Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Pasaulio Įvairenybės » 2022 » Rugsėjo » 30

Kabule savižudžio sprogdintojo sprogimas švietimo centre nusinešė 19 gyvybių, daugiausia mergaičių

Penktadienį Afganistano sostinėje per savižudžio sprogdintojo išpuolį klasėje, kurioje šimtai mokinių ruošėsi egzaminams, žuvo mažiausiai 19 žmonių, dauguma aukų - mergaitės, pranešė policija ir liudininkas.

Sprogimas nugriaudėjo Kaadžo aukštajame švietimo centre, kuriame prieš stojamuosius egzaminus į universitetus mokosi daugiausia suaugę vyrai ir moterys.

"Klasėje buvome apie 600 žmonių. Tačiau daugiausia aukų yra tarp mergaičių", - AFP iš netoliese esančios ligoninės pasakojo per išpuolį sužeistas studentas Akbaras.

Sprogimas įvyko vakarų Kabule esančiame Dašt-e-Barchi rajone, kuriame gyvena daugiausia musulmonai šiitai ir kur gyvena hazarų mažumos bendruomenė, tapusi kai kurių mirtinų išpuolių Afganistane taikiniu.

"Studentai ruošėsi egzaminui, kai šiame švietimo centre susisprogdino savižudis sprogdintojas. Deja, 19 žmonių žuvo, o dar 27 buvo sužeisti", - sakė Kabulo policijos atstovas spaudai Chalidas Zadranas (Khalid Zadran).

Vienas iš apylinkių parduotuvių savininkų pasakojo, kad įvyko garsus sprogimas, o tada iš centro išbėgo minios studentų.

"Kilo chaosas, nes daugybė studentų, berniukų ir mergaičių, bandė pabėgti iš pastato. Tai buvo siaubinga scena. Visi buvo labai išsigandę", - pasakojo jis anonimiškai AFP.

Internete paskelbtuose vaizdo įrašuose ir vietos žiniasklaidos paskelbtose nuotraukose matyti, kaip iš įvykio vietos išnešamos kruvinos aukos.

"Saugumo komandos pasiekė įvykio vietą, išpuolio pobūdis ir duomenys apie aukas bus paskelbti vėliau", - anksčiau tviteryje rašė Vidaus reikalų ministerijos atstovas spaudai Abdul Nafy Takoras (Abdul Nafy Takor).

"Civilių taikinių puolimas įrodo nežmonišką priešo žiaurumą ir moralės normų nebuvimą".

Šeimos skubėjo į rajono ligonines, į kurias atvyko greitosios pagalbos automobiliai su nukentėjusiaisiais, o ant sienų buvo iškabinti patvirtintų žuvusiųjų ir sužeistųjų sąrašai.

"Mes jos čia neradome", - AFP pasakojo nelaimės ištikta moteris, vienoje iš ligoninių ieškojusi savo sesers. "Jai buvo 19 metų."

"Skambiname jai, bet ji neatsiliepia".

Talibano nariai privertė aukų šeimas palikti bent vienos ligoninės teritoriją, baimindamiesi tolesnio išpuolio prieš minią.

Penktadienio popietę Talibanas leido žurnalistams apsilankyti švietimo centre.

Salės, kurioje mokiniai buvo susirinkę laikyti testo, stogas buvo visiškai sugriuvęs, o jos durys ir langai išdaužyti, pranešė AFP korespondentas.

Savivaldybės darbuotojai valė grindis, tačiau vis dar mėtėsi išdžiūvusio kraujo dėmės ir mėsos gabalai.

Praėjusiais metais į valdžią Afganistane sugrįžus Talibanui, baigėsi du dešimtmečius trukęs karas ir smurtas smarkiai sumažėjo, tačiau pastaraisiais mėnesiais saugumas ėmė blogėti.

Afganistano šiitai hazarai dešimtmečius buvo persekiojami, o Talibanas kaltinamas piktnaudžiavimu prieš šią grupę, kai valdė 1996-2001 m.

Tokie kaltinimai vėl pasipylė po to, kai jie grįžo į valdžią.

