Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Sveikatos Patarimai | Liaudies Medicina » 2022 » Lapkričio » 17

Žiemos miško dovanos: bruknių lapai, alksnių spurgos, kreivabudė ir kelmutis

Aš mėgstu vaikštinėti po žiemišką mišką ir būtinai ką nors renku. Jei manote, kad žiemą miške nieko nėra, tai klystate: ir šiuo metų laiku čia galima rasti daug sveikatai naudingų dalykų.

Bruknių lapai

Pušyne yra nemažai bruknių krūmelių, kurie rudenį gausiai dovanoja skanių uogų ir sveikatai naudingų lapų. Šiuos lapus galima rinkti ir vasarą, bet džiovinant vasariniai lapai juoduoja, nors gydomųjų savybių praktiškai nepraranda. Todėl geriau juos ruošti vėlų rudenį arba žiemą, tada džiovinant lapeliai išlieka žali ir gražūs.

Šių gėrybių po kojomis galima rasti ir žiemiškame miške, jei nėra per daug pripustyto sniego. Pakanka pravalyti sniegą virš bruknių krūmelio, ir prisirinksite žalių, blizgančių tarsi lakuotų lapelių. Tik neimkite daugiau negu jums reikia ir neraukite krūmelių su šaknimis: bruknės, kaip ir visi erikinių šeimos atstovai, auga lėtai - neaukštiems krūmeliams gali būti ne viena dešimtis metų...

Bruknių lapai - itin vertinga žaliava. Kadangi jie pasižymi galingu mikrobus naikinančiu ir uždegimą slopinančiu poveikiu, todėl puikiai gali pakeisti meškauogių lapus, gydant cistitą. O pagal šlapimo išsiskyrimą skatinantį poveikį, gydant pabrinkimus, nenusileidžia dirviniams asiūkliams (tačiau be nepageidaujamo šalutinio poveikio inkstams).

Be to, bruknių lapų nuovirai ir antpilai turi kraujavimą stabdantį, žaizdas gydantį, karščiavimą slopinantį, vitamininį, hipotenzinį, tonizuojantį ir kirmėles naikinantį poveikį. 

Jų vartojimas mažina kapiliarų lūžumą, padeda tirpinti akmenis, sergant tulžies pūslės ir šlapimo pūslės akmenlige, padeda «šalinti druskas» iš sąnarių, sergant artritu, konkrečiai podagra, ir kitomis sąnarių ligomis, kurias lydi skausmai.

Reumatizmas, podagra ir kiti artritai, osteochondrozė. 2 valgomuosius šaukštus smulkintų džiovintų lapų užpilti stikline vandens, užvirti, ant mažos ugnies laikyti 5 minutes, paskui palaikyti valandą, kad nusistovėtų, nukošti, dar pripilti į nuovirą virinto vandens, kad būtų stiklinė. Vartoti po 1/4 stiklinės nuoviro 3 kartus per dieną,-likus pusvalandžiui iki valgio. Kursas - 2 savaitės, vartojant kasdien. Paskui daryti 10 dienų pertrauką. Tuo metu būtinai vartoti po 0,5 arbatinio šaukštelio smulkintų kiaušinių lukštų, sumaišytų su citrinų sultimis, arba vaistinėje pirktą kalcio preparatą. Mat ilgą laiką vartojant bruknių lapų nuovirą, gali prasidėti sąnarių skausmai, kuriuos sukelia kalcio druskų pasišalinimas. Todėl ir reikia gerti jį kursais, pertraukų metu, vartojant kalcio druskas.

Šlapimo pūslės akmenligė, cistitas, gastritas su sumažėjusiu skrandžio sulčių rūgštingumu, naktinis šlapimo nelaikymas, hipertonija, pabrinkimai. 1 valgomąjį šaukštą smulkintų džiovintų bruknių lapų užpilti 0,5 l verdančio vandens, vandens vonelėje kaitinti 15 minučių, palaikyti 45 minutes, nukošti, dar pripilti virinto vandens iki pirminio tūrio. Vartoti po 1/3 stiklinės nuoviro 3 kartus per dieną likus pusvalandžiui iki valgio

Alksnių spurgos

Alksnių reikia ieškoti arba pamiškėse prie šermukšnių, ievų, šeivamedžių, lazdynų, šaltekšnių, arba pelkėtose vietose, prie tvenkinio, ežeriuko ar pelkytės. Alksniai vertingi dėl savo vaisynų - spurgų, kaip jos vadinamos liaudyje. Rinkti reikia pirmoje žiemos pusėje, kol jie dar neprarado vaistinių savybių.

