Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Technologijos, Mokslas » 2022 » Rugsėjo » 5

Billo Gateso Kolumbijos uodų fabrikas per savaitę išaugina 30 milijonų bakterijomis užkrėstų uodų

Billas Gatesas (Bill Gates) Kolumbijoje esančiame fabrike per savaitę išaugina 30 milijonų bakterijomis užkrėstų uodų ir grasina, kad "padidins jų kiekį ir pristatys" uodus "bendruomenėms visame pasaulyje".

Iki šiol "Microsoft" įkūrėjas ir Pasaulio sveikatos caras išleido 185 mln. dolerių uodų gamyklai, kuri yra jo Pasaulinės uodų programos (WMP) dalis, įrengti.

Projekto tikslas? Panaudoti uodus, užkrėstus nevaisingumą sukeliančia bakterija, vietinėms uodų populiacijoms, kurios, kaip spėjama, žmonėms sukelia dengė, zikos ir kitas virusines infekcijas, naikinti.

Gatesas, kurį Indijos parlamentas peikė už neetiškus gimdos kaklelio vėžio vakcinos bandymus, savo "YouTube" kanale paskelbė toliau pateiktą vaizdo įrašą. Vaizdo įrašo aprašyme Gatesas bendrais bruožais apibūdina, kaip WMP Medeljine - rinkodaros triuko pagrindinėje vietoje - veisiami uodai, specialiai užkrėsti Wolbachia bakterijomis, ir tada paleidžiami "visoje šalyje, kad daugintųsi su laukiniais uodais, kurie gali pernešti dengė ir kitus virusus, keliančius grėsmę susirgti ir pražudyti gyventojus".

SensorReceptor praneša: Projekto tikslas - kad laboratorijoje išvesti uodai perduotų Wolbachia bakteriją vietinėms uodų populiacijoms, dėl to šios populiacijos užsikrėstų bakterijomis. Wolbachia bakterija, kuri randama 50 % visų Žemėje gyvenančių vabzdžių rūšių (įskaitant vaisines museles, skraiduolius, drugelius, kandis ir t. t.), turi įtakos uodų - šiuo atveju iš Afrikos kilusios Aedes aegypti rūšies - gebėjimui daugintis.

Iš karto žemiau esančiame WMP vaizdo įraše pažymima, kad jei Wolbachia bakteriją turintis uodų patinas susiporuoja su patele, jos kiaušiniai neišsirita; jei bakterijos neturintis patinas susiporuoja su ją turinčia patele, jos palikuonys išsirita ir visi turi Wolbachia bakteriją; jei Wolbachia bakteriją turi ir patinas, visi palikuonys taip pat išsirita ir turi Wolbachia bakteriją.

Akivaizdu, kad tokio kryžminimosi rezultatas galiausiai yra atnaujinta uodų bendruomenė, kurios kiekvienas narys yra užsikrėtęs Wolbachia. Ir, žinoma, visiškai išnaikinami visi patinai, neturintys bakterinės infekcijos.

Pasak Gateso ir WMP, tai yra gerai, nes Wolbachia - tariamai - padeda sumažinti viruso kiekį tam tikroje uodų populiacijoje. (Kolumbijoje tiksliniai virusai yra Zika, čikungunija, dengė ir kt. Kitose dešimtyje šalių, kuriose WMP paleidžia savo bakterijomis užkrėstus uodus, įskaitant Braziliją, Meksiką, Indoneziją, Šri Lanką, Vietnamą, Australiją, Fidžį, Kiribatį, Naująją Kaledoniją ir Vanuatu, tikslinės ligos iš esmės sutampa). Pasak WMP, organizacija mano, kad taip yra todėl, kad jos mokslininkai į Wolbachia užkrėstus uodus įšvirkštė Denge virusą ir nustatė, kad "virusas uoduose gerai nesidaugino". Toliau WMP vaizdo įraše pažymima, kad jei virusas "negali augti, jis negali būti perduotas kitiems žmonėms".

