Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Ligos, Mutacijos » 2016 » Spalio » 11

Uždegiminiai procesai: kas juos sukelia ir kaip juos sumažinti?

Ūmūs uždegiminiai procesai yra labai svarbūs gijimo procese, ypač traumos ar su(si)žeidimo atvejais. Jie taip pat apsaugo nuo įvairių įsibrovėlių į mūsų organizmą ir yra svarbi įgimtos imuninės sistemos dalis. Ūmus uždegimas paprastai praeina per keletą dienų, kai žaizda ar kitas sužeidimas yra išgydomas ar pašalinama infekcija

Vis dėlto, užsitęsęs chroniškas uždegimas yra didelė problema, sukelianti įvairias ligas. Uždegiminių ligų pavadinimai paprastai baigiasi galūne -itas, pvz.: artritas (reumatoidinis), gastritas, pleutritas, mastitas, ir t. t., bet yra ir išimčių, tokių kaip astma.. Taip pat labai svarbu pažymėti, kad chroniškas uždegimas per ilgą laiką susilpnina imuninę sistemą ir taip organizmas tampa pažeidžiamas infekcinėms ligoms, taip pat vėžiui. Esant vėžiui dažnai būna labai padidėję  uždegiminių testų rodikliai. Chroniški uždegiminiai procesai taip pat padidina diabeto, Alzheimerio, širdies ir kraujagyslių ligų riziką.

Artritas Dažnai uždegimas siejamas su autoimuninėmis ligomis, ir tradicinė medicina teigia, kad imuninė sistema pradeda atakuoti savus audinius. Bet šis organizmo bandymas nužudyti save yra ne be priežasties. Ir, deja, tos priežastys dažnai ignoruojamos, ir gydomitik simptomai - uždegimas  Simptomų gydymas sukelia daug pašalinių efektų ir žmogus tampa priklausomas nuo vaistų visą likusį gyvenimį. Taipogi dažnai prireikia vartoti dar daugiau ir kitokių vaistų, kurie gydo ankstesnių vaistų sukeltus simptomus.

Tarp kitko, nuo legaliai rinkoje esančių ar buvusių vaistų miršta tūkstančiai žmonių. Štai nuo gerai žinomo Vioxx vaisto mirė daugybė žmonių (bent 25 tūkst.). Nuo aspirino ir kitų nesteroidinių priešuždegiminių vaistų žmonės miršta kiekvienais metais, dar daugiau atsiduria ligoninėse.

Yra teorija, kad autoimuninės uždegiminės ligos atsiranda dėl audiniuose besislepiančių L-formos bakterijų, kurios nuo antibiotikų pakeičia formą ir tampa nematomos -daugelis testų jų neranda. Imuninė sistema atakuoja tas L-formos bakterijas - taip atakuojami savi audiniai. Tačiau ši teorija nėra tinkamai patikrinta ir ištirta.

Uždegimą gali sukelti daug veiksnių

Viena pagrindinių chroniško uždegimo priežasčių yra bloga dieta, kurioje dominuoja uždegimą skatinantys produktai - cukrus, baltų miltų gaminiai, saldumynai, rafinuoti angliavandeniai, pasterizuoti pieno produktai, mėsos produktai, gluteino turintys gaminiai iš kviečių, rugių ir miežių. Uždegiminius procesus taip pat skatina rafinuoti aliejai, kuriuose dominuoja omega 6 riebalinės rūgštys (saulėgrąžų, kukurūzų, sojos, žemės riešutų aliejai ir kt.). Nors tam tikras kiekis omega 6 yra reikalingas, bet juos reikia gauti iš geros kokybės šaltinių, tokių kaip avokadas, riešutai, nerafinuoti aliejai. Taip pat labai svarbus santykis su omega 3, ir šis santykis turėtų būti ne daugiau nei 1 su 5, t.y., 1 g omega 3 su 5 g omega 6. Bet idealiai šis santykis turėtų būti 1:1 ar 1:2. Šiandien daugelis žmonių vartoja 15-30 kartų daugiau omega 6 nei omega 3. Dar blogiau, tie aliejai dažniausiai yra sugadinti - rafinavimo procese jie tampa dalinai hidrogenizuoti (jie išlieka skysti, bet vis tiek pažeisti - taip pratęsiamas galiojimo laikas). Tokie aliejai yra viena pagrindinių uždegiminių ligų plitimo priežasčių ir taip pat skatina vėžinius auglius bei širdies ir kraujagyslių ligas (būtent tokie sugadinti aliejai randami ant susiaurėjusių ir sukietėjusių kraujagyslių sienelių).

