Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Kaimo naujienos » Vaistažolės

Vaistinės Piliarožės Kulinarijoje

Vaistinės Piliarožės Kulinarijoje

Vaistines piliarožes galima panaudoti ne tik gydant įvairias ligas, bet ir kulinarijoje. Galima vartoti žalias, nuvalytas ir kruopščiai perplautas vaistinių piliarožių šaknis. Jas galima panaudoti ruošiant įvairias salotas. Vaistinių piliarožių šaknyse gausu gleivių, todėl jas patariama panaudoti verdant kisielius ir sriubas. Jaunomis vaistinėmis piliarožėmis galima skaninti duonos gaminius.

Sergantiems uždegiminėmis skrandžio ligomis ilgesnį laiką galima gerti kisieliaus, paskaninto vaistinių piliarožių šaknimis, nes jų gleivės veiksmingai apsaugo skrandžio gleivinę.

Vaistinių piliarožių košė

• 1 stiklinės sausų į kruopas susmulkintų vaistinių piliarožių šaknų; • 2 stiklinių vandens; • 1 stiklinės pieno; • druskos, cukraus (pagal skonį).

Sausas, susmulkintas vaistinių piliarožių šaknis vakare užpilkite šaltu virintu vandeniu, palaikykite per naktį. Ryte įpilkite pieno, pagal skonį įberkite druskos, cukraus ir išvirkite košę.

Vaistinių piliarožių kisielius

• 1 stiklinės susmulkintų vaistinių piliarožių šaknų; • 3-4 stiklinių šalto vandens; • mėtų ar vaistinių melisų šakelių; • cukraus; • krakmolo.

Vaistinių piliarožių šaknis užpilkite šaltu virintu vandeniu, leiskite nusistovėti 10 valandų, nukoškite, vaistinius augalus nuspauskite. Nuovirą virinkite su mėtų ar vaistinių melisų šakelėmis, pagal skonį paskaninkite cukrumi, supilkite šaltame vandenyje praskiestą krakmolą (1/2 stiklinės šalto vandens reikia praskiesti 1 valgomąjį šaukštą krakmolo). Kisielių užvirkite nuolat maišydami.

Vaistinių piliarožių lapų užkandis su morkomis ir obuoliais

• 50 g šviežių vaistinių piliarožių lapų; • 100 g obuolių; • 100 g morkų; • 60 g grietinės; • 3-4 mėtų ar vaistinių melisų lapelių.

Smulkiai supjaustykite perplautus ir lengvai nusausintus vaistinių piliarožių lapus. Smulkia tarka sutarkuokite nuluptus obuolius ir nuskustas morkas, sumaišykite su susmulkintais vaistinių piliarožių lapais ir grietine, galite paskaninti mėtų ar vaistinių melisų lapeliais. Paruoštą patiekalą galite panaudoti kaip užkandį ar jį tepti ant sumuštinių.

Keptos vaistinių piliarožių šaknys

Jaunas, šviežias vaistinių piliarožių šaknis supjaustykite 5 - 10 cm ilgio gabalėliais, apvoliokite maltuose džiūvėsėliuose ar miltuose, iškepkite įkaitintame aliejuje ar troškinkite.

liaudies receptai, Svilarožės, Althaea, vaistažolės, liaudies medicin

Sriuba su vaistinėmis piliarožėmis

• 200 g bulvių; • 100 g jaunos vaistinių piliarožių, dilgėlių, rūgštynių ir siauralapės ožrožės žalumos; • 20 g sviesto; • 10 g morkų; • 40 g svogūnų; • 1-2 kiaušinių; • 50 g grietinės.

Į verdantį vandenį ar sultinį suberkite smulkiai supjaustytas bulves, išvirkite. Perplautą žalumą 2-3 minutes pakaitinkite verdančiame vandenyje, išgriebkite kiaurasamčiu, smulkiai supjaustykite, pakepinkite svieste kartu su susmulkintomis morkomis ir svogūnais (ar porais). Iki bulvių virimo pabaigos likus 10 minučių, suberkite pakepintus žalumynus ir daržoves. Į verdamą sriubą supilkite plaktus žalius kiaušinius. Sriubą patiekite su grietine.

liaudies receptai, Svilarožės, Althaea, vaistažolės, liaudies medicin

Salotos su vaistinių piliarožių lapais

• 100 g salotų lapų; • ryšulėlio ridikėlių; • po 25 g garšvų ir vaistinių piliarožių lapų; • ryšulėlio svogūnų laiškų, krapų ir petražolių; • druskos, maltų baltųjų pipirų; • grietinės.

Nusausinkite perplautus salotų, garšvų ir vaistinių piliarožių lapus, svogūnų laiškus, krapus ir petražoles. Salotų lapus suplėšykite dalimis, likusią žalumą smulkiai supjaustykite. Ridikėlius supjaustykite žiedais, sumaišykite su žalumynais. Paskaninkite druska, maltais baltaisiais pipirais ir grietine.

paranormal.lt


Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomone su kitais.
avatar
TAIP PAT SKAITYKITE:
12.11.2022 laikas 13:24 Teismas panaikino absurdišką draudimą melžti karves anksti ryte
2022 m. spalio 31 d. Lietuvos Aukščiausiasis Teismas priėmė nutartį atnaujintoje administracinio nusižengimo byloje, kurioje V.V.K. pagal Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodekso (ANK) 488 straipsnio 1 dalį nubaustas 20 eurų bauda už tai, kad 2021 m. gegužės 11 d. apie 6.10 val. ryto...

Skaityti daugiau

05.04.2021 laikas 08:22 Šermukšnis Sodyboje: Gražus Ir Naudingas
Saldžiavaisiai šermukšniai brandina vitaminingas uogas, labai naudingas sveikatai, ir džiugina akį savo dekoratyvumu. Bet kuris šermukšnis taps gražiausiu perliuku, puošiančiu aplinką nuo pavasario iki pirmų žiemos dienų....

Skaityti daugiau

13.05.2021 laikas 06:05 Pagrindinės pomidorų sodinimo klaidos
Kiekvienas daržininkas nori kuo anksčiau paragauti pirmųjų pomidorų. Sakoma, kad rūpestingi šeimininkai sėja juos jau vasario pradžioje, o nerūpestingi – tik kovo viduryje. Tačiau tiek vienų, tiek kitų pomidorai prinoksta beveik tuo pačiu laiku....

Skaityti daugiau

25.02.2021 laikas 11:19 Vyšnios: Tikras Malonumas Gomuriui
Pirmasis vyšnių tyrėjas ir platintojas Lietuvoje Albinas Urbonas prisiminimuose rašė:  „Kol vyšnias valgiau, tol žmogus buvau, o kai jų netekau, tai ir suskurdau.“ Matyt, teisus buvo: nors ir sunkiai, mat reiklios nuo Žagarės krašto vyšnios pradėjo plisti po visą šalį....

Skaityti daugiau

21.05.2023 laikas 20:03 Kaip maitinti česnakus, kad jie nepradėtų gelsti ir užaugtų dideli kaip kumštis
Daržininkai dažnai skundžiasi, kad česnakai gelsta, o jų galvutės auga vangiai ir nepriauga masės. Šios dažnai pasitaikančios problemos galima išvengti augalus maitinant tinkamomis maistinėmis medžiagomis.

Skaityti daugiau