Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Sodas | Kaimas » Vaistažolės

Juodasis beržo grybas (Inonotus obliquus) ir juodgrybio džiovinimas

Juodasis Beržo Grybas Ir Juodgrybio Džiovinimas

Ką vertėtų žinoti apie juodgrybio naudojimą?

Juodasis beržo grybas arba įžulnusis skylenis - (lot. Inonotus obliquus) - tai netaisyklingų ataugų pavidalo grybas.Jų paviršius sutrūkinėjęs dideliais plyšiais. Jie išauga iš po medžio žievės ir kartais grybo paviršiuje dar matyti žievės liekanų.

Bendrai šio grybo išvaizda primena didelę karpą, siekiančią iki 20 cm. skersmens, juodai rudos spalvos, atrodo lyg anglies gabalėliai sulipdyti į vieną krūvą. Vidaus masė kieta, rudos spalvos, susidedanti iš daugybės nelygių skersaruožių sluoksnių. Grybas neturi kvapo ir be ypatingo skonio. Priklauso daugiamečiams grybams ir auga lėtai.

Dažniausiai auga ant senų beržų kamienų, pažeistose vietose, nulaužtų šakelių, saulės nudegintose vietose, įtrūkimuose. Tai labai retas grybas, mėgstantis drėgnus miškus, kuriuo užsikrečia tik ligoti medžiai.

Šeima: Šiurkšteniniai (Hymenochaetaceae).

Liaudiški pavadinimai: juodgrybis, juodoji rupūžė, čaga, skilčius, pauplys, juodgumbis, krabaras, bifunginu.

Vaistinė augalinė žaliava – Beržo grybą geriausia rinkti žiemą ir pavasarį, kai jis turi daugiausia biologiškai aktyvių medžiagų.

Žaliavai netinkami ant kitų medžių (alksnių, uosių ar kt. lapuočių) augantys juogrybiai. Juodgrybio negalima painioti su kitu dažnai ant beržo augančiu grybu – pintimi (kempine). Pintis yra kanopėlės formos, aksominiu paviršiumi ir neturi jokių gydančiųjų savybių.

Vaistinė žaliavos paruošimas: grybas išpjaunamas ar iškertamas kirviu, purus apatinis sluoksnis pašalinamas, paliekama tik vidurinis ir viršutinis sluoksniai, susmulkinama ir džiovinama iki 50 C temperatūroje.

Jame sukaupta daug veikliųjų medžiagų: chromogenų, ląstelienos, steroidinių junginių, silicio oksido, geležies, aliuminio, kalcio, magnio, natrio, kalio, cinko, vario, magnio.

Beržas, Beržo grybas, vaistažolės, Vaistažolių ruošimas, juodgrybis

Liaudies medicina - nuo senų laikų juodojo beržo grybo arbata ir nuovirai vartojami skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opoms gydyti, prieš piktybinius auglius (vėžį), stabdo uždegimus, mažina arterini ir veninį kraujo spaudimą, gliukozės kiekį kraujo plazmoje (vidinės grybo dalies nuoviras), pagerina ligonio savijautą, kraują.

Gydantis beržo grybo preparatais, reikia laikytis pieno ir daržovių dietos. Negalima valgyti aštrių patiekalų, mėsos ir kitų rūkytų maisto produktų, vengti aštrių prieskonių ir saldaus maisto - medaus, cukraus, vynuogių, konditerijos gaminių. Gydymo metu nerekomenduojama papildomai vartoti vitaminų A ir B.

Sergantiems gydyti beržo grybas

Juodojo beržo grybų preparatai nevartojami sergant chronišku kolitu, dizenterija.

Beržas, Beržo grybas, vaistažolės, Vaistažolių ruošimas, Chaga

Ypatingas juodgrybio džiovinimas

Juodasis beržo grybas arba juodgrybis arba įžulnusis skylenis - tai daugiametis grybas, parazituojantis ant beržų kamienų ar kartais ir kitų medžių.

Juodgrybį sudžiovinti nėra sudėtinga, tačiau vertėtų žinoti kai kuriuos niuansus:

Surinktus juodgrybius reikia perrinkti, kad atskirti žaliavai netinkamus grybus, kurie iš apačios padengti kaip aksomu ir forma primena arklio kanopą.

Juodgrybį prieš džiovinimą reikia nuvalyti ir supjaustyti į 5-6 cm ilgio gabaliukus.

Juodgrybis džiovinamas arba gryname ore, žaliavą išklojus ant lininio audinio tankiu sluoksniu, arba nekarštoje orkaitėje, 50-60 °C temperatūroje.

Išdžiovintas grybas pakeičia savo spalvą iš šviesiai geltonos iki rudos.


Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomone su kitais.
avatar
TAIP PAT SKAITYKITE:
24.10.2020 laikas 14:12 Geroji gydytoja kerpena – natūralių antibiotikų šaltinis

Liaudies medicina kerpenas naudoja labai plačiai. Apgaubiantis poveikis virškinimo trakto gleivinei padeda stabilizuoti išskiriamąją skrandžio liaukų funkciją, sergant hiperacidiniu gastritu, skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opalige, kolitu, viduriuojant, slopina potraukį vemti, esant ankstyvaj...

Skaityti daugiau

27.11.2022 laikas 12:05 Įteisinti nelegalius gręžinius nuo kitų metų bus paprasčiau ir pigiau

2023 m. įteisinti gręžinius bus dar paprasčiau, o įteisinimo procedūros tais atvejais, kai požeminio vandens išteklių naudojimui nereikalingas leidimas, atpigs. Seimas pritarė laikinojo įstatymo pataisoms, numatančioms palengvinimus gyventojams.

...

Skaityti daugiau

19.09.2021 laikas 19:29 Dygliuotasis šaltalankis: šaltalankio uogos liaudies medicinoje

Šaltalankio uogos - sultingos, rūgštoko skonio, su oranžinės ar raudonos spalvos kauliukais, turi labai trumpus stiebelius. Atrodo, kad uogos tiesiog apkibusios šakas. Vaisių aromatas primena citrusinius vaisius.

...

Skaityti daugiau

14.06.2020 laikas 12:39 Plautės - veiksminga vaistažolė plaučiams
Plaučių žolėje yra mangano, geležies, vario, įeinančių į kraujo sudėtį. Be to, plautės turi jodo, vanadžio, titano, sidabro, nikelio, stroncio. Šiuose augaluose yra nemažai karoteno, vitamino C, rauginių medžiagų, gleivių, sakų, silicio rūgšties....

Skaityti daugiau

06.01.2023 laikas 08:05 Naujos prevencinės galimybės: kaip išvengti vilkų daromos žalos?
Lietuvoje augant vilkų populiacijai iškyla vis didesnė rizika patirti jų daromą žalą ūkiniams gyvūnams. Geriausia priemonė išvengti plėšrūnų žalos – prevencinės priemonės. Jų įrengimas remiamas pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 m. programą (KPP). Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m...

Skaityti daugiau