- 06.10.2020
- 0.0 Reitingas
- 1969 Peržiūrų
- Aptarti
Andų kalnuose auga dar palyginti mažai žinomas, tačiau vis labiau populiarėjantis ir sveikatai naudingas augalas - bolivinė balanda.
Indėnai nuo seno vartoja bolivines balandas, kurios jiems suteikia jėgų ir energijos. Inkai bolivines balandas vadina „auksiniais grūdais“ ir taip pabrėžia šio neišraiškingo žolinio augalo vertę.
Indėnai bolivines balandas pradėjo auginti dar prieš 3000 metų. Tai vienas svarbiausių maistinių augalų šalia bulvių. Bolivinės balandos -burnotinių šeimos vienmečiai augalai, užaugantys iki 1 metro aukščio. Beje, bolivinės balandos yra panašios į mūsų daržuose augančias piktžoles - balandas. Bolivinės balandos užaugina labai daug smulkių sėklų. Tai Peru ir Bolivijos aukštikalnių grūdinė kultūra, auginama net 4 kilometrų aukšlyje.
Iš bolivinių balandų sėklų galima ruošti košes, virti sriubas. Inkų imperijos laikais bolivinės balandos buvo vienas svarbiausių produktų inkų kariuomenėje. Žygiuose inkų kareiviai valgydavo vadinamuosius „karo rutuliukus“ (angl. war balls), paruoštus iš šių augalų ir taukų mišinio.
Bolivinės balandos pasižymi beveik idealia amino rūgščių proporcija. Jose gausu kalcio, fosforo ir geležies. Kalcio ir geležies bolivinių balandų sėklose yra žymiai daugiau nei ryžiuose, kukurūzuose, kviečiuose ir avižose.
• Šiuo metu bolivinės balandos auginamos ir Tibeto bei Himalajų kalnuose.
• Išoriškai bolivinės balandos yra panašios į sorgus (Sorghum) - penktąjį javą pagal suvartojimo kiekį pasaulyje. Beje, Afrikoje iš sorgų ruošiamas kuskusas, košės, o iš sorgų sulčių - melasa.
• Stiprius šoninius ūglius auginantys bolivinių balandų stiebai gali užaugti iki 4 metrų aukščio.
• Bolivinių balandų sėklos panašios į sorų kruopas.
• Auginamos raudonos, juodos ir kreminės bolivinės balandos, tačiau jos jokiomis kitomis savybėmis tarpusavyje nesiskiria, išskyrus spalvą.
Įdomus faktai apie bolivines balandas
• Bolivinių balandų sėklų skonis yra panašus į nešlifuotų ryžių skonį. Tiesa, bolivinių balandų skonis yra šiek tiek švelnesnis ir malonesnis nei ryžių.
• Nors senovėje žmonės bolivinių balandų vartojo ne ką mažiau nei kukurūzų ir bulvių tačiau Vakarų ir Rytų pasaulyje jos paplito palyginti neseniai.
• 2013-uosius metus Jungtinių Tautų Organizacija paskelbė bolivinių balandų metais, o šios organizacijos Generalinis Sekretorius pabrėžė, kad šie augalai turėtų netrukus tapti vieni svarbiausių produktų pasaulyje.
Bolivinių balandų sudėtis: vitaminai ir mikroelementai
Bolivinėse balandos sėklose gausu baltymų - vidutiniškai apie 16 proc. Verta atminti, kad ryžiuose baltymų yra 7,5 proc., o kviečiuose ir kukurūzuose dar mažiau - vos 3,5 proc. Beje, kai kuriose bolivinių balandų rūšyse baltymų yra net apie 20 proc.
Bolivinių balandų baltymuose esančios amino rūgštys yra panašios su pieno baltymais. Šių augalų baltymus žmogaus organizmas lengvai įsisavina; jie naudingi nėščioms moterims, vaikams ir dirbantiems sunkų fizinį darbą.
