Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Medicinos Naujienos » 2022 » Rugpjūčio » 3

Ant kaukių rastos patogeninės bakterijos ir grybeliai: Tyrimas

Remiantis japonų atlikto tyrimo, kuris buvo paskelbtas žurnale "Scientific Reports", duomenimis, ant pandemijos metu dėvėtų kaukių buvo nustatyti ir kiekybiškai įvertinti keli patogeniniai mikrobai.

Šis tyrimas yra vienas pirmųjų, kuriame nagrinėjamos tikėtinos higienos problemos, kylančios dėl bakterijų ir grybelių dauginimosi ant kasdien visuomenėje dėvimų kaukių.

"Kadangi kaukės gali būti tiesioginis kvėpavimo takų, virškinamojo trakto ir odos infekcijos šaltinis, labai svarbu palaikyti jų higieną, kad būtų išvengta bakterinių ir grybelinių infekcijų, galinčių sustiprinti COVID-19," - rašė autoriai.

Tyrime dalyvavo 109 21-22 metų amžiaus dalyviai, kurių buvo klausiama apie naudojamų kaukių tipą ir trukmę bei gyvenimo būdo įpročius. Bakterijos ir grybeliai buvo renkami nuo trijų tipų kaukių - marlės, poliuretano ir neaustinės - dėvėtų 2020 m. rugsėjo-spalio mėn.

Tyrėjai nustatė, kad veidinėje (vidinėje) kaukių pusėje buvo daugiau bakterijų, o išorinėje kaukių pusėje - daugiau grybelių.

Be to, ilgiau dėvint kaukę padaugėjo grybelių, bet ne bakterijų, nes "grybeliai ir jų sporos yra atsparūs džiūvimui, jie gali išgyventi tokiomis sąlygomis, kai kaukės išdžiūsta".

Nustatyta, kad neaustinių kaukių išorinėje pusėje grybelių kolonijų skaičius buvo mažesnis, palyginti su kitų dviejų tipų kaukėmis. Neaustinės kaukės yra trijų sluoksnių, dviejų sluoksnių audinys su neaustiniu vidurinio sluoksnio filtru.

Tyrėjai teigė nustebę, kad ant skalbiamų ir daugkartinio naudojimo kaukių, kurios buvo skalbiamos, bakterijų ar grybelių skaičius reikšmingai nesiskyrė.

"Rekomenduojama tinkamai valyti medvilnines veido kaukes, kad būtų sumažinta mikrobų apkrova ant kaukių", - rašė autoriai. "Tačiau per šiuos eksperimentus nenustatėme reikšmingų bakterijų ar grybelių kolonijų skaičiaus skirtumų ant kaukių, atsižvelgiant į plovimą."

Gyvenimo būdo įpročiai

Tyrėjai taip pat nagrinėjo, ar tam tikri gyvenimo būdo įpročiai, pavyzdžiui, prausimasis burna, natto vartojimas ir naudojimasis skirtingomis transporto rūšimis - viešuoju transportu, asmenine transporto priemone ir ėjimas pėsčiomis arba važiavimas dviračiu - turėjo įtakos mikrobų skaičiui ant kaukių.

"Bakterijų ar grybelių kolonijų skaičiaus skirtumų abiejose kaukių pusėse tarp trijų transporto sistemų nenustatėme", - rašė autoriai.

Mikrobų skaičiaus skirtumų ant kartą per dieną gargaliuojančių dalyvių kaukių taip pat nenustatyta. Manoma, kad garguliavimas yra japonų paprotys, padedantis išvengti kvėpavimo takų infekcijų. Japonijos sveikatos priežiūros institucijos dažnai rekomenduoja šią praktiką taikyti kartu su rankų plovimu kaip prevencinę priemonę nuo gripo.

2020 m. rugsėjį žurnale "Journal of Medical Virology" paskelbtame Pensilvanijos valstijos medicinos koledžo tyrime nustatyta, kad kelių rūšių burnos skalavimo skysčiai ir nosies skalavimo skysčiai veiksmingai neutralizuoja žmogaus koronavirusus, o tai rodo, kad šie produktai gali sumažinti SARS-CoV-2 krūvį arba viruso kiekį burnoje. SARS-CoV-2 yra virusas, sukeliantis COVID-19.

