Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Sodininkystės Patarimai Pradedantiesiems » Vaistažolės

Rausvažiedė Ežiuolė (Echinacea purpurea) Ežiuolės Nauda

Ežiuolė, Vaistažolės, Echinacea purpurea

Rausvažiedė ežiuolė – (lot. Echinacea purpurea) - tai daugiametis žolinis augalas, užaugantis iki 1 metro aukščio. Turi 1 arba kelis stiebus, kurių viršūnėje žiedynas graižas.Žiedai purpurinės spalvos. Lapai lancetiški, lygiakraščiai, šiurkščiai plaukuoti.

Paplitusi Šiaurės Amerikos vidurinėje ir rytinėse dalyse. Į Europą ežiuolė atkeliavo XVII a. pabaigoje. Nuo 1960 m. auginama VDU Kauno botanikos sodo vaistinių augalų kolekcijoje. Soduose, gėlynuose dar retai sutinkamas augalas.

Šeima: Astriniai (Graižažiedžiai) – Asteraceae Dumort. (Compositae Giseke).

Vaistinė augalinė žaliava – Antžeminė augalo dalis – rausvažiedžių ežiuolių žolė (Echinaceae pupureae herba; ankstesnis: Herba Echinaceae purpureae). Masinio žydėjimo pradžioje pjaunamos 25-35 cm žydinčios viršūnės. Iš nedžiovintos ežiuolių žolės gali būti spaudžiamos sultys. Žolė džiovinama pavėsyje, gerai vėdinamoje patalpoje arba džiovykloje 40-45 C temperatūroje. Tinkamai išdžiovinta žolė būna natūralios žalios spalvos su rudos, violetinės ir rožinės spalvos intarpais, silpno kvapo, karstelėjusio skonio.

Rausvažiedžių ežiuolių šaknys (Echinaceae pupureae radix; ankstesnis: Radix Echinaceae purpureae) kasamos rudenį (spalį) arba pavasarį (balandžio pradžioje). Nupurtomos žemės, pašalinama antžeminė dalis, nuplaunama ir apdžiovinama. Tada džiovinama džiovykloje 40-45 °C temperatūroje. Tinkamai išdžiovintos šaknys būna tamsiai rudos spalvos, specifinio kvapo, saldžiai aitraus sutraukiančio skonio.

Ežiuolė Amerikos indėnų buvo vartojama įvairių ligų, įkandimų, žaizdų gydymui. Amerikoje medicinoje šis augalas buvo pradėtas naudoti 1887 metais, tačiau modernūs tyrimai buvo pradėti tik 1930 Vokietijoje.

Kaupia alkilamidus, poliacetilenus, kavos rūgšties derivatus: cikoro rūgšties 1,2-3,1 % (daugiausia būna žydėjimo pradžioje), mažesni kiekiai cikoro rūgšties metilesterio. Taip pat eterinį aliejų - 0,08–0,32 % (bornilacetatas, borneolis, kariofilenas, germakrenas D, kariofileno epoksidas, palmitino rūgštis), polisacharidus, flavonoidus (rutiną, kvercetiną), mineralines medžiagas, vitaminą C.

• Gliukoproteinai stimuliuoja imuninę sistemą. Tyrimai parodė, kad ežiuolė padidina baltųjų kraujo kūnelių galimybes susidoroti su į organizmą patekusiais svetimais mikroorganizmais ir padidina T limfocitų aktyvumą, kurie yra būtini imuninei sistemai. Vartojama sergant lėtiniais uždegimais, po chemoterapijos, antibiotikų vartojimo, sutrikus medžiagų apykaitai;
• Fenilpropanoidai apsprendžia antibakterinį, antivirusinį poveikį, veikia Herpes padermes. Vartojami kvėpavimo takų infekcijų gydymui ir profilaktikai, pasikartojančioms kvėpavimo takų infekcijoms. Ežiuolė neapsaugo nuo peršalimo ligų, tačiau, jeigu bus vartojami jos preparatai, simptomai bus lengvesni ir pasveikimas bus greitesnis. Tinka vidinės ausies, šlapimo sistemos, burnos uždegimams gydyti;
• Echinacinas neleidžia mikrobams prasiskverbti į sveikas ląsteles ir jas sunaikinti bei skatina fibroblastų formavimąsi, kurie yra būtini naujo sveiko audinio susidarymui. Atlikus tyrimus, įrodyta, kad ežiuolės preparatai vartojami išoriškai pagreitina žaizdų gijimą, sumažina skausmą ir patinimą įpjovimų, nudegimų, egzemų, Herpes virusų pažeistose vietose;
• Stimuliuojančiai veikia smegenų, kraujo gamybos funkcijas.

