Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Pasąmonės Galios » 2022 » Kovo » 5

8 taisyklės, kurios padės sustabdyti panikos priepuolį

Kaip suprasti, kad prasidėjo panikos priepuolis? Kaip išmokti su tuo kovoti ir užkirsti tam kelią? Kokie yra veiksmingi būdai? Atsakymų pažeria psichologai.

Panikos priepuolio simptomai ir kas tai yra

Panikos priepuoliai – tai netikėtas nekontroliuojamas nervinis priepuolis, kurį lydi keli (keturi ir daugiau) fizinių simptomų – padažnėjęs pulsas, padidėjęs kraujospūdis, prakaitavimas, pykinimas, burnos džiūvimas, galūnių tirpimas, šaltkrėtis ir kiti simptomai. Panikos priepuolį išgyvenę žmonės jį dažnai apibūdina taip: „Mano širdis tuoj iššoks iš krūtinės”, „Trūksta oro”, „Žemė slysta iš po kojų”, „Aš bijau mirti”, „Bijau išprotėti”. Po kelių panikos priepuolių žmogus gali pradėti jausti nerimą laukiant naujo priepuolio ir bijoti būti minioje, viešajame transporte ir atvirose erdvėse. Taip pat atsiranda baimė likti vienam – „O jei priepuolis pasikartos ir niekas negalės man padėti, tai aš galiu mirti”. Jei jus kamuoja panikos priepuoliai, tikrai verta apsilankyti pas gydytoją ir pasitikrinti. Jei fiziologinių negalavimų nenustatoma, gali būti rekomenduojama psichoterapija ir (arba) pagalba vaistais. Sveikiems žmonėms iki 80 % panikos priepuolių ištinka dėl psichoemocinių sutrikimų, lėtinio streso, psichikos išsekimo, sukauptos patirties ir pan. Nuo panikos priepuolių daugeliui labai padeda psichoterapija.

Ką daryti, jei ištiko panikos priepuolis?

Galima būtų išskirti penkis metodus, kuriuos galima pradėti taikyti, kai ištinka panikos priepuolis. Verta paminėti, kad jie ypač veiksmingi pačioje priepuolio pradžioje.

1) Įsižeminimas. Atkreipkite dėmesį į sąlyčio su žeme taškus ir pajuskite atramą. Jei stovite, pajuskite, kaip pėdos liečiasi su paviršiumi, bakstelėkite jį kojomis. Jei sėdite, siūbuokite ir vienos pusės į kitą ir pajuskite savo užpakalinės dalies atramą.

2) Kvėpuoti, laikantis taisyklės „4-7-8”. Giliai. Lėtai. Įkvėpkite 4 kartus. Sulaikykite kvėpavimą 7 kartus. Iškvėpkite 8 kartus.

3) „STOP” – pasakykite sau aiškiai ir griežtai, negalvodami „ką tai reiškia ir kodėl”. Mintyse arba garsiai kartokite: „Viskas gerai. Man viskas gerai. Aš ramus”.

4) Suglamžykite popieriaus lapą, servetėlę ar audinio gabalėlį rankose. Galite užsidėti elastinę juostelę ant riešo, priepuolio pradžioje atitraukite ją atgal ir paleiskite. Pajuskite, kaip guminė juosta atsitrenkia atgal į riešą. Pakartokite tai kelis kartus.

5) Nukreipkite dėmesį į išorinį pasaulį, pasirinkite bet kurį objektą ir išsamiai aprašykite ar apibūdinkite: spalvą, tekstūrą, formą, veiksmą. Pavyzdžiui, „dega žalias šviesoforo signalas”, „pravažiavo raudonas automobilis”, „eina mergina su balta suknele”, „trys žmonės laukia autobusų stotelėje”, „14 val. 30 min.” ir taip toliau – rasti bent 10 faktų.

6) Surasti kambaryje visus tos pačios formos objektus, pavyzdžiui, kvadratinius arba apskritus. Suskaičiuokite juos!

7) Perkelkite dėmesį į veiklą, kurią atlikote prieš ištinkant panikos priepuoliui, arba į bet kokią paprastą kasdienę veiklą, kurią atliekate ne panikos priepuolio metu.

8) Įjunkite vaizduotę! Pagal galimybes įsivaizduokite save ramioje vietoje, kur jums šilta, patogu, jauku ir saugu. Pavyzdžiui, paplūdimyje ar mylimo žmogaus glėbyje. Įsivaizduokite šią akimirką kaip nuotrauką, mintyse persikelkite į ją pajuskite, kaip gerai ir saugiai jaučiatės, kaip jūsų kūnas atsipalaiduoja ir praeina fiziniai simptomai.

Šaltinis: priekavos.lt

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
19.10.2019 laikas 14:59 Receptai – Patiekalai Svaiginantis Karštas Patiekalas Keptuvėje
Įdomus, skanus, sultingas karštas patiekalas! Puikūs pietūs visai šeimai. Išbandyk :)

Skaityti daugiau

26.08.2018 laikas 21:32 Receptai – Patiekalai Liaudiški patarimai skrandžio negalavimams gydyti
Skrandžio negalavimai liaudies medicinoje, Liaudiški patarimai Skrandžio negalavimams gydyti, receptai nuo skrandžio, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medicina, kaip gydytis vaistažolėmis, kaip gydytis uo...

Skaityti daugiau

01.09.2019 laikas 14:05 Receptai – Patiekalai Skaniausi pyragėliai per 20 minučių
Skanūs pyragėliai su įdaru. Labai sunku nuo jų atsitraukti. Dingsta akimirksniu! Norėdami sužinoti daugiau apie paruošimą, žiūrėkite vaizdo įrašą:

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
19.04.2024 laikas 06:52 Treji pernelyg skubotų santykių spąstai
Susipažinote prieš tris savaites, o jau planuojate gyventi kartu? Svajojate, kaip sensite kartu, auginsite vaikus, pasistatysite namą su sodu? Norite, kad šis vyras ar ši moteris būtų su jumis visą likusį gyvenimą? Tai reiškia, kad santykiai, tikslia...

Skaityti daugiau

19.04.2024 laikas 06:48 Kam merginai reikalingas princas gelbėtojas?
Gražioji princesė įkalinta bokšte. Ją saugo drakonas. Reikia gelbėti! Šią istoriją nuo vaikystės žino kiekvienas, tačiau šio archetipo reikšmė mažai kam suvokiama. Į bėdą patekusios merginos personažas sutinkamas visur: kine, literatūroje ir net rekl...

Skaityti daugiau

19.04.2024 laikas 06:31 Horoskopas 2024 m. balandžio 19 d.: liūdėti ir pykti ant likimo...
Penktadienį visi nori atsipalaiduoti, sunki savaitė liko už nugaros, laukia savaitgalis. Tačiau atsipalaiduoti nepavyks, Mėnulis bus priešais Saturną, sudarydamas opozicinį aspektą, todėl ypač jautriems žmonėms sukels vidinę įtampą. Santykiuose su žm...

Skaityti daugiau