Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Skaniai ir Paprastai: Receptai Kiekvienam » Receptai » 2020 » Gruodžio » 25

Orkaitėje kepta avienos kulšis su padažu prie avienos

Orkaitėje kepta avienos kulšis su padažu prie avienos

(Paranormal) "Kepta avienos kulšis" per Kalėdas arba Velykas - tai labai šventinis patiekalas, rozmarinu užkvepinantis visus namus bei prie stalo sukviečiantis visus svečius.

Atvėsusios avienos griežinėliai idealiai tiks kitos dienos sumuštiniams; o, bepjaustant nubyrėjusius smulkius avienos gabalėlius sumetus į verdančius ryžius su prieskoniais, pasigaminsime labai gardų plovą.

Neriebi aviena yra tikriausiai pati sveikiausia mėsa. Perkant rekomenduoju pasirinkti mėsą be kaulo, arba dar paprašyti mėsininko kad gražiai išpjautų kaulą, dėl šių priežasčių:
- su kaulu mėsa keps gerokai ilgiau, pradės svilti išorėje, o palei kaulą paliks kruvina bei gyslota;
- su kaulu iškeptą mėsą yra žymiai sunkiau supjaustyti bei patiekti gražiame pavidale;
- iš kaulo išvirtas sultinys - idealus pagrindas padažui, plovui arba sriubai.

Tiesiog negaliu nepaminėti ir mėsos keptos su kaulu privalumų:
- Arčiau kaulo kepta mėsa - pati skaniausia, bet tai galės įvertinti tik tie, kas drįsta "neandartališkai" apgraužinėti kaulus (kaip pvz. aš);
- Prezentaciniu požiūriu su kaulu iškepta avienos kulšis, tik kol nepjaustyta, atrodys daug gražiau.

Ingredientai

  • avienos kulšies mėsa: 2,5 kilogramo
  • švelnaus skonio garstyčios: 1 valgomojo šaukšto (nėra būtina)
  • uogienė: 4 valgomųjų šaukštų (arba medus)
  • nutarkuota citrinos žievelė: iš 0,5 vnt.
  • citrinos sultys: iš 0,5 vnt.
  • balzamiko arba obuolių actas: 1 valgomojo šaukšto
  • šviežias rozmarinas: 1 kuokšto (susmulkinus lapelius turėtų gautis maždaug 2 valgomieji šaukštai)
  • šviežiai malti juodieji pipirai: 1 arbatinio šaukštelio
  • rupi druska: 1 arbatinio šaukštelio.

Padažui:

  • baltas arba raudonas vynas: 100 mililitrų
  • raudonųjų arba juodųjų serbentų uogienė: 2 valgomųjų šaukštų
  • bulvių krakmolas: 0,5 arbatinio šaukštelio.

Recepto paruošimas

1. Pirmiausia dubenyje sumaišykite visus nurodytus prieskonius išskyrus druską.

2. Tada gautu mišiniu ištrinkite mėsą ir uždengę (nenuadojame aliuminio folijos!) marinuokite šaldytuve per visą naktį, arba 2-3 valandas kambario temperatūroje.

3. Paruoškite 230 (450°F) laipsnių temperatūros orkaitę. Pradžioje karštai kepant, paviršiuje susidaro labai skani žievelė, bet mėsa viduje išlieka sultingesnė.

4. Avieną pasūdykite ir dėkite į aukštakraštę kepimo skardą su grotelėmis arba į keptuvę. Pirmas 20 minučių kepkite 230 (450°F) laipsnių temperatūros orkaitėje.

5. Po to sumažinkite orkaitės temperatūrą iki 190 (375°F) laipsnių, ant kepimo skardos dugno pilkite vieną stiklinę vandens (tuo vandeniu pradžioje galite nuskalauti marinavimo dubenyje palikusius prieskonius, kad neprarasti nei lašelio skonio), kepkite mėsą maždaug pusvalandį.

6. Paskui dar kartą įpilkite vieną stiklinę vandens ir dar kepkite pusvalandį. Išvis kepimas turi užtrukti apie 80 minučių arba iki kol kepsnio vidurio temperatūra pasiekia 70 (160°F) laipsnių temperatūrą.

7. Prieš pjaustydami, mėsą palikite kambario temperatūroje bent jau 10 minučių. Per tą laiką, galite pasiruošti padažą.

8. Padažas prie avienos: Nuo kepimo skardoje susidariusio sultinio pašalinkite riebalus (tam reikalui idealiai pasitarnauja separatorius).

9. Tada mėsos sultinį perkoškite per sietelį į švarią keptuvę arba mažiuką puodą padažui virti. Užvirinkite virš vidutiniškos kaitros.

10. Tada į mėsos sultinį pilkite vyno, dėkite uogienės porą šaukštų ir dar kartą mišinį užvirinkite. Jei padažas per saldus - pasūdykite.

11. Pusėje stiklinės vandens šakute išmaišykite krakmolą ir plona srovele pilkite mišinį į verdantį padažą, pastarąjį įnirtingai maišydami. Nėra būtina supilti visą krakmolo mišinį, kai padažas jau tampa norimo tirštumo, sustokite pilti krakmolo mišinį ir po maždaug 30 sekundžių nukelkite nuo ugnies.

