Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Skaniai ir Paprastai: Receptai Kiekvienam » Receptai » 2020 » Gruodžio » 25

Tobulas Keptas Kalakutas Su Grybų Padažu Paukštienai

Tobulas Keptas Kalakutas Su Grybų Padažu Paukštienai

(Paranormal) Pernai Padėkos Dienai pirkau maždaug 6 kg sveriantį ekologišką paukštį-milžiną ir jį iškepusi susilaukiau teigiamo valgytojų įvertinimo.

Receptas labai paprastas, tačiau jame slypi dvi paslaptys: 12 val. kalakuto mirkymas sūryme - užtikrinantis mėsos sultingumą, bei pradinis kepimas aukštielninkai - suteikiantis galimybę kalakuto nugarai pasidengti rusva žievele.

Pirmiausia kalakutas ištrinamas druska, nepažeidžiant paukščio odos. Trinimas druska pašalina ant odelės esančią lipnią plėvelę, padaro odelę pralaidesnę prieskoniams. Kalakutas nardinamas į vandenį, kuriame natūraliai ištirpsta visa druska.

Mirkant kalakutą sūryme, būtina turėti pakankamai vietos 15 litrų puodui šaldytuve, arba nešildomame balkone - jei pasisekė, ir lauke temperatūra tarp 0 ir +10°C laipsnių. Aš kalakutą puode įstatau į "kūlerį" - tai yra izoliuota plastmasinė skrynia su sandariu dangčiu, dažniausiai naudojama vasaros metu lauke, šaltiems gėrimams ledukuose atšaldyti. Pakanka nusipirkti vieną 3 kg (7 lb) maišą ledukų ir jais apiberti puodą iš išorės.

Prieš kepant, kalakutas ištepamas riebalais su juose įmaišytais prieskoniais. Aš naudoju tik šviežius prieskonius - juose daugiau skonio ir aromato. Druskos nereikia. Kalakuto mėsa jau yra prisisotinusi druskos nuo mirkymo sūryme. Skaniausia naudoti sviestą. Tačiau, jeigu kažkas yra alergiškas pieno laktozei arba jautienos baltymams, sviestą galima pakeisti antienos ar žąsienos taukais, tyru alyvuogių aliejumi.

Yra receptų, siūlančių kepti kalakutą ant grotelių. Mano patirtimi remiantis, aš siūlyčiau kitaip. Didžiausias kalakuto skonio priešas yra mėsos sausumas, tad mano būdas apsaugo kalakutą nuo šio priešo.

Kalakutą dedame tiesiogiai į kepimo indą arba ant skardos. Pirmiausia kalakutą kepame labai karštai nugara aukštyn. To pasekoje kalakuto odelė sustangrėja ir vėliau ji geriau išlaiko drėgmę mėsos viduje. Po to kalakutą apverčiame krūtine aukštyn. Šiame žingsnyje patartina turėti iš anksto paruoštų daržovių kubelių: morkų, salierų, svogūno, pastarnoko, razinų - pasirinktinai. Šis daržovių patalas apsaugoja kalakuto skūrą, kad ji nepriliptų prie kepimo indo dugno. Kalakutas vėl grįžta į dar labai karštą orkaitę. Tuo tarpu sumažiname orkaitės kaitros nustatymą. Orkaitė pamažėle vėsta iki vidutiniškos temperatūros, tačiau kalakuto krūtinėlės oda dar turi galimybės sutvirtėti labai karštoje orkaitėje. Tolimesnio kepimo metu kalakuto apatinė dalis yra panirusi iš kepamos mėsos išsiskyriančiose sultyse. Patartina maždaug kas 40-60 min. nedideliu samteliu laistyti kalakutą tuo dugne susikaupusiu sultiniu. Palyginimui - kepant ant grotelių sultinį po kalakutu pasemti įmanoma tik kulinarine švirkštyne - aš kartą labai nusideginau naudodama šį rakandą, to pasekoje nerekomenduoju naudoti šio įrankio.

