ir nešė juos į savo lizdą. Ši istorija tapo virusine socialiniuose tinkluose, o ežiukas buvo pramintas „Pomidorų karaliumi“. Skaitykite daugiau.

Saldūs pomidorai ant krūmo darže
Saldūs pomidorai – tinkamo tręšimo rezultatas!

Ar verta išbandyti?

Pomidorų tręšimas – tai ne tik darbas, bet ir kūryba. Naudodami mūsų patarimus, liaudies receptus ir mokslinius atradimus, užauginsite derlių, kuris džiugins ne tik jus, bet ir jūsų artimuosius. O gal turite savo slaptą trąšų receptą? Pasidalinkite komentaruose!

Prenumeruokite mūsų YouTube kanalą @gamtosgarsai ir atraskite daugiau gamtos įkvėptų idėjų: YouTube @gamtosgarsai.


Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

avatar
0
1 Paranormal • 10:29, 2025-05-19
Ar jau išbandėte mūsų pomidorų tręšimo patarimus? Pasidalinkite savo derliaus nuotraukomis ir receptais komentaruose! Prenumeruokite mūsų YouTube kanalą @gamtosgarsai ir atraskite daugiau gamtos įkvėptų idėjų: YouTube @gamtosgarsai!
avatar
TAIP PAT SKAITYKITE:
2024-06-26 laikas 12:31 Kuo maitinti kopūstus?
Pasak daržininko, maitinti reikia, kai kopūstai turi šešis ar septynis lapus. Maitinimui vaizdo įrašo autorius rekomenduoja naudoti organines azoto trąšas, pagamintas iš karvių mėšlo.

Skaityti daugiau

2024-11-06 laikas 08:50 Raugintų kopūstų sūrymas: nauda, rauginimo procesas ir laikymas
Rauginti kopūstai – tradicinis ir skanus patiekalas, turintis daugybę naudingų savybių. Nors jų paruošimas gali atrodyti paprastas, svarbu suprasti, kaip tinkamai rauginimo procese užtikrinti sūrymo kiekį. Šiame straipsnyje aptarsime, kodėl sūrymas yra esminis kopūstų rauginimo proceso komponentas, ...

Skaityti daugiau

2022-05-06 laikas 15:58 Buksmedinių ugniukų žala ir kovos su jais efektyvios priemonės

Šiltėjant klimatui bei plečiantis dekoratyvinių augalų plotams, Lietuvoje plinta ir nauji kenkėjai. Vienijų –  kandžių šeimai (Crambidae) priklausantys drugiai – buksmediniai ugniukai (Cydalima perspectalis).

...

Skaityti daugiau

2024-08-27 laikas 13:38 Lelijų priežiūra po žydėjimo: 5 svarbūs patarimai rugpjūtį
Lelijos – tai vieni iš gražiausių ir populiariausių gėlių, tačiau jų priežiūra po žydėjimo yra esminė, norint užtikrinti sveiką augimą ir gausų žydėjimą kitais metais. Rugpjūtis yra kritinis mėnuo, kai reikia atkreipti dėmesį į lelijų lapus, laistymą ir tręšimą. Šiame straipsnyje apžvelgsime svarbia...

Skaityti daugiau

2021-06-20 laikas 17:37 Sukatžolės (Leonurus) Rinkime Birželio-Liepos Mėnesį
Sukatžolės žydi birželio-liepos mėnesiais. Tokiu metu jos subrandina ir vaisius. Kuo anksčiau nukirpsite sukatžolių stiebus, tuo geriau. Geriausiai žaliavą rinkli birželio antroje pusėje, nes tada jų stiebuose būna sukaupta daugiausiai biologiškai aktyvių medžiagų....

Skaityti daugiau