Namuose esantys pelėsiai taip pat gali paskatinti uždegiminius procesus.

Pieno produktai taip pat sukelia uždegiminius procesus

Piene dominuojantis baltymas yra kazeinas, kuris yra labai sunkiai virškinamas. Kai toks nesuvirškintas baltymas per išretėjusias žarnyno sieneles patenka į kraujotaką, imuninė sistema jį pradeda atakuoti. Kasos Beta ląstelės (gamina insuliną) ir sąnarių audiniai turi panašių į kazeiną baltymų, todėl tuo pačiu yra atakuojami ir savi audiniai, šiuo atveju kasos ir sąnarių ląstelės. Ir todėl kuo anksčiau vaikui pradedamas duoti karvės pienas, tuo didesnė I diabeto rizika. Tad jei sergate kokia uždegimine liga, reikia būtinai atsisakyti pieno produktų. Plačiau apie pieno produktų žalą atskirame straipsnyje.

Alergijos taip pat sukelia imuninį atsaką ir kartu uždegimą. Todėl labai svarbu vengti alerginių produktų, kurių dauguma yra įvardinta aukščiau.

Yra tokia daržovių grupė - ‘NIghtshades’- kuriai priklauso pomidorai, bulvės, visi pipirai, baklažanas. Šie augalai turi medžiagos - Solanino (alkaloidas). Yra manoma, kad kai kuriems žmonėms solanino turinčios daržovės gali paskatininti uždegiminius procesus ir sukelti reumatoidinį artritą, šios daržovės taip pat siejamos su odos ligomis - egzema ir psoriaze (žvynelinė). Todėl jei jūs segate šiomis ligomis, būtų geraibent kokiam mėnesiui atsiakyti šių daržovių ir žiūrėti, ar kas nors keičiasi.

Viršsvoris ir uždegimas

Vis daugiau žmonių dėl blogų mitybos įpročių, sėdimo gyvenimo būdo ir aplinkoje dominuojančių sintetinių estrogenų turi viršsvorio (BMI daugiau nei 25) ar yra nutukę (BMI daugiau nei 30). Riebalų ląstelės ir kraujyje padidėjęs trigliceridų (kraujo riebalų, kurie transportuojami į kitus organus, dažniausiai į riebalines ląsteles) kiekis skatina uždegiminius procesus. Ir, beje, būtent padidėjęs trigliceridų kiekis yra daug svarbesnis širdies ir kraujagyslių ligų rodiklis, nei cholesterolis, ir rizika dar didesnė, jei trigliceridų kiekis didelis, o cholesterolio žemas. Normalus trigliceridų lygis yra < 1.7 mmol/L (<150.1 mg/dL), bet gali skirtis priklausomai nuo šalies bei amžiaus. Trigliceridų kiekį labai pakelia cukraus, saldumynų ir rafinuotų angliavandenių vartojimas.

Uždegimus tai pat skatina padidėjęs estrogenų kiekis ir estrogenų dominavimas, kas būdinga pomenopauzinio amžiaus moterims ir merginoms, vartojančios hormoninę kontracepciją. Riebalinės ląstelės taip pat gamina estrogenus, tad jei turite viršsvorio - padidėja uždegiminių procesų rizika.

