Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Istorijos Paslaptys » 2022 » Birželio » 7

Paslaptingos “Širšių sferos”

Istorijoje galima rasti daug įdomių faktų apie žinomas istorines asmenybes, įdomias vietas, žinias, svarbius įvykius ir net apie keistus daiktus. Keistus ne tik dėl savo išvaizdos, bet ir dėl to, kad žinios apie juos jau labai seniai prarastos, ir tie daiktai tapo mums tikromis paslaptimis.

Viena iš tokių paslapčių - “Širšių sferos”. Tai didžiuliai sferiniai rieduliai, kurie buvo rasti vienoje Amerikos Virdžinijos valstijos šachtoje. Žmonės iš tikrųjų nežino, ką su jais daryti.

JAV turi turtingą naudingųjų iškasenų gavybos istoriją. XIX amžiuje šalyje viena po kitos kilo aukso karštinės. Šachtininkų gyvenvietės kūrėsi atsitiktinėse vietose, kur dabar jau niekas nebegyvena.

1998 metais Goldveino miestelyje (JAV Virdžinijos valstija) duris atvėrė Monro parkas ir Gold Mining Camp muziejus, kurie turėjo pasakoti nuostabią aukso gavybos istoriją. Pats parkas nėra naudingų iškasenų gavybos vieta, tačiau apylinkėse galima rasti daugiau kaip 18 apleistų šachtų.

Monro parkas tik imituoja XIX a. pradžios gavybos vietą; čia yra barakas, valgykla ir prabos palata. Visi jie pastatyti pagal to meto šachtų estetiką.

artefaktai, pasaulis, įdomybės

Vienas iš parko eksponatų paskutiniuoju laiku pritraukia daug interneto naudotojų dėmesio. Tai masyvios “Širšių sferos”, kurios buvo rastos “Laisvės šachtos” griuvėsiuose maždaug už dviejų kilometrų nuo parko. Tai didžiulės tuščiavidurės sferos, padarytos iš gelžbetonio ir geležinio tinklinio rėmo. Jų aukštis - 2,14 m, skersmuo - 6 m. Kiekvienas rutulys sveria maždaug 7 tonas. Niekas nežino, kam jos buvo naudojamos. Kadangi rastos apleistoje šachtoje, daug kas mano, kad šie dariniai buvo naudojami kaip kažkokie įrenginiai šachtose. Yra versija, kad jie buvo naudojami rūdos smulkinimui, kad auksas būtų atskirtas nuo uolienos.

Jie veikė kaip malūnas: riedulys buvo tvirtinamas prie ašies ir sukosi apie centrinį tašką. Šachtininkai, greičiausiai, naudojo arklius arba garų jėgą, nes rieduliai buvo per daug sunkūs.

Tačiau tai tik hipotezės, nes istorikai dar neišsiaiškino, ar rieduliai spausdavo rūdą, ar rūda būdavo dedama į jų vidų ir rieduliai buvo sukami.

Ak, taip, pavadinimas - “Širšių sferos”. Yra dvi versijos. Anot pirmos, toks pavadinimas kilo nuo garso, kurį skleidžia ridenami rieduliai. Antra versija sako, kad sferos labai panašios į širšių lizdus.

artefaktai, pasaulis, įdomybės

Nuo tų laikų naudingų iškasenų gavyba gerokai pasikeitė. Šiandien yra naudojama sunkioji technika ir nepasikliaujama keistai vadinamais įrengimais. Tačiau tai yra istorijos dalis, kurios pamiršti nereikėtų.

P komentaras: tiesos ieškokite "duonos trupiniais"...

paranormal.lt

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
12.07.2019 laikas 18:36 Receptai – Patiekalai Skanus ir purus omletas “su paslaptim”
Bandžiau gaminti pagal įvairiausius receptus – kartais rezultatas džiugindavo, kartais nelabai. Ir štai pagaliau aš sugalvojau savo puikaus, puraus omleto receptą! Išeina tiesiog burnoj tirpstantis, nessmenga aušdamas, nebėga, sk...

Skaityti daugiau

15.11.2019 laikas 19:24 Receptai – Patiekalai Niekas nesuvokia, kas tai per pyragas be tešlos! Varškės – bananų saldėsis prie arbatos

Išbandęs šį kepinį, niekas nesuvokia, kad jis yra be tešlos! Tai skanus varškės – bananų vyniotinis prie arbatos!

Skaityti daugiau

06.06.2019 laikas 21:12 Receptai – Patiekalai Naminis kondensuotas pienas per 15 minučių

Ar vis dar perkate kondensuotą pieną parduotuvėse? Sužinojęs apie šį receptą nustojau tai daryti. Gaunasi labai skanus, o ruošiau tik 15 minučių. Be to, jis labai panašus į sovietinį sutirštintą pieną, kurio, deja, tokio parduo...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
19.04.2024 laikas 20:16 Finansinis horoskopas visiems Zodiako ženklams 2024 m. balandžio 20 d.
Astrologai parengė 2024 m. balandžio 20 d. prognozę visiems Zodiako ženklams. Šią dieną gali kilti noras pasislėpti nuo bet kokių problemų ir sudėtingų užduočių.

Skaityti daugiau

19.04.2024 laikas 06:52 Treji pernelyg skubotų santykių spąstai
Susipažinote prieš tris savaites, o jau planuojate gyventi kartu? Svajojate, kaip sensite kartu, auginsite vaikus, pasistatysite namą su sodu? Norite, kad šis vyras ar ši moteris būtų su jumis visą likusį gyvenimą? Tai reiškia, kad santykiai, tikslia...

Skaityti daugiau

19.04.2024 laikas 06:48 Kam merginai reikalingas princas gelbėtojas?
Gražioji princesė įkalinta bokšte. Ją saugo drakonas. Reikia gelbėti! Šią istoriją nuo vaikystės žino kiekvienas, tačiau šio archetipo reikšmė mažai kam suvokiama. Į bėdą patekusios merginos personažas sutinkamas visur: kine, literatūroje ir net rekl...

Skaityti daugiau