Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Gamtos Paslaptys » 2022 » Rugsėjo » 25

Kurie gyvūnai gali išnykti iki 2050 m?

Mūsų planetoje gyvena neįtikėtinai daug įvairių organizmų - įvairių rūšių vabzdžių, gyvūnų, paukščių, žuvų, varliagyvių ir kt. Tačiau visos jos sudaro tik 1 % visų Žemėje kada nors gyvenusių rūšių. Taip, sunku patikėti, bet 99 % organizmų yra išnykę. Taip atsitiko per penkis masinius išnykimus. Daugelis ekspertų mano, kad šiuo metu vyksta šeštasis masinis išnykimas. Daugelis rūšių gali išnykti ne kada nors ateityje, po šimtų metų, o iki 2050 m. Kiek tikėtina, kad taip gali nutikti, ir kurie gyvūnai gali išnykti per artimiausius 20 metų?

Šeštasis masinis išnykimas ir jo priežastys

Šeštasis išnykimo atvejis gerokai skiriasi nuo penkių ankstesnių. Visi anksčiau vykę išnykimai buvo susiję su įvairiomis natūraliomis priežastimis - ugnikalnių veikla, meteoritų kritimu ir pan. Šeštąjį išnykimą sukėlė žmogaus veikla.

Neseniai paaiškėjo, kad dėl visuotinio klimato atšilimo, kurį sukelia į atmosferą išmetamos šiltnamio efektą sukeliančios dujos, planeta jau peržengė tam tikrą ribą, iš kurios nebegalima grįžti, todėl katastrofa jau neišvengiama. Žinoma, tai negalėjo neturėti įtakos augalijai ir gyvūnijai. Mokslininkai apskaičiavo, kad iki 2050 m. gali išnykti beveik 40 proc. visų gyvų rūšių.

Skaičius stulbinantis, bet ar tai tikrai nėra klaida? Pastaruoju metu mūsų pasaulis sparčiai keičiasi. Pasak Otago universiteto Naujojoje Zelandijoje profesoriaus Nicko Rawlenso, tų rūšių, kurios nesugebės prisitaikyti prie naujų sąlygų, paplitimo arealas sumažės. Pirmasis etapas bus vietinis išnykimas, o paskui išnyks visai.

Tačiau dabartinė krizė dar nėra tokia visuotinė kaip ankstesnės penkios. Jei nieko nebus daroma, krizė anksčiau ar vėliau taps visuotine.

Kurios rūšys artimiausiu metu išnyks?

Tarptautinės gamtos apsaugos sąjungos duomenimis, šiuo metu maždaug 41 000 rūšių (maždaug trečdaliui visų rūšių) gresia išnykimas. Tai Sumatros orangutangas, Tolimųjų Rytų leopardas, Sumatros dramblys, juodasis raganosis, Kryžminės upės gorila ir daugelis kitų. Per pastaruosius dešimt metų šių gyvūnų populiacija sumažėjo 89-90 proc.

Pavyzdžiui, laukinėje gamtoje liko tik 70 Amūro leopardų, o rečiausiu pasaulyje jūrų žinduoliu laikomų jūrų kiaulytės Vaquita - 10. Žurnale "Biological Conservation" rašoma, kad daugiau kaip 40 % vabzdžių rūšių taip pat yra nykstančios. Tai baltasparnė žiognagė, pietų Alpių krūmų vikšras, Svainpolio mėlynasis drugelis, Franklino kamanė, Seišelių bevardė cikada ir kt.

Sumatros orangutangas taip pat atsidūrė ties išnykimo riba

Sumatros orangutangas taip pat atsidūrė ties išnykimo riba

Tarpvyriausybinės klimato kaitos komisijos duomenimis, daugiau kaip 90 % pasaulio koralinių rifų gali išnykti iki 2050 m., net jei pasaulinis atšilimas neviršys 1,5 laipsnio Celsijaus. Kaip jau aptarėme anksčiau, koralinių rifų mirtingumo priežastis daugiausia yra karščio bangos jūroje.

