Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Autorių straipsniai » Receptai » 2020 » Gruodžio » 25

Orkaitėje kepta avienos kulšis su padažu prie avienos

Orkaitėje kepta avienos kulšis su padažu prie avienos

(Paranormal) "Kepta avienos kulšis" per Kalėdas arba Velykas - tai labai šventinis patiekalas, rozmarinu užkvepinantis visus namus bei prie stalo sukviečiantis visus svečius.

Atvėsusios avienos griežinėliai idealiai tiks kitos dienos sumuštiniams; o, bepjaustant nubyrėjusius smulkius avienos gabalėlius sumetus į verdančius ryžius su prieskoniais, pasigaminsime labai gardų plovą.

Neriebi aviena yra tikriausiai pati sveikiausia mėsa. Perkant rekomenduoju pasirinkti mėsą be kaulo, arba dar paprašyti mėsininko kad gražiai išpjautų kaulą, dėl šių priežasčių:
- su kaulu mėsa keps gerokai ilgiau, pradės svilti išorėje, o palei kaulą paliks kruvina bei gyslota;
- su kaulu iškeptą mėsą yra žymiai sunkiau supjaustyti bei patiekti gražiame pavidale;
- iš kaulo išvirtas sultinys - idealus pagrindas padažui, plovui arba sriubai.

Tiesiog negaliu nepaminėti ir mėsos keptos su kaulu privalumų:
- Arčiau kaulo kepta mėsa - pati skaniausia, bet tai galės įvertinti tik tie, kas drįsta "neandartališkai" apgraužinėti kaulus (kaip pvz. aš);
- Prezentaciniu požiūriu su kaulu iškepta avienos kulšis, tik kol nepjaustyta, atrodys daug gražiau.

Ingredientai

  • avienos kulšies mėsa: 2,5 kilogramo
  • švelnaus skonio garstyčios: 1 valgomojo šaukšto (nėra būtina)
  • uogienė: 4 valgomųjų šaukštų (arba medus)
  • nutarkuota citrinos žievelė: iš 0,5 vnt.
  • citrinos sultys: iš 0,5 vnt.
  • balzamiko arba obuolių actas: 1 valgomojo šaukšto
  • šviežias rozmarinas: 1 kuokšto (susmulkinus lapelius turėtų gautis maždaug 2 valgomieji šaukštai)
  • šviežiai malti juodieji pipirai: 1 arbatinio šaukštelio
  • rupi druska: 1 arbatinio šaukštelio.

Padažui:

  • baltas arba raudonas vynas: 100 mililitrų
  • raudonųjų arba juodųjų serbentų uogienė: 2 valgomųjų šaukštų
  • bulvių krakmolas: 0,5 arbatinio šaukštelio.

Recepto paruošimas

1. Pirmiausia dubenyje sumaišykite visus nurodytus prieskonius išskyrus druską.

2. Tada gautu mišiniu ištrinkite mėsą ir uždengę (nenuadojame aliuminio folijos!) marinuokite šaldytuve per visą naktį, arba 2-3 valandas kambario temperatūroje.

3. Paruoškite 230 (450°F) laipsnių temperatūros orkaitę. Pradžioje karštai kepant, paviršiuje susidaro labai skani žievelė, bet mėsa viduje išlieka sultingesnė.

4. Avieną pasūdykite ir dėkite į aukštakraštę kepimo skardą su grotelėmis arba į keptuvę. Pirmas 20 minučių kepkite 230 (450°F) laipsnių temperatūros orkaitėje.

5. Po to sumažinkite orkaitės temperatūrą iki 190 (375°F) laipsnių, ant kepimo skardos dugno pilkite vieną stiklinę vandens (tuo vandeniu pradžioje galite nuskalauti marinavimo dubenyje palikusius prieskonius, kad neprarasti nei lašelio skonio), kepkite mėsą maždaug pusvalandį.

6. Paskui dar kartą įpilkite vieną stiklinę vandens ir dar kepkite pusvalandį. Išvis kepimas turi užtrukti apie 80 minučių arba iki kol kepsnio vidurio temperatūra pasiekia 70 (160°F) laipsnių temperatūrą.

7. Prieš pjaustydami, mėsą palikite kambario temperatūroje bent jau 10 minučių. Per tą laiką, galite pasiruošti padažą.

8. Padažas prie avienos: Nuo kepimo skardoje susidariusio sultinio pašalinkite riebalus (tam reikalui idealiai pasitarnauja separatorius).

9. Tada mėsos sultinį perkoškite per sietelį į švarią keptuvę arba mažiuką puodą padažui virti. Užvirinkite virš vidutiniškos kaitros.

10. Tada į mėsos sultinį pilkite vyno, dėkite uogienės porą šaukštų ir dar kartą mišinį užvirinkite. Jei padažas per saldus - pasūdykite.

