Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Technologijos, Mokslas » 2022 » Gegužės » 29

Mokslininkai teigia, kad "paslaptinga cheminė medžiaga" Žemės atmosferoje sukelia staiga padažnėjusias širdies problemas

Mokslininkai Žemės atmosferoje aptiko naują itin reaktyvią cheminę medžiagą, kuri, jų teigimu, per pastaruosius dvejus metus sukėlė staiga išaugusį širdies problemų skaičių.

Kopenhagos universiteto mokslininkai teigia, kad atmosferos sąlygomis susidaro trioksidai - cheminiai junginiai, kuriuose vienas prie kito prijungti trys deguonies atomai.

Trioksidai yra reaktyvesni už peroksidus, kurie turi du vienas prie kito prijungtus deguonies atomus, todėl yra labai reaktyvūs ir sprogūs.

Dailymail.co.uk praneša: Buvo numatyta, kad atmosferoje gali būti ir trioksidų, tačiau iki šiol tai nebuvo vienareikšmiškai įrodyta.

Dabar mums tai pavyko, - sako Kopenhagos universiteto Chemijos fakulteto profesorius Henrikas Grumas Kjærgaardas (Henrik Grum Kjærgaard).

"Mūsų atrasti junginiai yra unikalūs savo struktūra. Ir kadangi jie yra labai oksiduojantys, greičiausiai sukelia daugybę poveikių, kuriuos mums dar teks atskleisti".

Jų aptikti specifiniai trioksidai, vadinami hidrotrioksidais (ROOOH), yra visiškai nauja cheminių junginių klasė.

Hidrotrioksidai susidaro vykstant reakcijai tarp dviejų tipų radikalų (molekulių, turinčių bent vieną nesuporuotą elektroną). 

Atlikdami laboratorinius eksperimentus - naudodami laisvojo srauto vamzdelį kambario temperatūroje ir 1 baro oro slėgį, kartu su labai jautriais masės spektrometrais - mokslininkai įrodė, kad hidrotrioksidai susidaro atmosferoje skylant kelioms žinomoms ir plačiai išsiskiriančioms medžiagoms, įskaitant izopreną ir dimetilsulfidą. 

Izoprenas yra vienas iš dažniausiai į atmosferą išmetamų organinių junginių. Jį gamina daugelis augalų ir gyvūnų, o jo polimerai yra pagrindinė natūralaus kaučiuko sudedamoji dalis.

Tyrimas rodo, kad maždaug vienas procentas viso išsiskiriančio izopreno virsta hidrotrioksidais. 

Tačiau mokslininkai tikisi, kad beveik visi cheminiai junginiai atmosferoje sudarys hidrotrioksidus, ir apskaičiavo, kad jų gyvavimo trukmė svyruoja nuo kelių minučių iki kelių valandų.

Dėl to jie yra pakankamai stabilūs, kad galėtų reaguoti su daugeliu kitų atmosferos junginių.

Tyrėjai apskaičiavo, kad hidrotrioksidų koncentracija atmosferoje yra maždaug 10 milijonų kubiniame centimetre. 

Palyginimui, OH radikalų (vienų svarbiausių oksidantų atmosferoje) koncentracija yra apie 1 mln. kubiniame centimetre.

"Dabar tiesioginiais stebėjimais galime įrodyti, kad šie junginiai iš tikrųjų susidaro atmosferoje, kad jie yra stebėtinai stabilūs ir kad jie susidaro beveik iš visų cheminių junginių", - sakė Chemijos katedros doktorantūros studentas ir antrasis tyrimo autorius Jingas Čenas (Jing Chen).

"Dabar reikia baigti visas spekuliacijas.

Tyrėjų grupė teigia, kad hidrotrioksidai greičiausiai gali prasiskverbti į smulkias ore esančias daleles, vadinamuosius aerozolius, kurie kelia pavojų sveikatai ir gali sukelti kvėpavimo takų bei širdies ir kraujagyslių ligas. 

Jie greičiausiai pateks į aerozolius, kur sudarys naujus junginius su nauju poveikiu, - sakė profesorius Kjærgaardas.

"Nesunku įsivaizduoti, kad aerozoliuose susidaro naujos medžiagos, kurios yra kenksmingos įkvėpus. Tačiau norint atkreipti dėmesį į šį galimą poveikį sveikatai, reikia atlikti tolesnius tyrimus.

