Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Skaniai ir Paprastai: Receptai Kiekvienam » Receptai » 2022 » Gegužės » 04

Naminis citrininis pyragas - tortas Napoleonas

Naminis citrininis pyragas - tortas Napoleonas

Naminis tortas-pyragas Napoleonas patapo tikrai mūsų namų tikra tradicija. Jei tik prisireikia į kokią šventę neštis prašmatnų ir nekuklų desertą - tai tortas Napoleonas visada tampa tuo ypatingu desertu, kurio tikrai nebūna gėda nusinešti ir, ko čia slėpti, kartas nuo karto pasipuikuoti.

Šiaip mes kepame du skirtingus jo variantus pagal nuotaiką ir norus, bet šį kartą noriu Jums pasiūlyti su citrinų skonio kremu, kuris daugeliui žmonių gan dažnai tampa net skanesniu variantu už klasikinį Napoleoną. Gaminant Napoleoną, reiktų paskirti daugiau laiko nei ruošiant paprastą desertą, nes jis gaminamas tam tikrais etapais ir po to pertepamas plikytu ir citrininiu kremu. Taigi, pradedam žingsnis po žingsnio ir mums tikrai viskas puikiai pavyks!

Ingredientai

18-20 cm skersmens torto paplotėliams:

  • sviestas: 200 gramų 
  • kiaušiniai: 1
  • miltai: 320 gramų
  • vanduo: 70 mililitrų
  • citrinos sultys: 1 valgomojo šaukšto
  • druska: žiupsnelio.

Plikytam kremui:

  • kiaušinių tryniai: 3
  • pienas: 500 mililitrų
  • cukrus: 1 stiklinės
  • miltai: 0,5 stiklinės
  • sviestas: 100 gramų
  • vanilinis cukrus: 1 arbatinio šaukštelio
  • riešutai: 150 gramų

Citrininiam kremui:

  • citrinos: 1
  • kiaušiniai: 1
  • cukrus: 0,5 stiklinės
  • sviestas: 30 gramų
  • vanilinis cukrus: 0,5 arbatinio šaukštelio.
  • Recepto paruošimas

1. Torto lakštų tešla: Kiaušinį lengvai išplakame, supilame 70 mililitrų vandens, citrinų sultis ir žiupsnelį druskos, išplakame.

2. Šaltą sviestą supjaustome nedideliais gabaliukais, apvoliojame juos miltuose.

3. Sviestą su miltais kapojame, kol jie pavirs į riebius miltus. Į juos supilame suplaktą kiaušinį ir užmaišome kietą tešlą.

4. Paruoštą tešlą susukame į maistinę plėvelę, padedame maždaug 60 minučių į šaldytuvą, kad atšaltų.

5. Plikytas kremas: Kiaušinių trynius konditerine šluotele išplakame kartu su paprastu ir vaniliniu cukrumi. Kad būtų lengviau plakti, įpilame šlakelį šalto pieno.

6. Į plakinį suberiame miltus, gerai išmaišome. Supilame likusį pieną.

7. Kremo ruošinį statome ant vidutinės kaitros ir kaitiname nuolatos maišydami, kol jis pradeda tirštėti. Kremo užvirti nereikia, jis būna paruoštas, kai šaukštas apsivelia kremu.

8. Tuomet į karštą kremą suberiame gabaliukais supjaustytą sviestą, maišome, kol jis ištirpsta ir vienodai pasiskirsto.

9. Paruoštą plikytą kremą uždengiame ir paliekame, kad praauštų. Atšalęs kremas bus dar tirštesnis.

10. Citrininis kremas: Nuo citrinos smulkiai nutarkuojame geltonąją žievelę ir išspaudžiame sultis.

11. Kiaušinį lengvai išplakame. Į nedidelį puodą supilame plaktą kiaušinį, citrinų sultis ir žieveles, paprastą ir vanilinį cukrų, suberiame nedideliais gabaliukais pjaustytą sviestą.

12. Puodą statome į didesnį puodą su vandeniu ir užkaičiame. Kremą verdame garų vonelėje vidutinėje temperatūroje, nuolatos maišydami, kol sviestas ištirpsta, kremas tampa vientisas ir galiausiai sutirštėja. Tai užtrunka maždaug 10-15 minučių. Kremo užvirti nereikia, išviręs turėtų būti tirštos grietinės konsistencijos, o atvėsęs dar labiau sutirštėjęs.

13. Lakštų kepimas: Kol kremai vėsta, tešlą išimame iš šaldytuvo ir kiek paminkome, kad būtų lengviau kočioti. Padaliname ją į 10 vienodų dalių.

14. Kiekvieną tešlos dalį plonai iškočiojame ant kepimo popieriaus, pabarstyto miltais.

15. Ant tešlos uždedame nedidelę lėkštę, išpjauname apvalios formos torto lakštą. Tešlą subadome šakute, kad ji kepdama labai nesipūstų.

16. Paruoštą lakštą kartu su tešlos nuopjovomis dedame kepti į iki 200 laipsnių temperatūros įkaitintą orkaitę 5 minutėms, kol iškepa.

17. Šitaip kepdami vieną po kito iškepame visus torto lakštus. Tešlos nuopjovas panaudosime torto puošybai, tad kelias pačias gražiausias pasiliekame, o kitas sutriname į miltus.

