Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Gamtos Paslaptys » 2022 » Liepos » 3

Įtariami išnykę balandžių protėviai aptikti Škotijos salose

Ornitologai nustatė, kad Škotijos išoriniuose Hebridų salynuose gyvena laukinių balandžių populiacijos, kurie yra tiesioginiai išnykusių miesto balandžių protėvių palikuonys arba giminaičiai. Darbas paskelbtas žurnale "iScience". Apie rezultatus penktadienį pranešė Oksfordo universiteto leidykla.

Pasak genetikų, Eurazijoje ir įvairiuose Naujojo pasaulio regionuose gyvenantys miesto ir laukiniai balandžiai yra prijaukintų balandžių palikuonys. Iš pradžių šie paukščiai gyveno Iberijos ir Viduržemio jūros regione. Vėliau laukiniai paukščių protėviai susikryžmino su laukiniais naminiais paukščiais. Dėl šios priežasties rūšis beveik išnyko. 

Mokslininkai atliko balandžių, gyvenančių izoliuotose salose prie Škotijos ir Airijos krantų, genetinį "surašymą" ir nustatė, kad kai kuriose Europos dalyse išliko "grynos" laukinių balandžių populiacijos. Jų protėviai niekada nebuvo susidūrę su laukiniais ar prijaukintais giminaičiais. 

Protėvių balandžių palikuonys

Iš viso komanda sugavo ir paėmė 106 paukščių DNR mėginius. Jie gyveno Škotijoje, Išoriniuose Hebriduose ir Orknio salose, taip pat Vidiniuose Hebriduose, Arrane, Meno salose ir Keip Klario kyšulyje. Biologai ne tik atrinko genomo mėginius, bet ir nuodugniai ištyrė balandžių kūno anatomiją, spalvą ir kitas morfologines savybes.

Genetinis surašymas patvirtino, kad didžioji dauguma tirtų balandžių priklausė hibridinėms paukščių veislėms, atsiradusioms kryžminant laukinius mėlynuosius paukščius ir jų laukinius giminaičius.

Tačiau mokslininkai nustatė, kad Išoriniuose Hebriduose gyvena paukščių populiacija, kurios genomuose nėra net minimalių balandžių DNR fragmentų. Tai leidžia manyti, kad jie yra tiesioginiai laukinių melsvųjų paukščių palikuonys arba jų artimiausi giminaičiai, kuriems pavyko išgyventi iki mūsų dienų visiškai izoliuotiems nuo kitų šių paukščių populiacijų.

"Anksčiau manėme, kad visos Škotijoje ir Airijoje esančios melsvųjų paukščių populiacijos yra naminių ir laukinių balandžių hibridai. Todėl buvome labai nustebinti, kad Išorinių Hebridų paukščių genomuose nėra net menkiausių jų hibridizacijos su naminiais ar laukiniais balandžiais pėdsakų", - sakė Oksfordo universiteto (Jungtinė Karalystė) mokslininkas Willas Smithas, kurio žodžius cituoja universiteto spaudos tarnyba.

Straipsnio autoriai pažymi, kad artimiausiais metais ši izoliacija gali būti panaikinta.  Dėl to gali išnykti reliktinių balandžių populiacija. Dėl šios priežasties mokslininkai siūlo parengti gamtos apsaugos priemones, kurios apsaugotų laukinius paukščius nuo galimos hibridizacijos su laukiniais balandžiais.

P komentaras: tiesos ieškokite "duonos trupiniais"... atsirinkite faktus.

paranormal.lt

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
23.11.2019 laikas 12:50 Receptai – Patiekalai Purūs Naminiai Mieliniai Blynai

Kaip pasigaminti namuose purius, naminius mielinius blynus, blynelius pusryčiams? Gaminame namuose. Purūs mieliniai blynai. Skanaus!

Skaityti daugiau

29.09.2020 laikas 10:24 Receptai – Patiekalai Varškės pyragas be kiaušinių
Viena mano draugė paklausė, o kodėl tu šį varškės pyragą gamini be kiaušinių, juk vist tiek veganišku jis dėl to netaps, nes yra naudojama varškė. Galiu tik pasakyti, kad jis tiesiog čia nereikalingas, net be jo gaunasi viskas pui...

Skaityti daugiau

28.08.2019 laikas 19:31 Receptai – Patiekalai Dažnai gaminu jį vakarais: lengviausiai pagaminamas tortas
Mano uošvė taip pat dažnai jį gamina! Užmaišyti tešlą, padalinti į 6 dalis. Iškepti 180–200 laipsnių temperatūroje. Kiekvieną tešlos dalį plonai iškočioti ir iškepti papločius. Atvėsinti.

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
24.04.2024 laikas 06:59 WEF informatorius įspėja, kad netrukus kepsniai bus gaminami iš "žmonių š*do"

Pasaulio elitas planuoja priversti žmoniją valgyti išmatas ir gerti šlapimą, teigia vienas Pasaulio ekonomikos forumo informatorius, kuris tvirtina, kad jei manėte, jog galimybė valgyti vabalus yra bloga, dar nieko nematėte.

...

Skaityti daugiau

24.04.2024 laikas 06:35 Balandžio 24 d. horoskopas: sunku Jaučiui, Liūtui, Skorpionui ir Vandeniui
Vakar mums su jumis buvo sunki diena, ypač psichologiniu požiūriu. Šiandiena tęsia vakarykštės dienos tendencijas ir "dovanoja" mums įtampą. Pažvelkite į šios dienos horoskopą - Saulė, Mėnulis ir Plutonas tam tikru metu danguje sudaro įtemptą trikamp...

Skaityti daugiau

23.04.2024 laikas 19:30 Spuogai ant veido: kaip atsikratyti problemos namuose
Spuogai anksčiau ar vėliau "užnuodija" beveik kiekvieno žmogaus gyvenimą. Visų pirma, remiantis statistiniais duomenimis, odos problemų turi apie 85 % planetos žmonių. Jie sukelia daug rūpesčių kasdieniame gyvenime. Kaip atsikratyti problemos ir užki...

Skaityti daugiau