Šiuo metu Kalifornijos universitete San Franciske atliekamas nedidelis bandomasis tyrimas, ar skalaujant burną tam tikrais burnos skalavimo skysčiais ar gargaliavimo tirpalais sumažės viruso krūvis pacientams, kuriems diagnozuotas COVID-19. Tikimasi, kad tyrimas bus baigtas šį rugsėjį.

Burnos skalavimas antiseptiniais burnos skalavimo skysčiais yra "Front Line COVID-19 Critical Care" (FLCCC) aljanso protokolo dalis, skirta "tiek lėtinės (nuolatinės) profilaktikos, tiek siekiant išvengti susirgimo" po to, kai asmuo susidūrė su virusu.

FLCCC aljansas yra pelno nesiekianti organizacija, kurią sudaro kritinės būklės slaugos specialistai, paskyrę savo laiką gydymo protokolų, skirtų "užkirsti kelią COVID-19 perdavimui ir pagerinti šia liga sergančių pacientų gydymo rezultatus", kūrimui.

Kalbant apie natto, sojų pupelių, kurios yra fermentuotos su bakterija, vadinama bacillus subtillis arba B. subtilliss, vartojimą, tyrėjai teigė, kad dalyviams, kurie vartojo lipnias sojų pupeles, "abiejose kaukių pusėse buvo žymiai dažniau aptinkama didelių baltų B. subtillis kolonijų nei tiems, kurie jų nevartojo".

B. subtillis yra bakterija, aptinkama dirvožemyje, vandenyje, pūvančiose augalų liekanose ir ore. Ji naudojama "pramoninėje proteazių, amilazių, antibiotikų ir specialių cheminių medžiagų gamyboje" ir "nelaikoma patogeniška ar toksiška žmonėms, gyvūnams ar augalams", teigia JAV Aplinkos apsaugos agentūra (pdf).

Grafikas iš mokslinės ataskaitos, kurioje nurodytas mikrobų ir dalelių

Grafikas iš mokslinės ataskaitos, kurioje nurodytas mikrobų ir dalelių dydis (kairėje), palyginti su neaustinių kaukių vidurinio filtro porų dydžiu (5 µm) (dešinėje). (Screenshot via The Epoch Times)

Patogeniniai mikrobai

Nors dauguma iš kaukių išaugintų bakterijų ir grybelių nebuvo kenksmingi žmonėms, kai kurios iš jų buvo oportunistiniai patogenai, o kitos sukėlė tokias ligas kaip bakterijos, sukeliančios apsinuodijimą maistu ir stafilokokoko infekcijas, ir grybelis, sukeliantis juostinę pūslelinę, sportinę pėdą ir sąnarių niežulį.

Remdamiesi savo išvadomis, tyrimo autoriai siūlo žmonėms, kurių imuninė sistema nusilpusi, "vengti pakartotinai naudoti kaukes, kad išvengtų mikrobinės infekcijos".

CDC teigia, kad imunosupresiniai žmonės arba tie, kuriems yra didelė sunkių ligų rizika, turėtų dėvėti kaukę arba respiratorių, kai bendruomenėje yra aukštas COVID-19 lygis.

Sveikatos agentūra neatsakė į "The Epoch Times" prašymą pakomentuoti Japonijos tyrimo išvadas.

Visuotinio kaukių dėvėjimo pandemijos metu šalininkai teigia, kad kaukės padeda išvengti SARS-CoV-2 infekcijos perdavimo arba jį sumažinti.

Moksliniai įrodymai 

Epidemiologas ir tyrėjas daktaras Paulas Alexanderis (Paul Alexander) su tuo nesutinka. Jis teigia, kad yra atlikta daugiau nei 150 tyrimų ir straipsnių, kuriuose daroma išvada, kad medžiaginės ir chirurginės kaukės nėra veiksmingos lėtinant COVID-19 plitimą ir daro daugiau žalos.

