Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Skaniai ir Paprastai: Receptai Kiekvienam » Receptai » 2020 » Gruodžio » 25

Orkaitėje kepta avienos kulšis su padažu prie avienos

Orkaitėje kepta avienos kulšis su padažu prie avienos

(Paranormal) "Kepta avienos kulšis" per Kalėdas arba Velykas - tai labai šventinis patiekalas, rozmarinu užkvepinantis visus namus bei prie stalo sukviečiantis visus svečius.

Atvėsusios avienos griežinėliai idealiai tiks kitos dienos sumuštiniams; o, bepjaustant nubyrėjusius smulkius avienos gabalėlius sumetus į verdančius ryžius su prieskoniais, pasigaminsime labai gardų plovą.

Neriebi aviena yra tikriausiai pati sveikiausia mėsa. Perkant rekomenduoju pasirinkti mėsą be kaulo, arba dar paprašyti mėsininko kad gražiai išpjautų kaulą, dėl šių priežasčių:
- su kaulu mėsa keps gerokai ilgiau, pradės svilti išorėje, o palei kaulą paliks kruvina bei gyslota;
- su kaulu iškeptą mėsą yra žymiai sunkiau supjaustyti bei patiekti gražiame pavidale;
- iš kaulo išvirtas sultinys - idealus pagrindas padažui, plovui arba sriubai.

Tiesiog negaliu nepaminėti ir mėsos keptos su kaulu privalumų:
- Arčiau kaulo kepta mėsa - pati skaniausia, bet tai galės įvertinti tik tie, kas drįsta "neandartališkai" apgraužinėti kaulus (kaip pvz. aš);
- Prezentaciniu požiūriu su kaulu iškepta avienos kulšis, tik kol nepjaustyta, atrodys daug gražiau.

Ingredientai

  • avienos kulšies mėsa: 2,5 kilogramo
  • švelnaus skonio garstyčios: 1 valgomojo šaukšto (nėra būtina)
  • uogienė: 4 valgomųjų šaukštų (arba medus)
  • nutarkuota citrinos žievelė: iš 0,5 vnt.
  • citrinos sultys: iš 0,5 vnt.
  • balzamiko arba obuolių actas: 1 valgomojo šaukšto
  • šviežias rozmarinas: 1 kuokšto (susmulkinus lapelius turėtų gautis maždaug 2 valgomieji šaukštai)
  • šviežiai malti juodieji pipirai: 1 arbatinio šaukštelio
  • rupi druska: 1 arbatinio šaukštelio.

Padažui:

  • baltas arba raudonas vynas: 100 mililitrų
  • raudonųjų arba juodųjų serbentų uogienė: 2 valgomųjų šaukštų
  • bulvių krakmolas: 0,5 arbatinio šaukštelio.

Recepto paruošimas

1. Pirmiausia dubenyje sumaišykite visus nurodytus prieskonius išskyrus druską.

2. Tada gautu mišiniu ištrinkite mėsą ir uždengę (nenuadojame aliuminio folijos!) marinuokite šaldytuve per visą naktį, arba 2-3 valandas kambario temperatūroje.

3. Paruoškite 230 (450°F) laipsnių temperatūros orkaitę. Pradžioje karštai kepant, paviršiuje susidaro labai skani žievelė, bet mėsa viduje išlieka sultingesnė.

4. Avieną pasūdykite ir dėkite į aukštakraštę kepimo skardą su grotelėmis arba į keptuvę. Pirmas 20 minučių kepkite 230 (450°F) laipsnių temperatūros orkaitėje.

5. Po to sumažinkite orkaitės temperatūrą iki 190 (375°F) laipsnių, ant kepimo skardos dugno pilkite vieną stiklinę vandens (tuo vandeniu pradžioje galite nuskalauti marinavimo dubenyje palikusius prieskonius, kad neprarasti nei lašelio skonio), kepkite mėsą maždaug pusvalandį.

6. Paskui dar kartą įpilkite vieną stiklinę vandens ir dar kepkite pusvalandį. Išvis kepimas turi užtrukti apie 80 minučių arba iki kol kepsnio vidurio temperatūra pasiekia 70 (160°F) laipsnių temperatūrą.

7. Prieš pjaustydami, mėsą palikite kambario temperatūroje bent jau 10 minučių. Per tą laiką, galite pasiruošti padažą.

8. Padažas prie avienos: Nuo kepimo skardoje susidariusio sultinio pašalinkite riebalus (tam reikalui idealiai pasitarnauja separatorius).

9. Tada mėsos sultinį perkoškite per sietelį į švarią keptuvę arba mažiuką puodą padažui virti. Užvirinkite virš vidutiniškos kaitros.

10. Tada į mėsos sultinį pilkite vyno, dėkite uogienės porą šaukštų ir dar kartą mišinį užvirinkite. Jei padažas per saldus - pasūdykite.

