Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paslapčių ir Žinių Pasaulis » Patarimai » 2023 » Kovo » 27

Ar daigintas bulves galima virti ir valgyti? Štai atsakymas

Ar daigintas bulves galima virti ir valgyti?

Netinkamai laikomos bulvės gali kaupti labai nuodingą medžiagą - solaniną.

Pavasarį bulvės neišvengiamai sudygsta, todėl kyla klausimas, ar galima valgyti tokius šakniavaisius, nes atsargų dar yra, o iki naujo derliaus liko keli mėnesiai.

Ką daryti su šiomis daržovėmis, sužinokite toliau pateiktame "Styler" straipsnyje.

Ar sudygusios bulvės gali pakenkti?

Netinkamai laikomose bulvėse gali susikaupti labai nuodingos medžiagos, vadinamos solaninu. Ją lengva pastebėti žalsvuose gumbuose. Tačiau daigai taip pat turi šios medžiagos, ypač kai gumbai patenka į šviesą.

Taip pat atkreipkite dėmesį, kad daigintos bulvės palaipsniui netenka maistingųjų medžiagų. Bulvienojai sudžiūsta, susiraukšlėja ir praranda maistines bei skonines savybes.

Jei gumbai sudygę, prieš gamindami maistą turėtumėte su jais elgtis atsargiau: būtinai pašalinkite daigus, o dar geriau - išpjaukite akutes (likus maždaug 1 cm) iš tos vietos, kur jie sudygę.

"Daigų sudėtyje yra glikoalkaloidų - junginių, kurie, valgant juos dideliais kiekiais, gali sukelti tam tikrą toksinį poveikį", - sako kulinarijos ekspertas Brianas Silnessas.

Kokių bulvių tikrai neturėtumėte valgyti

  • Jei bulvė yra minkšta liečiant, gležna ar susiraukšlėjusi, išmeskite ją.
  • Jei perpjovėte bulvę ir ji atrodo žalia, taip pat turėtumėte ją išmesti.

Tačiau jei gumbai sudygę, bet vis dar tvirti, nesusiraukšlėję, o patys daigai maži, juos galima virti ir valgyti. Tik nepamirškite nupjauti sudygusių dalių.

Kaip geriausia laikyti bulves?

Laikydami būtinai pasirūpinkite, kad bulvės "kvėpuotų". Tam reikės popierinio, medžiaginio ar tinklinio maišelio arba popierinės dėžės.

Daržoves laikykite tamsioje, vėsioje vietoje. Jei tai rūsys, maišai neturėtų būti dedami ant žemės, o tam, kad cirkuliuotų oras, reikalingi padėklai. Svarbu, kad bulvės nesušaltų, nes bus sugadintas jų skonis, o atšilus suges ir patys gumbai.

Vis dėlto visiškai neleisti joms sudygti nepavyks, nes tai natūralus procesas.

paranormal.lt

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
2020-12-13 laikas 15:37 Receptai Troškinti rauginti kopūstai su baravykais
Man asmeniškai tai tikrų tikriausias lietuviškas maistas. Tai raugintos daržovės ir džiovinti grybai. Tokio recepto aš išmokau iš savo močiutės. Skamba tikrai paprastai, na iš ties tai paprastas maistas, kuris idealiai tinka net i...

Skaityti daugiau

2020-08-04 laikas 15:16 Receptai Skanūs Ir keisti Kakaviniai Vafliai
Nustebsite kaip skaniai pavyksta šie kakaviniai vafliai. Receptas superinis!

Skaityti daugiau

2019-07-04 laikas 17:53 Receptai Vištienos sparneliai saldžiarūgščiame padaže

Gaminame. Vištienos sparneliai saldžiarūgščiame padaže. Kol vištienos sparneliai keps, dubenyje sumaišome medų, kečupą, sezamo aliejų, actą bei išspaustą česnaką. Šiuo padažu užpilame tik iš orkaitės ištrauktus, dar karštus, sp...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
2025-11-05 laikas 10:56 Kaip balinti skalbinius namuose be chemijos: liaudiškas tirpalas
Sugrąžinkite idealų baltumą pilkoms ir geltonoms patalynėms bei apatiniams be brangių baliklių! Paprastas liaudiškas tirpalas iš druskos, vandenilio peroksido ir amoniako efektyviai pašalina pilkumą ir gelsvumą. Paruošimas užtrunka kelias minutes, mi...

Skaityti daugiau

2025-11-05 laikas 09:54 Kaip skalbti pūkinę striukę skalbyklėje, kad neprarastų formos ir purumo

Pūkinė striukė – šilčiausias pasirinkimas žiemą, tačiau daugelis bijo ją skalbti namuose. Sužinokite, kaip teisingai paruošti striukę, pasirinkti 30 °C švelnųjį režimą, naudoti skystą priemonę be kondicionieriaus ir svarbiausia – įdėti 2–3 kamuol...

Skaityti daugiau

2025-11-04 laikas 16:58 Kodėl katė šnypščia? Supraskite kačių emocijas ir elgseną

Katės šnypštimas – ne pyktis, o baimės ir streso signalas. Sužinokite, kodėl katė šnypščia, kaip atpažinti emocijas ir teisingai reaguoti: duoti erdvės, nebausti, vengti akių kontakto. Šnypštimas dažnai sveika – tai gynybine mimika, pr...

Skaityti daugiau

2025-11-04 laikas 16:41 Kaip virti kiaušinius, kad lukštas niekada nesuskiltų: 7 veiksmingos gudrybės
Verdant kiaušinius lukštas dažnai trūkinėja dėl temperatūrų skirtumo, plono lukšto ar netinkamo metodo. Tačiau yra paprastų gudrybių, kurios veikia 100%! Į vandenį įpilkite acto arba druskos, pradurkite kiaušinio galą adata, dėti į šaltą vandenį ir v...

Skaityti daugiau

2025-11-04 laikas 10:30 Kodėl Pasąmonė Verčia Rinktis Netinkamus Partnerius?
Romantiškų partnerių pasirinkimą lemia pasąmoniniai modeliai iš vaikystės: neišspręstos traumos, žema savigarba, vienatvės baimė, nerimastingas prisirišimo stilius. Kartojame toksiškus ciklus, ignoruodami raudonas vėliavėles ar per griežtus kriteriju...

Skaityti daugiau