Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Sodininkystės Patarimai Pradedantiesiems » Vaistažolės

Juodasis beržo grybas (Inonotus obliquus) ir juodgrybio džiovinimas

Juodasis Beržo Grybas Ir Juodgrybio Džiovinimas

Ką vertėtų žinoti apie juodgrybio naudojimą?

Juodasis beržo grybas arba įžulnusis skylenis - (lot. Inonotus obliquus) - tai netaisyklingų ataugų pavidalo grybas.Jų paviršius sutrūkinėjęs dideliais plyšiais. Jie išauga iš po medžio žievės ir kartais grybo paviršiuje dar matyti žievės liekanų.

Bendrai šio grybo išvaizda primena didelę karpą, siekiančią iki 20 cm. skersmens, juodai rudos spalvos, atrodo lyg anglies gabalėliai sulipdyti į vieną krūvą. Vidaus masė kieta, rudos spalvos, susidedanti iš daugybės nelygių skersaruožių sluoksnių. Grybas neturi kvapo ir be ypatingo skonio. Priklauso daugiamečiams grybams ir auga lėtai.

Dažniausiai auga ant senų beržų kamienų, pažeistose vietose, nulaužtų šakelių, saulės nudegintose vietose, įtrūkimuose. Tai labai retas grybas, mėgstantis drėgnus miškus, kuriuo užsikrečia tik ligoti medžiai.

Šeima: Šiurkšteniniai (Hymenochaetaceae).

Liaudiški pavadinimai: juodgrybis, juodoji rupūžė, čaga, skilčius, pauplys, juodgumbis, krabaras, bifunginu.

Vaistinė augalinė žaliava – Beržo grybą geriausia rinkti žiemą ir pavasarį, kai jis turi daugiausia biologiškai aktyvių medžiagų.

Žaliavai netinkami ant kitų medžių (alksnių, uosių ar kt. lapuočių) augantys juogrybiai. Juodgrybio negalima painioti su kitu dažnai ant beržo augančiu grybu – pintimi (kempine). Pintis yra kanopėlės formos, aksominiu paviršiumi ir neturi jokių gydančiųjų savybių.

Vaistinė žaliavos paruošimas: grybas išpjaunamas ar iškertamas kirviu, purus apatinis sluoksnis pašalinamas, paliekama tik vidurinis ir viršutinis sluoksniai, susmulkinama ir džiovinama iki 50 C temperatūroje.

Jame sukaupta daug veikliųjų medžiagų: chromogenų, ląstelienos, steroidinių junginių, silicio oksido, geležies, aliuminio, kalcio, magnio, natrio, kalio, cinko, vario, magnio.

Beržas, Beržo grybas, vaistažolės, Vaistažolių ruošimas, juodgrybis

Liaudies medicina - nuo senų laikų juodojo beržo grybo arbata ir nuovirai vartojami skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opoms gydyti, prieš piktybinius auglius (vėžį), stabdo uždegimus, mažina arterini ir veninį kraujo spaudimą, gliukozės kiekį kraujo plazmoje (vidinės grybo dalies nuoviras), pagerina ligonio savijautą, kraują.

Gydantis beržo grybo preparatais, reikia laikytis pieno ir daržovių dietos. Negalima valgyti aštrių patiekalų, mėsos ir kitų rūkytų maisto produktų, vengti aštrių prieskonių ir saldaus maisto - medaus, cukraus, vynuogių, konditerijos gaminių. Gydymo metu nerekomenduojama papildomai vartoti vitaminų A ir B.

Sergantiems gydyti beržo grybas

Juodojo beržo grybų preparatai nevartojami sergant chronišku kolitu, dizenterija.

Beržas, Beržo grybas, vaistažolės, Vaistažolių ruošimas, Chaga

Ypatingas juodgrybio džiovinimas

Juodasis beržo grybas arba juodgrybis arba įžulnusis skylenis - tai daugiametis grybas, parazituojantis ant beržų kamienų ar kartais ir kitų medžių.

Juodgrybį sudžiovinti nėra sudėtinga, tačiau vertėtų žinoti kai kuriuos niuansus:

Surinktus juodgrybius reikia perrinkti, kad atskirti žaliavai netinkamus grybus, kurie iš apačios padengti kaip aksomu ir forma primena arklio kanopą.

Juodgrybį prieš džiovinimą reikia nuvalyti ir supjaustyti į 5-6 cm ilgio gabaliukus.

Juodgrybis džiovinamas arba gryname ore, žaliavą išklojus ant lininio audinio tankiu sluoksniu, arba nekarštoje orkaitėje, 50-60 °C temperatūroje.

Išdžiovintas grybas pakeičia savo spalvą iš šviesiai geltonos iki rudos.


Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomone su kitais.
avatar
TAIP PAT SKAITYKITE:
2024-03-14 laikas 10:18 Ką daryti, jei Amalai užaugo ant vaismedžių?
Ant medžių dažniausiai aptinkama žiemą, kai nukrenta tanki lapija ir kraštovaizdis tampa vienspalvis. Šakose įstrigę gelsvai žali rutuliukai yra gražūs, bet kai jie pasirodo sode, kyla klausimas: ar vaismedžiams kažkas atsitiko? Kaip galime jiems padėti?...

Skaityti daugiau

2019-03-03 laikas 11:44 Alyvuogių aliejus
Pačios geriausios kokybės ypač tyras (Extra Virgin) alyvuogių aliejus, išgautas šaltuoju būdu, pasižymi pačiomis geriausiomis savybėmis, yra mažo rūgštingumo, turtingas maistingųjų medžiagų, pasižymi švelniu ir maloniu skoniu....

Skaityti daugiau

2024-06-26 laikas 12:31 Kuo maitinti kopūstus?
Pasak daržininko, maitinti reikia, kai kopūstai turi šešis ar septynis lapus. Maitinimui vaizdo įrašo autorius rekomenduoja naudoti organines azoto trąšas, pagamintas iš karvių mėšlo.

Skaityti daugiau

2020-05-17 laikas 19:55 Gydomosios Kiaulpienių Šaknys
Dosnusis ruduo džiugina daržovių ir vaisių gausa. Lepindami savo skrandžius daug rečiau pagalvojame apie sveikatą bei grožį. Prisiminkime kai kurias daržininkų nelabai mėgstamas, bet naudingas šakneles, kurių pasikasti dabar pats metas....

Skaityti daugiau

2025-02-22 laikas 17:39 Kaip tręšti narcizus pavasarį, kad žydėtų kaip pasakoje
Pavasaris – metas, kai narcizai ima busti ir ruošiasi džiuginti mus savo elegantiškais žiedais. Šios gėlės yra tikras gėlyno perlas, tačiau norint, kad jos žydėtų gausiai ir ilgai, reikia jas tinkamai pamaitinti. Ankstyvas pavasaris, kai pasirodo pirmieji ūgliai, yra idealus laikas tręšimui – būtent...

Skaityti daugiau