Tačiau, pasak mokslininkų, tikslių duomenų apie rūšių, kurioms gresia išnykimas ir kurios gali išnykti iki 2050 m., skaičių dar nėra. Todėl išnykimo mastas dar nenustatytas.

Kai kurios papūgos evoliucionavo per pastaruosius 150 metų

Kai kurios papūgos evoliucionavo per pastaruosius 150 metų

Ar gyvūnai gali išgyventi visuotinį atšilimą

Pasak kai kurių ekspertų, daugelis rūšių gali prisitaikyti, tačiau tam reikia laiko. Žurnale "Trends in Ecology & Evolution" paskelbto tyrimo duomenimis. Kai kurie gyvūnai ir paukščiai gali lengvai prisitaikyti prie kintančių sąlygų. Pavyzdžiui, per pastaruosius 150 metų išsivystė kelios Australijos papūgų rūšys. Dėl padidėjusio snapo dydžio jie gali geriau reguliuoti vidaus temperatūrą.

Vadinasi, žmonija gali sumažinti visuotinio atšilimo poveikį gyvūnams bent jau sulėtindama šį procesą. Tačiau bet kuriuo atveju kai kurios rūšys negalės prisitaikyti. Tikėkimės, kad mokslininkai kada nors galės atgaivinti išnykusius gyvūnus genų inžinerijos būdu.

paranormal.lt

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
13.11.2019 laikas 16:06 Receptai – Patiekalai Kiaulienos kotletai su džiūvėsėliais
Batono riekeles užpilame vandeniu ir paliekame kelioms minutėms, kad išmirktų. Kiaulieną ir svogūnus pjaustome taip, kad tilptų į mėsmalę. Kiaulieną, svogūnus ir nuspaustas batono riekeles praleidžiame per mėsmalę. Gautą faršą pas...

Skaityti daugiau

03.01.2018 laikas 14:37 Receptai – Patiekalai Maitinamoji ir drėkinamoji kaukė su medumi
Liaudies medicinos receptas. Gydo nuo: Sausos veido odos. Ingredientai: Medus , Trynius, Aliejus.

Skaityti daugiau

03.09.2018 laikas 07:51 Receptai – Patiekalai Vaistažolių mišiniai plaukų priežiūrai

Plaukų priežiūra liaudies medicinoje, Vaistažolių mišiniai plaukų priežiūrai, receptai plaukams, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medicina, kaip gydytis vaistažolėmis, kaip gydytis uogomis, kaip gydyti...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
25.04.2024 laikas 07:30 Japonija pirmauja reikalaudama didžiosios farmacijos ir politikų atsakomybės už COVID marmalų genocidą

Žmonių, kurie mirė "pasiskiepiję" nuo Vuchano koronaviruso (COVID-19), artimieji reikalauja kompensacijų iš Japonijos vyriausybės, kuri, kaip ir Jungtinių Valstijų vyriausybė, skiepus stūmė panašiu formatu kaip operacija "Warp Speed...

Skaityti daugiau

25.04.2024 laikas 07:07 Kodėl kai kurie COVID-19 "vakcinos" šalutiniai poveikiai primena ŽIV simptomus?

Žurnale "AIDS Research and Therapy" paskelbtame atvejo aprašyme atskleidžiama, kad Wuhan koronaviruso (COVID-19) "vakcinos" šalutinis poveikis beveik visiškai atitinka simptomus, susijusius su ūmia ŽIV (žmogaus imunodeficito vi...

Skaityti daugiau

25.04.2024 laikas 06:50 Koks yra geriausias romėnų inžinerijos pavyzdys?
Visi žino akveduko veikimo principą - transportuoti vandenį pasitelkiant gravitaciją. Tai jau sudėtingas menas, nuolydis turi būti taisyklingas dideliais atstumais (ir švelnus, kad nenusidėvėtų akmuo), o tais laikais jie neturėjo šiuolaikinių geodezi...

Skaityti daugiau