Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Sodininkystės Patarimai Pradedantiesiems » Vaistažolės

Juodasis beržo grybas (Inonotus obliquus) ir juodgrybio džiovinimas

Juodasis Beržo Grybas Ir Juodgrybio Džiovinimas

Ką vertėtų žinoti apie juodgrybio naudojimą?

Juodasis beržo grybas arba įžulnusis skylenis - (lot. Inonotus obliquus) - tai netaisyklingų ataugų pavidalo grybas.Jų paviršius sutrūkinėjęs dideliais plyšiais. Jie išauga iš po medžio žievės ir kartais grybo paviršiuje dar matyti žievės liekanų.

Bendrai šio grybo išvaizda primena didelę karpą, siekiančią iki 20 cm. skersmens, juodai rudos spalvos, atrodo lyg anglies gabalėliai sulipdyti į vieną krūvą. Vidaus masė kieta, rudos spalvos, susidedanti iš daugybės nelygių skersaruožių sluoksnių. Grybas neturi kvapo ir be ypatingo skonio. Priklauso daugiamečiams grybams ir auga lėtai.

Dažniausiai auga ant senų beržų kamienų, pažeistose vietose, nulaužtų šakelių, saulės nudegintose vietose, įtrūkimuose. Tai labai retas grybas, mėgstantis drėgnus miškus, kuriuo užsikrečia tik ligoti medžiai.

Šeima: Šiurkšteniniai (Hymenochaetaceae).

Liaudiški pavadinimai: juodgrybis, juodoji rupūžė, čaga, skilčius, pauplys, juodgumbis, krabaras, bifunginu.

Vaistinė augalinė žaliava – Beržo grybą geriausia rinkti žiemą ir pavasarį, kai jis turi daugiausia biologiškai aktyvių medžiagų.

Žaliavai netinkami ant kitų medžių (alksnių, uosių ar kt. lapuočių) augantys juogrybiai. Juodgrybio negalima painioti su kitu dažnai ant beržo augančiu grybu – pintimi (kempine). Pintis yra kanopėlės formos, aksominiu paviršiumi ir neturi jokių gydančiųjų savybių.

Vaistinė žaliavos paruošimas: grybas išpjaunamas ar iškertamas kirviu, purus apatinis sluoksnis pašalinamas, paliekama tik vidurinis ir viršutinis sluoksniai, susmulkinama ir džiovinama iki 50 C temperatūroje.

Jame sukaupta daug veikliųjų medžiagų: chromogenų, ląstelienos, steroidinių junginių, silicio oksido, geležies, aliuminio, kalcio, magnio, natrio, kalio, cinko, vario, magnio.

Beržas, Beržo grybas, vaistažolės, Vaistažolių ruošimas, juodgrybis

Liaudies medicina - nuo senų laikų juodojo beržo grybo arbata ir nuovirai vartojami skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opoms gydyti, prieš piktybinius auglius (vėžį), stabdo uždegimus, mažina arterini ir veninį kraujo spaudimą, gliukozės kiekį kraujo plazmoje (vidinės grybo dalies nuoviras), pagerina ligonio savijautą, kraują.

Gydantis beržo grybo preparatais, reikia laikytis pieno ir daržovių dietos. Negalima valgyti aštrių patiekalų, mėsos ir kitų rūkytų maisto produktų, vengti aštrių prieskonių ir saldaus maisto - medaus, cukraus, vynuogių, konditerijos gaminių. Gydymo metu nerekomenduojama papildomai vartoti vitaminų A ir B.

Sergantiems gydyti beržo grybas

Juodojo beržo grybų preparatai nevartojami sergant chronišku kolitu, dizenterija.

Beržas, Beržo grybas, vaistažolės, Vaistažolių ruošimas, Chaga

Ypatingas juodgrybio džiovinimas

Juodasis beržo grybas arba juodgrybis arba įžulnusis skylenis - tai daugiametis grybas, parazituojantis ant beržų kamienų ar kartais ir kitų medžių.

Juodgrybį sudžiovinti nėra sudėtinga, tačiau vertėtų žinoti kai kuriuos niuansus:

Surinktus juodgrybius reikia perrinkti, kad atskirti žaliavai netinkamus grybus, kurie iš apačios padengti kaip aksomu ir forma primena arklio kanopą.

Juodgrybį prieš džiovinimą reikia nuvalyti ir supjaustyti į 5-6 cm ilgio gabaliukus.

Juodgrybis džiovinamas arba gryname ore, žaliavą išklojus ant lininio audinio tankiu sluoksniu, arba nekarštoje orkaitėje, 50-60 °C temperatūroje.

Išdžiovintas grybas pakeičia savo spalvą iš šviesiai geltonos iki rudos.


Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomone su kitais.
avatar
TAIP PAT SKAITYKITE:
2025-04-16 laikas 14:46 Kaip auginti burokėlius be retinimo: patarimai gausiam derliui

Ar svajojate apie sultingus burokėlius be varginančio retinimo? Tinkamas dirvos paruošimas, sėja ir daigų priežiūra gali užtikrinti gausų derlių be papildomo darbo. Šiame straipsnyje dalinamės praktiniais patarimais, kaip auginti burokėlius lengvai ir efektyviai, pradedant dirvos paruošimu i...

Skaityti daugiau

2023-07-17 laikas 21:52 Pakeičiau tik vieną dalyką ir dabar visi manęs klausia, kokia mano rožių paslaptis

Galvojate, ką sodinti šalia savo rožių? Nepalikite kaimynystės atsitiktinumui. Atminkite, kad kai kurie augalai gali skatinti rožių vystymąsi, o kai kurie - jį stabdyti. Pasakysime, kokia kaimynystė geriausiai tinka rožėms.

...

Skaityti daugiau

2020-05-27 laikas 11:51 Vaistinis šalavijas (Salvia officinalis) Šalavijo nauda
Vaistinis šalavijas (lot. Salvia officinalis) - tai daugiametis puskrūmis, užaugantis iki 60 cm aukščio. Stiebai statūs, šakoti, plaukuoti. Lapai pailgai kiaušiniški, kartais elipsiški, 8 cm ilgio buka viršūne, smulkiai dantytais kraštais. Žiedai mėlyni, kartais balti. Visas augalas padengtas plauke...

Skaityti daugiau

2023-09-24 laikas 10:33 Gamtoje niekas nenaikina nukritusių lapų, bet ką su jais daro sodininkai?
Pasaulyje nėra nieko tobulesnio už mus supantį pasaulį. Čia nėra nieko nereikalingo, kiekvienas žolės stiebelis, kiekvienas lapas ir net, kaip bebūtų keista, augalų ligos atlieka savo vaidmenį šiame sudėtingame gamtos mechanizme....

Skaityti daugiau

2025-02-22 laikas 17:59 Kada sėti pomidorus 2025 m., kad derlius būtų gausus?
Pomidorai – vienos mėgstamiausių daržovių lietuvių daržuose, tačiau gausus jų derlius prasideda nuo tinkamo sėjos laiko ir rūpestingos priežiūros. 2025 m. vasaris yra puikus metas pradėti auginti stiprius daigus, kurie vasarą džiugins sultingais vaisiais. Nesvarbu, ar svajojate apie ankstyvą derlių ...

Skaityti daugiau