12. Iškepta avieną supjaustykite maždaug 1,5 centimetro storio griežinėliais, šalia patiekite padažą ąsotėlyje. Lepinkitės!

Rekomendacija: Daugiau avienos receptų rasite: Avienos receptai.

Recepto Autorius Segebutės užrašai

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Turite savo nuomone, tapk autoriumi, prisijunk ir rašykite bloge. Dalinkitės receptais, sveikatos patarimais, nutikimais, susidūrėte su nekasdieniškais reiškiniais. Galite išversti iš užsienio kalbos, talpinkite su nuoroda. Laukiame Jūsų straipsnių, naujienų, apžvalgų ar istorijų!

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomonėmis su kitais.
avatar

Nemokami skelbimai

TAIP PAT SKAITYKITE:
2025-10-26 laikas 22:46 Receptai Bananų duona su varške: skanus receptas, nauda sveikatai ir mitybinė vertė
Gardžioji bananų duona su varške – tai vienas tų kepinių, kurie visada pavyksta. Ji ne tik maloniai kvepia bananais ir vanile, bet ir pasižymi švelnia, drėgna tekstūra, kurią sukuria varškės gabaliukai. Tokia duona puikiai tinka t...

Skaityti daugiau

2025-10-23 laikas 16:45 Receptai Šilkiniai Bulvių Kukuliai su Faršo Padažu: Klasikinis Lietuviškas Patiekalas, Jo Nauda ir Receptas
Šilkiniai bulvių kukuliai su faršo padažu – tai klasikinis lietuviškas patiekalas, kuris ne tik džiugina širdį, bet ir užburia savo minkštumu bei sodriu skoniu. Šis patiekalas dažnai primena jaukius vaikystės vakarus, kai namuose ...

Skaityti daugiau

2025-10-14 laikas 09:14 Receptai Drėgnas Meduolių Keksas su Grietine: Nauda, Kalorijos ir Pilnavertis Patiekalas
Drėgnas meduolių keksas su grietine yra puikus šventinis desertas, kuris ne tik gardus, bet ir turi sveikatos naudą dėl ingredientų kaip sviestas, kiaušiniai ir prieskoniai. Šiame straipsnyje aptariama jo kalorijos (apie 300 porci...

Skaityti daugiau

2025-10-31 laikas 15:53 Žaltvykslė: Paslaptinga Pelkių Ugnis ir Jos Mokslinis Paaiškinimas
Žaltvykslė, žinoma kaip will-o'-the-wisp ar ignis fatuus, šimtmečius buvo siejama su dvasiomis ir fėjomis pelkėse bei kapinėse. Mokslas ją paaiškino metano degimu, bet naujausias Stanfordo ir Kinijos tyrimas atskleidžia tikrąją priežastį: mikrožaibai...

Skaityti daugiau

2025-10-31 laikas 15:15 Kodėl jaučiame svetimą žvilgsnį? Moksliniai paaiškinimai ir iliuzijos
Ar kada pajutote dilgčiojimą, tarsi kažkas jus stebėtų? Tai žvilgsnių aptikimo sistema – neuronų tinklas, evoliucionavęs kaip apsauga nuo plėšrūnų ir socialinių grėsmių. Žmonėse ji išvystyta labiausiai dėl bendravimo poreikių. Periferinis regėjimas, ...

Skaityti daugiau

2025-10-31 laikas 14:22 Baltarusijos balionai kelia chaosą: ministras kreipiasi į ICAO ir EK

Įsivaizduokite chaosą Lietuvos danguje: kontrabandiniai balionai iš Baltarusijos, šmėkščiojantys kaip vaiduokliai nakties tamsoje, paralyžiuoja oro uostus, sutrikdo 190 skrydžių ir paliečia 30 tūkst. keleivių, kurių veidai pilkėja prie mirksinčių ...

Skaityti daugiau

2025-10-31 laikas 11:34 Antrosios pensijų pakopos reforma 2026: +2 mlrd. eurų biudžetui ir vartojimo šuolis

Antrosios pensijų pakopos reforma 2026 m. Lietuvoje: nuo sausio 1 d. galimybė pasitraukti per 2 metus, atsiimti 25% lėšų ar stabdyti įmokas. Poveikis: +1,998 mlrd. eurų mokesčių biudžetui, +7,3% vartojimo augimo. Turtas fonduose >10 mlrd. eurų....

Skaityti daugiau

2025-10-31 laikas 11:05 Dyzelino ir benzino kainos 2026 m. Lietuvoje: brangimas neišvengiamas?

2026 m. Lietuvoje dyzelino akcizas kils 6,5%, brangimas 4 ct/l, nepaisant žadėto stabdymo. Nuo 2027 m. ES ETS2 sistema pridės iki 40 ct/l dėl taršos leidimų. Ekspertai prognozuoja 2,5 €/l iki 2030 m., poveikis infliacijai ir verslui. Dabartin...

Skaityti daugiau