Tiesa, natūrali estrogeno forma - estriol(E3)- mažina uždegimą (Dr. J. Wright), bet ši estrogenų forma nėra duodama su pakaitine terapija ar kontracepcija.

Sintetiniai estrogenai taip pat skatina uždegiminius procesus.

Mūsų aplinkoje pilna sintetinių estrogenų - BPA (esančių plastikiniuose buteliuose ir po to patenkančių į maistą/vandenį), pesticidų, herbicidų, įvairių valiklių, ploviklių, skalbimo miltelių, sintetinių skaidulų drabužiių ir kt. Į organizmą patekę sintetiniai estrogenai skatina uždegimą.

Ir, beje, esant uždegiminiams procesams organizmas pradeda gaminti daugiau cholesterolio, kuris yra kaip remontinė medžiaga, nes visos ląstelių membranos savo sudėtyje turi cholesterolio. Cholesteroliui mažinti gydytojai daznai skiria Statin vaistais, kurie daugiau žmonių sužaloja, nei pagydo.

Čia vėlgi viskas labai susiję: bloga mityba-viršsvoris-hormonai-uždegimai. Ir todėl kai pradedama gydyti simptomą, o ne priežastį, rezultato nebūna, tik pernas farmacinėms kompanijoms. Esant uždegiminiams procesams taip pat padidėja kraujo krešėjimas, gali padidėti geležies kiekis kraujyje.

Dantų ir dantenų infekcijos

Dantų ir dantenų infekcijos yra dar viena uždegiminių procesų priežastis bei ligų sukėlėjos. Dantų infekcijos dažnai slypi dantų kanaluose ir gali būti vėžio ir širdies bei kraujagyslių ligų priežastis. Dantų kanalai, kai sutaisomas ir paliekamas negyvas dantis, yra labai gera vieta aenerobinėms bakterijoms (kurios klesti mažai deguonies turinčioje aplinkoje) veistis.

Stresas - dar vienas uždegimo sukėlėjas

Chroniškas, nuolat patiriamas stresas yra dar vienas svarbus veiksnys, sukeliantis uždegimines ir kitas ligas. Gerai žinoma, kad dauguma žmonių dėl įtempto gyvenimo stiliaus pastoviai kenčia stresą. Chroniškas uždegimas pagreitina senėjimo procesus, žmogus greičiau pavargsta.

Uždegimą parodantys testai

Vyraujant uždegimams dažnai būna padidėjęs C - reaktyvaus baltymo (CRB) - kiekis kraujyje (jį gamina kepenys). Padidėjęs CRB kiekis yra širdies ir kraujagyslių rizikos rodiklis, ir daug geresnis nei cholesterolis. Nors CRB testas buvo labai sukritikuotas viename meta-analizės tyrime, manau, jis gali būti naudingas. Padidėjęs cholesterolis taip pat siejamas su uždegiminiais procesais. Taip pat galima testuoti uždegiminius Cytokinus kaip IL-1, IL-6, IL-17., taip pat TNF-alfa (tumour necrosis faktor alfa) ir factorius kappa B (NF-kB). Bet šie testai retesni, ir nežinau, ar Lietuvoje kas nors juos atlieka.

Vienas tyrimas parodė, kad vyresnio amžiaus žmonės, turėję aukščiausią CRB ir IL-6, turėjo 260% didesnę riziką mirti per sekančius 4 metus.

Kaip gydyti uždegiminius procesus?

Pirmiausia reiktų pakoreguoti dietą ir atsisakyti mano minėtų produktų. Juos pakeisti šviežiomis daržovėmis, vaisiais, sėklomis. Ypač svarbu - žalios spalvos daržovės ir omega 3 riebalinių rūgščių turintys produktai, kaip chia sėklos, kanapių ir linų sėmenų aliejus ir sėklos. Tačiau vėlgi noriu pridurti, kad labai daug riebalų vartoti taip pat nereikia (max 100 g per dieną, bet dažnai užtenka mažiau).

