Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Archeologija » 2022 » Lapkričio » 20

Seniausi maisto gaminimo įrodymai rodo, kad mūsų protėviai mėgo gerai iškeptą žuvį

Izraelio mokslininkai pirmadienį atskleidė, kad ankstyvieji žmonių protėviai, gyvenę prieš 780 000 metų, mėgo gerai iškeptą žuvį, o tai, anot jų, yra ankstyviausias įrodymas, kad gaminant maistą buvo naudojama ugnis.

Archeologai nesutaria, kada tiksliai mūsų protėviai pradėjo gaminti maistą, nes sunku įrodyti, kad senovinis židinys buvo naudojamas maistui ruošti, o ne tik šildytis.

Tačiau kulinarinio meno atsiradimas žymi svarbų posūkį žmonijos istorijoje, nes manoma, kad maistas tapo lengviau kramtomas ir virškinamas, o tai labai prisidėjo prie vėlesnės mūsų ekspansijos visame pasaulyje.

Anksčiau pirmuosius "galutinius įrodymus" apie maisto gaminimą pateikė neandertaliečiai ir ankstyvieji Homo sapiens prieš 170 000 metų, teigiama naujame tyrime, paskelbtame žurnale "Nature Ecology and Evolution".

Tyrimas, kuriame ši data nukeliama daugiau nei 600 000 metų atgal, yra 16 metų trukusio pirmosios autorės Irit Zohar, Tel Avivo universiteto Steinhardto gamtos istorijos muziejaus archeologės, darbo rezultatas.

Per tą laiką ji sukatalogavo tūkstančius žuvų liekanų, rastų Gešer Benot Jaakovo (Gesher Benot Ya'aqov) vietovėje Izraelio šiaurėje.

Netoli Jordano upės krantų esančioje vietovėje kadaise telkšojo ežeras, kuriame rastas senovinių žuvų fosilijų lobis padėjo tyrėjų komandai ištirti, kada tiksliai pirmieji virėjai ėmė išradingai darbuotis virtuvėje.

"Tai buvo tarsi dėlionė, kurioje vis daugėjo informacijos, kol galėjome sukurti istoriją apie žmogaus evoliuciją", - AFP sakė Zohar.

"Noras gaminti"?

Pasak jos, pirmoji užuomina atsirado vietovėje, kurioje "beveik nebuvo žuvų kaulų", bet buvo daug dantų.

Tai galėtų rodyti maisto ruošimą, nes žuvų kaulai suminkštėja ir suyra žemesnėje nei 500 laipsnių pagal Celsijų (930 laipsnių pagal Farenheitą) temperatūroje, tačiau jų dantys išlieka.

Toje pačioje vietovėje Zohar kolegė rado apdegusių koklių ir kitų įrodymų, kad anksčiau čia būta židinio.

Dauguma dantų priklausė tik dviem ypač didelėms karpių rūšims, o tai leidžia manyti, kad jie buvo atrinkti dėl "sultingos" mėsos, sakoma tyrime. Kai kurių karpių ilgis viršijo du metrus.

"Lemiamas" įrodymas buvo gautas ištyrus dantų emalį, sakė Zohar.

Londono gamtos istorijos muziejuje mokslininkai naudojo rentgeno spindulių miltelių difrakcijos metodą, kad išsiaiškintų, kaip kaitinimas keičia emalį sudarančių kristalų struktūrą.

Palyginę rezultatus su kitų žuvų fosilijomis, jie nustatė, kad dantys iš pagrindinės ežero zonos buvo veikiami 200-500 laipsnių Celsijaus (400-930 Farenheito laipsnių) temperatūros.

Tai kaip tik tinkamas intervalas gerai iškeptai žuviai.

Ar mūsų pirmtakai kepė, keptuvėje kepė, troškino ar troškino žuvį, kol kas nežinoma, nors tyrimas rodo, kad jie galėjo naudoti kokią nors žeminę krosnelę.

Manoma, kad ugnį pirmą kartą įvaldė Homo erectus maždaug prieš 1,7 mln. metų.

Tačiau "kadangi ugnį galima valdyti šildymui, tai nereiškia, kad ją galima valdyti maisto ruošimui - jie galėjo valgyti žuvį šalia ugnies", - sakė Zohar.

Tuomet žmonių protėviai kaulus galėjo įmesti į ugnį, sakė tyrime nedalyvavusi Prancūzijos nacionalinio gamtos istorijos muziejaus archeozoologė Anais Marrast.

"Visas klausimas dėl ugnies poveikio yra tas, ar tai susiję su atsikratymu liekanomis, ar su noru pasigaminti maistą", - sakė ji.

Iliustracija, kurioje matyti, kaip homininai išnaudoja ir ruošia Luciobarbus longiceps (didysis baravykas, Cyprinidae) paleo Hula ežero pakrantėje (iliustracija - Ella Maru). Kreditas: Tel Avivo universitetas

AFP

P komentaras: užsienis rašo, todėl tiesos ieškokite "duonos trupiniais"... atsirinkite faktus. Patiko pasidalinkite.

paranormal.lt

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
24.09.2018 laikas 07:45 Receptai – Patiekalai Vaistažolių mišiniai nuo ausų uždegimų
Ausų uždegimas liaudies medicinoje, Vaistažolių mišiniai nuo ausų uždegimų, Ausų uždegimas, ausys, ausų gydymas, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medicina, kaip gydytis vaistažolėmis, kaip gydytis uogomis...

Skaityti daugiau

09.11.2019 laikas 15:11 Receptai – Patiekalai Karka Aluje. Čekų Receptas Su Medumi Ir Garstyčiomis

Gaminti karką galima tamsiame arba šviesiame aluje. Bet tamsiame ji gaunasi aštresnio „vyriško“ skonio, o baltame – švelnesnė. Ir būtinai reikia kepti karką iki charakteringos rusvos plutelės. O patiekti tokią...

Skaityti daugiau

18.06.2019 laikas 10:47 Receptai – Patiekalai Purūs kotletukai vakarienei iš cukinijos
Tokį skanėstą iš cukinijos tu vargu ar kada ragavai! Purūs kotletukai vakarienei. Skanaus!

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
25.04.2024 laikas 07:30 Japonija pirmauja reikalaudama didžiosios farmacijos ir politikų atsakomybės už COVID marmalų genocidą

Žmonių, kurie mirė "pasiskiepiję" nuo Vuchano koronaviruso (COVID-19), artimieji reikalauja kompensacijų iš Japonijos vyriausybės, kuri, kaip ir Jungtinių Valstijų vyriausybė, skiepus stūmė panašiu formatu kaip operacija "Warp Speed...

Skaityti daugiau

25.04.2024 laikas 07:07 Kodėl kai kurie COVID-19 "vakcinos" šalutiniai poveikiai primena ŽIV simptomus?

Žurnale "AIDS Research and Therapy" paskelbtame atvejo aprašyme atskleidžiama, kad Wuhan koronaviruso (COVID-19) "vakcinos" šalutinis poveikis beveik visiškai atitinka simptomus, susijusius su ūmia ŽIV (žmogaus imunodeficito vi...

Skaityti daugiau

25.04.2024 laikas 06:50 Koks yra geriausias romėnų inžinerijos pavyzdys?
Visi žino akveduko veikimo principą - transportuoti vandenį pasitelkiant gravitaciją. Tai jau sudėtingas menas, nuolydis turi būti taisyklingas dideliais atstumais (ir švelnus, kad nenusidėvėtų akmuo), o tais laikais jie neturėjo šiuolaikinių geodezi...

Skaityti daugiau