Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Ligos, Mutacijos » 2022 » Rugsėjo » 15

Pirmą kartą nustatyta, kad delfinai ir jūrų kiaulės užsikrėtė paukščių gripu

Per neseniai kilusį paukščių gripo protrūkį - didžiausią kada nors Europoje užregistruotą paukščių gripo protrūkį - nustatyta, kad daug sausumos ir jūrų žinduolių yra užsikrėtę paukščių gripu.

Vietos mokslininkai patvirtino, kad pastarosiomis savaitėmis, paukščių gripui toliau plintant tarp paukščių ir žinduolių Europoje ir Šiaurės Amerikoje, delfinas Floridoje ir jūrų kiaulė Švedijoje užsikrėtė labai patogeniško paukščių gripo (DPPG) H5N1 atmaina - tai pirmieji užregistruoti atvejai.

Floridos universiteto mokslininkai patvirtino, kad Floridos Diksio apygardoje rastas negyvas delfinas buvo užsikrėtęs paukščių gripu. 

"Akivaizdu, kad HPAIV buvimas kelia susirūpinimą, tačiau pagrindinė išvada yra ta, kad dirbantys su laukiniais delfinais ar susiduriantys su jais gelbėjimo operacijų ar nekropijų metu turi būti itin atsargūs", - sakė Mike'as Walshas, medicinos mokslų daktaras, UF Veterinarijos koledžo veterinarinės medicinos klinikinis docentas.

Daktaras Richardas Webby, Pasaulio sveikatos organizacijos bendradarbiaujančio gyvūnų ir paukščių gripo ekologijos centro prie St Jude vaikų tyrimų ligoninės Memfyje, Šiaurės Karolinoje, direktorius, sakė, kad nors virusas turi "kai kurių savybių, dėl kurių svarbu toliau tirti ir stebėti žinduolių atvejus", šiuo metu jis neturi savybių, būtinų žmonių ir kitų žinduolių viruso perdavimui.

Webby pridūrė, kad paukščių gripo aptikimas jūrų kiaulytėje Švedijoje "beveik neabejotinai rodo", kad Floridoje užkrėstas delfinas nebuvo "pavienis, unikalus atvejis".

Rugpjūčio pabaigoje Švedijos nacionalinis veterinarijos institutas pranešė, kad Švedijos pietuose, Kempersvike, buvo rasta į krantą išmesta jūrų kiaulė, kuri po daugkartinių bandymų priversti ją plaukti atgal į gilų vandenį buvo pernelyg išsekusi ir galiausiai per vieną dieną nugaišo. Atlikus skrodimą paaiškėjo, kad jūrų kiaulytė buvo užsikrėtusi paukščių gripu H5N1.

"Kitaip nei ruonių atveju, kai ne kartą buvo įrodyti gripo virusų sukeltų ligų protrūkiai, apie banginių (vandens žinduolių, kuriems priklauso banginiai, delfinai ir jūrų kiaulės) gripo virusus pranešama tik pavieniais atvejais. Tikėtina, kad jūrų kiaulės kokiu nors būdu kontaktavo su užsikrėtusiais paukščiais", - sako Elina Thorsson, Nacionalinio veterinarijos instituto veterinarijos gydytoja.

"Kitaip nei ruonių atveju, kai ne kartą buvo įrodyti gripo virusų sukeltų ligų protrūkiai, yra tik pavienių pranešimų apie banginių (vandens žinduolių, kuriems priklauso banginiai, delfinai ir jūrų kiaulės) gripo virusus. Tikėtina, kad jūrų kiaulytės turėjo kontaktą su infekuotais paukščiais."

Paukščių gripu vis dažniau užsikrečia žinduoliai

Pastaraisiais metais paukščių gripu vis dažniau užsikrečia žinduoliai, nors, ekspertų vertinimu, rizika žmonėms išlieka nedidelė. Dabartinio protrūkio metu virusu užsikrėtė tik vienas asmuo JAV ir vienas asmuo Jungtinėje Karalystėje. Abiem pasireiškė lengvi simptomai ir jie visiškai pasveiko.

Liepos mėnesį JAV Nacionalinė vandenynų ir atmosferos administracija (NOAA) paskelbė "neįprastą mirtingumo atvejį", kai Meino valstijoje buvo rasta daugiau kaip 150 sergančių arba negyvų ruonių, iš kurių daugeliui buvo patvirtinta H5N1 infekcija. NOAA duomenimis, rugpjūčio 28 d. duomenimis, nuo birželio mėn. Meino valstijoje rasta daugiau kaip 250 į krantą išmestų ruonių.

Praėjusiais metais taip pat buvo užregistruota daugybė paukščių gripo atvejų tarp laukinių lapių, lokių, meškų, meškėnų, skunksų ir kitų žinduolių.

