Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paslapčių ir Žinių Pasaulis » Technologijos, Mokslas » 2025 » Gegužės » 8

Sąmonės mįslė: kodėl populiariausios teorijos neįveikė mokslo išbandymo?

Įžanga: sąmonės paslaptys ir moksliniai iššūkiai

Sąmonė – vienas didžiausių žmonijos mįslių. Nors mokslininkai siūlo šimtus teorijų, bandančių paaiškinti, kas yra sąmonė, naujausi tyrimai rodo, kad net populiariausios hipotezės – globalios darbo erdvės ir integruotos informacijos teorijos – neįveikė griežto mokslinio patikrinimo. Šiame straipsnyje nagrinėjame „Cogitate Consortium“ tyrimo rezultatus, Didžiosios Britanijos indėlį į neurologiją ir kviečiame išbandyti tradicinį britišką patiekalą – žuvį su bulvytėmis.

„Cogitate Consortium“ tyrimas: teorijų išbandymas

2022 m. britų neurologai paskelbė 22 smegenų biologija pagrįstų sąmonės teorijų apžvalgą, o 2024 m. amerikiečių mokslininkas suskaičiavo daugiau nei 200 teorijų (Nature). Tarp jų išsiskiria globalios darbo erdvės teorija (GWT) ir integruotos informacijos teorija (IIT), priklausančios „didžiajam ketvertui“ kartu su aukštesnės eilės ir cikliškumo teorijomis.

„Cogitate Consortium“ atliko unikalų „konkurencinio bendradarbiavimo“ eksperimentą, lygindamas GWT ir IIT. GWT teigia, kad sąmonė kyla, kai informacija transliuojama per prefrontalines smegenų sritis, o IIT pabrėžia nuolatinę sinchronizaciją užpakalinėje žievėje. Nepriklausomi mokslininkai patikrino šias hipotezes, tačiau rezultatai buvo prieštaringi: nei viena teorija nebuvo galutinai patvirtinta (Science Alert).

Pavyzdžiui, IIT numatytos ilgalaikės sinchronizacijos užpakalinėje žievėje nepastebėta, o GWT susidūrė su problema, kad ne visas sąmonės turinys buvo iššifruojamas iš prefrontalinės žievės. Nepaisant to, tyrimas laikomas mokslo pergale, nes jis parodė pažangą formuojant griežtus sąmonės hipotezių tikrinimo metodus.

Nauji pavyzdžiai: 2024 m. tyrimų proveržis

2024 m. Oksfordo universiteto mokslininkai paskelbė tyrimą, kuriame naudojo dirbtinį intelektą, analizuodami smegenų skenavimus, kad nustatytų sąmonės žymenis pacientams, esantiems komos būsenoje. Šis tyrimas, paskelbtas „Neuroscience of Consciousness“ žurnale, atskleidė, kad net minimalios sąmonės būsenos gali būti aptiktos per specifinius neuronų modelius. Šie atradimai papildo diskusijas apie GWT, siūlydami naujus būdus matuoti sąmonės aktyvumą realiame laike.

Britų neurologijos palikimas: Penfieldo atradimai

Didžiosios Britanijos indėlis į neurologiją yra reikšmingas. XX a. viduryje britų kilmės kanadiečių neurochirurgas Wilderis Penfieldas atliko novatoriškus tyrimus, stimuliuodamas pacientų smegenis operacijų metu. Jo darbai, atlikti Monrealio neurologijos institute, padėjo sukurti smegenų funkcijų žemėlapius, kurie iki šiol naudojami tiriant sąmonę. Penfieldo atradimai apie smegenų žievės vaidmenį suvokime sustiprino pagrindą šiuolaikinėms teorijoms, tokioms kaip GWT.

Smegenų skenavimas tiriant sąmonės teorijas
Smegenų skenavimas atskleidžia sąmonės paslaptis

Fenomenali sąmonė: filosofinis iššūkis

Fenomenali sąmonė, skirtingai nei funkcinė, negali būti visiškai paaiškinta fizikiniais procesais. Filosofas Ralfas Vieras, knygos „Minčių ir kūno problema ir Metafizika“ autorius, teigia, kad mokslas gali tik susieti sąmonę su neuronų veikla, bet nepaaiškinti, kodėl šie procesai neveikia be sąmonės patirties. Šis filosofinis klausimas išlieka pagrindiniu iššūkiu, kurį iliustruoja „Cogitate“ tyrimo ribotumas.

Britiškas skonis: žuvis su bulvytėmis receptas

Kol mokslininkai sprendžia sąmonės mįsles, pasimėgaukime britiška klasika – žuvimi su bulvytėmis (fish and chips), populiariu patiekalu, kilusiu XIX a. pajūrio miesteliuose ir išlikusiu mėgstamu visoje šalyje.