Pašalinis poveikis

• Didelės dozės gali sukelti pykinimą ir galvos svaigimą;
• Alergiškiems žmonėms gali atsirasti bėrimai.

Draudžiama vartoti

• Nerekomenduojama vartoti esant progresuojantiems sisteminiams susirgimams ar autoimuninės sistemos sutrikimams (TBC, AIDS, ŽIV, leukozė);
• Esant alergijai astrinių šeimos augalams;
• Nėštumo metu.

Vartojimas - imuninei sistemai stiprinti preparatai vartojami 3-4 kartus per dieną iki 10-14 dienų. Peršalimo profilaktikai vartojamos tabletės ar kapsulės 3 kartus per dieną 6-8 savaites. Po to reikia kurį laiką nutraukti vartojimą, nes sumažėja ežiuolės poveikis.

Užpilo ruošimas ir vartojimas - 1 valg. šaukštas ežiuolių žolės užpilamas stikline verdančio vandens, 30 min palaikoma, nukošiama. Geriama po stiklinę 30 min prieš valgį.


Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomone su kitais.
avatar
TAIP PAT SKAITYKITE:
2020-05-19 laikas 08:15 Paprastasis anyžius (Anisum vulgare) Ir Anyžių Nauda
Paprastasis anyžius, anyžių nauda, anyžiaus pašalinis poveikis, anyžių gerosios savybės, koks anyžiaus poveikis organizmui, kokių medžiagų yra anyžiuose, ko yra anyžiuose, kaip naudoti anyžių, kam negalima naudoti anyžiaus, kada skinti anyžių, Anisum vulgare...

Skaityti daugiau

2024-11-06 laikas 09:19 Šaltuoju metų laiku: 7 sveikos uogienės receptai
Šaltuoju metų laiku, kai šviežių vaisių ir daržovių pasirinkimas sumažėja, uogienės tampa puikiu būdu išsaugoti vitaminus ir maistingąsias medžiagas. Jos ne tik praturtina mūsų mitybą, bet ir suteikia galimybę mėgautis vasaros skoniu net ir žiemą. Šiame straipsnyje rasite paprastus, bet veiksmingus ...

Skaityti daugiau

2025-03-11 laikas 12:27 Kaip Genėti Vaismedžius: Obelys, Kriaušės, Slyvos
Vaismedžių genėjimas – tai menas ir mokslas, padedantis užtikrinti sveiką augimą ir gausų derlių. Nesvarbu, ar jūsų sode auga obelys, kriaušės, slyvos, trešnės, ar vyšnios, tinkamas genėjimas yra būtinas, kad medžiai klestėtų. Kada genėti? Kaip pasirinkti įrankius ir apsaugoti pjūvius? Kaip prižiūrė...

Skaityti daugiau

2022-10-11 laikas 07:44 Kopūstai – neatsiejami nuo sezoninės mitybos
Baltagūžis kopūstas – regis, neįmantri daržovė, tačiau joje glūdi gausios vitaminų bei kitokių organizmui naudingų medžiagų atsargos. Rudenį nuimtas kopūstų derlius ilgai išsaugo vertingas maistines savybes, todėl ši daržovė nuo seno tarnavo kaip vitaminų bankas šaltuoju sezonu....

Skaityti daugiau

2021-04-06 laikas 07:24 Žuvies Taukai: Jų Vartojimas Ir Nauda
Žuvis yra jau seniai vartojamas maisto produktas, kuris vertinamas dėl savo maistingųjų medžiagų. Žuvies produktai- tai vieni iš vertingiausių produktų žmogaus organizmui. Žuvų taukai yra natūralus vitamino A ir vitamino D šaltinis....

Skaityti daugiau