18. Napoleono formavimas: Lakštus patepame plikytu kremu, o keletą torto sluoksnių - citrininiu, tarp kelių sluoksnių ant kremo užbarstome kapotų riešutų. Plikyto kremo būtinai pasiliekame torto viršui ir šonams aptepti.

19. Kai visus torto sluoksnius sutepame, vienodai kremo užtepame ant jo viršaus ir šonų.

20. Paruoštą tortą apiberiame sumaltomis nuopjovomis ir statome bent jau nakčiai, o idealiausiu atveju - visai parai į šaldytuvą, kad subręstų.

21. Tortą puošiame keptomis tešlos atraižomis bei riešutais, apibarstome milteliniu cukrumi. Lepinamės!

22. Rekomendacija: Daugiau Napoleonų receptų rasite: Napoleono receptas.

Recepto Autorius 50 pilkų peilių virtuvėje

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Turite savo nuomone, tapk autoriumi, prisijunk ir rašykite bloge. Dalinkitės receptais, sveikatos patarimais, nutikimais, susidūrėte su nekasdieniškais reiškiniais. Galite išversti iš užsienio kalbos, talpinkite su nuoroda. Laukiame Jūsų straipsnių, naujienų, apžvalgų ar istorijų!

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomonėmis su kitais.
avatar

Nemokami skelbimai

TAIP PAT SKAITYKITE:
2025-11-05 laikas 09:03 Receptai Kopūstų rauginimas 2025 lapkritį: palankios dienos pagal Mėnulį

Lapkritį vėlyvieji kopūstai tampa saldūs ir sultingi – idealu raugimui. Svarbu žinoti palankias dienas pagal Mėnulio kalendorių 2025 m.: lapkričio 2–5, 8, 9, 11–13, 20–25 d. Geriausia raugti augančio Mėn...

Skaityti daugiau

2025-11-01 laikas 12:12 Receptai Žemaičių Blynai: Nauda, Kalorijos, Įsisavinimas ir Pilnavertis Receptas

Žemaičių blynai – sotus lietuviškas patiekalas iš bulvių tešlos su mėsos įdaru ir kreminiu padažu. Porcijoje ~500 kcal, gausu kalio, baltymų. Organizmas įsisavina 90% angliavandenių, 95% kalio. Gaminant prarandama 15-25% ...

Skaityti daugiau

2025-10-26 laikas 22:46 Receptai Bananų duona su varške: skanus receptas, nauda sveikatai ir mitybinė vertė
Gardžioji bananų duona su varške – tai vienas tų kepinių, kurie visada pavyksta. Ji ne tik maloniai kvepia bananais ir vanile, bet ir pasižymi švelnia, drėgna tekstūra, kurią sukuria varškės gabaliukai. Tokia duona puikiai tinka t...

Skaityti daugiau

2025-11-04 laikas 16:58 Kodėl katė šnypščia? Supraskite kačių emocijas ir elgseną

Katės šnypštimas – ne pyktis, o baimės ir streso signalas. Sužinokite, kodėl katė šnypščia, kaip atpažinti emocijas ir teisingai reaguoti: duoti erdvės, nebausti, vengti akių kontakto. Šnypštimas dažnai sveika – tai gynybine mimika, pr...

Skaityti daugiau

2025-11-04 laikas 16:41 Kaip virti kiaušinius, kad lukštas niekada nesuskiltų: 7 veiksmingos gudrybės
Verdant kiaušinius lukštas dažnai trūkinėja dėl temperatūrų skirtumo, plono lukšto ar netinkamo metodo. Tačiau yra paprastų gudrybių, kurios veikia 100%! Į vandenį įpilkite acto arba druskos, pradurkite kiaušinio galą adata, dėti į šaltą vandenį ir v...

Skaityti daugiau

2025-11-04 laikas 10:30 Kodėl Pasąmonė Verčia Rinktis Netinkamus Partnerius?
Romantiškų partnerių pasirinkimą lemia pasąmoniniai modeliai iš vaikystės: neišspręstos traumos, žema savigarba, vienatvės baimė, nerimastingas prisirišimo stilius. Kartojame toksiškus ciklus, ignoruodami raudonas vėliavėles ar per griežtus kriteriju...

Skaityti daugiau

2025-11-04 laikas 10:17 Chemija ar alchemija: kodėl geismas nėra meilė santykiuose?

Daugelis klaidingai laiko geismą – stiprią fizinę trauką ir aistrą – pagrindiniu romantinių santykių veiksniu. Straipsnyje aiškinama, kodėl chemija (geismas) yra trumpalaikė ir dažnai veda prie nusivylimų, o tikroji alchemija (meilė) r...

Skaityti daugiau

2025-11-04 laikas 10:06 Šumerų civilizacija: natūralūs potvyniai ir irigacijos mitas

Šumerų civilizacija, viena seniausių pasaulyje, klestėjo Mesopotamijoje dėka natūralių Persijos įlankos potvynių, kurie prieš 7000 metų drėkino laukus be kanalų. Naujas tyrimas PLOS One, remiantis 25 m kerno analize iš Lagašo, atskleidžia, kad duk...

Skaityti daugiau