Alksnių vaisynų preparatai pasižymi bakterijas, virusus naikinančiu, kraujavimą stabdančiu, prakaitavimą skatinančiu, rišančiu, nuskausminamuoju poveikiu. Labiausiai alksnių vaisynai žinomi kaip stipri užtvirtinanti priemonė, tačiau jie gerai užsirekomendavo ir ginekologijoje, ir opinių procesų gydyme.

Ūminis ar lėtinis gastritas, enterokolitas su diarėja (plonojo ir storojo žarnyno uždegimas su viduriavimu). 3 valgomuosius šaukštus smulkintų alksnių vaisynų užpilti 0,5 l verdančio vandens, ant mažos ugnies laikyti 20 minučių, palaikyti valandą, kad nusistovėtų, nukošti, dar pripilti virinto vandens iki pirminio tūrio. Vartoti po 2 valgomuosius šaukštus nuoviro 5-6 kartus per dieną, likus 15 minučių iki valgio, laikantis dietos.

Skrandžio arba dvylikapirštės žarnos opaligė. 2 valgomuosius šaukštus smulkintų alksnių vaisynų užpilti stikline verdančio vandens, ant mažos ugnies laikyti 15 minučių, palaikyti 45 minutes, kad nusistovėtų, nukošti, dar pripilti virinto vandens iki stiklinės tūrio. Vartoti po 1/3 šilto nuoviro 2-3 kartus per dieną, likus pusvalandžiui iki valgio, laikantis tausojančios dietos.

O čia efektyvus receptas jūsų dukroms ar anūkėms nuo adneksito (gimdos priedėlių uždegimo). Adneksitas - klastingas susirgimas: skausmai gali praeiti greitai, bet sukėlėjai lieka, uždegimas gali pereiti į lėtinę formą. O lėtinio adneksito pasekmė dažniausiai būna gimdos priedėlių cistos, kurias ginekologai primygtinai rekomenduoja operuoti.

Sumaišyti lygiomis dalimis smulkintas mažas baltųjų gluosnių šakeles ir alksnių vaisynus. 1 valgomąjį šaukštą mišinio užpilti stikline verdančio vandens, ant mažos ugnies laikyti 5-7 minutes, palaikyti 2 valandas, kad nusistovėtų, nukošti, žaliavą nuspausti, dar pripilti virinto vandens, kad būtų pilna stiklinė.

Vartoti po 1/3 stiklinės 3 kartus per dieną, likus pusvalandžiui iki valgio. Skausmai praeina per kelias dienas, bet nuovirą reikia gerti ne mažiau kaip 2-3 savaites, dar geriau mėnesį. Nuoviras pasižymi stipriu užtvirtinančiu poveikiu, todėl gydymosi laikotarpiu rekomenduojama valgyti kuo daugiau daržovių (morkų, burokėlių) arba vartoti laisvinamuosius, pagamintus su senos lapais.

Kreivabudė ir kelmutis

Jau, tikriausiai, seniai pasidėjote krepšelius grybams rinkti, ir be reikalo: žieminiame miške galima rasti kreivabudžių ir juodkočių ugniabudžių.

Kreivabudės formuojasi ant lapuočių medžių kamienų, dažniausiai ant tuopų ir drebulių, bet gali apsigyventi ir ant gluosnių, alksnių, šermukšnių, uosių, rečiau ant liepų ir beržų. Grybai auga tarsi čerpės: vienas virš kito. Gluosninės kreivabudės (turi daugiausia gydomųjų savybių) yra pieno baltumo spalvos, kitų rūšių kreivabudės gali būti žalsvos, gelsvos ar pilkos.