Paruošimui reikia turėti milžinišką puodą, maždaug 15 litrų talpos, ir didelį metalinį, kepimui orkaitėje skirtą, indą, kuriame tilptų kalakutas.

Kaip išsirinkti kalakutą

Kaip išsirinkti kalakutą:

  • Prieš perkant kalakutą, suskaičiuokite valgytojus. Reikia orientuotis maždaug 0,5 kg žmogui.
  • Šviežias paukštis kainuoja brangiau negu šaldytas, tačiau yra nepalyginamai skanesnis. Be to, kas turi vietos šaldytuve tokiam milžinui, ir dar per šventes? Pirkite šviežią kalakutą dieną arba dvi prieš kepant; jeigu įmanoma, palikite pardavėjui išankstinį užsakymą, kad nelikti tuščiomis per šventes.
  • Jeigu pasirinkote šaldytą kalakutą, tai geriausia būtų jį atitirpinti šaldytuve arba pvz. nešildomam garaže ar balkone, kai lauke temperatūra tarp 0 ir +10°C laipsnių. Tirpinti gali tekti 2-4 paras, suplanuokite tirpimo laiką maždaug 2 kg parai. Nepamirškite pridėti 17 val. marinavimui ir kepimui.
  • Dar vienas būdas šaldyto kalakuto atitirpinimui - panardinus į šaltą vandenį vonioje. Toks būdas užtruks apie 80 min. kilogramui. Pasiruoškite tirpinti 7 ar daugiau valandų ir nepamirškite, kad teks dar nors 6 val. pamarinuoti su druska ir 5-6 val. kepti. 
  • Kad kalakutas gerai keptų, nereikia jo prikimšti sausakimšai. Geriau iškepa kalakutas, kai paukščio ertmė yra pustuštė. Aš mėgstu minimalistinį receptą - nieko nededu kalakuto vidun, tik palikusius nuo prieskonių stiebelius, lauro lapą. 

Kepimo trukmės lentelė:

Pradžioje noriu su Jumis pasidalinti kepimo trukmės lentele, kad galėtumėte orientuotis pagal ėriuko kojos svorį. Tikiuosi, kad pravers.

Kepimo trukmės lentelė

Recepto paruošimas

Produktai:

  • 1 kalakutas 
  • 200-250 ml (1 nepilna stiklinė) rupios druskos
  • 100 g suminkštinto sviesto 
  • 3 skiltelės česnako
  • 1 kuokštas šviežių čiobrelių
  • 4-5 šakelės šviežio rozmarino
  • 2-3 šakelės šviežio šalavijo - nebūtinai
  • 2 arb. š. paprikos miltelių - nebūtinai
  • 2 arb. š. šviežiai maltų juodųjų pipirų
  • 1 lauro lapelis
  • 1 stiklinė (250 ml) balto vyno - nebūtinai

Produktai "patalui":

  • 2 vnt. morkos arba pastarnokai
  • 3 vnt. saliero stiebai
  • 1 nedidelis svogūnas
  • sauja razinų - nebūtinai

Paruošimas:

