Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Autorių straipsniai » Receptai » 2020 » Gruodžio » 25

Orkaitėje kepta avienos kulšis su padažu prie avienos

Orkaitėje kepta avienos kulšis su padažu prie avienos

(Paranormal) "Kepta avienos kulšis" per Kalėdas arba Velykas - tai labai šventinis patiekalas, rozmarinu užkvepinantis visus namus bei prie stalo sukviečiantis visus svečius.

Atvėsusios avienos griežinėliai idealiai tiks kitos dienos sumuštiniams; o, bepjaustant nubyrėjusius smulkius avienos gabalėlius sumetus į verdančius ryžius su prieskoniais, pasigaminsime labai gardų plovą.

Neriebi aviena yra tikriausiai pati sveikiausia mėsa. Perkant rekomenduoju pasirinkti mėsą be kaulo, arba dar paprašyti mėsininko kad gražiai išpjautų kaulą, dėl šių priežasčių:
- su kaulu mėsa keps gerokai ilgiau, pradės svilti išorėje, o palei kaulą paliks kruvina bei gyslota;
- su kaulu iškeptą mėsą yra žymiai sunkiau supjaustyti bei patiekti gražiame pavidale;
- iš kaulo išvirtas sultinys - idealus pagrindas padažui, plovui arba sriubai.

Tiesiog negaliu nepaminėti ir mėsos keptos su kaulu privalumų:
- Arčiau kaulo kepta mėsa - pati skaniausia, bet tai galės įvertinti tik tie, kas drįsta "neandartališkai" apgraužinėti kaulus (kaip pvz. aš);
- Prezentaciniu požiūriu su kaulu iškepta avienos kulšis, tik kol nepjaustyta, atrodys daug gražiau.

Ingredientai

  • avienos kulšies mėsa: 2,5 kilogramo
  • švelnaus skonio garstyčios: 1 valgomojo šaukšto (nėra būtina)
  • uogienė: 4 valgomųjų šaukštų (arba medus)
  • nutarkuota citrinos žievelė: iš 0,5 vnt.
  • citrinos sultys: iš 0,5 vnt.
  • balzamiko arba obuolių actas: 1 valgomojo šaukšto
  • šviežias rozmarinas: 1 kuokšto (susmulkinus lapelius turėtų gautis maždaug 2 valgomieji šaukštai)
  • šviežiai malti juodieji pipirai: 1 arbatinio šaukštelio
  • rupi druska: 1 arbatinio šaukštelio.

Padažui:

  • baltas arba raudonas vynas: 100 mililitrų
  • raudonųjų arba juodųjų serbentų uogienė: 2 valgomųjų šaukštų
  • bulvių krakmolas: 0,5 arbatinio šaukštelio.

Recepto paruošimas

1. Pirmiausia dubenyje sumaišykite visus nurodytus prieskonius išskyrus druską.

2. Tada gautu mišiniu ištrinkite mėsą ir uždengę (nenuadojame aliuminio folijos!) marinuokite šaldytuve per visą naktį, arba 2-3 valandas kambario temperatūroje.

3. Paruoškite 230 (450°F) laipsnių temperatūros orkaitę. Pradžioje karštai kepant, paviršiuje susidaro labai skani žievelė, bet mėsa viduje išlieka sultingesnė.

4. Avieną pasūdykite ir dėkite į aukštakraštę kepimo skardą su grotelėmis arba į keptuvę. Pirmas 20 minučių kepkite 230 (450°F) laipsnių temperatūros orkaitėje.

5. Po to sumažinkite orkaitės temperatūrą iki 190 (375°F) laipsnių, ant kepimo skardos dugno pilkite vieną stiklinę vandens (tuo vandeniu pradžioje galite nuskalauti marinavimo dubenyje palikusius prieskonius, kad neprarasti nei lašelio skonio), kepkite mėsą maždaug pusvalandį.

6. Paskui dar kartą įpilkite vieną stiklinę vandens ir dar kepkite pusvalandį. Išvis kepimas turi užtrukti apie 80 minučių arba iki kol kepsnio vidurio temperatūra pasiekia 70 (160°F) laipsnių temperatūrą.

7. Prieš pjaustydami, mėsą palikite kambario temperatūroje bent jau 10 minučių. Per tą laiką, galite pasiruošti padažą.

8. Padažas prie avienos: Nuo kepimo skardoje susidariusio sultinio pašalinkite riebalus (tam reikalui idealiai pasitarnauja separatorius).

9. Tada mėsos sultinį perkoškite per sietelį į švarią keptuvę arba mažiuką puodą padažui virti. Užvirinkite virš vidutiniškos kaitros.

10. Tada į mėsos sultinį pilkite vyno, dėkite uogienės porą šaukštų ir dar kartą mišinį užvirinkite. Jei padažas per saldus - pasūdykite.

