Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Sveikatos Patarimai | Liaudies Medicina » 2021 » Gruodžio » 19

Gydomės namuose: kaip kovoti su varikoze?

Norėčiau pasidalinti patirtimi, kaip kovoti su varikozine venų liga. Ši liga formuojasi dešimtmečiais dėl įvairių priežasčių: silpnų raumenų, didelio svorio, vožtuvų susilpnėjimo, kraujo sutirštėjimo, aptemptų džinsų dėvėjimo po 8-12 valandų per parą, mikroelementų ir vitaminų trūkumo maiste, skrandžio ir virškinimo trakto ligų, dehidratacijos, nejudraus gyvenimo būdo, plokščiapėdystės, paveldimumo. Iš savo ir pažįstamų patirties įsitikinau, kad tik kompleksinis, sisteminis ir ilgalaikis gydymas duoda naudos sveikatai arba galimybę ilgam pamiršti ligą bei gyventi visavertį gyvenimą.

Skiriamos 4 varikozinės ligos stadijos:

♦ pėdos šąla, venos persišviečia per odą, o pakinklio duobutėje jos darosi vingiuotos, sukietėja ir skauda, patiriant apkrovas.

♦ vakarop kojos be aiškios priežasties pavargsta, tinsta, naktį pasitaiko lengvų traukulių dvilypiuose raumenyse, “skruzdėlyčių”.

♦ prie jau minėtų požymių prisideda niežulys, bėrimai, pigmentinės rudokos dėmės.

♦ anksčiau minėti simptomai ryškesni, prisideda opų susidarymas.

Pastebėjau, kad mūsų protėvių receptai gerai padeda 1 ir 2 stadijose, o štai 3 stadijoje buvo tik palengvinama venų būklė; kad būtų gera savijauta, tekdavo kojomis rūpintis nuolat, atkakliai ir rimtai. 4 stadijoje, tuo labiau su komplikacijomis, reikalingi veiksmingesni gydymo metodai, čia be gydytojų pagalbos neapsieisite.

Štai ir pačios rekomendacijos bei receptai.

1. Ryte tuščiu skrandžiu suvalgykite 2-3 keptus arba virtus ir sutrintus obuolius. Galima iš vakaro juos supjaustyti su žievele, užpilti verdančiu vandeniu (tik uždengti), o ryte suminkyti ir suvalgyti, likus 30-40 minučių iki valgio. Ilgai ir sistemingai vartojami obuolių pektinai palaipsniui valo venas iš vidaus, šalina cholesterolio plokšteles nuo jų sienelių.

2. Skrandžio ir virškinimo trakto problemas reikia pašalinti pirmiausia, taip pat būtinai įveikti kojų tinimus - naudoti molį, acto įvyniojimus, tarkuotas raudonas bulves, svogūnų galvutes ar česnakų vandenį.

3. Kraujagyslių valymui ir spazmų šalinimui: 2-3 mėnesius vartokite česnakų tinktūrą su citrinomis ir medumi arba spyglių, erškėčių ir svogūnų lukštų antpilą, arba pernokusių agurkų, melionų sėklų antpilą ir kt. Galima juos kaitalioti kas 2-3 mėnesius, arba daryti 7-10 dienų pertraukas.

4. Kojų kraujotaką gali pagerinti kontrastinis dušas arba vonios, kojų savima-sažas, mankšta. Masažą darykite atsargiai, visada kraujo ir limfos tekėjimo kryptimi - nuo kojų pirštų galiukų iki kirkšnies. Iš pradžių glostykite kojų pirštus kirkšnies link, paskui masažuokite šlaunies sąnarį, klubus, kelio sąnarį, blauzdą, kulkšnį, pėdą ir kojų pirštus, o pabaigoje - vėl nuo kojų pirštų kirkšnies link. Daugiau vaikščiokite, o jei tenka ilgai stovėti, judinkite pirštus, mindžikuokite nuo vienos kojos ant kitos, judinkite pėdą nuo pirštų galiukų ant kulno, sutraukite ir atpalaiduokite kojų raumenis. Tą patį galima daryti ir sėdint. Kai gulite, kojas truputį pakelkite.

Štai keli pratimai venoms. Atsigulkite ant nugaros, pakelkite į viršų rankas ir kojas ir judinkite jas 1-5 minutes 2 kartus per dieną. Darykite pusiau pritūpimą, žemutinėje pozicijoje pabūkite 5-6 sekundes, iškvėpimas. Stovėdami atkelkite kulnus nuo grindų 1-1,5 cm, stipriai nuleiskite juos ant grindų. Tokių smūgių skaičių didinkite nuo 10-15 iki 200-300 per dieną. Tačiau nepamirškite, kad šis pratimas didina kraujospūdį. Venoms “patinka” visos apverstos jogos pozos. Bet jei sveikata neleidžia atlikti asanas, tai bent jau atsigulkite ant nugaros, pakelkite kojas 90 laipsnių kampu ir palaikykite 5-10 minučių 2 kartus per dieną; kojas galima atremti į sieną ar sofą.

