Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Skaniai ir Paprastai: Receptai Kiekvienam » Receptai » 2020 » Gruodžio » 31

Lietuviškai Kepti Grybai Arba Grybų Pagardas

grybai, padažai, pagardai, kepti grybai

(Paranormal) Grybas, kaip tikriausiai daugelis žino, yra pats seniausias bei tikriausias Lietuvos valgis. Kaip yra žinoma, kad kai tik ledynai atslūgo bei susidarė taip Baltijos jūra, tai jos pakrantėse pirmiau suviešėjo samanos ir po to jose išdygo grybai. Grybai Lietuvoje tiesiog klesti ir šiomis dienomis. Tikriausiai nerasime pasaulyje antros tokios tautos, šitaip gerai nusimanančios apie grybus, jų paieškos, rūšiavimo, paruošimo bei skonio paslaptis.

Viena, ką tikrai galiu parekomenduoti visiems grybų mėgėjams: nieko nelaukdami įsigykite būtent grybams valyti skirtą šepetėlį su minkštais ilgais šeriais. Kaip žinia, plaunant grybai prisisunkia į save daug vandens ir tokie jie po to tiks tik sriubai virti. Kepimui bei troškinimui grybai privalo būti sausi: grybų paviršių nuvalykite tokiu šepetėliu, kietus juodulius pašalinkite peiliu, grybą nuplaukite trumpai po plona vandens srovele bei iš karto nusausinkite. Jei grybavote miške patys, tai plauti vandeniu nėra būtina, - užteks apšluostyti grybus drėgna popierine servetėle. Kazlėkams bei ūmėdėms nuo kepurėlių nulupus skūrelę gaminamas  patiekalas bus šviesesnis.

Žemiau mano patiektas grybų paruošimo receptas - tai galimybė parduotuviniams nelietuviškiems grybams suteikti tikrą lietuvišką skonį.

Ingredientai

  • pievagrybiai: 200 gramų
  • kitos rūšies grybai: 100 gramų (aš naudoju šitakius)
  • aliejus: 50 mililitrų
  • sviestas: 100 gramų
  • druska: 1 arbatinio šaukštelio
  • šviežiai malti juodieji pipirai: 0,5 arbatinio šaukštelio
  • grietinėlė: 1 stiklinės (250 mililitrų).

grybai, padažai, pagardai, kepti grybai

Recepto paruošimas

1. Pirmiausia grybus nuvalykite, kotelius supjaustykite kiek smulkiau, o kepurėles supjaustykite stambiau.

2. Tada keptuvėje virš vidutinės kaitros įkaitinkite aliejų ir ištirpinkite sviestą.

3. Sviestui suputojus ir nurimus, sudėkite sausus supjaustytus grybus. Pasūdykite bei papipirinkite.

4. Kepkite maždaug 10-15 minučių atviroje keptuvėje, vis pamaišydami.

5. Kai jau grybai pradeda gražiai ruduoti, pilkite grietinėlės. Užvirinkite ir maišydami pavirkite maždaug 1-3 minutes, kol padažas tampa norimo tirštumo.

6. Pateikite grybais su padažu aplieję virtas ar keptas bulves, makaronus-spagečius, cepelinus, vėdarus, įmaišę į virtus ryžius arba kitas kruopas, taip pat ant mėsos kepsnių arba tiesiog kaip atskirą patiekalą su riekute duonos. Skanaukite!

7. Pastebėjimas: Žemiau nuotraukoje, galite matyti šį grybų padažą patiektą ant jautienos didkepsnio.

Rekomendacija: Daugiau grybų receptų rasite: Grybų patiekalai.

Recepto Autorius Segebutės užrašai

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Turite savo nuomone, tapk autoriumi, prisijunk ir rašykite bloge. Dalinkitės receptais, sveikatos patarimais, nutikimais, susidūrėte su nekasdieniškais reiškiniais. Galite išversti iš užsienio kalbos, talpinkite su nuoroda. Laukiame Jūsų straipsnių, naujienų, apžvalgų ar istorijų!

