Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Archeologija » 2022 » Balandžio » 9

Čilėje rastos pterozauro kapinės

Čilės universiteto mokslininkų komanda, vadovaujama Džonatano Alarkono-Muñozo (Jhonatan Alarcón-Muñoz), jau daugelį metų ieško dinozaurų palaikų. Ir dabar jie rado vietą, kuri yra ne kapinės, ją sunku pavadinti ne kapinėmis - ten buvo tiek daug kaulų. Juos aprašantis mokslinis straipsnis paskelbtas žurnale "Cretaceous Research".

Vieta, kurioje jie atrado šį atradimą, vadinama Cerro Tormento (Cerro Tormento) ir yra Cerros Bravos (Cerros Bravos) kalnuose šiaurės rytuose, Atakamos dykumoje šiaurės Čilėje. Mokslininkai mano, kad prieš 100 mln. metų, apatinėje kreidoje, čia buvo užtvindyta potvynių ir atoslūgių žiočių teritorija, kuri dabar yra Monardeso kebrada. Apskritai mezozojaus laikotarpiu Žemės klimatas buvo daug šiltesnis nei dabar, todėl dabartinėse dykumų teritorijose iškrito daugiau kritulių - ne išimtis ir Atakama.

Atakamos kasinėjimai. Kreidos periodu vietovė buvo daug drėgnesnė
Atakamos kasinėjimai. Kreidos periodu vietovė buvo daug drėgnesnė / ©Reuters

Kaulai priklauso pterozaurams - skraidantiems ropliams, kurie gyveno kartu su dinozaurais ir maitinosi filtruodami vandenį ilgais, plonais dantimis (tačiau buvo ir be dantų). Nors jų iškasenų liekanų randama retai, mokslininkų teigimu, pterozaurai buvo gausiausi sparnuoti dinozaurų eros stuburiniai gyvūnai.

Dauguma rastų kaulų yra smarkiai pažeisti - sulaužyti arba suplokštėję. Nepaisant to, Alarcón-Muñoz grupei pavyko rasti pakankamai tinkamų analizei palaikų. Savo darbe jie aprašo keturis kaklo slankstelius, iš kurių vienas priklauso mažam individui, taip pat pečių juostos kaulų atliejas ir kairiojo šlaunikaulio bei blauzdikaulio atliejas.

Ištirtos fosilijos priklausė Ctenochasmatidae. Ši pterozaurų šeima, priklausanti pterodaktilų pošeimiui, turėjo daugiau dantų nei jos giminaičiai.

Kai kurie kaulai taip gerai išsilaikė
Kai kurie kaulai taip gerai išsilaikė, kad mokslininkams pavyko atsekti jų susidarymą / ©Jhonatan Alarcón-Muñoz et al.

"Cerro Tormento "kapinės" - tai antrasis Atakamos kalnuose aptiktas didelis kiekis ctenochasmatidų kaulų. Mokslininkai mano, kad šie pterozaurai buvo plačiai paplitę dabartinės Čilės šiaurėje juros (prieš 145-201 mln. metų) ir apatinės kreidos (prieš 100-145 mln. metų) laikotarpiu. Be to, straipsnio autoriai rašo, kad toks didelis fosilijų susikaupimas vienoje vietoje liudija apie šių roplių gyvenimo būdą: jie gyveno kolonijomis.

Dabartinės Atakamos dykumos apylinkės kažkada buvo superkontinento Gondvanos dalis. Tik maždaug prieš 180 mln. metų ji suskilo į Afriką, Pietų Ameriką, Australiją ir Antarktidą. Nors čia rastos fosilijos yra naujesnės, neatmetama galimybė, kad pterozaurai tarp palyginti artimų žemynų galėjo keliauti oru.