Tiesa, kreivabudės dabar nėra retenybė, jų galima nusipirkti bet kuriame turguje, bet ar sulyginsi pirktus grybus su rinktais miške?! Tegul jų rasi mažai, bet užtat koks azartas apima tikrą grybautoją vien pamačius nedidelę perlų baltumo grybų krūvelę!

Kreivabudės - ne šiaip valgomi grybai, skanūs ir troškinti, ir kepti, ir sūdyti. Šie grybai turi gydomųjų savybių. Kad jie ilgiau išlaikytų šias savybes, grybų nereikia apdoroti termiškai. Kreivabu-džių preparatai turi bakterijas, virusus naikinančių, navikus slopinančių savybių, mažina cholesterolio kiekį kraujyje, mažina kraujo krešėjimą.

Hipertonija, aterosklerozė. 50 g (maždaug 1/3 stiklinės) smulkinto šviežio kreivabudžių minkštimo užpilti stikline degtinės, tamsioje vietoje laikyti dvi savaites, reguliariai supurtyti indą, nukošti. Vartoti po 1 arbatinį šaukštelį trauktinės, praskiedus 1/4 stiklinės vandens, 2 kartus per dieną, likus pusvalandžiui iki valgio. Kursas - mėnuo, paskui daryti 10-14 dienų pertrauką, tada kursą kartoti.

Bet kokios lokalizacijos navikai (kaip pagalbinė gydymo priemonė). 300 g kreivabudžių (nuplautų po vandens srove, apdžiovintų ore ir sulaužytų smulkiais gabaliukais) užpilti 0,5 l degtinės, tamsioje (bet ne šaltoje) vietoje laikyti 3 savaites, reguliariai supurtyti, nukošti. Vartoti po 1 valgomąjį šaukštą trauktinės, praskiestos 1/4 stiklinės vandens, likus pusvalandžiui iki pietų. Kursas 3 tokios porcijos, paskui mėnesio pertrauka. Kursą kartoti pagal poreikį.

Profilaktiškai (tiems, kurie bijo onkologijos, arba jau net šalino navikus) galima vartoti po 1 desertinį arba arbatinį šaukštą trauktinės (priklausomai nuo problemos sunkumo).

Juodkotė ugniabudė, arba žieminis kelmutis, yra mažas plokštinis grybas, labai tolimas paprastojo kelmučio giminaitis. Jis priklauso šalmabudinių šeimai. Su kelmučiais jį sieja gebėjimas suformuoti dideles grybų sankaupas ant kelmų arba ant gyvų, bet labai pažeistų, medžių.

Jaunų grybų kepurėlė labiau išsipūtusi negu paprastųjų kelmučių, tamsiai rudos spalvos, blizgi, kojelė gana plona, apačioje tamsi ir aksominė. Grybui augant, kepurėlė plonėja ir blykšta. Kelmučiai, kaip ir kreivabudės, labiau mėgsta lapuočius medžius. Jie pradeda augti vėlų rudenį, su pirmaisiais šalčiais augimas sulėtėja, atšilus vėl tęsiasi. Rinkti juos galima nuo rudens ir vos ne iki kovo; beje, per šalčius kelmučiai skamba kaip užšaldyti.

Nupjaunamos tik kepurėlės, jos apverdamos, apkepamos, sūdomos, marinuojamos, džiovinamos, kad paskui būtų galima virti sriubas.

Tačiau svarbiausias žieminių kelmučių privalumas - jų vaistingumas. Grybų kepurėlėse rasta daug antikoaguliantų, skystinančių kraują. Tai labai svarbu žmonėms, turintiems padidėjusį kraujo krešumą, sergantiems tromboflebitu, taip pat patyrusiems išeminį insultą ar miokardo infarktą. Tokiems ligoniams žieminiai kelmučiai - vertintas įprasto maisto papildas, tikras miško vaistas. Svarbu, kad antikoaguliantai nelabai suyra, termiškai apdorojant grybus. Taip pat nustatytas antinavikinis kelmučių aktyvumas, kuris, deja, verdant ar apkepant šiuos grybus, mažėja. Iš kelmučių kepurėlių išskirta jų gydomoji sudėtinė dalis - flamulinas. Užsienyje jau seniai šie vertingi grybai auginami pramoniniu būdu.