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomonėmis su kitais.
avatar

Nemokami skelbimai

TAIP PAT SKAITYKITE:
2025-11-19 laikas 14:31 Receptai Tarybinių laikų šniceliai su kreminiu padažu: autentiškas receptas, kalorijos, maistinė vertė ir sveikatos nauda 2025 metais
Tarybinių laikų valgyklų šniceliai – vienas iš tų patiekalų, kuris daugeliui lietuvių sukelia tikrą nostalgiją. Sodrus skonis, minkšta tekstūra, traški plutelė ir tas nepakartojamas kreminis padažas su krapais... Tai ne tik maista...

Skaityti daugiau

2025-11-19 laikas 11:23 Receptai Orkaitėje kepta višta su obuoliais ir bulvėmis: sultingas receptas, maistinė vertė ir nauda sveikatai
Orkaitėje kepta višta su obuoliais, bulvėmis ir kvapniu žolelių sviestu yra vienas iš tų klasikinių lietuviškų patiekalų, kurie visada sugrąžina į namų šilumą ir tikrą, lėtą virtuvės malonumą. Tai tradicinis šeimos sekmadienio sta...

Skaityti daugiau

2025-11-19 laikas 10:03 Receptai Kiaulienos Sprandinės Kepsniai Orkaitėje su Bulvėmis, Morkomis, Svogūnais ir Sūriu – Tikras Kalėdinis Hit'as Šeimoje

Šis sotus ir kvapnus kiaulienos sprandinės kepsnių receptas su daržovėmis ir lydytu sūriu yra mūsų šeimos kalėdinė tradicija jau kelias kartas. Mėsa kepa lėtai orkaitėje, tampa nepaprastai minkšta, prisigeria daržovių saldumo, ...

Skaityti daugiau

2025-11-20 laikas 20:35 Aiškiaregys Kšistofas Jackovskis apie pasaulį po 10 metų ir apie darbo stovyklas Skynet
Vienas iš dažniausiai užduodamų klausimų, kuriuo prenumeratoriai kamuoja savo mėgstamą aiškiaregį lenką, yra klausimas apie tai, „koks bus pasaulis po 10 ir daugiau metų?”. Atsižvelgiant į tai, kas vyksta aplink mus dabar, kartais sunku pasakyti, kas...

Skaityti daugiau

2025-11-20 laikas 15:33 Lūžinėjantys ir sluoksniuojantys nagai: priežastys ir 11 patarimų, kaip juos sustiprinti natūraliai
Nagai lūžinėja, sluoksniuojasi, atsiranda dėmių ar auga labai lėtai? Tai dažna problema, kurią sukelia maistinių medžiagų (biotino, geležies, cinko) trūkumas, dažnas rankų mirkymas vandenyje ar net skydliaukės sutrikimai. Laimei, daugelį atvejų galim...

Skaityti daugiau

2025-11-20 laikas 14:43 Kaip Apsisaugoti nuo Pavydo ir Nužiūrėjimo: Etiški Baltosios Magijos Būdai 2025
Nužiūrėjimas ir pavydas – seniausia pasaulyje tikėjimų forma, vis dar veikianti net socialiniuose tinkluose. 2025 m. virš 5,4 mlrd. žmonių dalinasi gyvenimu internete, o tai kursto pavydą ir neigiamą energiją. Straipsnyje rasite etiškus baltosios mag...

Skaityti daugiau

2025-11-20 laikas 14:24 Pipirmėčių aliejus nuo pelių ir žiurkių: natūralus būdas atsikratyti graužikų 2025
Atėjus šalčiams pelės ir žiurkės masiškai veržiasi į namus. Cheminiai nuodai pavojingi ir ne visada veiksmingi – graužikai prie jų pripranta. Pipirmėčių eterinis aliejus yra natūralus, saugus ir mokslu patvirtintas repelentas: stiprus mentolio kvapas...

Skaityti daugiau

2025-11-19 laikas 15:58 Prancūzija: jauni musulmonai tampa vis radikalesni, 57 % teikia pirmenybę islamo taisyklėms, o ne Prancūzijos įstatymams
Apklausos rodo, kad konservatyvusis islamas stiprėja, integracija blogėja, mokslo koncepcijos atmetamos, o Prancūzijos įstatymai užleidžia vietą islamo įstatymams itin dideliam musulmonų skaičiui

Skaityti daugiau