Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Sodininkystės Patarimai Pradedantiesiems » Vaistažolės

Balinis ajeras (Acorus calamus L) Ir Nauda

Balinis Ajeras Ir Vaistažolių Nauda

Vaistažolių gerosios ir blogosios savybės.

Balinis ajeras (lot. Acorus calamus L.) - tai daugiametis, tik ajerams būdingo kvapo 60-100 cm aukščio žolinis augalas. Šakniastiebis stambus, nariuotas. Iš jo išauga ilgi, bekočiai kardiški lapai. Žiedynstiebio gale – burbuolė.

Šeima: Ajeriniai - Acoraceae Martinov

Liaudiški pavadinimai: airas, airys, agėras, ajaras, aleras, arilas, arielys, ejeras, kalavijas, kalmas, kamunė, litjėras, tatarška, totorka, totorkė.

Žydi birželio—liepos mėn. Dauginasi šakniastiebiais.

Europoje augalas auginamas jau nuo 12 amžiaus ir jo gydomosios savybės žinomos jau keli šimtmečiai. Manoma, kad ajeras yra kilęs ir Egipto. Balinis ajeras įtrauktas į “Apribotų ir draudžiamų rinkti bei prekiauti laukinių augalų sąrašą”. Rinkti ir prekiauti galima tik turint Aplinkos ministerijos leidimą.

Sudaro sąžalynus ežerų, tvenkinių, kūdrų, nesraunių upių uždumblėjusiuose pakraščiuose, pelkėse ir pelkėtose vietose.

Paplitęs visoje respublikoje; dažnas.

Medicinoje naudojami šakniastiebiai - iš jų ruošiamos įvairūs preparatai: užpilai, nuovirai, milteliai, aliejai. Šakniastiebiuose yra 2—4,8% eterinio aliejaus, glikozido akorino, nepakankamai ištirto alkaloido kalamino, krakmolo, dervų, 29 mg% vitamino C, pėdsakai rauginių ir kitokių medžiagų. Eterinio aliejaus sudėtyje yra 1% d-pineno, 7% d-kamfeno, 8,7% d-kamfaro, 3% borneolio, eugenolio, azarono, kalomolo, kalameno, kalakoreno, kariofileno, gvajeno, akorono ir kt. Lapuose yra eterinio aliejaus, rauginių medžiagų, iki 500 mg% vitamino C. Ajero eterinis aliejus tirštas, geltonas, malonaus kvapo, kartus.

Vaistinė augalinė žaliava – ajero šakniastiebiai (Rhizoma Calami). Jie raunami pavasarį arba rudenį bei žiemos pradžioje, kai pelkėse nusenka vanduo. Jie iškeliami šakėmis arba kastuvais. Po to gerai išplaunami, nupjaustomos smulkios šaknelės bei lapai ir apvytinami. Tada pjaustomi 15—20 cm ilgio gabaliukais, o labai stori dar perplaunami išilgai pusiau ir išklojami šiltoje, gerai vėdinamoje patalpoje arba skardinėje pastogėje. Džiovinant specialiose džiovyklose, temperatūra turi būti 30—35° C. Žievė nulupama, šakniastiebiams apvytus. Iš 100 kg žalių neluptų šakniastiebių sausų gaunama 25—28 kg, o iš luptų — 22—24 kg. Švieži ajero šakniastiebiai yra nuodingi.

Išdžiovinti šakniastiebių gabaliukai turi išlikti balti arba rausvoki, būdingo ajerų kvapo ir kartaus skonio. Drėgmės juose gali būti ne daugiau kaip 14%, eterinio aliejaus — ne mažiau kaip 2% (jei be žievės — ne mažiau kaip 1,5%)), smulkių šaknų ir lapų liekanų — ne daugiau kaip 5 %, organinių priemaišų — ne daugiau kaip 1 %, mineralinių — ne daugiau kaip 2% (apvalytuose — ne daugiau kaip 1%).

