Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Sodininkystės Patarimai Pradedantiesiems » Vaistažolės

Vaistinės Piliarožės Kulinarijoje

Vaistinės Piliarožės Kulinarijoje

Vaistines piliarožes galima panaudoti ne tik gydant įvairias ligas, bet ir kulinarijoje. Galima vartoti žalias, nuvalytas ir kruopščiai perplautas vaistinių piliarožių šaknis. Jas galima panaudoti ruošiant įvairias salotas. Vaistinių piliarožių šaknyse gausu gleivių, todėl jas patariama panaudoti verdant kisielius ir sriubas. Jaunomis vaistinėmis piliarožėmis galima skaninti duonos gaminius.

Sergantiems uždegiminėmis skrandžio ligomis ilgesnį laiką galima gerti kisieliaus, paskaninto vaistinių piliarožių šaknimis, nes jų gleivės veiksmingai apsaugo skrandžio gleivinę.

Vaistinių piliarožių košė

• 1 stiklinės sausų į kruopas susmulkintų vaistinių piliarožių šaknų; • 2 stiklinių vandens; • 1 stiklinės pieno; • druskos, cukraus (pagal skonį).

Sausas, susmulkintas vaistinių piliarožių šaknis vakare užpilkite šaltu virintu vandeniu, palaikykite per naktį. Ryte įpilkite pieno, pagal skonį įberkite druskos, cukraus ir išvirkite košę.

Vaistinių piliarožių kisielius

• 1 stiklinės susmulkintų vaistinių piliarožių šaknų; • 3-4 stiklinių šalto vandens; • mėtų ar vaistinių melisų šakelių; • cukraus; • krakmolo.

Vaistinių piliarožių šaknis užpilkite šaltu virintu vandeniu, leiskite nusistovėti 10 valandų, nukoškite, vaistinius augalus nuspauskite. Nuovirą virinkite su mėtų ar vaistinių melisų šakelėmis, pagal skonį paskaninkite cukrumi, supilkite šaltame vandenyje praskiestą krakmolą (1/2 stiklinės šalto vandens reikia praskiesti 1 valgomąjį šaukštą krakmolo). Kisielių užvirkite nuolat maišydami.

Vaistinių piliarožių lapų užkandis su morkomis ir obuoliais

• 50 g šviežių vaistinių piliarožių lapų; • 100 g obuolių; • 100 g morkų; • 60 g grietinės; • 3-4 mėtų ar vaistinių melisų lapelių.

Smulkiai supjaustykite perplautus ir lengvai nusausintus vaistinių piliarožių lapus. Smulkia tarka sutarkuokite nuluptus obuolius ir nuskustas morkas, sumaišykite su susmulkintais vaistinių piliarožių lapais ir grietine, galite paskaninti mėtų ar vaistinių melisų lapeliais. Paruoštą patiekalą galite panaudoti kaip užkandį ar jį tepti ant sumuštinių.

Keptos vaistinių piliarožių šaknys

Jaunas, šviežias vaistinių piliarožių šaknis supjaustykite 5 - 10 cm ilgio gabalėliais, apvoliokite maltuose džiūvėsėliuose ar miltuose, iškepkite įkaitintame aliejuje ar troškinkite.

liaudies receptai, Svilarožės, Althaea, vaistažolės, liaudies medicin

Sriuba su vaistinėmis piliarožėmis

• 200 g bulvių; • 100 g jaunos vaistinių piliarožių, dilgėlių, rūgštynių ir siauralapės ožrožės žalumos; • 20 g sviesto; • 10 g morkų; • 40 g svogūnų; • 1-2 kiaušinių; • 50 g grietinės.

Į verdantį vandenį ar sultinį suberkite smulkiai supjaustytas bulves, išvirkite. Perplautą žalumą 2-3 minutes pakaitinkite verdančiame vandenyje, išgriebkite kiaurasamčiu, smulkiai supjaustykite, pakepinkite svieste kartu su susmulkintomis morkomis ir svogūnais (ar porais). Iki bulvių virimo pabaigos likus 10 minučių, suberkite pakepintus žalumynus ir daržoves. Į verdamą sriubą supilkite plaktus žalius kiaušinius. Sriubą patiekite su grietine.

liaudies receptai, Svilarožės, Althaea, vaistažolės, liaudies medicin

Salotos su vaistinių piliarožių lapais

• 100 g salotų lapų; • ryšulėlio ridikėlių; • po 25 g garšvų ir vaistinių piliarožių lapų; • ryšulėlio svogūnų laiškų, krapų ir petražolių; • druskos, maltų baltųjų pipirų; • grietinės.

Nusausinkite perplautus salotų, garšvų ir vaistinių piliarožių lapus, svogūnų laiškus, krapus ir petražoles. Salotų lapus suplėšykite dalimis, likusią žalumą smulkiai supjaustykite. Ridikėlius supjaustykite žiedais, sumaišykite su žalumynais. Paskaninkite druska, maltais baltaisiais pipirais ir grietine.

paranormal.lt


Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomone su kitais.
avatar
TAIP PAT SKAITYKITE:
2020-05-30 laikas 18:02 Stipresnį už beržų degutą rasti sunku

Nuo senų laikų slavai ir kitos šiaurinės gentys beržų degutą naudojo kasdieniame gyvenime. Būtent toji riebi, specifinio kvapo medžiaga Europoje nuo seno buvo vadinama rusišku muilu.

Skaityti daugiau

2025-03-28 laikas 15:00 Kaip užsiauginti saldžius arbūzus sode: išsamus vadovas pradedantiesiems

Įvadas: Norite mėgautis sultingais ir saldžiais arbūzais tiesiai iš savo sodo? Arbūzų auginimas gali atrodyti sudėtingas, tačiau su tinkamomis žiniomis ir šiek tiek pastangų tai prieinama net pradedantiesiems. Šiame straipsnyje rasite viską, ką reikia žinoti apie sėją, dirvožemio paruošimą, priež...

Skaityti daugiau

2024-11-06 laikas 08:50 Raugintų kopūstų sūrymas: nauda, rauginimo procesas ir laikymas
Rauginti kopūstai – tradicinis ir skanus patiekalas, turintis daugybę naudingų savybių. Nors jų paruošimas gali atrodyti paprastas, svarbu suprasti, kaip tinkamai rauginimo procese užtikrinti sūrymo kiekį. Šiame straipsnyje aptarsime, kodėl sūrymas yra esminis kopūstų rauginimo proceso komponentas, ...

Skaityti daugiau

2025-11-18 laikas 12:16 Serenčių sėja rudenį prieš žiemą: privalumai ir žingsnis po žingsnio vadovas

Atėjus pavasariui sodininkai dažnai neturi laiko gėlėms, nes visas dėmesys skiriamas daržovėms. Kur kas protingiau serenčius (Tagetes) sėti rudenį – tai leidžia gauti ankstyvus, tvirtus daigus ir gausų žydėjimą jau birželio pradžioje. Rudens sėja eliminuoja daigų auginimą ant palangių, auga...

Skaityti daugiau

2019-03-29 laikas 13:41 Kakavos sviestas
Kakavos sviestas - kietos konsistencijos, lengvai lūžtantis, kakava kvepiantis aliejus, kuriame trečdalį esančių riebalų sudaro sočioji stearino riebalų rūgštis (būtent dėl jos aliejus yra kietas), kitą trečdalį - nesočioji oleino arba Omega-9 riebalų rūgštis....

Skaityti daugiau