Bolivinių balandų sėklose gausu žmogaus organizmui reikalingų medžiagų: angliavandenių riebalų, mineralų, skaidulų, B grupės vitaminų, fosforo, geležies, cinko, kalio ir kalcio. Bolivinių balandų sėklose esančios amino rūgštys padeda greičiau užgyti pažeistiems audiniams, vaikų organizmui formuoti stipresnius kaulus.
100 g bolivinių balandų yra:
- 355 kilokalorijos;
- 13 g baltymių;
- 7 g riebalų;
- 56 g angliavandenių.
Naudingosios bolivinių balandų savybės
Šiuolaikiniai dietologai ypač vertina šias indėnų sėklas. Bolivinių balandų sėklose alfa tokoferolio, folio rūgšties, skaidulų, riboflavino ir kt. naudingųjų medžiagų yra daugiau nei ryžiuose, kviečiuose ir miežiuose. Kai kas pagal tai, kaip lengvai bolivines balandas įsisavina žmogaus organizmas, jų sėklas lygina su motinos pienu.
• Bolivinių balandų sėklose yra lizino, kuris apsaugo nuo anemijos, dirglumo, spartaus plaukų slinkimo ir prasto apetito.
• Bolivinių balandų sėklų naudinga vartoti sergantiems cukriniu diabetu, hipertenzija bei širdies ir kraujotakos sistemos ligomis.
• Bolivinių balandų sėklose yra triptofano, kuris žmogaus organizme padeda išskirti džiaugsmo hormoną -serotoniną.
• Šiuose augaluose dar yra fitino rūgšties, kuri kraujyje mažina žalingojo cholesterolio lygį ir sumažina pavojų susirgti onkologinėmis ligomis.
• Šiose sėklose nėra gliuteino, todėl jų vartoti gali ir sergantys alergija.
Bolivinės balandos kulinarijoje: kaip paruošti?
Daugelis dietologų bolivines balandas juokaudami vadina kosmonautų maistu, todėl jų sėklų patariama vartoti visiems, kurie rūpinasi savo sveikata.
Pasirinkti galima įvairių spalvų bolivinių balandų sėklų košę, nes jų skonis ir naudingosios savybės - vienodi. Dažniausiai vartojama šviesi. biri bolivinių balandų sėklų košė.
Kaip virti bolivinių balandų sėklas?
Bolivinių balandų sėklų nereikia mirkyti vandenyje. Tiesa, kai kas prieš virdami 2 valandas išmirko vandenyje su 1 valgomuoju šaukštu citrinos sulčių. Teigiama, jog jokio skirtumo nėra. Nemirkytų bolivinių balandų sėklų košė netgi būna biresnė. Visgi, prieš virdami košę, bolivinių balandų sėklas kruopščiai perplaukite šaltu vandeniu.
Bolivinių balandų sėklas dengia apvalkalas, kuris gali apkartinti košę. Tiesa parduotuvėse dažniausiai parduodamos jau išvalytos sėklos. Perplaudami vandeniu, nuo sėklų nuplausite apvalkalo daleles. Jei abejojate, ar sėklas yra padengusi luobelė, paragaukite vieną sėklą. Jei jaučiasi kartėlis, jas galite 1-2 valandas išmirkyti vandenyje, tada kelis kartus perplauti šaltu vandeniu.
Bolivinių balandų košę reikia virti tradiciškai: 1 dalis sėklų ir 2 dalys vandens. Bolivinių balandų sėklų košę reikia virti dideliame puode, nes sėklos sugeria vandenį ir jų tūris padidėja net 4 kartus. Kai vanduo užvirs, jį lengvai pasūdykite ir iš karto suberkite bolivinių balandų sėklas, sumažinkite ugnį, puodą uždenkite dangčiu. Kai sėklos sugers visą vandenį, košė bus išvirusi. Virdami košę. ją reguliariai maišykite, kad likusios be vandens sėklos neprisviltų. Virti bolivinių balandų košę reikia apie 15 minučių, tada palaikyti 2-3 minutes, kad išgaruotų vandens likučiai.
