Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Patarimai » 2022 » Rugsėjo » 8

Kovido diagnozei patvirtinti pakanka namuose daryto testo

Atžingsniavęs ruduo tradiciškai ne tik perkerpa mokslo metų pradžios juostą, bet primena apie imuniteto stiprinimą, nes šaltasis sezonas jau ant slenksčio. Juolab kad per visą vasarą COVID-19, kiti virusai nebuvo visiškai atsitraukę. Jau nuo rugpjūčio 16 d. galioja nauja tvarka, pagal kurią pacientams kaip įrodymo apie sirgimą koronavirusu pakanka ir savikontrolės greitojo antigeno testo.

Skirtumas – dėl skaitmeninio pažymėjimo

Vadovaujantis atitinkamais Sveikatos apsaugos ministerijoje priimtais sprendimais, būtent nuo rugpjūčio 16 d. asmeniui, COVID-19 infekciją nusistačius parduotuvėje ar vaistinėje įsigytu savikontrolės greitojo antigeno testu, šeimos gydytojas gali patvirtinti šią ligą, net nekviesdamas paciento atvykti į gydymo įstaigą. Sergančiajam kovidu nuotoliniu būdu paskiriamas gydymas ir išduodamas nedarbingumo pažymėjimas. Nebeliko iki tol buvusios būtinybės įtariama minėta infekcija susirgusiam asmeniui kreiptis į pirminės sveikatos priežiūros įstaigą, kur jam atliekamas greitasis antigeno testas ir tik tuomet skiriamas gydymas ir išduodamas nedarbingumo pažymėjimas.

Gargždų pirminės sveikatos priežiūros centro (PSPC) vyriausiasis gydytojas Petras Serapinas patikino, jog tokia tvarka galioja ir jo vadovaujamoje įstaigoje. „Atlikus testą pačiam gydytojas fiksuoja susirgimą, prireikus išduoda nedarbingumo pažymėjimą. Tačiau skirtumas toks, kad, norint turėti Europos Sąjungos skaitmeninį COVID pažymėjimą, to nepakanka. Jei reikalingas pažymėjimas, testas turi būti atliktas įstaigoje, tada duomenys suvedami į atitinkamą sistemą, tam yra paskirtas žmogus“, – paaiškino P. Serapinas. Anot jo, tokia tvarka logiška, kitu atveju būtų galima nueiti iki absurdiškų situacijų, kai flomasteriu galimai nusibrėžiamos atitinkamos linijos. Antigeno testas nėra toks tikslus kaip PGR, tačiau, pasak vyriausiojo gydytojo, dirbama pagal esamą tvarką. Šeimos gydytojams nuo šios tvarkos darbo nei padaugėjo, nei sumažėjo.

Simptomai įvairūs

P. Serapinas, paklaustas, kaip keičiasi COVID-19 sergamumo kreivė rajone, atsakė, jog pastarieji trys mėnesiai panašūs. Vieną savaitę daugiau atvejų, kitą – šiek tiek mažiau. „Virusas pasikeitęs, yra daug lengvų formų, mažai kas pakliūva į stacionarą, tačiau yra ir sergančiųjų sunkiau“, – kalbėjo vyriausiasis gydytojas. Jo nuomone, šis šaltasis sezonas jau turėtų būti kitoks, nes daug kas pasiskiepiję, persirgę, tačiau nedera pamiršti ir to, kad ir per vasarą virusas neišnyko, jo fonas buvo nuolat. Šiuo metu skiepijasi tik pavieniai asmenys. Dažniausiai tai senjorai arba lėtinių ligų turintys asmenys.
Gargždų ligoninės vyriausioji gydytoja Virgina Ruškienė „Bangai“ sakė, kad dabar ligoninėje pasitaiko vienas kitas COVID-19 atvejis. Pavyzdžiui, praėjusią savaitę buvo du. Būna, jog pacientai atvažiuoja dėl visai kitų priežasčių, tačiau atlikus testą paaiškėja, kad diagnozė – koronavirusas. Viena pacientė skundėsi dėl pykinimo, vėmimo, viduriavimo, buvo suteikta būtinoji pagalba. Pirmasis testas buvo neigiamas, o po paros jau buvo teigiamas. „COVID-19 ne visada būdingi tik standartiniai simptomai: kosulys, karščiavimas. Būna ir pilvo skausmų, ir pykinimų, ir t. t. Vyriausioji gydytoja užsiminė, kad Gargždų ligoninei vis dar trūksta slaugytojų padėjėjų, tokia situacija visoje Lietuvoje. „Priimtume, jei tik atsirastų, tačiau žmogus turi turėti mokslų baigimo pažymėjimą“, – paaiškino V. Ruškienė. Anot jos, ligoninės kolektyvas rudenį pasitinka pasipildęs dar vienu chirurgu – gydytoju Sigitu Gaudiešiumi. „To reikėjo, kad galėtume užtikrinti chirurginę pagalbą visą parą, kad būtų visi budėjimai užpildyti. Aišku, finansinė našta – ligoninei“, – kalbėjo vyriausioji gydytoja.