  1. Išimame kalakuto vidurius. Paukštį nuplauname, ištriname druska iš išorės ir iš vidaus. Kalakutą talpiname į puodą, pilame šalto vandens, kad padengtų visą paukštį, paliekame šaltai mirkti sūryme 12 valandų.
  2. Paruošiame 220°C (425°F) karštumo orkaitę. Išpilame sūrymą lauk, kalakutą gerai nuskalaujame, kad neliktų kur užantyse druskos sankaupų; paukštį lengvai nusausiname. Aš nupjaunu kalakuto sparnelių galus, nes jie kepant orkaitėje tik džiūsta ir dega. Nupjautus sparnelius, kaklą ir kogalvius (širdį, skilvį, kepenėles) atskirai panaudosime buljonui ruošti (žiūr. žemiau grybų padažo receptą).
  3. Nubraukiame nuo stiebų prieskonių lapelius, juos susmulkiname žirkėmis arba grūstuvėje. Sutraiškome ir sutriname česnaką. Sviestą sumaišome su česnaku ir kitais susmulkintais prieskoniais. Ištriname kalakutą prieskoniuotu sviestu, sviesto pertekliumi ištriname kalakuto vidų. 
  4. Paukštį dedame į kepimo indą krūtine žemyn. Kalakuto ertmėn įdedame lauro lapą ir palikusios prieskonių stiebelius. 
  5. Pašauname kalakutą į prikaitusią orkaitę ir kepame neuždengus apie 30 min.
  6. Tuo tarpu 1 cm kubeliais supjaustome pasirinktas "patalo" daržoves. Iš viso turi būti apie 1 stiklinė daržovių kubelių. 
  7. Dabar ištraukiame kalakutą su visu kepimo indu. Paukštį apverčiame, kad gulėtų ant nugaros, t.y. krūtine aukštyn. Po kalakuto nugara beriame paruoštas susmulkintas "patalo" daržoves. 
  8. Kalakutas grįžta į orkaitę. Palaukiame kol orkaitės parodymai grįžtą į pradinę kairtą. t.y. 220°C (425°F).  Kepame karštai dar 30 min. 
  9. Dabar sumažiname kaitrą iki 180°C (350°F) laipsnių. Vėl kepame neuždengus dar apie 3 valandas ar ilgiau, t.y. kiek yra likę paskaičiuoto kepimo laiko. 
  10. Kas 40-60 min. kalakutą laistome kepimo dugne esančiu išsiskyrusiu sultiniu. Jeigu kepimo inde neužtenka skysčio - galima kalakutą aplieti baltu vynu. 
  11. Gerai iškepusio kalakuto šlaunies, pasmeigtos kulinariniu termometru iki kaulo, temperatūra turi siekti 80°C (175°F) laipsnių; o pasmeigus krūtinėlę iškiliausioje vietoje iki mėsos vidurio - apie 73°C (165°F) laipsnius. Jeigu temperatūra aukštesnė - kalakutas yra perkepęs, gali būti sausa mėsa. Kitas būdas patikrinti, ar paukštis iškepęs: šakute pasmeigus paukščio šlaunį storiausioje vietoje iki pat kaulo ir po to paspaudus pradurtų skylučių vietą, tekantis mėsos sultinys turi būti skaidrus, be kraujo.
  12. Prieš pjaustant, paukštiena turi pagulėti kambario temperatūroje apie 20 min., kitaip pjaustant labai bėgs sultys ir mėsa liks sausa.
  13. Kalakutą tiekiame į stalą su bruknių, spanguolių arba citrusų uogiene, grybų padažu arba bet kokiu kitu jūsų megstamu mėsos padažu.

Kalakutas ištrintas druska.

Kalakutas ištrintas druska. 

Kalakutas sūryme, puodas

Kalakutas sūryme, puodas "kūleryje", apibertas ledukais. 

alakutas, ištrintas prieskoniuotu sviestu, pasiruošęs keliauti į orkai

Kalakutas, ištrintas prieskoniuotu sviestu, pasiruošęs keliauti į orkaitę.

Paruošiame kalakutui

Paruošiame kalakutui "patalą". Saliero lapeliai keliaus į paukščio ertmę.

Taip atrodo kalakutas po 30 min. kepimo karštai.

Taip atrodo kalakutas po 30 min. kepimo karštai.

Kalakutą apverčiame ir po juo pakišame

Kalakutą apverčiame ir po juo pakišame "patalą".

Taip atrodo pilnai iškepęs kalakutas.

Taip atrodo pilnai iškepęs kalakutas.

Taip atrodo kalakutas tik iš orkaitės.

Taip atrodo kalakutas tik iš orkaitės.

Kalakuto pjaustymui gali neužtekti dviejų rankų.

Kalakuto pjaustymui gali neužtekti dviejų rankų.

P.S. Jeigu ant kalakuto griaučių po vakarienės paliko mėsa - pasigaminkite pusryčiams skanią mišrainytę "Po baliaus".