Iš bolivinių balandų sėklų galima virti ne vien tik košę. Bolivinių balandų sėklas galite panaudoti virdami sriubas, ruošdami apkepus, salotas.
Salotos su bolivinių balandų sėklomis
Salotos su bolivinių balandų sėklomis - gana skanios. Jas ruošė ir inkų palikuoniai.
• 250 g bolivinių balandų sėklų; • 0,5 litro vandens; • 1/4 arbatinio šaukštelio maltų kmynų sėklų ir blakinės kalendros grūdelių; • 4 arbatinių šaukštelių citrinos (ar laimo) sulčių; • 1 valgomojo šaukšto smulkiai supjaustytos blakinės kalendros žalumos; • 350 g virtų pupelių; • 250 g saldžiųjų raudonųjų pipirų ankščių; • 500 g smulkiai supjaustytų pomidorų.
Iš pradžių reikia išvirti ir atvėsinti bolivinių balandų sėklas. Kol virs sėklos supjaustykite reikalingus produktus, sumaišykite su atvėsusia bolivinių balandų koše. Tada lengvai paskaninkite druska ir pipirais. Šiose salotose mažai augalinių riebalų ir gausu žmogaus organizmui reikalingų vitaminų, mikroelementų bei amino rūgščių.
Plovas su bolivinių balandų sėklomis ir grybais
• 500 g bolivinių balandų sėklų; • 1 valgomojo šaukšto alyvuogių aliejaus; • 3 česnako skiltelių; • 500 g pievagrybių; • 0,5 litro vištienos sultinio; • petražolių žalumos; • 1 svogūno galvutės.
Alyvuogių aliejuje apkepkite smulkiai supjaustytus pievagrybius, suberkite susmulkintus svogūnus, kepkite. kol svogūnai suminkštės. Tada suberkite bolivinių balandų sėklas ir susmulkintus česnakus, apkepkite kelias minutes, supilkite vištienos sultinį. Nuolat maišydami, plovą troškinkite apie 15 minučių, pabarstykite susmulkinta petražolių žaluma. Jei norite, plovą galite papuošti saldžiųjų raudonųjų pipirų žiedais ir patiekite.
Salotos su holivinėmis balandomis, apelsinais ir spanguolėmis
• 1 stiklinės bolivinių balandų sėklų; • 1/2 stiklinės džiovintų spanguolių; • 1 apelsino; • 50 g ožkos ar fetos sūrio; • 2 saliero stiebų; • 0,5 ryšulėlio bazilikų žalumos; • druskos ir maltų juodųjų pipirų (pagal skonį).
Nulupkite apelsiną, bet žievės neišmeskite, nes jos dar prireiks. Bolivinių balandų sėklas užpilkite vandeniu, suberkite apelsinų žieveles (vieną gabalėlį palikite papuošimui), virkite 20 minučių, kol sėklos suminkštės, apelsino žieveles išgriebkite. Kol verda bolivinės balandos, džiovintas spanguoles užpilkite šviežiai išspaustomis apelsinų sultimis, tada uogos taps saldesnės ir minkštesnės. Spanguoles sumaišykite su virtomis bolivinių balandų sėklomis. Kai tik bolivinės balandos atvės, suberkite smulkiai supjaustytus salierus, paskaninkite druska ir pipirais, sumaišykite. Salotas pabarstę smulkiai supjaustytu sūriu ir papuošę apelsinų žievele, patiekite.
Bolivinių balandų sėklos su briuseliniais kopūstais
Tai - puikus patiekalas lengvai vakarienei ar tiems, kurie nevalgo mėsos.