11. Pusėje stiklinės vandens šakute išmaišykite krakmolą ir plona srovele pilkite mišinį į verdantį padažą, pastarąjį įnirtingai maišydami. Nėra būtina supilti visą krakmolo mišinį, kai padažas jau tampa norimo tirštumo, sustokite pilti krakmolo mišinį ir po maždaug 30 sekundžių nukelkite nuo ugnies.

12. Iškepta avieną supjaustykite maždaug 1,5 centimetro storio griežinėliais, šalia patiekite padažą ąsotėlyje. Lepinkitės!

Rekomendacija: Daugiau avienos receptų rasite: Avienos receptai.

Recepto Autorius Segebutės užrašai

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Turite savo nuomone, tapk autoriumi, prisijunk ir rašykite bloge. Dalinkitės receptais, sveikatos patarimais, nutikimais, susidūrėte su nekasdieniškais reiškiniais. Galite išversti iš užsienio kalbos, talpinkite su nuoroda. Laukiame Jūsų straipsnių, naujienų, apžvalgų ar istorijų!

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomonėmis su kitais.
avatar

Nemokami skelbimai

TAIP PAT SKAITYKITE:
13.11.2024 laikas 20:40 Receptai Skanus morkų pyragas: lengvas receptas pradedantiesiems
Morkų pyragas yra ne tik skanus, bet ir maistingas pasirinkimas, puikiai tinkantis tiek šventėms, tiek kasdieniam desertui. Šis pyragas, derinantis saldžias morkas ir citrusinius apelsinus, sužavės net išrankiausius skonius. Šiame...

Skaityti daugiau

13.11.2024 laikas 20:29 Receptai Citrininiai sausainiai: skanūs ir gaivūs kepiniai

Citrinos — tai ne tik gaivinantis vaisius, bet ir svarbi Italijos kulinarinės kultūros dalis. Citrininiai sausainiai, šių citrusinių vaisių įkvėpti, tapo mėgstamu skanėstu visame pasaulyje. Šie sausainiai yra puikus pasir...

Skaityti daugiau

07.11.2024 laikas 09:42 Onkologinė Mityba 11.10. Geriausi Liaudiški Maisto Papildai. Paprastasis Varputis - Universalus Gydytojas

Varputis – tai unikalus augalas, kurio gydomosios savybės žinomos nuo seniausių laikų. Nuo šaknų iki viršūnių, šis augalas gali padėti išspręsti daugybę sveikatos problemų: nuo kepenų cirozės ir akmenų inkstuose iki viršk...

Skaityti daugiau

21.11.2024 laikas 08:16 Varnalėšų lapai: nauda, vartojimas ir atsargumo priemonės
Varnalėšos yra gerai žinomos dėl savo šaknų gydomųjų savybių, tačiau daugelis žmonių nežino, kad ir varnalėšų lapai gali pasiūlyti daugybę naudos sveikatai. Šiame straipsnyje išnagrinėsime, kaip šie lapai gali prisidėti prie jūsų gerovės, jų teikiama...

Skaityti daugiau

21.11.2024 laikas 08:00 Žemas kraujospūdis (hipotenzija): priežastys, simptomai ir gydymas
Žemas kraujospūdis, arba hipotenzija, dažnai yra ignoruojama sveikatos problema, tačiau ji gali turėti rimtų pasekmių. Nors dauguma žmonių žino apie aukšto kraujospūdžio pavojus, apie žemą kraujospūdį žinoma gerokai mažiau. Šiame straipsnyje išnagrin...

Skaityti daugiau

21.11.2024 laikas 07:44 Kaip greitai užmigti po naktinio prabudimo: patarimai
Naktinis prabudimas gali būti nemalonus ir varginantis, ypač jei po to sunkiai užmigsite. Daugelis žmonių patiria šią problemą, tačiau yra efektyvių būdų, kaip greitai ir neskausmingai grįžti į miegą. Gydytojas Michfelis Bruce'as pristato paprastus, ...

Skaityti daugiau

20.11.2024 laikas 21:36 Neįsižeiskite ant vaikų: tylos reikšmė ir tėvų palaikymas
Šiuolaikiniame pasaulyje, kai vaikai dažnai užimti savo reikalais, tėvams gali kilti klausimų, kodėl jų vaikai nebekontaktuoja taip dažnai, kaip anksčiau. Tačiau tylos užkulisiuose gali slypėti ne abejingumas, o gili emocinė dinamika. Šiame straipsny...

Skaityti daugiau

20.11.2024 laikas 13:57 Česnako nauda ir žala širdies sveikatai: kokias savybes žinoti?
Širdies ir kraujagyslių ligos išlieka viena iš pagrindinių suaugusiųjų mirties priežasčių, ypač Jungtinėse Amerikos Valstijose. Rūpindamiesi savo širdies sveikata, galime pasiekti puikių rezultatų, pasitelkdami ne tik subalansuotą mitybą ir fizinį ak...

Skaityti daugiau