Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Sodas | Kaimas » Vaistažolės

Didysis debesylas (Inula helenium) ir Debesylo nauda

Didysis debesylas (Inula helenium) ir Debesylo nauda

Didysis debesylas (lot. Inula helenium) - tai daugiametis žolinis augalas, užaugantis iki 1,5 m aukščio. Turi trumpą, storą, šakotą šakniastiebį su nedaug iš jo išaugančių mėsingų šaknų. Stiebas stačias, jų keletas. Stiebai šakoti, briaunuoti, su plaukeliais. Lapai stambūs, priešiniai, nelygiai dantyti, su plaukeliais. Žiedynai susitelkę stiebų viršūnėse, žiedai geltonos spalvos.

Savaime Lietuvoje neauga. Retas. Vaistams augina Kinija, Italija. Lietuvoje auginamas darželiuose, botanikos soduose, pasitaiko sulaukėjusių, augančių šalia sodybų, patvoriuose. Mėgsta saulėtas vietas, lengvo priemolio, drėgnas dirvas. Kartais painiojamas su bulvine saulėgrąža, dar vadinama topinambu (Helianthus tuberosus L.), kuris žydi nuo rugsėjo mėn. Be didžiojo debesylo Lietuvoje auga dar 2 debesylų rūšys: gluosnialapis debesylas (Inula salicina L.) ir paprastasis debesylas (Inula britannica L.).

Šeima: Astriniai (Graižažiedžiai) – Asteraceae Dumort. (Compositae Giseke).

Liaudiški pavadinimai: debesyla, tarpažolė.

Žydi liepos-rugpjūčio mėn.

Vaistinė augalinė žaliava – debesylo šaknys su šakniastiebiais (Rhizomata cum radicibus Inulae helenii) kasami rudenį ar pavasarį. Žievės nuo šakniastiebių lupti nereikia, kadangi ji taip pat turi veikliųjų medžiagų. Nuvalyti šakniastiebiai supjaustomi 15-20 cm ilgio gabaliukais, storesni skeliami išilgai ir apvytinami ore. Džiovinama pavėsyje, gerai vėdinamoje patalpoje ar džiovykloje 30-35 °C temperatūroje. Gerai išdžiovinti šakniastiebiai stipraus aromatingo kvapo, kartoko deginančio skonio.

Debesylo lotyniškas pavadinimas (Inula helenium) yra siejamas su legenda apie Heleną iš Trojos. Ji privalėjo su savimi neštis puokštę debesylų, kai buvo išvesta iš Spartos.

Šaknyse ir šakniastiebiuose yra iki 40 % inulino, 1-4 % eterinio aliejaus (seskviterpeniniai laktonai), alanto rūgšties, rauginių medžiagų, dervų, alkaloidų, kartumynų, saponinų.

• Eterinis aliejus pagerina sekreto išsiskyrimą iš bronchų, suskystina jį, todėl didysis debesylas gerina atsikosėjimą;
• Inulinas - tai didelės molekulinės masės polisacharidas, kuris susideda iš fruktozės molekulių. Jis vartojamas kaip pagalbinė medžiaga vaistų formų gamyboje, kai negalima naudoti cukraus;
• Alantolaktonas ir isoalantolaktonas yra cheminiai komponentai, kurie pasižymi prieškirmėliniu poveikiu;
• Debesylas gali būti vertingas žmonėms, sergantiems širdies-kraujagyslių sistemos ligomis, tačiau šis poveikis dar nebuvo visiškai įrodytas. Kai kurie bandymai rodo, kad debesylas gali nuslopinti angininį širdies skausmą dėl padidėjusio krūvio ir deguonies trūkumo kur kas geriau nei nitroglicerinas.