Dabartinis paukščių gripo sezonas yra "didžiausias istorijoje

2021-2022 m. paukščių gripo epidemijos sezonas buvo "didžiausias kada nors Europoje užfiksuotas", kai buvo užregistruota daugiau kaip 5300 paukščių gripo atvejų tarp naminių, nelaisvėje laikomų ir laukinių paukščių, birželio mėn. ataskaitoje teigė Europos maisto saugos tarnyba. Institucija įspėjo, kad viruso išlikimas tarp laukinių paukščių gali reikšti, kad gripas Europoje tapo endeminiu.

Trečiadienį finansinių paslaugų įmonė "CoBank" teigė, kad dabartinio protrūkio metu JAV vidaus rinkoms sukeltas šokas buvo didesnis nei per paskutinį JAV protrūkį 2014-2015 m.: kiaušinių kainos padidėjo beveik tris kartus, o kalakutienos krūtinėlės kainos išaugo 60 %.

"CoBank" prognozuoja, kad šį kartą kainos mažės ilgiau nei per praėjusį protrūkį dėl daugelio veiksnių, įskaitant dideles darbo jėgos ir pašarų sąnaudas.

Naujausiais JAV Žemės ūkio departamento Gyvūnų ir augalų sveikatos inspekcijos tarnybos duomenimis, 39 valstijose dėl viruso buvo paskersta arba nugaišo daugiau kaip 43 mln. naminių paukščių. Taip pat patvirtinta šimtai laukinių paukščių užsikrėtimo atvejų.

Kanados maisto produktų inspekcijos agentūros duomenimis, Kanadoje protrūkis paveikė daugiau kaip 2,1 mln. paukščių visoje šalyje.

Sveikatos apsaugos pareigūnai baiminasi, kad rudeninė paukščių migracija sukels dar vieną ligos protrūkį, o pareigūnai visame pasaulyje, įskaitant Izraelį, jau ruošiasi įvairioms galimybėms.

Tikroji žemė - Pateikiami naujausi oru vaizdo įrašai iš viso pasaulio. Žiūrėkite, stebėkite orus, klimatą, stichines nelaimes Paranormal LT Youtube kanale:

paranormal.lt

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
12.09.2018 laikas 08:43 Receptai – Patiekalai Vaistažolių mišiniai miežio gydymui
Liaudies medicinos patarimai - kaip būti sveikiems ir išsaugoti sveikatą. Miežis liaudies medicinoje, Vaistažolių mišiniai miežio gydymui, receptai nuo miežio, miežio gydymas, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradi...

Skaityti daugiau

20.09.2019 laikas 06:17 Receptai – Patiekalai Kepti varškėtukai su razinomis
Išmirkinkite razinas, nupilkite ir apsausinkite. Dubenėlyje šakute gerai išmaišykite varškę, miltus, cukrų, druską, razinas ir kiaušinius. Pabarstykite stalą miltais, ant jų išdėliokite po šaukštą varškinės masės. Kiekvieną masė...

Skaityti daugiau

01.09.2019 laikas 14:05 Receptai – Patiekalai Skaniausi pyragėliai per 20 minučių
Skanūs pyragėliai su įdaru. Labai sunku nuo jų atsitraukti. Dingsta akimirksniu! Norėdami sužinoti daugiau apie paruošimą, žiūrėkite vaizdo įrašą:

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
19.04.2024 laikas 06:52 Treji pernelyg skubotų santykių spąstai
Susipažinote prieš tris savaites, o jau planuojate gyventi kartu? Svajojate, kaip sensite kartu, auginsite vaikus, pasistatysite namą su sodu? Norite, kad šis vyras ar ši moteris būtų su jumis visą likusį gyvenimą? Tai reiškia, kad santykiai, tikslia...

Skaityti daugiau

19.04.2024 laikas 06:48 Kam merginai reikalingas princas gelbėtojas?
Gražioji princesė įkalinta bokšte. Ją saugo drakonas. Reikia gelbėti! Šią istoriją nuo vaikystės žino kiekvienas, tačiau šio archetipo reikšmė mažai kam suvokiama. Į bėdą patekusios merginos personažas sutinkamas visur: kine, literatūroje ir net rekl...

Skaityti daugiau

19.04.2024 laikas 06:31 Horoskopas 2024 m. balandžio 19 d.: liūdėti ir pykti ant likimo...
Penktadienį visi nori atsipalaiduoti, sunki savaitė liko už nugaros, laukia savaitgalis. Tačiau atsipalaiduoti nepavyks, Mėnulis bus priešais Saturną, sudarydamas opozicinį aspektą, todėl ypač jautriems žmonėms sukels vidinę įtampą. Santykiuose su žm...

Skaityti daugiau