"Iki šiol yra stabilūs ir aiškūs įrodymai, kad kaukės nepadeda kontroliuoti viruso ir gali būti žalingos, ypač vaikams", - rašė P. Alexanderis vasario mėnesio "The Epoch Times" straipsnyje.

Kritiškoje pandemijos metu naudotų medžiaginių kaukių apžvalgoje (pdf) autoriai teigė, kad įrodymai nepagrindžia bendruomenės maskavimosi medžiaginėmis kaukėmis siekiant apriboti viruso plitimą.

"Turimi klinikiniai veido kaukių veiksmingumo įrodymai yra prastos kokybės, o geriausi turimi klinikiniai įrodymai dažniausiai neįrodo veiksmingumo: keturiolikoje iš šešiolikos nustatytų atsitiktinių imčių kontroliuojamų tyrimų, kuriuose veido kaukės buvo lyginamos su kontrolinėmis medžiaginėmis kaukėmis be kaukių, nenustatyta statistiškai reikšmingos naudos numatytose gydyti populiacijose", - rašė autoriai.

"Nors silpni įrodymai neturėtų trukdyti imtis atsargumo priemonių, kai įvyksta precedento neturintys įvykiai, tokie kaip COVID-19 pandemija, etikos principai reikalauja, kad visuomenei būtų teisingai pranešta apie įrodymų stiprumą ir geriausius naudos dydžio įverčius", - pridūrė jie.

Autorius: Meiling Lee per The Epoch Times (paryškinta mūsų),

Daugiau skaitykite čia...

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
23.06.2019 laikas 19:26 Receptai – Patiekalai Bulviniai blynai

Bulvinių blynų receptas. 200 g varškės (skystesnės, pakeliuose) dėkite į dubenėlį, ištrinkite šakute ir atskieskite šlakeliu pieno. Pagardinkite druska ir gerai išmaišykite. Skanaus!

Skaityti daugiau

23.08.2018 laikas 15:35 Receptai – Patiekalai Vaistažolių mišiniai nuo viduriavimo

Viduriavimas liaudies medicinoje, Vaistažolių mišiniai nuo viduriavimo, receptai nuo viduriavimo, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medicina, kaip gydytis vaistažolėmis, kaip gydytis uogomis, kaip gydyt...

Skaityti daugiau

13.09.2019 laikas 17:33 Receptai – Patiekalai Citrininis pyragas
Dosniai patepkite ir pabarstykite kepimo formą Nieko nėra apmaudžiau, kaip iškepti pyragą, bandyti išversti jį iš formos ir tą darant kepinį sugadinti. Tad jei recepte sakoma, jog kepimo formą reikia ištepti sviestu ir pabarstyti ...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
19.04.2024 laikas 06:52 Treji pernelyg skubotų santykių spąstai
Susipažinote prieš tris savaites, o jau planuojate gyventi kartu? Svajojate, kaip sensite kartu, auginsite vaikus, pasistatysite namą su sodu? Norite, kad šis vyras ar ši moteris būtų su jumis visą likusį gyvenimą? Tai reiškia, kad santykiai, tikslia...

Skaityti daugiau

19.04.2024 laikas 06:48 Kam merginai reikalingas princas gelbėtojas?
Gražioji princesė įkalinta bokšte. Ją saugo drakonas. Reikia gelbėti! Šią istoriją nuo vaikystės žino kiekvienas, tačiau šio archetipo reikšmė mažai kam suvokiama. Į bėdą patekusios merginos personažas sutinkamas visur: kine, literatūroje ir net rekl...

Skaityti daugiau

19.04.2024 laikas 06:31 Horoskopas 2024 m. balandžio 19 d.: liūdėti ir pykti ant likimo...
Penktadienį visi nori atsipalaiduoti, sunki savaitė liko už nugaros, laukia savaitgalis. Tačiau atsipalaiduoti nepavyks, Mėnulis bus priešais Saturną, sudarydamas opozicinį aspektą, todėl ypač jautriems žmonėms sukels vidinę įtampą. Santykiuose su žm...

Skaityti daugiau