Uždegimą mažina imbieras, tumerikas, bazilikas, žalioji  arbata ar jos ekstraktas, oregano ekstraktas, cyenne pipiras (jei jūs nesate jam jautrus ar alergiškas), kuris turi kapsicino medžiagos , taip pat česnakas, svogūnai (kurie turi quercetine medžiagos ), granatai ir granatų ekstraktas, brokoliai. Šias vaistažoles, daržoves ir vaisius yra labai patartina vartoti net ir nesergant uždegiminėmis ligomis, nes jos yra labai naudingos, turi daug antioksidantų. Tyrimai rodo, kad vyšnios sumažina uždegimą geriau nei aspirinas ir neturi nemalonių pašalinių efektų, tokių kaip vidinis kraujavimas, skrandžio ir virškinamojo trakto opos. Vienas tyrimas (Blow, 1950) parodė, kad tyrimo dalyviams, kenčiantiems nuo podagros, per dieną valgant 120 g vyšnių podagros simptomai išnyko. vyšnia Kitas tyrimas parodė, kad vyšnios daugmaž prilygsta antiuždegiminiams vaistams Ibuprofen, naproxen, kurie dažnai naudojami artritui ir kitoms uždegiminėms problemoms gydyti ir net skausmui mažinti (Seeram et al., 2001).

Vyšniose ir granatuose esantys dariniai blokuoja/mažina enzimo COX veiklą. COX enzimai vaidina svarbų vaidmenį uždegiminiuose procesuose. Ir beje, COX enzimų veiklą taip pat blokuoja aspirinas, Ibiprofen, ir kiti nesteroidiniai antiuždegiminiai vaistai (NAISD).

Riešutai taip pat mažina uždegimą

Riešutai turi geros kokybės riebalų, todėl nenuostabu, kad tyrimai rodo, kad riešutų vartojimas mažina uždegiminius procesus. Štai pistacijų riešutai sumažino uždegiminius rodiklius, taip pat LDL cholesterolį ir padidino HDL. Bet reikia, kad jie būtų nekepinti.

Tyrimai rodo, kad graikiški riešutai, linų sėmenų aliejus (abu turi daug omega 3 riebalinių rūgščių - alfa linoleninė riebalinė rūgštis) sumažina uždegiminius rodiklius, ir taip pat sumažina cholesterolį. Omega 3 riebalinės rūgštys mažina IL-1 ir tai yra vienas iš omega 3 uždegimo mažinimo mechanizmų.

Dar galima naudoti žuvų taukus, kurie turi ilgųjų omega 3 riebalinių rūgščių - DHA ir EPA, kurios mažina uždegimą. Tiesa, kaip parodė tyrimai, nemažai žuvų taukų turi vienokių ar kitokių toksinų. Taip pat jų išgavimo procesas nėra labai ‘draugiškas’. Dar yra teigiančių, kad žuvų taukai nėra gerai, ir net gali sukelti problemų (Dr. Jubbs, Brian Peskin ir Dr. Brian Clemente). Nepaisant to, labai daug tyrimų parodė, kad žuvų taukai mažina uždegiminius procesus, taip pat sumažina širdies ir kraujagyslių ligų riziką, bent jau plačiajai visuomenei, kuri valgo įprastą maistą.

Uždegiminiai procesai ir pH

Žemas ląstelių (daugelio audinių) ph taip pat skatina uždegiminius procesus. Todėl, kad būtų atstatytas ir palaikomas rūgščių ir šarmų balansas organizme, reikia valgyti vaisių ir ypač daržovių. Ir vengti (ar  vartoti retai) rūgštinančių produktų - mėsos, pieno produktų,cukraus, taip pat kavos.