11. Pusėje stiklinės vandens šakute išmaišykite krakmolą ir plona srovele pilkite mišinį į verdantį padažą, pastarąjį įnirtingai maišydami. Nėra būtina supilti visą krakmolo mišinį, kai padažas jau tampa norimo tirštumo, sustokite pilti krakmolo mišinį ir po maždaug 30 sekundžių nukelkite nuo ugnies.

12. Iškepta avieną supjaustykite maždaug 1,5 centimetro storio griežinėliais, šalia patiekite padažą ąsotėlyje. Lepinkitės!

Rekomendacija: Daugiau avienos receptų rasite: Avienos receptai.

Recepto Autorius Segebutės užrašai

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Turite savo nuomone, tapk autoriumi, prisijunk ir rašykite bloge. Dalinkitės receptais, sveikatos patarimais, nutikimais, susidūrėte su nekasdieniškais reiškiniais. Galite išversti iš užsienio kalbos, talpinkite su nuoroda. Laukiame Jūsų straipsnių, naujienų, apžvalgų ar istorijų!

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomonėmis su kitais.
avatar

Nemokami skelbimai

TAIP PAT SKAITYKITE:
20.01.2025 laikas 07:30 Receptai Bananiniai keksiukai su braškėmis: greitas ir skanus receptas
Bananiniai keksiukai su braškėmis – tai puikus būdas panaudoti pernokusius bananus ir pasimėgauti sezoninėmis uogomis. Šis receptas yra ne tik paprastas, bet ir leidžia improvizuoti, pridedant įvairių ingredientų pagal jūsų skonį....

Skaityti daugiau

17.01.2025 laikas 20:06 Receptai Skanių cepelinų su varške receptas: tradicija ant stalo
Cepelinai – tai ne tik nacionalinis Lietuvos patiekalas, bet ir vienas iš mylimiausių komforto maisto pasirinkimų, kuris sušildo kasdienybę. Su šiuo paprastu ir skaniu receptu išmoksite, kaip pasigaminti purius cepelinus su varške...

Skaityti daugiau

17.01.2025 laikas 19:41 Receptai Paprasti blynai su kefyru – skanus ir greitas receptas
Ar ieškote greito ir skanaus recepto pusryčiams ar užkandžiams? Paprasti blynai su kefyru yra puikus pasirinkimas! Šis receptas leidžia greitai paruošti purius blynus, kurie tiks visai šeimai. Sužinokite, kaip juos pasigaminti nam...

Skaityti daugiau

21.01.2025 laikas 07:29 Dukra ištekėjo už vyro, kuris ją tempia žemyn ir manipuliuoja ja, kaip jam patinka
Jaunos šeimos gyvenimas su tėvais gali atrodyti kaip patogus sprendimas, tačiau tai dažnai atneša nesusipratimų ir įtampų. Šiame straipsnyje nagrinėsime iššūkius, su kuriais susiduria poros, kai tėvai nori padėti, o jaunųjų šeimos nariai nesuvokia, k...

Skaityti daugiau

20.01.2025 laikas 07:40 Mano vyro tėvai nenorėjo mums padėti įsigyti butą, tačiau patys nusipirko naują automobilį

Šeimos dinamikos dažnai yra sudėtingos, ypač kai kalbama apie finansinę paramą. Mano vyro tėvai, nors ir gyvenantys gerai, atsisako padėti mums nusipirkti nuosavą būstą. Tai sukėlė daug klausimų ir iššūkių mūsų santykiuose. Šiame straipsnyje pasid...

Skaityti daugiau

20.01.2025 laikas 07:14 Senovės kinų horoskopas: stichijų įtaka jūsų charakteriui
Senovės kinų horoskopas, pasiremiantis penkiomis stichijomis – ugnimi, vandeniu, žeme, medžiu ir metalas – siūlo unikalų požiūrį į asmenybės bruožus ir likimo iššūkius. Šiame straipsnyje sužinosite, kaip gimimo metų paskutinis skaičius gali atskleist...

Skaityti daugiau

19.01.2025 laikas 22:31 Meilės transformacija: kaip vyras keičiasi, kai įsimyli
Meilė – tai jausmas, kuris transformuoja ne tik mūsų emocijas, bet ir elgesį. Kai vyras įsimyli, jis dažnai nustemba, kaip pasikeičia jo vertinimai ir prioritetai. Šis straipsnis nagrinėja, kaip meilė keičia vyrų požiūrį į moterų elgesį, ir kokius da...

Skaityti daugiau

17.01.2025 laikas 22:09 Draugystė ir meilė: Ar verta dirbti dėl santykių?
Draugystė ir meilė – tai dviejų skirtingų, tačiau labai artimų santykių formų junginys. Dažnai susiduriame su klausimu: ar verta pastangų, kai santykiai atrodo nebe tokie, kokie turėtų būti? Šiame straipsnyje nagrinėsime, kaip elgesys, abipusis palai...

Skaityti daugiau