Tradicinis žuvies su bulvytėmis receptas

  • Ingredientai (4 porcijoms):
  • 4 menkės arba juodadėmės menkės filė (po 150–200 g)
  • 4 didelės bulvės, supjaustytos stambiomis skiltelėmis
  • 1 puodelis miltų
  • 1 šaukštelis kepimo miltelių
  • 1 puodelis šalto alaus (arba gazuoto vandens)
  • Druska ir pipirai pagal skonį
  • Aliejus kepimui (saulėgrąžų arba rapsų)
  • Citrinos skiltelės ir tartar padažas patiekimui
  1. Gaminimo eiga:
  2. Paruoškite bulvytes: supjaustytas bulves nuplaukite, nusausinkite ir kepkite įkaitintame aliejuje (160 °C) apie 5–7 min., kol suminkštės, bet neparuduos. Išimkite ir atidėkite.
  3. Paruoškite tešlą: dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, druską ir pipirus. Lėtai pilkite alų, maišydami, kol gausis tiršta, lygi tešla.
  4. Žuvies paruošimas: žuvies filė nusausinkite, pabarstykite druska, pamirkykite tešloje.
  5. Kepkite žuvį: įkaitinkite aliejų iki 180 °C, kepkite žuvį po 4–5 min. iš abiejų pusių, kol taps auksaspalvė ir traški. Išimkite ir nusausinkite ant popierinio rankšluosčio.
  6. Pabaikite bulvytes: vėl kaitinkite aliejų iki 180 °C ir kepkite bulves 2–3 min., kol taps traškios ir auksinės.
  7. Patiekite karštą su citrinos skiltelėmis ir tartar padažu.
Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
2020-07-01 laikas 12:19 Receptai Tinginys su riešutų sviestu ir karameliniu kondensuotu pienu
Na kas nėra ragavęs tinginio? Tikriausiai jį valgė visi. Ar dažnai mėgstate jį pasigaminti ir pasilepinti? Šį kartą jį gaminsime vos iš 4 ingredientų ir gaminsime su riešutų sviestų. Skonis pranoksta visus lūkesčius, nes rezultat...

Skaityti daugiau

2020-11-27 laikas 08:03 Receptai Pupelių salotos su vištiena ir obuoliais
Tai itin greitai pagaminamos ir labai skanios salotos su pupelėmis ir vištiena. Šį kartą pupelių salotos pagardinau su obuoliais. Galiu tik pasakyti, kad obuoliai čia labai tinka, jie suteikia gaivumo. Šios salotos tikra yra sočio...

Skaityti daugiau

2020-05-13 laikas 13:02 Receptai Saldūs kruasanas iš stulbinančiai skanios tešlos!
Pagaminti labai lengva, o patys gardėsiai suvalgomas greitai!

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
2025-09-12 laikas 09:21 Iš psichiatrijos skyriaus išleistas turkų paauglys Prancūzijoje peiliu subadė savo buvusios mokyklos mokytoją ir mokinį
18-metis turkų kilmės buvęs mokinys trečiadienio popietę dūrė mokytojui ir mokiniui Campus Vert d’Azur vidurinėje mokykloje Antibes mieste, pietų Prancūzijoje, nepaisydamas to, kad buvo įtrauktas į nacionalinio saugumo stebėjimo sąrašą ir anksčiau bu...

Skaityti daugiau

2025-09-12 laikas 09:14 Vokietija: vyras ir žmona Mohammad ir Israa sumušė Berlyno bilietų kontrolierių, kol jis apako viena akimi
Vokietijos valstybės tarnautojai, tokie kaip policijos pareigūnai ir ugniagesiai, Berlyno sostinėje nuolat patiria grėsmę, tačiau net ir atrodytų nekenksmingos pareigos, pavyzdžiui, bilietų tikrintojo, taip pat gali būti susijusios su smurtu....

Skaityti daugiau

2025-09-12 laikas 09:08 Vokietija: 15-metis sirietis viešame baseine tariamai išprievartavo 12-metę mergaitę
Vokietijoje valdžios institucijos susiduria su spaudimu dėl bylos, kuri buvo paviešinta tik praėjus trims savaitėms po pirminio incidento. Ji susijusi su 15-mečiu siru, kuris yra tiriamas dėl įtariamo 12-metės mergaitės išprievartavimo viešojo basein...

Skaityti daugiau

2025-09-11 laikas 19:15 Kodėl moterys nori keisti vyrus ir kaip tai daryti teisingai
Ar kada pagalvojote, kodėl santykiuose dažnai kyla noras „pataisyti“ savo partnerį? Beveik kiekviena moteris bent kartą yra pagalvojusi, kad jos partneris galėtų būti „geresnis“ – sveikesnis, tvarkingesnis, romantiškesnis ar tiesiog „kitoks“. Tačiau ...

Skaityti daugiau

2025-09-11 laikas 19:04 Meilė, kuri sensta, bet nemiršta: kaip išlaikyti santykius ir laisvę
Meilė yra kelionė, pilna pakilimų ir nuosmukių. Kartais ji atrodo kaip naujas, blizgantis automobilis – pilnas galimybių, jaudulio ir nežinomybės. Tačiau laikui bėgant, kaip ir bet kuris daiktas, meilė keičiasi, „pasensta“. Bet ar tai reiškia, kad ji...

Skaityti daugiau