Liaudies medicinoje ajeras yra vartojamas išoriškai ir į vidų. Išoriškai ajerą vartojo žaizdų gydymui. Į vidų ajeras buvo vartojamas temperatūros mažinimui, vėžio gydymui. Veiksmingumas ir saugumas vartojant į vidų nėra įrodytas, todėl mokslinėje medicinoje ajerų preparatai gydymui neskiriami

• Kartumynai veikia skonio receptorius burnos gleivinėje ir liežuvyje, sukelia skonio centro sudirginimą. Jie gerina apetitą, skatina skrandžio sulčių sekreciją, todėl gerina maisto virškinimą, pasižymi priešopiniu poveikiu;
• Balinio ajero aliejus vartojamas skausmo malšinimui. Jis ypač tinka skaudant ausiai;
• Moterims rekomenduojama gerti ajerų arbatą, esant skausmingoms menstruacijoms, turint problemų menopauzės laikotarpiu;
• Milteliai vartojami žaizdų gydymui, skatina jų gijimą;
• Balinis ajeras vartojamas pilvo pūtimui mažinti, jis atpalaiduoja spazmus;

Pašalinis poveikis:

• Alerginės reakcijos;
• Dideli kiekiai gali sukelti traukulius ir pakenkti inkstams;
• Per didelis kiekis gali suketi pykinimą, vėmimą.

Vartojimas - gryną ajero eterinį aliejų vartoti nepatartina, nes gali sukelti alergines odos reakcijas.

! Esant padidėjusiai skrandžio sekrecijai, balinio ajero šaknys nevartotinos.

Nuoviro ruošimas: 2 valgomuosius šauktus smulkintų šakniastiebių reikia užpilti stikline verdančio vandens ir apie 30 min. virti. Tada 10 min. atvėsinti ir nukošti. Jei reikia, praskiedžiama virintu vandeniu. Gerti 2-3 puodelius per dieną.

Vonios paruošimas: į vonios vandenį įberti apie 250-500 g smulkintų ajerų šakniastiebių ar miltelių.


Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomone su kitais.
avatar
TAIP PAT SKAITYKITE:
2025-03-28 laikas 15:00 Kaip užsiauginti saldžius arbūzus sode: išsamus vadovas pradedantiesiems

Įvadas: Norite mėgautis sultingais ir saldžiais arbūzais tiesiai iš savo sodo? Arbūzų auginimas gali atrodyti sudėtingas, tačiau su tinkamomis žiniomis ir šiek tiek pastangų tai prieinama net pradedantiesiems. Šiame straipsnyje rasite viską, ką reikia žinoti apie sėją, dirvožemio paruošimą, priež...

Skaityti daugiau

2022-08-05 laikas 12:04 Cukinijos. Kodėl jas verta įtraukti į valgiaraštį?

Tarp visų rugpjūčio sodo gėrybių kone daugiausiai aplodismentų susižerti galėtų cukinija.Nors daugelis augintojų kartais nebežino, kokiame kulinariniame amplua cukinijas išmėginti šį sezoną, gastronomai ir mitybos ekspertai primena – tai nepamainoma daržovė, kuri į meniu turėtų būti įtraukt...

Skaityti daugiau

2021-04-06 laikas 07:24 Vitaminas D: Nauda Ir Svarba Sveikatai
Vitaminai yra labai svarbūs ir reikšmingi vaiko ir suaugusiojo organizmui. Svarbiausių vitaminų stoka gali sutrikdyti nervų, širdies, kraujagyslių, virškinimo, endokrininės sistemų (skydliaukės), kraujodaros ir kitų organų bei sistemų veiklą. Beveik visų vitaminų, išskyrus, tirpių riebaluose (A, D, ...

Skaityti daugiau

2022-09-11 laikas 10:33 Rugsėjį miškuose randasi pirmieji baravykai: tiks ir sriubai, ir kreminiam rizotui (+ receptas)
Rugsėjis – grybų mėgėjų laukiamas mėnuo, juk po truputį miškuose randasi kvapnių ir maistingų baravykų. Anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, 100 gramų šių rūšies grybų baltymų yra kur kas daugiau nei daržovėse ar vaisiuose, todėl neretai baravykai dar vadinami augaline mėsa....

Skaityti daugiau

2021-05-15 laikas 21:20 Paprastosios Rasakilos Liaudies Medicinoje
Neretai teigiama, jog paprastosios rasakilos padeda gydyti tūkstančius ligų. Verta pažymėti, kad šie augalai pasižymi ne vien tik vertingomis gydomosiomis, bet ir dekoratyvinėmis savybėmis.

Skaityti daugiau