Jonathanas Alacorn-Muñozas tiki, kad tolesni Cerro Tormento, kuris aptinkamas itin retai, tyrimai leis jo komandai sužinoti ne tik apie pterozaurų anatomiją, bet ir ištirti jų elgesį bei išsiaiškinti, kaip šie gyvūnai formavo kolonijas ir maitino (jei maitino) savo jauniklius.

Pterozaurai buvo pirmoji stuburinių grupė, kuri pradėjo gyventi ore. Apie 90 milijonų metų, kol vėlyvojoje juroje pasirodė aiškiai skraidantys paukščiai, jie neturėjo konkurentų ore.

Ankstyviausios žinomos ctenochasmatoidų liekanos datuojamos vėlyvosios juros cimeridų stadijos (prieš 150,8 ± 4-155,7 ± 4 mln. metų). Šiandien paleontologai mano, kad dauguma jų buvo vandens arba pusiau vandens pterozaurai, kurių užpakalinės kojos buvo su dideliais tinklais, o ilgas kūnas - plaukimo ir skraidymo priemonė.

Iki šiol nustatytos kelios šios šeimos roplių rūšys. Kai kurie iš jų buvo plėšrūnai, tačiau dauguma jų maitinosi filtrais. Tikimasi, kad Atakamos radinys ne tik praplės mūsų žinias apie ctenochasmatoidus, bet ir padės atrasti naujų pterozauro rūšių kitose šeimose.
 

paranormal.lt

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
04.11.2019 laikas 22:16 Receptai – Patiekalai Tortas „Minute“ iš varškės visoms progoms

Iš varškės galime pagaminti nuostabų pyragą. Ir svarbiausia, greitai ir lengvai. Pyragas gaunasi, gražus, švelnus ir nepaprastai skanus. Jums turėtų patikti, o patikus jį pradėsite gaminti visoms gyvenimo progoms.

...

Skaityti daugiau

01.09.2019 laikas 13:33 Receptai – Patiekalai Nuostabūs sekmadienio pusryčiai - sotūs paplotėliai!

Lengvi ir skanūs! Dubenyje sumaišykite visus sausus produktus: cukrų, druską, miltus ir sodą. Atskirai suplakite kiaušinį su pienu mikseriu ir augaliniu aliejumi iki purių putų. Mišinio kiekis turėtų padidėti.

...

Skaityti daugiau

14.11.2017 laikas 13:45 Receptai – Patiekalai Juodasis ridikas nuo kosulio

Liaudies medicinos receptas. Gydo nuo: Kosulys. Ingredientai: juodasis ridikas, medus.

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
25.04.2024 laikas 07:30 Japonija pirmauja reikalaudama didžiosios farmacijos ir politikų atsakomybės už COVID marmalų genocidą

Žmonių, kurie mirė "pasiskiepiję" nuo Vuchano koronaviruso (COVID-19), artimieji reikalauja kompensacijų iš Japonijos vyriausybės, kuri, kaip ir Jungtinių Valstijų vyriausybė, skiepus stūmė panašiu formatu kaip operacija "Warp Speed...

Skaityti daugiau

25.04.2024 laikas 07:07 Kodėl kai kurie COVID-19 "vakcinos" šalutiniai poveikiai primena ŽIV simptomus?

Žurnale "AIDS Research and Therapy" paskelbtame atvejo aprašyme atskleidžiama, kad Wuhan koronaviruso (COVID-19) "vakcinos" šalutinis poveikis beveik visiškai atitinka simptomus, susijusius su ūmia ŽIV (žmogaus imunodeficito vi...

Skaityti daugiau

25.04.2024 laikas 06:50 Koks yra geriausias romėnų inžinerijos pavyzdys?
Visi žino akveduko veikimo principą - transportuoti vandenį pasitelkiant gravitaciją. Tai jau sudėtingas menas, nuolydis turi būti taisyklingas dideliais atstumais (ir švelnus, kad nenusidėvėtų akmuo), o tais laikais jie neturėjo šiuolaikinių geodezi...

Skaityti daugiau