Grybų padažas paukštienai

Šis padažo receptas yra mano Izraelietės draugės Galit. Ji ruošia padažą be miltų - tokį mes pripratę valgyti per "Kalakutines", toks mums skaniausias. Jeigu norisi tirštesnio padažo, tai į kepančius svogūnus įdėkite papildomai 1/2 Valg. Š. miltų. Didesniam kalakutui prireiks padažo iš dvigubo recepto kiekio. Reikia turėti 1,5-2 litrų talpos puodą, didelę gilią keptuvę, sietelį.

Produktai:

  • sparneliai, kaklas ir kogalviai (skilvis, širdis, kepenėlės) iš kalakuto
  • 1 arb. š. druskos
  • 1/2 arb. š. šviežiai maltų juodųjų pipirų
  • 1 lauro lapas
  • 30 g sviesto
  • 40 ml neutralaus skonio aliejaus
  • 1/2 svogūno (80 g)
  • 1/2 Valg. Š. miltų - nebūtinai
  • 1/4  arb. š. druskos
  • 1/4 arb. š. aitriųjų paprikų miltelių
  • 2 arb. š. čiobrelių /arba 2 Valg. Š. susmulkintų petražolių 
  • 100 g pievagrybių arba grybų mišinio

Paruošimas:

  1. Kalakuto kogalvius, sparnelius ir kaklą dedame puodan, pilame 0,7 litro vandens, užviriname. Kiaurasamčiu nuo paviršiaus nugriebiame pilkas putas. Pasūdome, papiriname, dedame lauro lapelį, puodą uždengiame ir verdame virš mažytės liepsnos apie 1 val.
  2. Keptuvėje virš vidutiniškos liepsnos įkaitiname aliejų, jame išlydome sviestą. Pradžioje iki sidabrinės spalvos (3 min.) apkepiname smulkiai supjaustytą svogūną, pasūdome, papiriname. Jeigu norime tirštesnio padažo, į keptuvės turinį apibarstome miltais ir maišant pakepiname, iki kol miltai pagels. 
  3. Dabar į keptuvę keliauja plonais griežinėliais supjaustyti grybai. Juos vartant kepiname iki kol jie pradės minkštėti ir nors vienas grybų gabaliukų šoniukas parus (apie 5 min.). 
  4. Per sietelį pilame keptuvėn maždaug 1 stiklinę sultinio. Beriame čiobrelių arba petražolių lapelių, maišant užviriname ir pakunkuliuojame 2 min. Nukeliame nuo liepsnos. 
  5. Geriau, kad padažas liktų kiek skystas, nes aušdamas jis vis tirštės, be to, prieš tiekiant į stalą, gali tekti padažą dar kartą užvirinti (o tai gali įvykti po 3-4 val. priklausomai kiek ilgai kepa mūsų kalakutas).
  6. Į stalą tiekiame padažą karštą, indelyje su samteliu.
Pradžioje apkepiname svogūnus ir grybus.
Pagardiname padažą žalumynais ir pilame sultinio. 5 min. pakunkuliavęs
Pagardiname padažą žalumynais ir pilame sultinio. 5 min. pakunkuliavęs padažas jau paruoštas.
Padažas keliauja į stalą pas kalakutą.
Padažas keliauja į stalą pas kalakutą.

Recepto Autorius Segebutės užrašai

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Turite savo nuomone, tapk autoriumi, prisijunk ir rašykite bloge. Dalinkitės receptais, sveikatos patarimais, nutikimais, susidūrėte su nekasdieniškais reiškiniais. Galite išversti iš užsienio kalbos, talpinkite su nuoroda. Laukiame Jūsų straipsnių, naujienų, apžvalgų ar istorijų!

