Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paslapčių ir Žinių Pasaulis » Technologijos, Mokslas » 2025 » Gegužės » 8

Sąmonės mįslė: kodėl populiariausios teorijos neįveikė mokslo išbandymo?

Įžanga: sąmonės paslaptys ir moksliniai iššūkiai

Sąmonė – vienas didžiausių žmonijos mįslių. Nors mokslininkai siūlo šimtus teorijų, bandančių paaiškinti, kas yra sąmonė, naujausi tyrimai rodo, kad net populiariausios hipotezės – globalios darbo erdvės ir integruotos informacijos teorijos – neįveikė griežto mokslinio patikrinimo. Šiame straipsnyje nagrinėjame „Cogitate Consortium“ tyrimo rezultatus, Didžiosios Britanijos indėlį į neurologiją ir kviečiame išbandyti tradicinį britišką patiekalą – žuvį su bulvytėmis.

„Cogitate Consortium“ tyrimas: teorijų išbandymas

2022 m. britų neurologai paskelbė 22 smegenų biologija pagrįstų sąmonės teorijų apžvalgą, o 2024 m. amerikiečių mokslininkas suskaičiavo daugiau nei 200 teorijų (Nature). Tarp jų išsiskiria globalios darbo erdvės teorija (GWT) ir integruotos informacijos teorija (IIT), priklausančios „didžiajam ketvertui“ kartu su aukštesnės eilės ir cikliškumo teorijomis.

„Cogitate Consortium“ atliko unikalų „konkurencinio bendradarbiavimo“ eksperimentą, lygindamas GWT ir IIT. GWT teigia, kad sąmonė kyla, kai informacija transliuojama per prefrontalines smegenų sritis, o IIT pabrėžia nuolatinę sinchronizaciją užpakalinėje žievėje. Nepriklausomi mokslininkai patikrino šias hipotezes, tačiau rezultatai buvo prieštaringi: nei viena teorija nebuvo galutinai patvirtinta (Science Alert).

Pavyzdžiui, IIT numatytos ilgalaikės sinchronizacijos užpakalinėje žievėje nepastebėta, o GWT susidūrė su problema, kad ne visas sąmonės turinys buvo iššifruojamas iš prefrontalinės žievės. Nepaisant to, tyrimas laikomas mokslo pergale, nes jis parodė pažangą formuojant griežtus sąmonės hipotezių tikrinimo metodus.

Nauji pavyzdžiai: 2024 m. tyrimų proveržis

2024 m. Oksfordo universiteto mokslininkai paskelbė tyrimą, kuriame naudojo dirbtinį intelektą, analizuodami smegenų skenavimus, kad nustatytų sąmonės žymenis pacientams, esantiems komos būsenoje. Šis tyrimas, paskelbtas „Neuroscience of Consciousness“ žurnale, atskleidė, kad net minimalios sąmonės būsenos gali būti aptiktos per specifinius neuronų modelius. Šie atradimai papildo diskusijas apie GWT, siūlydami naujus būdus matuoti sąmonės aktyvumą realiame laike.

Britų neurologijos palikimas: Penfieldo atradimai

Didžiosios Britanijos indėlis į neurologiją yra reikšmingas. XX a. viduryje britų kilmės kanadiečių neurochirurgas Wilderis Penfieldas atliko novatoriškus tyrimus, stimuliuodamas pacientų smegenis operacijų metu. Jo darbai, atlikti Monrealio neurologijos institute, padėjo sukurti smegenų funkcijų žemėlapius, kurie iki šiol naudojami tiriant sąmonę. Penfieldo atradimai apie smegenų žievės vaidmenį suvokime sustiprino pagrindą šiuolaikinėms teorijoms, tokioms kaip GWT.

Smegenų skenavimas tiriant sąmonės teorijas
Smegenų skenavimas atskleidžia sąmonės paslaptis

Fenomenali sąmonė: filosofinis iššūkis

Fenomenali sąmonė, skirtingai nei funkcinė, negali būti visiškai paaiškinta fizikiniais procesais. Filosofas Ralfas Vieras, knygos „Minčių ir kūno problema ir Metafizika“ autorius, teigia, kad mokslas gali tik susieti sąmonę su neuronų veikla, bet nepaaiškinti, kodėl šie procesai neveikia be sąmonės patirties. Šis filosofinis klausimas išlieka pagrindiniu iššūkiu, kurį iliustruoja „Cogitate“ tyrimo ribotumas.

Britiškas skonis: žuvis su bulvytėmis receptas

Kol mokslininkai sprendžia sąmonės mįsles, pasimėgaukime britiška klasika – žuvimi su bulvytėmis (fish and chips), populiariu patiekalu, kilusiu XIX a. pajūrio miesteliuose ir išlikusiu mėgstamu visoje šalyje.

