Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal » »

Balinis ajeras (Acorus calamus L) Ir Nauda

Balinis Ajeras Ir Vaistažolių Nauda

Vaistažolių gerosios ir blogosios savybės.

Balinis ajeras (lot. Acorus calamus L.) - tai daugiametis, tik ajerams būdingo kvapo 60-100 cm aukščio žolinis augalas. Šakniastiebis stambus, nariuotas. Iš jo išauga ilgi, bekočiai kardiški lapai. Žiedynstiebio gale – burbuolė.

Šeima: Ajeriniai - Acoraceae Martinov

Liaudiški pavadinimai: airas, airys, agėras, ajaras, aleras, arilas, arielys, ejeras, kalavijas, kalmas, kamunė, litjėras, tatarška, totorka, totorkė.

Žydi birželio—liepos mėn. Dauginasi šakniastiebiais.

Europoje augalas auginamas jau nuo 12 amžiaus ir jo gydomosios savybės žinomos jau keli šimtmečiai. Manoma, kad ajeras yra kilęs ir Egipto. Balinis ajeras įtrauktas į “Apribotų ir draudžiamų rinkti bei prekiauti laukinių augalų sąrašą”. Rinkti ir prekiauti galima tik turint Aplinkos ministerijos leidimą.

Sudaro sąžalynus ežerų, tvenkinių, kūdrų, nesraunių upių uždumblėjusiuose pakraščiuose, pelkėse ir pelkėtose vietose.

Paplitęs visoje respublikoje; dažnas.

Medicinoje naudojami šakniastiebiai - iš jų ruošiamos įvairūs preparatai: užpilai, nuovirai, milteliai, aliejai. Šakniastiebiuose yra 2—4,8% eterinio aliejaus, glikozido akorino, nepakankamai ištirto alkaloido kalamino, krakmolo, dervų, 29 mg% vitamino C, pėdsakai rauginių ir kitokių medžiagų. Eterinio aliejaus sudėtyje yra 1% d-pineno, 7% d-kamfeno, 8,7% d-kamfaro, 3% borneolio, eugenolio, azarono, kalomolo, kalameno, kalakoreno, kariofileno, gvajeno, akorono ir kt. Lapuose yra eterinio aliejaus, rauginių medžiagų, iki 500 mg% vitamino C. Ajero eterinis aliejus tirštas, geltonas, malonaus kvapo, kartus.

Vaistinė augalinė žaliava – ajero šakniastiebiai (Rhizoma Calami). Jie raunami pavasarį arba rudenį bei žiemos pradžioje, kai pelkėse nusenka vanduo. Jie iškeliami šakėmis arba kastuvais. Po to gerai išplaunami, nupjaustomos smulkios šaknelės bei lapai ir apvytinami. Tada pjaustomi 15—20 cm ilgio gabaliukais, o labai stori dar perplaunami išilgai pusiau ir išklojami šiltoje, gerai vėdinamoje patalpoje arba skardinėje pastogėje. Džiovinant specialiose džiovyklose, temperatūra turi būti 30—35° C. Žievė nulupama, šakniastiebiams apvytus. Iš 100 kg žalių neluptų šakniastiebių sausų gaunama 25—28 kg, o iš luptų — 22—24 kg. Švieži ajero šakniastiebiai yra nuodingi.

Išdžiovinti šakniastiebių gabaliukai turi išlikti balti arba rausvoki, būdingo ajerų kvapo ir kartaus skonio. Drėgmės juose gali būti ne daugiau kaip 14%, eterinio aliejaus — ne mažiau kaip 2% (jei be žievės — ne mažiau kaip 1,5%)), smulkių šaknų ir lapų liekanų — ne daugiau kaip 5 %, organinių priemaišų — ne daugiau kaip 1 %, mineralinių — ne daugiau kaip 2% (apvalytuose — ne daugiau kaip 1%).