Svarbu stiprinti imunitetą

Šeimos gydytojos pasiteiravome, kaip patartų stiprinti imunitetą. Gargždų PSPC šeimos gydytoja Nijolė Marija Kregždienė atsakė, jog labai paprastai: valgyti daug vaisių, daržovių, mėgautis rudens gėrybėmis ir daug laiko leisti gamtoje, sportuoti, mankštintis. „Štai mano sesutė numina iki 20 km dviračiu. Jei tik yra jėgų, būtinai judėti. Į mitybos racioną įtraukite svogūnus, česnakus, imbierą, citrinas“, – ragino šeimos gydytoja. Ar reikia vartoti vitaminą D, anot šeimos gydytojos, pirmiausia svarbu išsitirti jo lygmenį organizme, o tada spręsti dėl papildų. Tačiau jei vasarą mažai buvote saulėje, jei jums per 50–60 metų, vitaminas D jau yra kitaip pasisavinamas, tad išties verta pasitikrinti, ar nėra jo stygiaus. „Mano vienas pacientas, kuris sunkiai juda, kiekvieną dieną išeina į balkoną, kur turi kėdutę, ir atsisėdęs pasikaitina prieš saulutę bent 10 min. Padarėme tyrimą – jo vitaminas D norma, tad organizmui pakanka per dieną 10 minučių saulės vonių“, – komentavo gydytoja N. M. Kregždienė.

ĮdomuKlaipėdos rajono savivaldybėje užsikrėtimai per 14 dienų 100 tūkst. gyv. – 260,2 (Lietuvoje – 400,9).Nuo gripo vakcinos Gargždų PSPC dar nėra. Anot P. Serapino, tikėtina, kad bus gauta spalio mėnesį.


Agnė ADOMAITĖ

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
28.08.2019 laikas 20:40 Receptai – Patiekalai Pusryčiai tinginiams – nerealiai skanu

Kvapnus ir sotus patiekalas, kuriuo galite maitinti visą šeimą! Receptas tinginiams, specialiai savaitgaliui! Per kelias minutes paruošite skanų patiekalą.

Skaityti daugiau

10.06.2019 laikas 09:53 Receptai – Patiekalai Sausainiai su šokolado gabaliukais ir riešutais

Skanių sausainių su šokolado gabaliukais receptas. Gaminame. Sausainiai su šokolado gabaliukais ir riešutais. Skanaus!

Skaityti daugiau

16.06.2019 laikas 20:33 Receptai – Patiekalai Sluoksniuotos tešlos suktinukai
Norite kažko greitai paruošiamo ir skanaus? Manau šie suktinukai nenuvils. Bemielės sluoksniuotos tešlos suktinukų receptas.

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
25.04.2024 laikas 07:30 Japonija pirmauja reikalaudama didžiosios farmacijos ir politikų atsakomybės už COVID marmalų genocidą

Žmonių, kurie mirė "pasiskiepiję" nuo Vuchano koronaviruso (COVID-19), artimieji reikalauja kompensacijų iš Japonijos vyriausybės, kuri, kaip ir Jungtinių Valstijų vyriausybė, skiepus stūmė panašiu formatu kaip operacija "Warp Speed...

Skaityti daugiau

25.04.2024 laikas 07:07 Kodėl kai kurie COVID-19 "vakcinos" šalutiniai poveikiai primena ŽIV simptomus?

Žurnale "AIDS Research and Therapy" paskelbtame atvejo aprašyme atskleidžiama, kad Wuhan koronaviruso (COVID-19) "vakcinos" šalutinis poveikis beveik visiškai atitinka simptomus, susijusius su ūmia ŽIV (žmogaus imunodeficito vi...

Skaityti daugiau

25.04.2024 laikas 06:50 Koks yra geriausias romėnų inžinerijos pavyzdys?
Visi žino akveduko veikimo principą - transportuoti vandenį pasitelkiant gravitaciją. Tai jau sudėtingas menas, nuolydis turi būti taisyklingas dideliais atstumais (ir švelnus, kad nenusidėvėtų akmuo), o tais laikais jie neturėjo šiuolaikinių geodezi...

Skaityti daugiau