Reumatoidinio artrito simptomus galima palengvinti ar išgydyti labai sumažinus riebalų kiekį ir pagrindinę energiją gaunant iš angliavandenių: bulvių, grūdų, vaisių, taip pat daržovių. Vienas tyrimas (McDougall et al., 2002) parodė, kad laikantis mažai riebalų turinčios dietos - riebalai turi sudaryti ne daugiau nei 10% kalorijų (ne daugiau nei 20 g riebalų per dieną) keturias savaites - CRB tyrimo dalyviams vidutiniškai sumažėjo 16 %, reumatodinis veiksnys - 10 %. Abu rodikliai buvo statistiškai reikšmingi. Tiesa, tokios dietos laikantis ilgą laiką kai kuriems gali pritrūkti riebalų, taip pat gali būti per daug angliavandenių.

Iš papildų gerai vitaminas E (geriau gauti su maistu), Co Q10, geros kokybės vitaminas C, karotinai (geriau gauti su maistu) taip pat vitaminas D (reikia vasarą pabūti saulėje tarp 10-12 valandos, apie 20 minučių apnuoginus bent pusė kūno ir be saulės kremo, kuris ne tik kad blokuoja vitamino D gamybą, bet ir gali sukelti vėžį. Bet vėlgi noriu įspėti, kad degintis reikia atsargiai, ir nudegimai yra pavojingi. Jei jūsų oda yra jautri, tai reikia pradėti nuo 5 min per dieną. Taip  pat galima vartoti  vitamino D papildus.  Dar gerai selenas, alfa-lipoinė riebalinė rūgštis. Vitaminas K mažina uždegiminius procesus ir gali padidinti jautrumą insulinui. Vitamino K turi žalios spalvos daržovės (K1, phylloquinone), jį taip pat gamina žarnyno flora (K2, menaquinone), todėl labai svarbu turėti gerą žarnyno floros balansą.

Dar uždegiminius procesus mažina sisteminiai enzimai, juos reikia  vartoti ant tuščio skrandžio, bent 1 val., prieš valgį, geriausia ryte ar prieš einant miegoti. Bet kad būtų pasiektas efektas, jų reikia gana daug, kartais net 10 - 30 kapsulių per dieną. Dr. Gonzalec vien profilaktiškai pats vartoja po 30 per dieną.

Žarnyno flora svarbi stabdant uždegiminius procesus

Labai svarbu turėti gerą žarnyno florą, nes jei flora yra išbalansuota, tai skatina uždegiminius procesus. Taipogi, jei vyrauja uždegiminiai procesai, atstačius gerą žarnyno floros balansą jie dažnai sumažėja ar net visiškai išnyksta. Todėl reiktų valgyti raugintus kopūstus, kuriuos geriausia pasidaryti namuose ar pirkti iš močiučių turguje, nes parduotuvėje būna pasterizuoti ir naudingosios bakterijos jose žuvusios. Dar galima vartoti geros kokybės probiotikus.

Gera žarnyno flora skatina T imuninių ląstelių gamybą, ir ypatingai T reg, kurios mažina uždegiminius procesus, reguliuoja imuninę sistemą ir pristabdo, jei ji yra per aktyvi. Taip pat žarnyno flora neleidžia išretėti žarnyno sienelėms, pro kurias tada lengvai patenka įvairūs nesuvirškinti ar nepilnai suvirškinti baltymai, ir imuninė sistema juos atakuoja - prasideda alergija ar bent jau nepastebimas imuninis atsakas.

Insulinas ir uždegiminiai procesai

Padidėjęs insulino kiekis kraujyje skatina uždegiminius procesus. Padidėjęs insulino kiekis būna dėl nejautrumo insulinui. Tai būdinga dažnam žmogui, ir ypatingai tiems, kurie turi viršsvorio bei  II diabetikams Organizmas, norėdamas kompensuoti ląstelių nejautrumą insulinui, pradeda gaminti daugiau insulino ir tai kuriam laikui padeda sureguliuoti cukrų kraujyje ir išvengti diabeto (ši stadija yra vadinama hyperinsulinimia), bet po kurio laiko kasos Beta ląstelės išsenka ir atsiranda sindromas X (prediabetinė stadija, kuriai taip pat būdingas padidėjęs insulino kiekis, ir po to II diabetas) ir taipogi ląstelės tampa dar labiau nejautrios insulinui.