11. Pusėje stiklinės vandens šakute išmaišykite krakmolą ir plona srovele pilkite mišinį į verdantį padažą, pastarąjį įnirtingai maišydami. Nėra būtina supilti visą krakmolo mišinį, kai padažas jau tampa norimo tirštumo, sustokite pilti krakmolo mišinį ir po maždaug 30 sekundžių nukelkite nuo ugnies.

12. Iškepta avieną supjaustykite maždaug 1,5 centimetro storio griežinėliais, šalia patiekite padažą ąsotėlyje. Lepinkitės!

Rekomendacija: Daugiau avienos receptų rasite: Avienos receptai.

Recepto Autorius Segebutės užrašai

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Turite savo nuomone, tapk autoriumi, prisijunk ir rašykite bloge. Dalinkitės receptais, sveikatos patarimais, nutikimais, susidūrėte su nekasdieniškais reiškiniais. Galite išversti iš užsienio kalbos, talpinkite su nuoroda. Laukiame Jūsų straipsnių, naujienų, apžvalgų ar istorijų!

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomonėmis su kitais.
avatar

Nemokami skelbimai

TAIP PAT SKAITYKITE:
2025-06-12 laikas 08:49 Receptai Skaniausi Kiaulienos Kotletai su Kopūstais: Receptas, Patarimai ir Įdomūs Faktai
Šiame straipsnyje ne tik pasidalinsime patobulintu receptu, bet ir pateiksime alternatyvas, mokslo įžvalgas apie kopūstų naudą, įdomų nutikimą iš Lietuvos bei naujausias psichinės sveikatos ir kosmoso tyrimų tendencijas. Ar pasiru...

Skaityti daugiau

2025-06-08 laikas 20:05 Receptai Sultingi šašlykai su gazuotu mineraliniu vandeniu: receptas ir istorijos

Sultingų šašlykų receptas su gazuotu vandeniu, archeologiniai radiniai Lietuvoje ir patarimai, kaip mėgautis grilio vakarais.

Skaityti daugiau

2025-06-05 laikas 16:56 Receptai Tradiciniai Didžkukuliai su Varške: Receptas, Archeologiniai Atradiniai ir Naujienos
Sužinokite, kaip pagaminti skanius didžkukulius su varške, atraskite Kernavės archeologinius radinius, psichikos sveikatos patarimus ir kosmoso naujienas!

Skaityti daugiau

2025-06-13 laikas 14:58 🌊 Upelio čiurlenimas ir gamtos ramybė: 4K ASMR poilsiui ir meditacijai
🌊 Pasinerk į raminančią upelio čiurlenimo, paukščių čiulbėjimo ir medžių ošimo harmoniją su šiuo aukštos kokybės 4K ASMR įrašu! Švelnus vėjelio pūtimas ir gaivus gamtos oras sukuria tobulą atsipalaidavimo atmosferą. Puikiai tinka meditacijai, jogai, ...

Skaityti daugiau

2025-06-12 laikas 08:29 Kaip Laimėti Bet Kokį Ginčą: Trys Žodžiai, Psichologiniai Triukai ir Konstruktyvus Bendravimas
Šiame straipsnyje atskleisime, kaip šie žodžiai veikia, remdamiesi moksliniais tyrimais, pateiksime praktinius patarimus ir įdomų pavyzdį iš Lietuvos. Taip pat aptarsime psichinės sveikatos ir kosmoso naujienas, kad straipsnis būtų emociškai įtraukia...

Skaityti daugiau

2025-06-12 laikas 07:23 Kaip Tapti Patraukliam ir Seksualiam: Psichologiniai Triukai, Praktiniai Patarimai ir Vidinis Žavesys
Šiame straipsnyje atskleisime, kaip pažadinti savo vidinį žavesį, remiantis psichologiniais tyrimais, praktiniais patarimais ir įdomiais pavyzdžiais, įskaitant unikalų nutikimą iš Lietuvos. Taip pat aptarsime naujausias psichinės sveikatos ir kosmoso...

Skaityti daugiau

2025-06-12 laikas 07:10 Kaip Zodiako Ženklai Išgyvena Pavydą: Psichologiniai Modeliai ir Praktiniai Patarimai
Šiame straipsnyje išnagrinėsime, kaip kiekvienas ženklas susidoroja su pavydu, remdamiesi psichologiniais tyrimais, pateiksime praktinius patarimus, kaip valdyti šią emociją, ir pasidalinsime įdomiu pavyzdžiu iš Lietuvos. Taip pat aptarsime naujausia...

Skaityti daugiau

2025-06-12 laikas 06:57 Emocinė Manipuliacija: Kaip Apsisaugoti nuo Toksiškų Taktikų ir Atpažinti Jų Ženklus
Šiame straipsnyje aptarsime pagrindinius emocinės manipuliacijos metodus, pateiksime praktinius patarimus, kaip jų išvengti, ir pasidalinsime įdomiais pavyzdžiais bei moksliniais tyrimais iš užsienio. Sužinosite, kaip atpažinti „raudonas vėliavas“ ir...

Skaityti daugiau