Liaudies medicinoje ajeras yra vartojamas išoriškai ir į vidų. Išoriškai ajerą vartojo žaizdų gydymui. Į vidų ajeras buvo vartojamas temperatūros mažinimui, vėžio gydymui. Veiksmingumas ir saugumas vartojant į vidų nėra įrodytas, todėl mokslinėje medicinoje ajerų preparatai gydymui neskiriami

• Kartumynai veikia skonio receptorius burnos gleivinėje ir liežuvyje, sukelia skonio centro sudirginimą. Jie gerina apetitą, skatina skrandžio sulčių sekreciją, todėl gerina maisto virškinimą, pasižymi priešopiniu poveikiu;
• Balinio ajero aliejus vartojamas skausmo malšinimui. Jis ypač tinka skaudant ausiai;
• Moterims rekomenduojama gerti ajerų arbatą, esant skausmingoms menstruacijoms, turint problemų menopauzės laikotarpiu;
• Milteliai vartojami žaizdų gydymui, skatina jų gijimą;
• Balinis ajeras vartojamas pilvo pūtimui mažinti, jis atpalaiduoja spazmus;

Pašalinis poveikis:

• Alerginės reakcijos;
• Dideli kiekiai gali sukelti traukulius ir pakenkti inkstams;
• Per didelis kiekis gali suketi pykinimą, vėmimą.

Vartojimas - gryną ajero eterinį aliejų vartoti nepatartina, nes gali sukelti alergines odos reakcijas.

! Esant padidėjusiai skrandžio sekrecijai, balinio ajero šaknys nevartotinos.

Nuoviro ruošimas: 2 valgomuosius šauktus smulkintų šakniastiebių reikia užpilti stikline verdančio vandens ir apie 30 min. virti. Tada 10 min. atvėsinti ir nukošti. Jei reikia, praskiedžiama virintu vandeniu. Gerti 2-3 puodelius per dieną.

Vonios paruošimas: į vonios vandenį įberti apie 250-500 g smulkintų ajerų šakniastiebių ar miltelių.

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomone su kitais.
avatar

TAIP PAT SKAITYKITE:
12.06.2019 laikas 08:59 Makadamijų riešutų aliejus
Makadamijų riešutus nuo seno labai vertino Australijos aborigenai, mat riešutai gausūs lengvai įsisavinamų augalinės kilmės riebalų, itin naudingų sveikatai. Makadamijų riešutų aliejuje yra mononesočiosios palmitoleino (omega-7) rūgšties,  o oleino arba Omega-9 riebalų rūgšties yra daugiau nei alyvu...

Skaityti daugiau

12.03.2019 laikas 07:36 Garstyčių sėklų aliejus
Garstyčių aliejus pasižymi šildančiomis savybėmis, gerina kraujotaką, labai tinka trynimams ir masažams, turi priešuždegiminių, antibakterinių savybių, minkština ir drėkina.

Skaityti daugiau

27.03.2019 laikas 08:34 Kanapių sėklų aliejus

Tai vienos maistingiausių sėklų pasaulyje, turinčios kur kas daugiau baltymų ir aminorūgščių nei grūdinės kultūros. Šiame aliejuje labai mažai sočiųjų riebalų rūgščių, todėl nuo seno Lietuvoje jį vartodavo tik labai šviežią. Specialiomis spaudyklėmis aliejus buvo spaudžiamas malūnininkų ir laikom...

Skaityti daugiau

27.10.2019 laikas 19:29 Migdolų riešutų aliejus

Migdolų aliejuje daugiausiai randama mononesočiųjų riebalų rūgščių Omega-9, šiek tiek polinesočiųjų Omega-6, reikalingų , vitamino E, galinčio padėti atitolinti senėjimo procesus, gerinančio odos išvaizdą ir spalvą, užkertančio kelią smulkių raukšlelių susidarymui.

...

Skaityti daugiau

31.03.2019 laikas 12:09 Nerafinuotas kokosų riešutų aliejus
Kokosų aliejuje dominuojančios laurino sočiosios riebalų rūgšties dėka, aliejus ir yra baltos spalvos, tvirtos konsistencijos ir turi antibakterinių, antivirusinių, uždegimą malšinančių savybių. Aliejus ypač minkština ir drėkina odą, apsaugodamas nuo išdžiūvimo. Sudėtyje esantis vitaminas E , užkirs...

Skaityti daugiau