Padidėjęs insulino kiekis taip pat gali padidinti kraujo spaudimą, bei širdies ir kraujagyslių ligų riziką, todėl II tipo diabetikų gydymas insulino injekcijoms yra absurdiškas ir po to turi labai daug pašalinių efektų. Čia priminsiu, kad daugelis II diabetikų, bent jau ligos pradžioje, turi daugiau insulino nei reikia, bet ląstelės joms yra nejautrios, ir kompensuoti jų nejautrumą leidžiant daugiau insulino  yra labai  kvailas gydymo metodas, nuo kurio diabetikams tik priauga svoris,  kadangi insulinas skatina riebalų sintezę ir  jų atidėjimą  į riebalinį audinį. Didėjant riebalų kiekiui organizme, ląstelės tampa dar mažiau jautrios  insulinui ir to rezultatas dar labiau padidėjęs cukraus kiekis kraujyje.

Taip pat reikia pastebėti, kad nejautrumas insulinui gali atsirasti būtent dėl uždegiminių procesų ir dabar mokslininkai diskutuoja, kuris sukelia  kurį -ar padidėjęs insulino kiekis sukelia  uždegiminius procesus, ar uždegiminiai procesai sukelia nejautrumą insulinui. Mokslininkai mano, kad IL-6 (viena iš uždegiminių cytokinų) sutrikdo insulino signalus ir taip uždegimas skatina nejautrumą insulinui.

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Remiantis: http://sveikatossaltinis.blogas.lt/tema/artritas

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
14.09.2018 laikas 08:07 Receptai – Patiekalai Vaistažolių mišiniai kraujavimo stabdymui
Kraujavimas liaudies medicinoje, Vaistažolių mišiniai kraujavimo stabdymui, kraujavimas, receptai kraujavimui, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medicina, kaip gydytis vaistažolėmis, kaip gydytis uogomis, ...

Skaityti daugiau

11.06.2019 laikas 08:04 Receptai – Patiekalai Kokosiniai sausainiai

Greitai ir lengvai pagaminamų kokosinių sausainių receptas

Skaityti daugiau

30.08.2018 laikas 07:48 Receptai – Patiekalai Liaudiški patarimai pleiskanų gydymui

Pleiskanų naikinimas liaudies medicinoje, Pleiskanų naikinimas, receptai nuo pleiskanų, liaudiškomis priemonėmis, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medicina, kaip gydytis vaistažolėmis

...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
28.03.2024 laikas 22:20 Finansinis horoskopas visiems Zodiako ženklams 2024 m. kovo 29 d.
Siūlome jums trumpą horoskopą 2024 m. kovo 29 d., penktadieniui, kuris padės kiekvienam Zodiako ženklo atstovui šią dieną būti budriam ir atsargiam.

Skaityti daugiau

28.03.2024 laikas 20:55 Sąnariams padės citrina ir jodas
Įvairių ligų gydymui aš dažnai naudoju liaudiškus receptus. Jums pateikiu tuos, kurie padėjo man pačiai.

Skaityti daugiau

28.03.2024 laikas 20:09 Kokie vaistiniai augalai palengvina gripo pasekmes?

Šaltyje atsirandantis, o šilumoje pranykstantis kosulys gali pažymėti refleksinę organizmo reakciją į šaltį, aštrius kvapus, dūmus, dulkes. Staiga kosėti žmogus dažnai pradeda, kai suserga virusine infekcija. Tokiu atveju būtina nustatyti kosulį s...

Skaityti daugiau