Įraše, kuriame aiškinamos WMP pastangos "Gates Notes" svetainėje, buvęs "Microsoft" generalinis direktorius pabrėžia porą tyrimų, neva rodančių, kad ši strategija padeda užkirsti kelią ligoms. Jis nurodo vieną atsitiktinių imčių kontroliuojamąjį tyrimą Džogjakartoje (Indonezija), kuriame, kaip teigiama, nustatyta, kad mieste 77 proc. sumažėjo dengė atvejų skaičius ir 86 proc. sumažėjo hospitalizacijų dėl dengė atvejų skaičius. Gatesas taip pat remiasi naujesniu tyrimu iš Medeljino, kuriame teigiama, kad nuo 2015 m., kai Wolbachia uodai pradėti leisti į aplinką, dengės atvejų sumažėjo 89 %.

mokslas, uodai, medicina

"Visa tai, kas stebina [Wolbachia] uodų atžvilgiu, yra tai, kad kai jų išleidžiama pakankamai, kad jie užtikrintų apsaugą nuo ligų, šis sprendimas yra savaime išsilaikantis", - savo pranešime teigia Gatesas. "Laikui bėgant šeimoms bus išvengta širdgėlos netekus artimųjų, o bendruomenėms nebereikės leisti pinigų šių uodų platinamų ligų prevencijai ir gydymui, todėl atsiras lėšų kitiems sveikatos prioritetams", - priduria multimilijardierius.

Ligų kontrolės ir prevencijos centras (CDC) savo interneto svetainėje aprašo Wolbachia naudojimą, pažymėdamas, kad Aplinkos apsaugos agentūra (EPA) "užregistravo uodus su Wolbachia, kad įvertintų, kaip veiksmingai jie mažina Ae. aegypti uodų, o ne kitų rūšių uodų skaičių". CDC priduria, kad "uodai su Wolbachia nėra genetiškai modifikuoti".

mokslas, uodai, medicina

Deja, bet panašu, kad CDC gali arba meluoti, arba klaidingai informuoti apie savo profilį apie Wolbachia. Savo bakterijos aprašyme (ištrauka pateikta aukščiau) CDC teigia, kad ji "negali sukelti žmonių ar gyvūnų (pavyzdžiui, žuvų, paukščių, naminių gyvūnų) ligų". Tačiau 2010 m. Nacionalinėje medicinos bibliotekoje paskelbtame tyrime nedviprasmiškai teigiama, kad "Wolbachia [rūšys] yra gramteigiamos bakterijos, kurios užkrečia filarinius nematodus, įskaitant Dirofilaria immitis, ir sukelia uždegiminę kačių ir šunų reakciją".

Be CDC pateiktos rimtos dezinformacijos, taip pat reikėtų pažymėti, kad Gateso cituojamuose tyrimuose, rodančiuose dengė karštligės atvejų mažėjimą, neatsižvelgiama į du pagrindinius dalykus: tikrąjį viruso kiekį vietinių uodų populiacijoje ir mirtingumą dėl visų priežasčių. Žinoma, jei nė viename iš tyrimų nesumažėjo viruso kiekis vietinių uodų populiacijoje, tuomet hospitalizacijos ir kt. rodiklių pokyčiai būtų susiję su kitu klaidinančiu veiksniu. O jei nebuvo jokio poveikio mirtingumui dėl visų priežasčių, kodėl apskritai reikėtų vargintis su bakterijomis užkrėstais uodais?

Situaciją dar labiau pablogina tai, kad Wolbachia poveikis žmogaus fiziologijai, atrodo, nėra išsamiai ištirtas. Panašu, kad WMP nepateikia patikimų įrodymų, kad Wolbachia neturi neigiamo poveikio žmonių sveikatai, ypač jų reprodukcinei sveikatai, turint omenyje bakterijos poveikį uodams, o atlikus paviršutinišką paiešką Google Scholar, taip pat nieko nerandama.

Tačiau iš literatūros aišku, kad, be to, kad Wolbachia, kaip pranešama, sukelia šunų ir kačių uždegiminę reakciją, mokslininkai nežino, kaip konkrečiai bakterija sukelia nevaisingumą. Kitame Nacionalinėje medicinos bibliotekoje turimame tyrime, paskelbtame 2021 m. spalį PNAS žurnale, teigiama, kad "daugelis Wolbachia padermių manipuliuoja šeimininko reprodukcija, dažniausiai per citoplazminį nesuderinamumą (CI)", tačiau "jos [veikimo] mechanizmai lieka nežinomi".