• 1 stiklinės bolivinių balandų sėklų; • 2 stiklinių vandens; • 1 poro; • 500 g briuselinių kopūstų (geriausiai - šviežių); • 4 valgomųjų šaukštų alyvuogių aliejaus; • 2 česnako skiltelių; • 1 valgomojo šaukšto džiovintų krapų; • 2 valgomųjų šaukštų balzaminio acto.
Bolivines balandas virkite 20 minučių, kol sėklos suminkštės. Iki 180°C įkaitinkite orkaitę. Porus supjaustykite žiedais, briuselinių kopūstų galvutes perpjaukite pusiau. Kepimo skardoje sumaišykite bolivinių balandų sėklas, porus, briuselinius kopūstus, česnakus. alyvuogių aliejų, krapus ir balzami-nį actą. Paskaninkite druska ir pipirais, kepkite 20-25 minutes. Patiekalą galite negausiai pabarstyti susmulkintomis razinomis ir migdolų riešutais.
Bolivinių balandų salotos su krevetėmis ir daržovėmis
• 150 g bolivinių balandų sėklų; • 2 pomidorų; • 1 nedidelio šviežio agurko; • apie 300 g krevečių; • druskos.
Salotų pagardui paruošti reikia:
• aliejaus; • citrinos sulčių; • 1 česnako skiltelės.
Bolivinių balandų sėklas santykiu 1 : 2 užpilkite vandeniu, paskaninkite druska, užvirkite, tada sumažinkite ugnį, dangčiu uždengtame puode virkite 15 minučių. Agurkus supjaustykite kubeliais, pomidorus - skiltelėmis, pašalinkite sėklas ir sultis, likusius supjaustykite kubeliais. Virtas krevetes užpilkite karštu vandeniu, vandenį nupilkite, krevetes perdekite ant sieto, nuvarvinkite, nulupkite, supjaustykite gabalėliais. Salotinėje sumaišykite bolivinių balandų sėklas, daržoves ir krevetes paskaninkite druska. Paruoškite pagardą: sumaišykite aliejų, citrinos sultis ir trintus česnakus. Pagardu užpilkite salotas, išmaišykite.
Kalakutienos (ar vištienos) sriuba su bolivinių balandų sėklomis
• Kalakutienos ar vištienos filė: • 2 smulkiai supjaustytų morkų: • 1-2 žiedais supjaustytų salierų stiebų: • 1 stiklinės špinatų; • 1/2 stiklinės bolivinių balandų sėklų; • 1 stiklinės šaldytų žaliųjų žirnelių; • 2,5 litro kalakutienos, vištienos ar daržovių sultinio; • žiupsnelio maltų raudonųjų aitriųjų pipirų; • žiupsnelio maltų ciberžolių; • druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį; • 1-2 arbatinių šaukštelių džiovintos blakinės kalendros žalumos.
į verdantį sultinį suberkite smulkiai supjaustytas morkas, virkite 5 minutes. Tada suberkite salierų ir bolivinių balandų sėklas, virkite dar 10 minučių. Suberkite kalakutienos ar vištienos gabalėlius, virkite dar 5 minutes. Suberkite žaliuosius žirnelius, maltus raudonuosius aitriuosius pipirus, ciberžoles ir maltus juoduosius pipirus, virkite 5 minutes. Tada suberkite špinatus, virkite dar 1-2 minutes. įberkite druskos ir pipirų. Puodą uždengę dangčiu leiskite nusistovėti 5-10 minučių, tada patiekite.
Šalutinis bolivinių balandų poveikis
Bolivinių balandų sėklose gausu oksalatų (rūgštynių rūgšties druskų), todėl gausūs šių sėklų kiekiai gali sutrikdyti inkstų veiklą. Sergantiems inkstų ligomis naudinga pasitarti su gydytoju.
Bolivinių balandų nepatariama vartoti žindančioms moterims, nes nežinia, kaip pakankamai nesustiprėjęs mažylio organizmas sureaguos į tokį gausų vitaminų kiekį.
...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.
Panašios naujienos
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomone su kitais.
Skaityti daugiau