Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Pasaulio Įvairenybės » 2022 » Liepos » 12

BBC tyrimas leidžia manyti, kad JK specialiosios pajėgos vykdo Afganistano karo nusikaltimus

Antradienį BBC tyrimas parodė, kad Didžiosios Britanijos elitinių Specialiosios oro pajėgų (SAS) komandosai įtartinomis aplinkybėmis nužudė mažiausiai 54 afganistaniečius, tačiau karinė vadovybė nuslėpė abejones.

Per ilgą karą SAS kariai per naktinius reidus nuolat "šaltakraujiškai" šaudė beginklius afganistaniečius vyrus, o siekiant pateisinti nusikaltimus, ketverius metus trukusiame tyrime nustatyta, kad jiems buvo pakišami ginklai.

Aukšto rango karininkai, įskaitant generolą Marką Karletoną-Smitą (Mark Carleton-Smith), kuris tuo metu vadovavo Jungtinės Karalystės specialiosioms pajėgoms, žinojo apie SAS susirūpinimą keliančias operacijas, tačiau apie jas nepranešė karo policijai, teigiama tyrime.

Pagal JK įstatymus, reglamentuojančius ginkluotąsias pajėgas, vadas, nepranešęs karo policijai apie galimus karo nusikaltimus, laikomas baudžiamuoju nusikaltimu, pažymėjo BBC.

Praėjusį mėnesį į pensiją pasitraukęs britų kariuomenės vadas Carleton-Smithas atsisakė komentuoti BBC laidai "Panorama", kuri teigė, kad jos tyrimas remiasi teismo dokumentais, nutekintais elektroniniais laiškais ir savo žurnalistų kelionėmis į operacijų Afganistane vietas.

Gynybos ministerija teigė, kad ankstesniuose tyrimuose dėl JK pajėgų elgesio Afganistane nerasta pakankamai įrodymų, kad būtų galima pateikti kaltinimus.

"Naujų įrodymų nepateikta, tačiau tarnybinė policija apsvarstys bet kokius kaltinimus, jei atsiras naujų įrodymų", - sakoma pareiškime BBC.

"JK ginkluotosios pajėgos Afganistane tarnavo drąsiai ir profesionaliai, ir mes visada laikysimės aukščiausių standartų."
- Policija "trukdė" -

"Panoramos" tyrime, kurio visa apimtis bus parodyta vėliau antradienį, nustatyta, kad per vieną pusmetį trukusią kelionę po Helmando provinciją nuo 2010 m. lapkričio mėn. iki 2011 m. gegužės mėn. vienas SAS padalinys įtartinomis aplinkybėmis nušovė 54 žmones.

Iš ataskaitų po įvykio matyti, kad kiti pareigūnai buvo nustebę dėl didelio šio padalinio aukų skaičiaus, kai nė vienas SAS karys nepranešė apie sužeidimus akivaizdžių susišaudymų su Talibano kovotojais metu.

"Per naktinius reidus žuvo per daug žmonių, o paaiškinimai neturėjo prasmės. Kai kas nors sulaikomas, neturėtų baigtis mirtimi", - "Panoramai" sakė vienas aukštas specialiųjų pajėgų štabo karininkas.

"Tai, kad tai kartojasi, štabe kėlė nerimą. Tuo metu buvo aišku, kad kažkas negerai."

Ypač didelį susirūpinimą kėlė tai, kad po reidų afganų gyvenamuosiuose rajonuose rastos SAS kulkų skylės buvo žemai - tai rodo, kad įtariamieji buvo atsiklaupę arba atsigulę ant žemės.

Keletas įspėjimų buvo perduota vadovybės grandžiai, teigė BBC. Tačiau SAS eskadronui buvo leista baigti savo šešių mėnesių kelionę ir 2012 m. jis buvo išsiųstas į kitą misiją.

2014 m. Karališkoji karo policija pradėjo tyrimą dėl daugiau kaip 600 įtariamų britų pajėgų Afganistane įvykdytų nusikaltimų, įskaitant kelis SAS eskadrono įvykdytus nužudymus.

Tačiau RMP tyrėjai BBC sakė, kad britų kariškiai jiems "trukdė", ir tyrimas baigėsi 2019 m.

Pulkininkas Oliveris Lee (Oliver Lee), kuris 2011 m. buvo Karališkųjų jūrų pėstininkų vadas Afganistane, laidai sakė, kad įtarimai buvo "neįtikėtinai šokiruojantys" ir nusipelnė išsamaus viešo tyrimo.

AFP

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
08.11.2017 laikas 14:02 Receptai – Patiekalai Arbata skatinanti prakaitavimą
Liaudies medicinos receptas. Gydo nuo: karščiavimas. Ingredientai: liepos žiedai, avietės vaisiai

Skaityti daugiau

26.06.2019 laikas 08:26 Receptai – Patiekalai Varškės apkepas su razinomis

Tobulas varškės apkepas su razinomis. Manų kruopas užpilame pienu ir palaikome 30-45 min. Razinas užmerkiame vandenyje. Sviestą laikome kambario temperatūroje, kad suminkštėtų. Varškės apkepas kepamas 35-40 minučių&nb...

Skaityti daugiau

26.06.2019 laikas 20:30 Receptai – Patiekalai Neįprasti varškėčiai. Minkšti, purūs ir labai skanūs
Tai ne varškėčiai, tai kažkas stebuklingo! Minkšti, purūs ir labai skanūs! Patiekite su grietinės padažu (sumaišykite grietinę ir cukraus pudrą) arba su mėgstama uogiene. Skanaus!

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
25.04.2024 laikas 07:30 Japonija pirmauja reikalaudama didžiosios farmacijos ir politikų atsakomybės už COVID marmalų genocidą

Žmonių, kurie mirė "pasiskiepiję" nuo Vuchano koronaviruso (COVID-19), artimieji reikalauja kompensacijų iš Japonijos vyriausybės, kuri, kaip ir Jungtinių Valstijų vyriausybė, skiepus stūmė panašiu formatu kaip operacija "Warp Speed...

Skaityti daugiau

25.04.2024 laikas 07:07 Kodėl kai kurie COVID-19 "vakcinos" šalutiniai poveikiai primena ŽIV simptomus?

Žurnale "AIDS Research and Therapy" paskelbtame atvejo aprašyme atskleidžiama, kad Wuhan koronaviruso (COVID-19) "vakcinos" šalutinis poveikis beveik visiškai atitinka simptomus, susijusius su ūmia ŽIV (žmogaus imunodeficito vi...

Skaityti daugiau

25.04.2024 laikas 06:50 Koks yra geriausias romėnų inžinerijos pavyzdys?
Visi žino akveduko veikimo principą - transportuoti vandenį pasitelkiant gravitaciją. Tai jau sudėtingas menas, nuolydis turi būti taisyklingas dideliais atstumais (ir švelnus, kad nenusidėvėtų akmuo), o tais laikais jie neturėjo šiuolaikinių geodezi...

Skaityti daugiau