Padidėjęs kraujo krešumas su polinkiu į trombozę, tromboflebitas (venų sienelių uždegimas su trombų susidarymu). 1 valgomąjį šaukštą smulkintų džiovintų grybų užpilti stikline verdančio vandens, termose laikyti 2 valandas, nukošti, žaliavą nuspausti. Vartoti po 1/4 stiklinę antpilo 2-3 kartus per dieną, likus pusvalandžiui iki valgio.

Navikinių susirgimų profilaktika. 1 dalį smulkintų šviežių grybų užpilti 5 dalimis degtinės (pagal svorį), tamsioje vietoje laikyti 2 savaites, kartkartėmis supurtyti, nukošti. Vartoti po 1 arbatinį šaukštelį trauktinės su taurele virinto vandens 2 kartus per dieną, likus 15 minučių iki valgio. Kompleksiškai gydant navikus, šią trauktinę vartoti po desertinį šaukštą su taurele vandens 3 kartus per dieną, likus pusvalandžiui iki valgio, kursais po mėnesį, darant 10 dienų pertraukas tarp kursų.

Be bruknių, alksnių ir grybų, žieminiame miške galima rasti ir daugiau naudingų dalykų. Taigi, nueikite į mišką žiemą: ir grynu žiemos oru pakvėpuosite, ir naudingų gamtos dovanų namo parsinešite.

P komentaras: tiesos ieškokite "duonos trupiniais"... atsirinkite faktus. Pasitarkite su vaistininku ar gydytoju.

paranormal.lt

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
25.08.2019 laikas 12:01 Receptai – Patiekalai Karališkas tortas. Be miltų!

Paprastas skaniausio, Karališko torto receptas. Be gramo miltų! Kartą paragavę “Karališko torto” kito deserto nebenorėsite!

Skaityti daugiau

13.11.2019 laikas 23:04 Receptai – Patiekalai Lašišos Šašlykas Orkaitėje
Lašišos filė nuplauname, nusausiname, supjaustome gabaliukais, apipilame aliejumi ir išmaišome. Visus prieskonius sumaišome dubenėlyje ir apibarstome jais paruoštą lašišos filė, išmaišome, pamaigome pirštais, kad prieskoniai gerai...

Skaityti daugiau

12.07.2018 laikas 20:08 Receptai – Patiekalai Balzamo receptas nuo kunigo
Šis balzamas pasirodė tikrai stebuklingas. Kartą traukinyje mano kaimynas buvo kunigas. Jis pamatė, kad aš geriau širdies lašus, paklausė kuo sergu ir rekomendavo pabandyti balzamą pagal šį receptą.

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
19.04.2024 laikas 20:16 Finansinis horoskopas visiems Zodiako ženklams 2024 m. balandžio 20 d.
Astrologai parengė 2024 m. balandžio 20 d. prognozę visiems Zodiako ženklams. Šią dieną gali kilti noras pasislėpti nuo bet kokių problemų ir sudėtingų užduočių.

Skaityti daugiau

19.04.2024 laikas 06:52 Treji pernelyg skubotų santykių spąstai
Susipažinote prieš tris savaites, o jau planuojate gyventi kartu? Svajojate, kaip sensite kartu, auginsite vaikus, pasistatysite namą su sodu? Norite, kad šis vyras ar ši moteris būtų su jumis visą likusį gyvenimą? Tai reiškia, kad santykiai, tikslia...

Skaityti daugiau

19.04.2024 laikas 06:48 Kam merginai reikalingas princas gelbėtojas?
Gražioji princesė įkalinta bokšte. Ją saugo drakonas. Reikia gelbėti! Šią istoriją nuo vaikystės žino kiekvienas, tačiau šio archetipo reikšmė mažai kam suvokiama. Į bėdą patekusios merginos personažas sutinkamas visur: kine, literatūroje ir net rekl...

Skaityti daugiau