- 03.12.2019
- 0.0 Reitingas
- 1123 Peržiūros
- Aptarti
Padėkos diena nacionaline švente JAV tapo dar 1789 metais valdant prezidentui Džordžui Vašingtonui, o jos istorinės šaknys siekia dar senesnius laikus. Šiais laikais jos šventimas jau beveik praradęs religinį kontekstą, todėl daugumai šeimų tai – tiesiog puiki proga sukviesti visus artimuosius prie vieno stalo ir drauge pasimėgauti gardžiu maistu.
Šventinis kalakutas su obuoliais
Reikės:
- 1 vnt. kalakuto;
- 12 vnt. nedidelių obuolių;
- 2 valg. šaukšt. sviesto;
- 3 valg. šaukšt. vandens;
- druskos, pipirų ir kitų mėgstamų prieskonių.
Gaminimas:
Kalakutą išvalykite ir paruoškite gamybai. Obuolius taip pat nulupkite, išimkite jų vidų ir perplaukite. Tuomet kalakutą ištrinkite druska, sviestu bei kitais mėgstamais prieskoniais, o į vidų sudėkite obuolius. Kalakutą galite palikti marinuotis kelioms valandoms, bet geriausia – nakčiai. Pasimarinavusį kalakutą apšlakstykite vandeniu ir įdėkite į įkaitintą orkaitę. Pradėkite kepti ir maždaug kas 10 minučių atidarę orkaitę, kalakutą apšlakstykite išsiskyrusiomis sultimis, kad jis nebūtų per daug sausas. Kalakutas bus iškepęs tuomet, kuomet šakutė lengvai smeigsis į mėsą. Iškeptą kalakutą galite aptepti ir papuošti tradiciniu padėkos dienos garnyru – spanguolių uogiene.
Spanguolių padažas
Reikės:
- 150 ml obuolių acto;
- 400 g spanguolių;
- 150 g rudojo cukraus;
- 150 ml vandens;
- 0,5 arbat. šaukšt. kvapniųjų pipirų;
- 1 cinamono lazdelės;
- imbiero.
Gaminimas:
Visus ingredientus sudėkite į puodą ir virkite ant silpnos ugnies apie pusvalandį. Tuomet išimkite imbierą ir cinamono lazdelę, o gautą padažą supilkite į dubenėlį. Vietoje vandens šio padažo gamyboje galite naudoti ir mėgstamas sultis. Jei norite tirštesnio padažo – į jį įverkite krakmolo.
Kepta antis su apelsinais ir medumi
Reikės:
- 1 anties;
- 2 vnt. apelsinų;
- 0,5 l vandens;
- 1 arbat. šaukšt. druskos;
- 0,5 arbat. šaukšt. smulkiai kapotos šviežios imbiero šaknies
- 100 g medaus;
- 150 g sviesto;
- 2 apelsinų sulčių;
- pusės citrinos sulčių;
- žiupsnelio bazilikų ir petražolių.
Gaminimas:
Pirmiausia įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Antį nuvalykite, išplaukite ir nusausinkite. Tuomet dubenėlyje sumaišykite susmulkintus bazilikus, petražoles, imbierą ir druską. Antį iš vidaus ir iš išorės įtrinkite prieskonių mišiniu. Apelsinus nuplaukite, nusausinkite, supjaustykite ketvirčiais ir sudėkite į anties vidų, o antį dėkite į orkaitę. Tuomet pagaminkite padažą – į puodelį sudėkite medų, sviestą, pilkite citrinų ir apelsinų sultis ir maišant keptuvėje kaitinkite ant mažos ugnies, kol ištirpsta sviestas ir medus. Paruoštą padažą užpilkite ant anties ir ją kepkite orkaitėje apie pusvalandį. Tada antį apverskite krūtine žemyn, sumažinkite temperatūrą iki 150 laipsnių ir toliau kepkite kelias valandas, kol anties mėsa suminkštėja. Iškepusią antį apverskite krūtine į viršų ir dar keletą minučių pakepkite, kad viršus gražiai apskrustų.
Šparaginių pupelių apkepas
Reikės:
- 650 g šparaginių pupelių;
- 6 vnt. kiaušinių;
- 300 g fermentinio sūrio;
- 3 skiltelės česnako;
- 3 valg. šaukšt. sviesto;
- saujos petražolių;
- šiek tiek druskos ir juodųjų pipirų.
Gaminimas:
Pasūdytame vandenyje išvirkite šparagines pupeles. Tuomet keptuvėje ištirpinkite du šaukštus sviesto ir pakepinkite susmulkintą česnaką. Tai padarę, į tą pačią keptuvę sudėkite išvirtas šparagines pupeles ir dar šiek tiek pakepę, pagardinkite druska bei juodaisiais pipirais. Tuomet įmuškite į dubenį kiaušinius, išplakite juos ir įmaišykite į juos sutarkuotą sūrį bei susmulkintas petražoles. Kepimo indą ištepkite dviem šaukštais sviesto ir sudėkite į ją su česnakais apkeptas pupeles ir užpilkite kiaušinių, sūrio bei petražolių plakiniu. Apkepą kepkite apie valandą laiko 180 laipsnių temperatūroje.
Amerikietiškas moliūgų pyragas
Reikės:
- 300 g miltų;
- 150 g sviesto;
- 450 g moliūgų tyrės;
- 100 g sviesto;
- 100 g cukraus;
- 3 valg. šaukšt. šalto vandens;
- 3 vnt. kiaušinių;
- 150 g tirštinto pieno;
- 1 arbat. šaukšt. malto cinamono;
- 0,5 arbat. šaukšt. druskos;
- žiupsnelio muskato riešutų, maltų gvazdikėlių ir malto imbiero.
Gaminimas:
Iš pradžių pradėkite ruošti tešlą. Į dubenį suberkite miltus, įberkite žiupsnelį druskos ir sudėkite smulkiais gabaliukais supjaustytą sviestą. Viską gerai išmaišykite iki drėgnų trupinėlių konsistencijos. Tuomet pilkite vandenį ir užminkykite tešlą. Jeigu reikia – vandens pilkite daugiau, stebėkite, kad masė gautųsi tolygi. Galiausiai gautą masę iškočiokite, išklokite kepimo formą popieriumi ir suformuokite kraštelius. Tešlą padėkite į šaldytuvą ir pradėkite gaminti įdarą – išplakite kiaušinius su cukrumi, sudėkite moliūgų tyrę, prieskonius, šiek tiek druskos ir sutirštiną pieną. Viską gerai išmaišykite iki vienalytės masės ir supilkite į pyrago pagrindą. Pyragą kepkite iki 200 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 15 minučių. Tuomet sumažinkite temperatūrą iki 170 laipsnių ir kepkite dar apie pusvalandį. Skanaus!
Šaltinis: vlmedicina
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.
Turite savo nuomone, tapk autoriumi, prisijunk ir rašykite bloge. Dalinkitės receptais, sveikatos patarimais, nutikimais, susidūrėte su nekasdieniškais reiškiniais. Galite išversti iš užsienio kalbos, talpinkite su nuoroda. Laukiame Jūsų straipsnių, naujienų, apžvalgų ar istorijų!
Susijusios naujienos
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomonėmis su kitais.
Skaityti daugiau
Skaityti daugiau
Skaityti daugiau