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomonėmis su kitais.
avatar

Nemokami skelbimai

TAIP PAT SKAITYKITE:
2025-09-12 laikas 08:28 Receptai Plikytos Tešlos Koldūnai su Mėsa: Nauda, Kalorijos ir Sveikatos Paslaptys
Plikytos tešlos koldūnai su mėsa – skanus ir maistingas patiekalas, kuris gali būti sveikas, jei paruošiamas subalansuotai. Sužinokite apie jų naudą ir kaip išvengti ligų! Šiame straipsnyje atsakysime į šiuos klausimus, remdamiesi...

Skaityti daugiau

2025-09-12 laikas 08:06 Receptai Vištienos Sultinys: Gydantis Eliksyras, Kuris Stiprina Imunitetą ir Atkuria Jėgas – Pilnas Vadovas su Receptu
Natūralus vištienos sultinys: nauda imunitetui, kalorijos 15 kcal/puodelis, receptas be praradimų. Pilnavertis patiekalas be ligų rizikos. Šiame išplėstame straipsnyje, remdamiesi naujausiais 2025 m. tyrimais ir tarptautiniais rec...

Skaityti daugiau

2025-09-12 laikas 07:42 Receptai Varškės apkepas: nauda sveikatai, maistinės medžiagos ir pilnaviduriai receptai
Varškės apkepas – skanus ir maistingas patiekalas, turtingas baltymais, kalciu ir vitaminais. Sužinokite, kaip jį paruošti sveikai ir išvengti ligų! Šiltas, kvapnus ir nostalgiškas – sužinokite, kodėl varškės apkepas yra ne tik sk...

Skaityti daugiau

2025-09-14 laikas 19:07 Debesylas: Gydomosios Savybės, Nauda, Žala ir Receptai 2025
Debesylas – galingas vaistinis augalas nuo kosulio iki intymios sveikatos. Išsami nauda, receptai ir perspėjimai. Šiame išsamiame straipsnyje, remdamiesi tradiciniais receptais ir moderniais tyrimais, paaiškinsime kiekvieną naudą, patarimą, žalą, kai...

Skaityti daugiau

2025-09-14 laikas 13:20 Didžiųjų farmacijos kompanijų akcijos smarkiai krito, kai Baltieji rūmai susiejo COVID vakcinas su greitai progresuojančiu vėžiu
Didžiųjų farmacijos kompanijų, gaminančių COVID-19 vakcinas, akcijos penktadienį smarkiai krito, kai sensacingas pranešimas sukėlė baimę, kad Baltųjų rūmų pareigūnai pagaliau susiejo mirtinas vakcinas su greitai progresuojančio vėžio mirtingumo padid...

Skaityti daugiau

2025-09-14 laikas 13:02 JAV vyriausybės pareigūnai nuslėpė įrodymus, kad skiepyti vaikai miršta 200 kartų dažniau nei neskiepyti
Didžiosios Mičigano sveikatos priežiūros sistemos mokslininkai atskleidė įtikinamus įrodymus, kad skiepyti vaikai yra kur kas labiau linkę susirgti lėtinėmis ligomis, tačiau JAV vyriausybės pareigūnai šiuos atradimus nuslėpė, siekdami apsaugoti didži...

Skaityti daugiau

2025-09-14 laikas 09:34 Prancūzija: 64 % plėšimų, fizinio smurto ir seksualinės prievartos atvejų viešajame transporte Paryžiuje įvykdo užsieniečiai
Pagal Nacionalinės smurto prieš moteris stebėjimo tarnybos (MIPROF) duomenis, seksualinės prievartos atvejai Prancūzijos viešajame transporte išaugo 86 %.

Skaityti daugiau

2025-09-14 laikas 09:12 Pateiktas įstatymo projektas, kuriuo siekiama atimti JAV pasus iš Izraelį kritikuojančių amerikiečių
2025 m. rugsėjo 11 d. – data, kuri jau įstrigo amerikiečių atmintyje – kongresmenas Brianas Mastas tyliai pateikė įstatymo projektą, pagal kurį JAV piliečiams, kritikuojantiems Izraelį, galėtų būti atimti pasai. Jis vadinasi „Valstybės departamento p...

Skaityti daugiau