Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Sodininkystės Patarimai Pradedantiesiems » Vaistažolės

Juodasis beržo grybas (Inonotus obliquus) ir juodgrybio džiovinimas

Juodasis Beržo Grybas Ir Juodgrybio Džiovinimas

Ką vertėtų žinoti apie juodgrybio naudojimą?

Juodasis beržo grybas arba įžulnusis skylenis - (lot. Inonotus obliquus) - tai netaisyklingų ataugų pavidalo grybas.Jų paviršius sutrūkinėjęs dideliais plyšiais. Jie išauga iš po medžio žievės ir kartais grybo paviršiuje dar matyti žievės liekanų.

Bendrai šio grybo išvaizda primena didelę karpą, siekiančią iki 20 cm. skersmens, juodai rudos spalvos, atrodo lyg anglies gabalėliai sulipdyti į vieną krūvą. Vidaus masė kieta, rudos spalvos, susidedanti iš daugybės nelygių skersaruožių sluoksnių. Grybas neturi kvapo ir be ypatingo skonio. Priklauso daugiamečiams grybams ir auga lėtai.

Dažniausiai auga ant senų beržų kamienų, pažeistose vietose, nulaužtų šakelių, saulės nudegintose vietose, įtrūkimuose. Tai labai retas grybas, mėgstantis drėgnus miškus, kuriuo užsikrečia tik ligoti medžiai.

Šeima: Šiurkšteniniai (Hymenochaetaceae).

Liaudiški pavadinimai: juodgrybis, juodoji rupūžė, čaga, skilčius, pauplys, juodgumbis, krabaras, bifunginu.

Vaistinė augalinė žaliava – Beržo grybą geriausia rinkti žiemą ir pavasarį, kai jis turi daugiausia biologiškai aktyvių medžiagų.

Žaliavai netinkami ant kitų medžių (alksnių, uosių ar kt. lapuočių) augantys juogrybiai. Juodgrybio negalima painioti su kitu dažnai ant beržo augančiu grybu – pintimi (kempine). Pintis yra kanopėlės formos, aksominiu paviršiumi ir neturi jokių gydančiųjų savybių.

Vaistinė žaliavos paruošimas: grybas išpjaunamas ar iškertamas kirviu, purus apatinis sluoksnis pašalinamas, paliekama tik vidurinis ir viršutinis sluoksniai, susmulkinama ir džiovinama iki 50 C temperatūroje.

Jame sukaupta daug veikliųjų medžiagų: chromogenų, ląstelienos, steroidinių junginių, silicio oksido, geležies, aliuminio, kalcio, magnio, natrio, kalio, cinko, vario, magnio.

Beržas, Beržo grybas, vaistažolės, Vaistažolių ruošimas, juodgrybis

Liaudies medicina - nuo senų laikų juodojo beržo grybo arbata ir nuovirai vartojami skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opoms gydyti, prieš piktybinius auglius (vėžį), stabdo uždegimus, mažina arterini ir veninį kraujo spaudimą, gliukozės kiekį kraujo plazmoje (vidinės grybo dalies nuoviras), pagerina ligonio savijautą, kraują.

Gydantis beržo grybo preparatais, reikia laikytis pieno ir daržovių dietos. Negalima valgyti aštrių patiekalų, mėsos ir kitų rūkytų maisto produktų, vengti aštrių prieskonių ir saldaus maisto - medaus, cukraus, vynuogių, konditerijos gaminių. Gydymo metu nerekomenduojama papildomai vartoti vitaminų A ir B.

Sergantiems gydyti beržo grybas

Juodojo beržo grybų preparatai nevartojami sergant chronišku kolitu, dizenterija.

Beržas, Beržo grybas, vaistažolės, Vaistažolių ruošimas, Chaga

Ypatingas juodgrybio džiovinimas

Juodasis beržo grybas arba juodgrybis arba įžulnusis skylenis - tai daugiametis grybas, parazituojantis ant beržų kamienų ar kartais ir kitų medžių.

Juodgrybį sudžiovinti nėra sudėtinga, tačiau vertėtų žinoti kai kuriuos niuansus:

Surinktus juodgrybius reikia perrinkti, kad atskirti žaliavai netinkamus grybus, kurie iš apačios padengti kaip aksomu ir forma primena arklio kanopą.

Juodgrybį prieš džiovinimą reikia nuvalyti ir supjaustyti į 5-6 cm ilgio gabaliukus.

Juodgrybis džiovinamas arba gryname ore, žaliavą išklojus ant lininio audinio tankiu sluoksniu, arba nekarštoje orkaitėje, 50-60 °C temperatūroje.

Išdžiovintas grybas pakeičia savo spalvą iš šviesiai geltonos iki rudos.


Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomone su kitais.
avatar
TAIP PAT SKAITYKITE:
2021-06-20 laikas 17:37 Sukatžolės (Leonurus) Rinkime Birželio-Liepos Mėnesį
Sukatžolės žydi birželio-liepos mėnesiais. Tokiu metu jos subrandina ir vaisius. Kuo anksčiau nukirpsite sukatžolių stiebus, tuo geriau. Geriausiai žaliavą rinkli birželio antroje pusėje, nes tada jų stiebuose būna sukaupta daugiausiai biologiškai aktyvių medžiagų....

Skaityti daugiau

2020-12-09 laikas 16:45 Stebuklinga cinamono lazdelė
Cinamonas (Cinnamomum verum) - džiovinta amžinai žaliuojančio medelio žievelė. Tai vienas iš seniausių tonizuojančių augalų pasaulyje. Jis  buvo minimas visų senovės gydytojų darbuose.

Skaityti daugiau

2022-11-14 laikas 10:49 Vynuogyninkystė. Nuo ko pradėti?

Šį sezoną vynmedžių augintojus pasiekė gera žinia – Lietuva tapo oficialia šias uogas auginančia šalimi. Tai atvėrė galimybę registruoti vynuogynus ir gauti ES paramą (iki šiol vynuogininkystė Lietuvoje nebuvo remiama).

...

Skaityti daugiau

2020-05-16 laikas 19:47 Kopūsto nauda ir liaudies receptai
Kopūstas - bastutinių (Brassicaceae) šeimos augalų rūšis. Tai dvimetis (kai kurie varietetai vienmečiai) žydintis augalas. Kopūstų stiebas lapuotas, apatiniai lapai stambūs, mėsingi, žiedai susitelkę gausiažiedėje kekėje geltonais, kartais baltais vainiklapiais. Ankštaros labai stambios....

Skaityti daugiau

2025-02-22 laikas 17:59 Kada sėti pomidorus 2025 m., kad derlius būtų gausus?
Pomidorai – vienos mėgstamiausių daržovių lietuvių daržuose, tačiau gausus jų derlius prasideda nuo tinkamo sėjos laiko ir rūpestingos priežiūros. 2025 m. vasaris yra puikus metas pradėti auginti stiprius daigus, kurie vasarą džiugins sultingais vaisiais. Nesvarbu, ar svajojate apie ankstyvą derlių ...

Skaityti daugiau