5. Kraujui skystinti: gerkite ne mažiau kaip 2 l švaraus vandens, geriau šaltinio. Gerkite lazdynų, gluosnių žievės antpilus. Dažniau vartokite geltonžiedžius barkūnus, svogūnus, česnakus, arbatos grybo antpilą ir kt.

6. Gerų rezultatų duoda kompresai, vėsūs įvyniojimai, vonios kojoms, bintavimai. Prieš šias procedūras reikia 2-3 minutes palaikyti kojas pakeltas, kad geriau išsivaikščiotų kraujas ir limfa. Prieš dedant kompresus, kojas pašildyti ir sudrėkinti duše, vonioje ar su rankšluosčiu, sudrėkintu šiltu druskos tirpalu su actu (arba arbatos grybu): 1 l vandens reikia 1 valgomojo šaukšto druskos ir 1 arbatinio šaukštelio acto esencijos arba 100 g arbatos grybo. Puikiai veikia kompresai - medaus, su varnalėšų, beržų lapais, su kiečiais ir rūgusiu pienu, iš sunokusių pomidorų, iš žliūgių, iš kaštonų žiedų, debesylų šaknų, kalankių ir pan. Po kompresų (juos geriau laikyti per visą naktį) galima patepti kojas savos gamybos tepalu, pavyzdžiui, paruoštu iš ugniažolių, barkūnų arba medetkų, arba šalavijų (galima ir iš jų mišinio) su taukais. Tepalus galima gaminti taip pat iš salierų lapų ar tuopų pumpurų, arba drebulių lapų ir alyvuogių aliejaus, iš vaško, bičių pikio, alyvuogių aliejaus ir svogūnų galvučių sulčių, linažolių ir kt. Vonią darykite su gluosnių, ąžuolų arba lazdynų žieve, bergenijų šaknimis, dilgėlių šaknimis arba česnakų ir acto (arbatos grybo) antpilu ir kt.

Kojas bintuoti reikia dienai, po miego su truputį pakeltomis kojomis arba 2-3 minutes palaikius pakeltas kojas, gulint ant nugaros. Bintuoti nuo didžiojo pėdos piršto iki kirkšnies, gulint ant nugaros su pakelta koja, pėdos pirštai nukreipti į save. Tačiau patogiau bintuoti nuo blauzdinio pėdos sąnario iki kelio sąnario: tai irgi gerai palaiko raumenis bei venas, palengvina kraujotaką. Bintavimas - tai tarsi dirbtiniai raumenys.

7. Gerkite vaistažolių mišinius, kurie tonizuoja venas, malšina uždegimą, valo kraujagysles. Puikus mišinys: kaštonų vaisiai, beržų žievė, ąžuolų žievė, islandinių kerpenų gniužulai, asiūklių žolė, arba kulkšnių žolė ir smiltyninių šlamučių žiedai ir kt.

8. Daugiau valgykite svogūnų, česnakų, kiaulpienių, grikių, šermukšnių, juodųjų serbentų, kopūstų, jūros kopūstų, gerkite lapelių žaliąją arbatą.

Žinoma, tai kelia nemažai rūpesčių, sau dažnai neužtenka laiko, o kartais ir jėgų. Aš, pavyzdžiui, kai ką darau paskubomis, priešokiais, skalbiant arba ruošdama maistą virtuvėje. Po kojų pakėlimo ir vibravimo vaistažolių antpilu su arbatos grybu sudrėkinu senų pėdkelnių “vamzdelį” po 15-20 minučių keičiu juos į sudrėkintus kalankių arba gluosnių žievės antpilu, arba česnakų ir kt. Tada ant kojų uždedu polietileninius maišelius, paskui šiltų pėdkelnių blauzdines arba megztų dirbinių rankoves. Pėdoms naudoju prasegtus maišelius pagal pėdos dydį, į juos pripilu slyvų, vyšnių, abrikosų kauliukų, ne per daugiausiai, kad kauliukai judėtų. Ant viršaus apsimaunu paprastą maišelį-apvalkalą, kad būtų patogu skalbti. O kai ruošiu maistą arba skalbiu, lyginu ar siuvu, tai “futbolininko kojomis” su kompresu trepsiu ant tų kauliukų, taip darydama pėdų masažą, negaišdama tam papildomo laiko. O jei tenka ilgai sėdėti, tokį patį “prietaisą” dedu kaip sėdynę, ir pačiose didžiausiose venose kraujo ir limfos tekėjimas taip pat pagerėja. Gydykitės su šypsena, gera nuotaika ir tikėkite, kad gydymas bus sėkmingas. Mus įveikia tik tos ligos, kurių mes bijome!