Dar blogiau, 2008 m. liepą žurnale "The Annals of the New York Academy of Sciences" paskelbtame tyrime "Wolbachia in the Inflammatory Pathogenesis of Human Filariasis (Human Filariasis)" ("Wolbachia žmogaus filariozės uždegiminėje patogenezėje") pažymima, kad "Filariniai nematodai sukelia kai kurias labiausiai sekinančias tropinės medicinos ligas [tačiau] Naujausi tyrimai... parodė, kad parazitų endosimbiotinės Wolbachia bakterijos, o ne nematodai, yra uždegiminės filarinės ligos priežastis". Toliau tyrime teigiama, kad "tyrimai rodo, jog Wolbachia bakterijos yra pagrindinė ūminės uždegiminės filarijų ligos [žmonėms] priežastis".

Taip pat gali būti, kad šia technologija gali būti (neabejotinai bus?) piktnaudžiaujama. Tai būtų ypač problemiška kalbant apie vadinamųjų genų varomųjų mechanizmų (angl. gene drives) naudojimą - arba genų inžinerijos technikos rūšį, kuri remiasi CRISPR technologija, siekiant pakeisti genus taip, kad jie nesilaikytų įprastų paveldimumo taisyklių. Pasak žurnalistės Dženifer Kahn (Jennifer Kahn), apie kurią kalbama pirmiau minėtame TED pokalbyje, genų diskai, kurie, kaip įrodyta, jau veikia uodų populiacijose, "yra tokie veiksmingi, kad net atsitiktinis jų išleidimas gali pakeisti visą rūšį. Ir dažnai labai greitai." Khan savo TED paskaitoje priduria, kad "genų varomoji jėga gali neapsiriboti tik... tiksline rūšimi". Ir kad šis metodas suteikia mokslininkams "galimybę pakeisti visą rūšį".

Khan savo TED kalbą iš dalies baigia klausimu: "Ar dabar mes esame dievai?" Į šį klausimą Billas Gatesas, kaip ir daugelis kitų, dirbančių su genų keitimo technologijomis, tikriausiai turi nerimą keliantį ir iliuzinį atsakymą.

P komentaras: užsienis rašo, todėl tiesos ieškokite "duonos trupiniais"... atsirinkite faktus. Patiko pasidalinkite.

paranormal.lt

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
10.09.2018 laikas 08:47 Receptai – Patiekalai Vaistažolių mišiniai nuospaudoms gydyti

Nuospaudos liaudies medicinoje, Nuospaudos, Vaistažolių mišiniai nuospaudoms gydyti, receptai nuospaudoms gydyti, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medicina, kaip gydytis vaistažolėmis, kaip gydytis uog...

Skaityti daugiau

27.08.2018 laikas 07:51 Receptai – Patiekalai Liaudiški patarimai sklerozes gydymui
Sklerozė liaudies medicinoje, Sklerozė, liaudiškomis priemonėmis, receptai nuo sklerozės, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medicina, kaip gydytis vaistažolėmis

Skaityti daugiau

20.09.2019 laikas 20:38 Receptai – Patiekalai Varškės keksas prie arbatos

Kiaušinius suplakame su cukrumi, įdedame vaniliną, ištirpdytą sviestą ir gerai išmaišome. Įdedame sodą, paskui varškę ir suplakame iki vientisos masės. Tada įdedame miltus ir dar kartą gerai išplakame. Masę sudedame į kepimo fo...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
28.03.2024 laikas 09:51 Istorijos paslaptys "Dievo miestas"
Šis atradimas sukėlė NASA pasipiktinimą, kai mokslininkai Hubble teleskopo padarytoje nuotraukoje aptiko didelį baltą miestą tiesiai kosmose. Nuotrauka buvo paskelbta oficialioje agentūros interneto svetainėje anksčiau, nei ją pavyko paslėpti....

Skaityti daugiau

28.03.2024 laikas 09:47 Doto piramidės paslaptys
Doto piramidė iškyla kaip jos kūrėjų išradingumo ir įgūdžių liudijimas. Kiekvienas kruopščiai sudėliotas akmuo, tiksliai apskaičiuotas kampas byloja apie senovės civilizacijos pažangias architektūros žinias.

Skaityti daugiau

28.03.2024 laikas 08:45 Senovės civilizacijų paslaptys ir mįslės: kas sugriovė senovės civilizacijas?
Žmonijos istorija skaičiuoja tūkstančius metų, tačiau daugybė paslapčių ir mįslių lieka neišspręstos. Pasak visuotinai priimtos nuomonės, žmonija savo kelionę pradėjo kaip primityvi būtybė, palaipsniui evoliucionavo ir tapo vis protingesnė ir pajėges...

Skaityti daugiau