Tradicinis žuvies su bulvytėmis receptas

  • Ingredientai (4 porcijoms):
  • 4 menkės arba juodadėmės menkės filė (po 150–200 g)
  • 4 didelės bulvės, supjaustytos stambiomis skiltelėmis
  • 1 puodelis miltų
  • 1 šaukštelis kepimo miltelių
  • 1 puodelis šalto alaus (arba gazuoto vandens)
  • Druska ir pipirai pagal skonį
  • Aliejus kepimui (saulėgrąžų arba rapsų)
  • Citrinos skiltelės ir tartar padažas patiekimui
  1. Gaminimo eiga:
  2. Paruoškite bulvytes: supjaustytas bulves nuplaukite, nusausinkite ir kepkite įkaitintame aliejuje (160 °C) apie 5–7 min., kol suminkštės, bet neparuduos. Išimkite ir atidėkite.
  3. Paruoškite tešlą: dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, druską ir pipirus. Lėtai pilkite alų, maišydami, kol gausis tiršta, lygi tešla.
  4. Žuvies paruošimas: žuvies filė nusausinkite, pabarstykite druska, pamirkykite tešloje.
  5. Kepkite žuvį: įkaitinkite aliejų iki 180 °C, kepkite žuvį po 4–5 min. iš abiejų pusių, kol taps auksaspalvė ir traški. Išimkite ir nusausinkite ant popierinio rankšluosčio.
  6. Pabaikite bulvytes: vėl kaitinkite aliejų iki 180 °C ir kepkite bulves 2–3 min., kol taps traškios ir auksinės.
  7. Patiekite karštą su citrinos skiltelėmis ir tartar padažu.
Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
2019-11-27 laikas 06:47 Receptai Graikiškas Pyragas Iš Kefyro ir Fetos Sūrio
Mes visomis rankomis už patiekalus, kurių niekaip neįmanoma sugadinti, tik pagerinti. Užpiltiniai pyragai yra kaip tik iš tos serijos! Sumaišome visas sudedamąsias dalis, supilame į formą, perduodame estafetę orkaitei – tegul dirb...

Skaityti daugiau

2019-10-29 laikas 22:56 Receptai Saldumynų mėgėjams: šokoladinis pyragas su šokolado užpilu (video)
Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių. Apvalioje torto kepimo formoje išmaišykite visus birius produktus, supilkite, aliejų, actą, vanilės ekstraktą, karštą vandenį ir mentele maišykite iki vientisos masės. Tešlą dėkite į orkaitę i...

Skaityti daugiau

2020-02-19 laikas 19:44 Receptai Smaližiams – šokoladinis pyragas su braškėmis
Sviestą su šokoladu sudėkite į dubenį ir kaitinkite virš garų, kol ištirps. Į ištirpusį šokoladą suberkite cukrų, druską, supilkite grietinėlę, įmuškite kiaušinius ir viską gerai išmaišykite.

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
2025-11-04 laikas 16:58 Kodėl katė šnypščia? Supraskite kačių emocijas ir elgseną

Katės šnypštimas – ne pyktis, o baimės ir streso signalas. Sužinokite, kodėl katė šnypščia, kaip atpažinti emocijas ir teisingai reaguoti: duoti erdvės, nebausti, vengti akių kontakto. Šnypštimas dažnai sveika – tai gynybine mimika, pr...

Skaityti daugiau

2025-11-04 laikas 16:41 Kaip virti kiaušinius, kad lukštas niekada nesuskiltų: 7 veiksmingos gudrybės
Verdant kiaušinius lukštas dažnai trūkinėja dėl temperatūrų skirtumo, plono lukšto ar netinkamo metodo. Tačiau yra paprastų gudrybių, kurios veikia 100%! Į vandenį įpilkite acto arba druskos, pradurkite kiaušinio galą adata, dėti į šaltą vandenį ir v...

Skaityti daugiau

2025-11-04 laikas 10:30 Kodėl Pasąmonė Verčia Rinktis Netinkamus Partnerius?
Romantiškų partnerių pasirinkimą lemia pasąmoniniai modeliai iš vaikystės: neišspręstos traumos, žema savigarba, vienatvės baimė, nerimastingas prisirišimo stilius. Kartojame toksiškus ciklus, ignoruodami raudonas vėliavėles ar per griežtus kriteriju...

Skaityti daugiau

2025-11-04 laikas 10:17 Chemija ar alchemija: kodėl geismas nėra meilė santykiuose?

Daugelis klaidingai laiko geismą – stiprią fizinę trauką ir aistrą – pagrindiniu romantinių santykių veiksniu. Straipsnyje aiškinama, kodėl chemija (geismas) yra trumpalaikė ir dažnai veda prie nusivylimų, o tikroji alchemija (meilė) r...

Skaityti daugiau

2025-11-04 laikas 10:06 Šumerų civilizacija: natūralūs potvyniai ir irigacijos mitas

Šumerų civilizacija, viena seniausių pasaulyje, klestėjo Mesopotamijoje dėka natūralių Persijos įlankos potvynių, kurie prieš 7000 metų drėkino laukus be kanalų. Naujas tyrimas PLOS One, remiantis 25 m kerno analize iš Lagašo, atskleidžia, kad duk...

Skaityti daugiau