Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Pasaulio Įvairenybės » 2022 » Birželio » 25

JAV Aukščiausiasis Teismas panaikino konstitucinę teisę į abortą

Penktadienį JAV Aukščiausiasis Teismas paskelbė, kad teisė į abortą yra panaikinta, ir priėmė seisminį sprendimą, kuris sugriovė pusę amžiaus galiojusią konstitucinę apsaugą vienu iš labiausiai susiskaldžiusių ir aršiausiai kovojusių klausimų Amerikos politiniame gyvenime.

Teismas, kuriame dominuoja konservatoriai, panaikino svarbų 1973 m. sprendimą "Roe prieš Wade", kuriuo buvo įtvirtinta moters teisė į abortą, ir nurodė, kad dabar atskiros valstijos gali pačios leisti arba riboti šią procedūrą.

"Konstitucija nesuteikia teisės į abortą; Roe ir Casey sprendimai yra panaikinti; teisė reguliuoti abortus grąžinama žmonėms ir jų išrinktiems atstovams", - teigė teismas.

Daugumos nuomonėje teisėjas Samuelis Alito (Samuel Alito) teigė, kad "abortai yra gilus moralinis klausimas, dėl kurio amerikiečiai laikosi labai prieštaringų požiūrių.

"Konstitucija nedraudžia kiekvienos valstijos piliečiams reguliuoti ar drausti abortus", - sakė jis.

Trys teismo liberalai nepritarė.

Tikėtina, kad šis sprendimas paskatins naujų įstatymų kavalkadą maždaug pusėje iš 50 JAV valstijų, kurie griežtai apribos arba visiškai uždraus ir kriminalizuos abortus, o moterys bus priverstos keliauti didelius atstumus į valstijas, kuriose ši procedūra vis dar leidžiama.

Nuomonė sugriovė 1973 m. šalies aukščiausiojo teismo priimtą sprendimą Roe prieš Wade'ą, kuriame teigiama, kad moterys turi teisę į abortą, remdamosi konstitucine teise į savo kūno privatumą.

Alito nuomonė iš esmės atkartoja jo nuomonės projektą, kuris gegužės pradžioje buvo nepaprastai nutekintas, sukėlęs demonstracijas visoje šalyje ir sugriežtintą saugumą teisme Vašingtono centre.

Aplink teismą buvo pastatytos barikados, kad sulaikytų lauke susirinkusius protestuotojus - po to, kai birželio 8 d. prie konservatyvaus teisėjo Bretto Kavanaugh (Brett Kavanaugh) namų buvo suimtas ginkluotas vyras.

Teismo sprendimas prieštarauja tarptautinei tendencijai švelninti abortų įstatymus, įskaitant tokias šalis kaip Airija, Argentina, Meksika ir Kolumbija, kuriose Katalikų bažnyčia tebeturi didelę įtaką.

Religinės dešinės pergalė

Tai yra 50 metų trukusios religinės dešinės kovos prieš abortus pergalė, tačiau tikimasi, kad prieš abortus nusistačiusi stovykla ir toliau sieks visiško draudimo visoje šalyje.

Sprendimas tapo įmanomas, nes buvęs prezidentas respublikonas Donaldas Trumpas (Donald Trump) į teismą paskyrė tris konservatyvius teisėjus - Neilą Gorsuchą (Neil Gorsuch), Kavanaugh ir Amy Coney Barrett.

Teismui buvo pateiktas Misisipės įstatymas, pagal kurį abortai būtų ribojami iki 15 savaičių, tačiau per bylos nagrinėjimą gruodį keli teisėjai nurodė esantys pasirengę žengti toliau.

Guttmacherio instituto duomenimis, po šio Aukščiausiojo Teismo žingsnio 13 valstijų priėmė vadinamuosius "paleidimo įstatymus", kuriais bus draudžiami abortai.

Dešimtyje kitų šalių galioja iki 1973 m. priimti įstatymai, kurie gali įsigalioti, arba teisės aktai, draudžiantys abortus po šešių savaičių, t. y. dar prieš daugeliui moterų sužinant apie nėštumą.

Valstijose, kuriose galioja griežti abortus draudžiantys įstatymai, gyvenančios moterys turės tęsti nėštumą, atlikti slaptą abortą arba įsigyti aborto tablečių, arba keliauti į kitą valstybę, kurioje ši procedūra išlieka teisėta.

Kelios demokratų valdomos valstijos, tikėdamosi abortų antplūdžio, ėmėsi priemonių, kad palengvintų abortus, o klinikos taip pat perskirstė savo išteklius.

Tačiau kelionės kainuoja brangiai, o abortų teisių grupės teigia, kad abortų apribojimai smarkiai paveiks neturtingas moteris, kurių dauguma yra juodaodės arba ispanakalbės.

Praneša: Agence France-Presse (AFP) yra Prancūzijos valstybinė tarptautinė naujienų agentūra, įsikūrusi Paryžiuje. Tai seniausia pasaulyje naujienų agentūra, įkurta 1835 m. kaip "Havas".

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
03.01.2018 laikas 14:29 Receptai – Patiekalai Maitinamoji, tonizuojamoji kaukė
Liaudies medicinos receptas. Gydo nuo: Sausos veido odos. Ingredientai: Kiaušinio trinys, Grietinė, Citrinos žievelė, Alyvuogių aliejaus

Skaityti daugiau

11.12.2019 laikas 22:46 Receptai – Patiekalai Varškės Pyragas - Rumunų Skanėstas

Pieną sumaišyti su aliejumi, cukrumi ir kaitinti ant silpnos ugnies iki užvirimo. Tada palikti atvėsti. Tuomet sudėti likusius tešlai skirtus ingredientus ir gerai išminkyti. Gautą tešlą padalyti į 2 dalis. Vieną jų iškočioti i...

Skaityti daugiau

23.07.2019 laikas 22:23 Receptai – Patiekalai Gaminame namuose. Lengvas ir skanus kefyrinis tortukas
Kefyrinis tortukas receptas. Paruošimas: Suplakame visus komponentus. Tešla gaunasi kaip tiršta grietinė. Dalijame tešlą į 2 lygias dalis, į vieną beriame 1 arbatinį šaukštelį kakavos. Iškepame 2 papločius, atvėsiname ir perpj...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
24.04.2024 laikas 15:18 Aš nusprendžiau paimti svetimą močiutę iš senelių namų
Nė vienas iš draugų ar kaimynų nepritarė mano poelgiui. Visi kaip vienas pasukiojo pirštu prie smilkinio, tardami: ir taip dabar sunkus metas, o tu dar sau išlaikytinę namo pasiėmei!

Skaityti daugiau

24.04.2024 laikas 14:20 Nežinau ką daryti. Gailiuosi, kad ištekėjau už 15 metų vyresnio vyro
Visada buvau energinga, linksma mergina, mėgau aktyvų poilsį ir sportą. Tačiau būdama 32-ejų virtau sena griuvena ir nebejaučiu gyvenimo skonio.

Skaityti daugiau

24.04.2024 laikas 14:17 Myliu vedusį vyrą, kurio atsisakiau vardan dukros ramybės
Rašau ir suprantu, kad šį kryžių nešiu visą gyvenimą. Sumokėti už klaidas tenka akimirksniu – dabar aš pajutau, kas yra pragaras, sielos skausmas, sudaužyta širdis. Įsimylėjau, iš tikrųjų, nuoširdžiai.

Skaityti daugiau