Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Patarimai » 2022 » Spalio » 21

Kapinių tvarkymo mados: specialistai sutaria – kuo daugiau natūralumo

Artėjant Vėlinėms, daugiau žmonių skiria laiko net ir rečiau lankomoms šeimos kapavietėms. Nors mirusiųjų atminimo dienomis raginama skirti daugiau laiko prisimenant anapilin išėjusius artimuosius, vis dėlto savo dėmesį kartais bandoma parodyti nukraunant kapus žiedais ir žvakių indeliais. Specialistai ragina nepamiršti atsigręžti į gamtą ir nepamesti saiko.

Floristė Rita Naujalienė pasakoja, kad daugiau žmonių rūpindamiesi mirusiųjų atminimu atsigręžia į gamtą ir kapus puošia vadovaudamiesi natūralumo tradicija. Anot jos, puikia dekoracija gali būti ir tai, ką randame gamtoje –  medžių lapai, šakelės, kankorėžiai mediniai pagaliukai – tereikia pasitelkti fantaziją ir skirti tam laiko, o ne bandyti dėmesį kompensuoti paskubomis įsigytais ne visada skoningais, aplinką teršiančiais plastikiniais žiedais, kurie veikiami gamtinių sąlygų – saulės, lietaus – praranda savo išvaizdą ir tampa atlieka.

 „Žiemą gėlės nežydi, todėl nešdami dirbtinius žiedus einame prieš gamtą. Galime atnešti ir pamerkti kelis žiedus, kurie puoš tą dieną, tačiau, natūralu, kad jie nežydės visą šaltąjį sezoną“, – įsiklausyti į gamtos ritmą ragina floristė, gelių salono „Ritos gėlės“ įkūrėja. Be to, dirbtinės gėlės pagamintos iš sintetinių medžiagų, negali būti perdirbamos, todėl irdamos teršia gamtą.

Pokyčiai pakeliui

Nors norintys papuošti kapus, vis dar dairosi žiedų, tačiau, kaip pastebi R. Naujalienė, chrizantemos jau nebėra vienintelės kapų gėlės, dažnu pasirinkimu tampa viržiai, kurie kuo anksčiau pasodinti, tuo puikiau peržiemoja, o pavasarį vėl prasprogsta ir puošia aplinką.

Floristė pastebi, kad tendencijos kasmet keičiasi, žmonės vartoja atsakingiau, priima labiau apgalvotus sprendimus, nori rinktis natūralius ir draugiškesnius gamtai sprendimus, bet tai dar tenka ir priminti klientams. „Nebūkite, kokie buvote, kurkite grožį, priderintą prie gamtos, paminklo, tada bus tobula, nes tai bus jūsų, tikra“, – ragina R. Naujalienė.

Be to, saikingumo nereikėtų pamiršti ir degant žvakeles, savo klientus ji ragina įsigyti ilgaamžę žvakidę, kuri galėtų būti pagaminta iš akmens ar keramikos ir kasmet tik atnaujinamas jos vidinis indelis, o ne viskas išmetama. Pasak jos, prieš įsigyjant kiekvieną daiktą reikėtų pagalvoti, kur jis keliaus ir skirti laiko renkantis naudojamas medžiagas, konsultuotis su floristais, padedančiais pasirinkti augalus, tinkančius konkrečiam sezonui.

Rūšiavimas vyksta, bet atliekų kiekiai per dideli 

Kaip pastebi „Ekonovus“ Alytaus padalinio vadovė Renata Kaškonienė, kapų atliekų kiekių padidėjimas stebimas nuo spalio iki lapkričio vidurio, įmonė šalia kapinių esančius konteinerius šiuo metu aptarnauja 2–3 kartus dažniau, maždaug tiek kartų išauga ir atliekų kiekiai.

Nors atliekų rūšiavimui skiriama vis daugiau dėmesio, deja, tai ne visada daroma teisingai. R. Kaškonienė primena, kad prie kapinių yra pastatyti rūšiavimo konteineriai, todėl ir atliekos turėtų būti rūšiuojamos tinkamai. 

Žaliosios atliekos (lapai, gyvos gėlės, smulkios šakos, spygliuočių spygliai) turėtų keliauti į tam skirtą konteinerį, taip pat prie kapinių galima rasti specialius konteinerius plastikui, metalui (pavyzdžiui, metaliniams žvakių dangteliams), popieriui, stiklui, mišrioms komunalinėms atliekoms.

Kur mesti žvakes?

Dažniausiai klystama bandant rūšiuoti po Vėlinių likusius žvakių indelius, kurie užteršti vašku ir negali būti metami į stiklo konteinerį. „Būtina žvakės įdėklą išimti ir išmesti į mišrių atliekų konteinerį, o indelį, jeigu yra galimybė, naudoti pakartotinai, arba išmesti atsižvelgiant į medžiagą, iš kurios jis pagamintas“, – atkreipia dėmesį R. Kaškonienė.

Kaip pastebi, „Ekonovus“ Alytaus padalinio vadovė daugiausiai problemų kyla, kai pamirštamas saikingumas. Vis dėlto džiugina tai, kad jau keleri metai pastebima, kad mažėja išmetamų dirbtinių gėlių kiekiai, ribojami žvakučių kiekiai, daugiau dėmesio skiriama taisyklingam rūšiavimui.  R. Kaškonienė primena, kad tuo atveju, kai šalia kapinių nėra galimybės tinkamai išrūšiuoti atliekų, jas reikėtų pasiimti su savimi ir išmesti į artimiausią atliekų rūšiavimo konteinerį.

Banga.lt

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
19.10.2019 laikas 14:59 Receptai – Patiekalai Svaiginantis Karštas Patiekalas Keptuvėje
Įdomus, skanus, sultingas karštas patiekalas! Puikūs pietūs visai šeimai. Išbandyk :)

Skaityti daugiau

14.11.2017 laikas 13:45 Receptai – Patiekalai Juodasis ridikas nuo kosulio

Liaudies medicinos receptas. Gydo nuo: Kosulys. Ingredientai: juodasis ridikas, medus.

Skaityti daugiau

17.06.2019 laikas 12:42 Receptai – Patiekalai Varškės spurgos
Gardžių varškės spurgų receptas. Gaminame. Varškės spurgos. Varškės spurgos apibarstomos cukraus pudra arba apšlakstomos lydytu šokoladu. Skanaus!

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
28.03.2024 laikas 09:51 Istorijos paslaptys "Dievo miestas"
Šis atradimas sukėlė NASA pasipiktinimą, kai mokslininkai Hubble teleskopo padarytoje nuotraukoje aptiko didelį baltą miestą tiesiai kosmose. Nuotrauka buvo paskelbta oficialioje agentūros interneto svetainėje anksčiau, nei ją pavyko paslėpti....

Skaityti daugiau

28.03.2024 laikas 09:47 Doto piramidės paslaptys
Doto piramidė iškyla kaip jos kūrėjų išradingumo ir įgūdžių liudijimas. Kiekvienas kruopščiai sudėliotas akmuo, tiksliai apskaičiuotas kampas byloja apie senovės civilizacijos pažangias architektūros žinias.

Skaityti daugiau

28.03.2024 laikas 08:45 Senovės civilizacijų paslaptys ir mįslės: kas sugriovė senovės civilizacijas?
Žmonijos istorija skaičiuoja tūkstančius metų, tačiau daugybė paslapčių ir mįslių lieka neišspręstos. Pasak visuotinai priimtos nuomonės, žmonija savo kelionę pradėjo kaip primityvi būtybė, palaipsniui evoliucionavo ir tapo vis protingesnė ir pajėges...

Skaityti daugiau