Esu paveldėjusi prastas venas, dar ir darbe beveik visą laiką ant kojų, bet aš išmokau palaikyti tinkamą savo kojų būklę.

Visiems sėkmės ir geros sveikatos!

Naujausias Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram kanale. Jei manai, kad mano darbas yra naudingas, pasidalink, prenumeruok, padėkok ar paremk...

Niekas neišdrįso palikti komentaro. Registruokitės.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomonėmis su kitais. Prisjungus galite komentuoti anonimiškai, po komentaro apačioje paspaudę Anonimas.
avatar
PASKUTINĖS NAUJIENOS:
24.05.2022 laikas 20:48 Kodėl špinatai turėtų atsidurti mitybos racione?
Špinatai – lapinė daržovė, kurią lengva rasti beveik bet kurioje maisto prekių parduotuvėje. Špinatus galima vartoti įvairiais būdais: valgyti virtus arba žalius, dėti į salotas ar trintus kokteilius. Tai ne tik skani, bet ir sveikatai naudinga daržovė, turtinga vitaminais bei mineralinėmis medžiago...

Skaityti daugiau

23.05.2022 laikas 18:24 ATSKLEISTA: Vuchano laboratorija atliko beždžionių raupų tyrimo rezultatus

Liūdnai pagarsėjusio Vuhano virusologijos instituto mokslininkų paskelbtame moksliniame žurnale buvo paskelbtas neseniai atliktas beždžionių raupų tyrimas, kuriame, kaip paaiškėjo, buvo naudojamasi funkcijos padidinimo tyrimais - prieštaringai vertinamu patogenų tyrimo metodu, galinčiu padidinti ...

Skaityti daugiau

23.05.2022 laikas 17:53 Naujose JK gairėse teigiama, kad beždžionių raupų atvejų kontaktiniai asmenys turėtų 21 dieną izoliuotis

Remiantis naujausiomis JK vyriausybės gairėmis, artimi beždžionių raupų ligonių kontaktai turėtų būti izoliuoti 21 dieną.

Skaityti daugiau

23.05.2022 laikas 17:41 Popiežius tyli, kai Kinijoje ir Honkonge Kinijos KKP areštuoja ir įkalina katalikų lyderius
Popiežius Pranciškus nieko nepasakė apie katalikų lyderių areštus ir įkalinimą Kinijoje ir Honkonge.

Skaityti daugiau

23.05.2022 laikas 17:28 Kinijos Vuchano laboratorijoje 2021 m. buvo eksperimentuojama su beždžionių raupais
Praėjusiais metais liūdnai pagarsėjusi Wuhano laboratorija Kinijoje eksperimentavo su beždžionių raupais, o šių metų pradžioje net paskelbė tyrimų ataskaitą tarptautiniame žurnale.

Skaityti daugiau

20.05.2022 laikas 08:06 Receptai | Patiekalai Sluoksniuotos tešlos pyragėliai su pievagrybiais (video)

Į įkaitintą keptuvę pilkite aliejų ir dėkite sviestą. Suberkite pusžiedžiais pjaustytus svogūnus ir apkepkite 5 minutes. Suberkite cukrų, žiupsnį druskos ir kepkite dar 15 minučių, kol svogūnai susikaramelizuos. Atidėkite į šalį.

...

Skaityti daugiau

18.05.2022 laikas 22:12 Receptai | Patiekalai Konservuotų žirnelių sriuba su mėsos kukuliais
Galima sakyti, kad niekada į mėsos faršą aš nededu šviežio česnako. Iš anksto neapdorotas termiškai, po to kepant arba troškinant patiekalą, jis suteikia (bent jau mano asmenine nuomone) nelabai kokį skonį.

Skaityti daugiau

18.05.2022 laikas 22:05 Receptai | Patiekalai Keptas maskarponės sūrio pyragas su sausainiais ir kondensuotu pienu
Šį keptą maskarponės sūrio pyragą su kondensuotu tikrai pagamins net virtuvėje tik pradedantys naujokai. Šaldytuve atvėsintam desertui dar daugiau gaivos suteiks šviežios uogos - visi smaližiai garantuotai paprašys dar vieno gabaliuko....

Skaityti daugiau