Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Gamtos Paslaptys » 2022 » Spalio » 9

Prieš šimtą metų rastas driežas yra artimas pterozaurų giminaitis

Beveik prieš šimtmetį Škotijoje buvo rastas nedidelio dvikojo roplio, vadinamo scleromochela, skeletas. Dabar, kompiuterinės tomografijos metodu išsamiai ištyrę šio gyvūno skeletą, mokslininkai padarė išvadą, kad prieš juos - pirmųjų pasaulyje skraidančių stuburinių - pterozaurų, kurie mezozojaus eroje karaliavo danguje, sausumos giminaitis.

Scleromochlus taylori - nedidelis maždaug 18 cm ilgio roplys, gyvenęs triaso pabaigoje, maždaug prieš 230 mln. metų, buvo aprašytas 1907 m. Po to daugelį metų paleontologai ginčijosi, kokią sisteminę vietą roplių evoliucijos medyje užima skleromochlas: jis buvo laikomas pterozaurų giminaičiu, dinozaurų "pusbroliu" arba tam tikros šalutinės roplių raidos atšakos nariu. 

Tiksliai identifikuoti buvo sunku dėl to, kad nebuvo rasta jokių scleromochela kaulų: jos holotipas buvo tik atspaudas smiltainio luite, išlikęs sunaikinus gyvūno skeletą. Norėdami jį išanalizuoti, mokslininkai turėjo vašku arba lateksu užpildyti akmens ertmes. Dabar kompiuterinės tomografijos pagalba mokslininkams pavyko gauti pirmąjį kompiuterinį skeleto modelį, kuriuo neregėtu tikslumu atkurta skleromolio kaulų struktūra.

Todėl mokslininkai galiausiai nustatė, kad 2014 m. iškelta prielaida buvo teisinga: scleromochlus yra artimas skraidančių pterozaurų giminaitis, priklausantis pterosauromorfų šeimai - lagerpethidams. Informatyviausia yra užpakalinių galūnių sandara, ypač blauzdos, kulkšnys ir kulnai: tik juose slypi subtilūs bruožai, rodantys artimą lacropetidų ir pterozaurų giminystę. 

Nors Scleromolchus negalėjo būti tiesioginis pterozaurų protėvis (jie Žemėje atsirado maždaug tuo pačiu metu kaip ir jis), jo anatomijos bruožai atskleidžia, kaip atrodė pirmųjų skraidančių roplių protėviai mūsų planetoje. Atrodo, kad tai buvo maži vabzdžiaėdžiai gyvūnai, kurie, kitaip nei dinozaurai, judėjo dviem arba keturiomis kojomis. 

Taip pterozaurų protėviai galėjo

Taip pterozaurų protėviai galėjo "transformuotis" į skraidančius driežus / © obscuredainosaurfacts.com 

Naujasis atradimas ne tik išsprendžia šimtmečio senumo paleontologinį ginčą, bet ir paaiškina ankstyvąją pterozaurų istoriją, kurią vis dar gaubia paslaptis. Nors šie ropliai mezozojaus danguje dominavo daugiau nei 150 mln. metų, jų kilmė mums tebėra paslaptis.  

Prireiks naujų senovinių driežų, galbūt panašių į skleročius, atradimų, kad būtų galutinai atsakyta į klausimą: iš kur atsirado pterozaurai ir kaip jie atrodė savo istorijos pradžioje?

Tyrimas paskelbtas žurnale "Nature". Viršelio nuotrauka: Sklerozaurų pora triaso miške / © 10.1038/s41586-022-05284-x

paranormal.lt

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
25.08.2018 laikas 13:28 Receptai – Patiekalai Liaudiški patarimai Suskilusių kulnų gydymui
Suskilę (įtrūkę) kulnai liaudies medicinoje, Suskilę (įtrūkę) kulnai, receptai nuo suskilusių kulnų, liaudiškomis priemonėmis, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medicina, kaip gydytis vaistažolėmis....

Skaityti daugiau

09.11.2017 laikas 10:33 Receptai – Patiekalai Prakaitavimui arbata (čiobrelis, liepžiedžiai, ramunėlė)
Liaudies medicinos receptas. Gydo nuo: karščiavimas. Ingredientai: čiobrelis, liepos žiedai, ramunėlės žiedai.

Skaityti daugiau

29.08.2018 laikas 07:15 Receptai – Patiekalai Liaudiški patarimai Pūliuojančių akių gydymui
Pūliuojančios akys liaudies medicinoje, Pūliuojančios akys, receptas nuo pūliuojančių akių, liaudiškomis priemonėmis, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medicina, kaip gydytis vaistažolėmis...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
24.04.2024 laikas 15:18 Aš nusprendžiau paimti svetimą močiutę iš senelių namų
Nė vienas iš draugų ar kaimynų nepritarė mano poelgiui. Visi kaip vienas pasukiojo pirštu prie smilkinio, tardami: ir taip dabar sunkus metas, o tu dar sau išlaikytinę namo pasiėmei!

Skaityti daugiau

24.04.2024 laikas 14:20 Nežinau ką daryti. Gailiuosi, kad ištekėjau už 15 metų vyresnio vyro
Visada buvau energinga, linksma mergina, mėgau aktyvų poilsį ir sportą. Tačiau būdama 32-ejų virtau sena griuvena ir nebejaučiu gyvenimo skonio.

Skaityti daugiau

24.04.2024 laikas 14:17 Myliu vedusį vyrą, kurio atsisakiau vardan dukros ramybės
Rašau ir suprantu, kad šį kryžių nešiu visą gyvenimą. Sumokėti už klaidas tenka akimirksniu – dabar aš pajutau, kas yra pragaras, sielos skausmas, sudaužyta širdis. Įsimylėjau, iš tikrųjų, nuoširdžiai.

Skaityti daugiau