Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Skaniai ir Paprastai: Receptai Kiekvienam » Receptai » 2020 » Gruodžio » 31

Lietuviškai Kepti Grybai Arba Grybų Pagardas

grybai, padažai, pagardai, kepti grybai

(Paranormal) Grybas, kaip tikriausiai daugelis žino, yra pats seniausias bei tikriausias Lietuvos valgis. Kaip yra žinoma, kad kai tik ledynai atslūgo bei susidarė taip Baltijos jūra, tai jos pakrantėse pirmiau suviešėjo samanos ir po to jose išdygo grybai. Grybai Lietuvoje tiesiog klesti ir šiomis dienomis. Tikriausiai nerasime pasaulyje antros tokios tautos, šitaip gerai nusimanančios apie grybus, jų paieškos, rūšiavimo, paruošimo bei skonio paslaptis.

Viena, ką tikrai galiu parekomenduoti visiems grybų mėgėjams: nieko nelaukdami įsigykite būtent grybams valyti skirtą šepetėlį su minkštais ilgais šeriais. Kaip žinia, plaunant grybai prisisunkia į save daug vandens ir tokie jie po to tiks tik sriubai virti. Kepimui bei troškinimui grybai privalo būti sausi: grybų paviršių nuvalykite tokiu šepetėliu, kietus juodulius pašalinkite peiliu, grybą nuplaukite trumpai po plona vandens srovele bei iš karto nusausinkite. Jei grybavote miške patys, tai plauti vandeniu nėra būtina, - užteks apšluostyti grybus drėgna popierine servetėle. Kazlėkams bei ūmėdėms nuo kepurėlių nulupus skūrelę gaminamas  patiekalas bus šviesesnis.

Žemiau mano patiektas grybų paruošimo receptas - tai galimybė parduotuviniams nelietuviškiems grybams suteikti tikrą lietuvišką skonį.

Ingredientai

  • pievagrybiai: 200 gramų
  • kitos rūšies grybai: 100 gramų (aš naudoju šitakius)
  • aliejus: 50 mililitrų
  • sviestas: 100 gramų
  • druska: 1 arbatinio šaukštelio
  • šviežiai malti juodieji pipirai: 0,5 arbatinio šaukštelio
  • grietinėlė: 1 stiklinės (250 mililitrų).

grybai, padažai, pagardai, kepti grybai

Recepto paruošimas

1. Pirmiausia grybus nuvalykite, kotelius supjaustykite kiek smulkiau, o kepurėles supjaustykite stambiau.

2. Tada keptuvėje virš vidutinės kaitros įkaitinkite aliejų ir ištirpinkite sviestą.

3. Sviestui suputojus ir nurimus, sudėkite sausus supjaustytus grybus. Pasūdykite bei papipirinkite.

4. Kepkite maždaug 10-15 minučių atviroje keptuvėje, vis pamaišydami.

5. Kai jau grybai pradeda gražiai ruduoti, pilkite grietinėlės. Užvirinkite ir maišydami pavirkite maždaug 1-3 minutes, kol padažas tampa norimo tirštumo.

6. Pateikite grybais su padažu aplieję virtas ar keptas bulves, makaronus-spagečius, cepelinus, vėdarus, įmaišę į virtus ryžius arba kitas kruopas, taip pat ant mėsos kepsnių arba tiesiog kaip atskirą patiekalą su riekute duonos. Skanaukite!

7. Pastebėjimas: Žemiau nuotraukoje, galite matyti šį grybų padažą patiektą ant jautienos didkepsnio.

Rekomendacija: Daugiau grybų receptų rasite: Grybų patiekalai.

Recepto Autorius Segebutės užrašai

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Turite savo nuomone, tapk autoriumi, prisijunk ir rašykite bloge. Dalinkitės receptais, sveikatos patarimais, nutikimais, susidūrėte su nekasdieniškais reiškiniais. Galite išversti iš užsienio kalbos, talpinkite su nuoroda. Laukiame Jūsų straipsnių, naujienų, apžvalgų ar istorijų!