Debesylas, Nuodingi augalai, Vaistažolės, Inula helenium

Pašalinis poveikis

• Alerginės odos reakcijos;
• Didelėmis dozėmis gali padidinti cukraus kiekį kraujyje sergant cukriniu diabetu;
• Didelėmis dozėmis gali sukelti viduriavimą, pykinimą, vėmimą, mėšlungį.

Draudžiama vartoti

• Nėštumo metu, nes stimuliuoja gimdos susitraukimus;
• Sergant kepenų ciroze, inkstų ligomis.

Vartojimas

Nuoviro ruošimas ir vartojimas - 1 valg. šaukštas smulkintų debesylų šakniastiebių su šaknimis užpilamas stikline šalto vandens, verdama 30 min, paliekama 10 min atvėsti, nukošiama. Geriama po 1 valg. šaukštą 3 kartus per dieną atsikosėjimui lengvinti.

Debesylo šaknis prieš virimą ar užplikinimą reikia labai gerai susmulkinti. Nuovirus, arbatas reikia sunaudoti per vieną dieną.

Debesylas ganėtinai nuodingas augalas ir jo kaupiami seskviterpeniniai laktonai veikia kaip stiprus alergenas, gali sukelti sunkų kontaktinį alerginį dermatitą, egzemą. Todėl vartoti galima tik pasitarus su gydytoju.


Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomone su kitais.
avatar
TAIP PAT SKAITYKITE:
01.02.2021 laikas 09:53 Morkos: Morkų nauda sveikatai ir grožiui
Kultūriniu augalu morkos tapo tik viduramžiais ir tuo metu buvo laikomos ypatingu delikatesu. Nors šiais laikais morkos tapo įprasta kasdiene daržove, jų vertingosios savybės nė kiek nesumenko. Morkos gydo, tonizuoja, stiprina, jaunina organizmą....

Skaityti daugiau

03.07.2020 laikas 21:14 Vaistinės Piliarožės Kulinarijoje

Vaistines piliarožes galima panaudoti ne tik gydant įvairias ligas, bet ir kulinarijoje. Galima vartoti žalias, nuvalytas ir kruopščiai perplautas vaistinių piliarožių šaknis. Jas galima panaudoti ruošiant įvairias salotas. Vaistinių piliarožių šaknyse gausu gleivių, todėl jas patariama panaudoti...

Skaityti daugiau

14.04.2023 laikas 09:13 Parduotuvėje pirkti nereikės: kaip sėti petražoles, kad derlius būtų gausus
Daržovių sezonas jau beveik prasidėjo, o tai reiškia, kad laikas pradėti galvoti, kaip sėti petražoles darže. Kad jau nuo gegužės mėnesio galėtumėte mėgautis kvapniais žalumynais, galite pasinaudoti daržininkų išbandytais metodais, kaip nuspręsti, kur ir kaip sodinti petražoles....

Skaityti daugiau

22.08.2024 laikas 15:25 Efektyvūs Česnakų Išsaugojimo Metodai: Džiovinimas, Marinavimas ir Šaldymas
Česnakai ne tik prideda nepakartojamą skonį mūsų patiekalams, bet ir pasižymi daugybe naudingų savybių. Tačiau, kaip užtikrinti, kad šie aromatingi svogūniniai augalai išliktų švieži ilgą laiką? Šiame straipsnyje apžvelgsime kelis efektyvius metodus, kaip tinkamai išdžiovinti, marinuoti ir šaldyti č...

Skaityti daugiau

18.08.2024 laikas 09:13 Kaip ilgai išsaugoti bulves: liaudies patarimai ir patarimai laikymui žiemai
Su vasaros pabaiga artėjant, svarstomas ilgalaikio bulvių laikymo klausimas. Straipsnyje išsamiai aptariama, kaip tinkamai paruošti ir laikyti bulves rūsyje, balkone bei šaldytuve, kad jos išliktų šviežios ir skanios žiemai bei pavasariui. Taip pat pateikiami liaudies patarimai, kaip ilgiau išsaugot...

Skaityti daugiau