Hazarai taip pat dažnai tampa Talibano priešų - ginkluotos grupuotės "Islamo valstybė" (IS) - išpuolių taikiniu. Ir vieni, ir kiti juos laiko eretikais.

Daugybė išpuolių nusiaubė Dasht-e-Barchi rajoną, keli iš jų buvo nukreipti prieš moteris, vaikus ir mokyklas.

Pernai, prieš Talibanui sugrįžtant į valdžią, mažiausiai 85 žmonės, daugiausia moksleivės, žuvo ir apie 300 buvo sužeisti, kai netoli jų mokyklos šiame rajone sprogo trys bombos.

Nė viena grupuotė neprisiėmė atsakomybės, tačiau prieš metus IS pareiškė, kad tame pačiame rajone savižudžio išpuolis prieš švietimo centrą nusinešė 24 gyvybes, tarp kurių buvo ir mokinių.

2020 m. gegužės mėn. ši grupuotė buvo kaltinama dėl kruvino išpuolio šaunamuoju ginklu Dašt-e-Barchi ligoninės gimdymo skyriuje, per kurį žuvo 25 žmonės, tarp jų - jaunos motinos.

O šių metų balandžio mėn. per du mirtinus sprogimus atskiruose rajono švietimo centruose žuvo šeši žmonės ir dar mažiausiai 20 buvo sužeista.

Švietimas Afganistane yra opus klausimas, nes Talibanas neleidžia daugeliui mergaičių grįžti į vidurinę mokyklą. Islamo valstybė taip pat pasisako prieš moterų ir mergaičių švietimą.

AFP

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
24.11.2019 laikas 08:36 Receptai – Patiekalai Makaronai Su Mėsa Ir Daržovėmis, Be Virimo

Greitas patiekalas. Skanūs makaronai pietums. Makaronai su mėsa ir daržovėmis. Kitą dieną jei nesuvalgote makaronai išlieka nesusilietę, atskirti vienas nuo kito ir tokie pat skanūs, tereikia juos pašildyti.

...

Skaityti daugiau

31.01.2018 laikas 19:09 Receptai – Patiekalai Vaisingumui skatinti (Paprastoji takažolė)
Liaudies medicinos receptas. Gydo nuo: Vaisingumas. Ingredientai: Džiovinta takažolė, Verdančio vandens

Skaityti daugiau

06.06.2019 laikas 21:12 Receptai – Patiekalai Naminis kondensuotas pienas per 15 minučių

Ar vis dar perkate kondensuotą pieną parduotuvėse? Sužinojęs apie šį receptą nustojau tai daryti. Gaunasi labai skanus, o ruošiau tik 15 minučių. Be to, jis labai panašus į sovietinį sutirštintą pieną, kurio, deja, tokio parduo...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
20.04.2024 laikas 16:52 Farmacija planuoja 'paskiepyti' Amerikos vištieną nuo paukščių gripo, (pradėdamas) sąmokslas, nutraukti gyvulininkystę
Šiuo metu paukščių gripo "krizė" yra tik gyvūnų problema. Ji vis dar daro neigiamą poveikį žmonėms, nes masiškai skerdžiami paukščiai, o tai kenkia kiaušinių ir vištų mėsos tiekimo grandinei, tačiau kol kas paukščių gripo "pandemijos" nėra, nors tai ...

Skaityti daugiau

20.04.2024 laikas 15:48 9 priežastys, kodėl vyrams patinka trumpos merginos
Daugeliui vyrų patinka žemo ūgio merginos, ir nesunku suprasti kodėl. Žemos merginos dažnai suteikia santykiams ypatingo žavesio. Šiame straipsnyje kalbėsime apie priežastis, kodėl vyrams patinka žemos merginos. Apžvelgsime, kodėl ūgis gali būti svar...

Skaityti daugiau

20.04.2024 laikas 13:43 Kodėl mama šaukia ant vaiko?
Moksliškai įrodyta, kad tokioje aplinkoje esantis vaikas pasmerktas sveikatos sutrikimams. Įžeidžiantis tėvų elgesys blogina smegenų ir širdies ir kraujagyslių sistemos veiklą. Nuolatinis žeminimas ir pastabos gali pakeisti vaiko smegenų struktūrą....

Skaityti daugiau