Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Gamtos Paslaptys » 2022 » Spalio » 2

Šimpanzės ir gorilos bendradarbiauja laukinėje gamtoje

Nors paprastai šimpanzių ir gorilų bendravimas stebimas tik laukinėje gamtoje, iš tikrųjų šios rūšys laisvėje bendrauja be žmogaus įsikišimo / © mymodernmet.com

Mokslininkai jau seniai žino, kad beždžionės yra itin draugiški padarai, palaikantys ilgalaikius santykius su savo rūšies atstovais. Dabar jau aišku, kad gorilos ir šimpanzės jau seniai bendradarbiauja tarpusavyje: jau daugelį metų pastebima, kad šie santykiai jiems yra naudingi.

Kongo Respublikos atogrąžų miškuose Centrinėje Afrikoje gyvena dvi žmogbeždžionių rūšys: šimpanzės ir gorilos. Daugiau nei 20 metų, nuo 1999 iki 2020 m., mokslininkai kasdien stebėjo šiuos primatus ir fiksavo jų elgesį - nuo žaidimų iki agresijos. Labiausiai stebina tai, kad kai kuriais atvejais buvo kalbama ne tik apie vidinę, bet ir apie tarprūšinę sąveiką.

Kelerius metus atskiros šimpanzės ir atskiros gorilos bendravo tarpusavyje, sąmoningai ieškodamos "pažįstamų" ir vengdamos kitų beždžionių. Daugiausia tai darė abiejų rūšių primatų jaunikliai, kurie vėliau daug laiko praleisdavo žaisdami vieni su kitais ir dalydamiesi maistu.

Tačiau tyrimo autoriai nenustatė, kad kartu praleistas laikas apsaugotų beždžiones nuo plėšrūnų: atvirkščiai, atsitraukusios nuo šeimos žaisti su kitos rūšies atstovu, tiek šimpanzės, tiek gorilos labiau rizikuoja būti užpultos leopardo, erelio ar gyvatės. Tikėtina, kad dauguma beždžionių, ieškodamos maisto, susibūrė į komandą: 34 proc. atvejų tai buvo tas pats maisto šaltinis, 18 - skirtingi, bet netoli vienas kito.

Mokslininkai atkreipia dėmesį, kad toks glaudus skirtingų rūšių kontaktas gali būti ne tik naudingas: deja, kartu su galimu naujų įgūdžių perdavimu yra ir galimybė dalytis infekcinėmis ligomis, kurios pastaraisiais metais tampa vis pavojingesnės. Kadangi šimpanzės ir gorilos yra artimos giminaitės, jos gali užsikrėsti tais pačiais patogenais, įskaitant Ebolos virusą, dėl kurio maždaug prieš 20 metų Centrinėje Afrikoje gorilų ir šimpanzių populiacijos sumažėjo maždaug trečdaliu.

Šimpanzės serga daugeliu pavojingų infekcinių ligų, įskaitant raupus
Šimpanzės serga daugeliu pavojingų infekcinių ligų, įskaitant raupus / © zooinform.ru

Tyrinėdami žmogbeždžionių tarpusavio sąveiką mokslininkai ne tik plečia žinias apie šiuolaikinius gyvūnus, bet ir gali iškelti hipotezę, kaip veikė ankstyvųjų žmonių protėvių bendruomenės. Pavyzdžiui, jei anksčiau tyrėjai manė, kad dėl tų pačių maisto išteklių naudojimo toje pačioje teritorijoje viena rūšis išstumdavo kitą, tai dabar yra įrodymų, kad senovės žmonių rūšių kontaktai buvo taikesni.

Tyrimas paskelbtas žurnale "iScience".

paranormal.lt

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
26.08.2018 laikas 21:32 Receptai – Patiekalai Liaudiški patarimai skrandžio negalavimams gydyti
Skrandžio negalavimai liaudies medicinoje, Liaudiški patarimai Skrandžio negalavimams gydyti, receptai nuo skrandžio, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medicina, kaip gydytis vaistažolėmis, kaip gydytis uo...

Skaityti daugiau

15.10.2019 laikas 20:54 Receptai – Patiekalai Skanūs Pusryčiai Per Kelias Minutes
Pateikiu jums greitą ir skanų pusryčių receptą. Blynai yra labai skanūs ir tinkami ne tik suaugusiems, bet ir vaikams. Pusryčiai labai paprasti, tačiau labai sotūs.

Skaityti daugiau

20.05.2019 laikas 14:31 Receptai – Patiekalai Liaudiški patarimai kaip gydytis lauro lapais
Gerklės vėžio gydymas lauro lapais - vieną stiklinę gerai susmulkintų lauro lapų užpilama puse litro degtinės. Laikoma 14 dienų šiltoje ir tamsioje vietoje, pastoviai sukratant. Nukošti. Šią tinktūrą patariama gerti po 1 valgomąjį...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
19.04.2024 laikas 20:16 Finansinis horoskopas visiems Zodiako ženklams 2024 m. balandžio 20 d.
Astrologai parengė 2024 m. balandžio 20 d. prognozę visiems Zodiako ženklams. Šią dieną gali kilti noras pasislėpti nuo bet kokių problemų ir sudėtingų užduočių.

Skaityti daugiau

19.04.2024 laikas 06:52 Treji pernelyg skubotų santykių spąstai
Susipažinote prieš tris savaites, o jau planuojate gyventi kartu? Svajojate, kaip sensite kartu, auginsite vaikus, pasistatysite namą su sodu? Norite, kad šis vyras ar ši moteris būtų su jumis visą likusį gyvenimą? Tai reiškia, kad santykiai, tikslia...

Skaityti daugiau

19.04.2024 laikas 06:48 Kam merginai reikalingas princas gelbėtojas?
Gražioji princesė įkalinta bokšte. Ją saugo drakonas. Reikia gelbėti! Šią istoriją nuo vaikystės žino kiekvienas, tačiau šio archetipo reikšmė mažai kam suvokiama. Į bėdą patekusios merginos personažas sutinkamas visur: kine, literatūroje ir net rekl...

Skaityti daugiau