Pasak tyrėjų, taip pat yra didelė tikimybė, kad hidrotrioksidai turi įtakos tam, kiek aerozolių susidaro, o tai savo ruožtu daro įtaką klimatui.

Kadangi aerozoliai atspindi ir sugeria saulės šviesą, tai turi įtakos Žemės šilumos balansui, t. y. saulės šviesos, kurią Žemė sugeria ir siunčia atgal į kosmosą, santykiui, - paaiškino bendraautorė ir doktorantė Eva R. Kjærgaard (Eva R. Kjærgaard).

"Kai aerozoliai sugeria medžiagas, jie auga ir prisideda prie debesų formavimosi, o tai taip pat turi įtakos Žemės klimatui".

Tyrėjai tikisi, kad hidrotrioksidų atradimas padės mokslininkams daugiau sužinoti apie mūsų išmetamų cheminių medžiagų poveikį.

"Dėl daugumos žmogaus veiklos į atmosferą išmetamos cheminės medžiagos, - sakė vienas iš autorių ir doktorantas Kristanas H. Mølleris (Kristan H. Møller).

'Taigi, žinios apie reakcijas, lemiančias atmosferos cheminę sudėtį, yra svarbios, jei norime numatyti, kaip mūsų veiksmai paveiks atmosferą ateityje'.

Prof. Kjærgaardas pridūrė: "Šie junginiai visada egzistavo, tik mes apie juos nežinojome. 

Tačiau tai, kad dabar turime įrodymų, jog šie junginiai susidaro ir gyvuoja tam tikrą laiką, reiškia, kad galima tikslingiau ištirti jų poveikį ir reaguoti, jei paaiškėtų, kad jie yra pavojingi.

Tyrimas paskelbtas žurnale "Science".

P komentaras: tiesa slypi kažkur anapus, todėl tiesos ieškokite "duonos trupiniais"...

paranormal.lt

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
25.07.2019 laikas 12:14 Receptai – Patiekalai Bulviniai blynai su mėsa

Gaminame namuose. Bulviniai blynai su mėsa. Kepame keptuvėje įkaitintame aliejuje, kol bulviniai blynai su mėsa iškeps ir gražiai apskrus. Skanaus!

Skaityti daugiau

21.11.2017 laikas 10:28 Receptai – Patiekalai Morkos su medumi laringitui gydyti
Liaudies medicinos receptas. Gydo nuo: Laringitas. Ingredientai: morkų, medus

Skaityti daugiau

22.08.2018 laikas 09:24 Receptai – Patiekalai Vaistažolės nuo vyriškų negalavimų
Vyriški negalavimai liaudies medicinoje, Vaistažolės nuo vyriškų negalavimų, receptai nuo vyrišku negalavimu, vyriškos ligos, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medicina, kaip gydytis vaistažolėmis, kaip gy...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
01.05.2024 laikas 18:57 Oficialiu tyrimu patvirtinta, kad vitaminas D padeda kovoti su visomis vėžio formomis

Dr. Mercola sako, kad jis primygtinai rekomenduoja kasdien protingai būti saulėje, o viena iš priežasčių yra ta, kad tai padeda natūraliai optimizuoti vitamino D kiekį. Mažas vitamino D kiekis siejamas su padidėjusia vėžio rizika1 , o vitaminas D ...

Skaityti daugiau

01.05.2024 laikas 18:24 3 Zodiako ženklai, kurių širdys tyriausios
Pasaulyje, kuriame tiek daug sudėtingų dalykų, širdies tyrumas šviečia kaip švyturys, simbolizuojantis nuoširdumą, gerumą ir geranoriškumą kitų atžvilgiu. Tyrų širdžių žmonės spinduliuoja užuojautos ir nuoširdumo aurą. Tarp Zodiako ženklų trys išsisk...

Skaityti daugiau

01.05.2024 laikas 18:12 Trys priežastys, kodėl vyrai anksčiau ar vėliau meta net geras moteris

Nepriklausomai nuo aplinkybių, paprastai yra bendros priežastys, kurias jūsų buvęs tikriausiai slepia - paslaptys, neleidžiančios jam iki galo išreikšti savo jausmų.

Skaityti daugiau