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomonėmis su kitais.
avatar

Nemokami skelbimai

TAIP PAT SKAITYKITE:
2025-11-29 laikas 15:48 Receptai Grietininis pyragas su soda – purus, drėgnas ir labai paprastas receptas dideliam stalui

Klasikinis lietuviškas grietininis pyragas su soda iš 1 litro grietinės – purus, drėgnas, pigus ir labai paprastas. Tobulas dideliam stalui, svečiams ar kelionėms. Su tiksliomis kalorijomis, maistine verte ir sveikesnėmis...

Skaityti daugiau

2025-11-29 laikas 15:34 Receptai Varškės pyragas su karamele ir riešutais – klasikinis lietuviškas desertas, kurio norėsis dar ir dar

Varškės pyragas su karamele ir riešutais – lietuviška klasika! Trapus pagrindas, purus įdaras ir sodri karamelė. Receptas + kalorijos, maistinė vertė ir kaip padaryti sveikesnį. Tobulas desertas šventėms ir kasdienai.

...

Skaityti daugiau

2025-11-25 laikas 09:17 Receptai Kepta antis su raugintais kopūstais orkaitėje – sultinga šventinė klasika
Orkaitėje kepta antis su raugintais kopūstais ir rūkytais lašinukais – tikra lietuviška Kalėdų klasika. Sultinga mėsa, traški odelė, aromatingas įdaras. Išsamus receptas + maistinė analizė: kiek kalorijų, kokia nauda sveikatai, ką...

Skaityti daugiau

2025-11-30 laikas 17:56 Koks medus naudingiausias sveikatai 2026 m.? Populiariausios rūšys ir teisingas laikymas

Koks medus naudingiausias sveikatai 2025 metais? Sužinokite, kodėl akacijų medus tinka diabetikams, liepų – nuo kosulio, o Manuka turi stipriausią antibakterinį poveikį. Taip pat – kaip teisingai laikyti medų, kad jis išlaikytų visas n...

Skaityti daugiau

2025-11-29 laikas 10:35 Išvaryta šeima iš namų: kai motina pagaliau pasakė „GANA“

Skaudi, bet išlaisvinanti tikra istorija, kaip motina po ilgų mėnesių tylos pagaliau išvarė suaugusį sūnų su šeima iš savo namų. Kada pagalba tampa išnaudojimu ir kaip išdrįsti pasirinkti save, ...

Skaityti daugiau

2025-11-29 laikas 10:18 Mirusi anyta paliko MAN visą turtą, bet su vienu draudimu, kurio niekas nesupranta

Anyta visą gyvenimą mane žemino ir niekino. Po mirties paliko man VISĄ turtą – butą, namą, automobilį ir pinigus – bet su viena sąlyga: nieko negaliu parduoti. Ar tai kerštas, ar keistas bandymas atsiprašyti? Tikra istorija, kuri sukrė...

Skaityti daugiau

2025-11-27 laikas 18:31 ✨ Nuostabi Vasaros Akimirka: 3 Valandos Tikro Tekančio Upelio ir Paukščių Čiulbėjimo
Švelnus vandens čiurlenimas ir vasariški paukščių giesmės akimirksniu nuramina, padeda geriau susikaupti ir greičiau užmigti. Tiesiog paspauskite „Play“ ir pasinerkite į visišką ramybę 🌿✨

Skaityti daugiau

2025-11-27 laikas 09:00 Olandai renkasi mėsą: per dvejus metus veganiškos dietos populiarumas sumažėjo 75 %, o vegetarizmas taip pat smarkiai sumažėjo
Nauji tyrimai rodo, kad vis mažiau olandų renkasi veganizmą ir vegetarizmą, o tai gali būti blogas ženklas tiems, kurie skatina europiečius laikytis tokios mitybos.

Skaityti daugiau