Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Patarimai » 2022 » Lapkričio » 30

Kokiems pastatams ir kada reikalingas energetinio naudingumo sertifikatas?

Energinio naudingumo sertifikatas – ne vien formalumas. Šis dokumentas atskleidžia nemažai vertingos informacijos apie patį statinį: ar jis taupus, ar kokybiškas, ar komfortiškas, ar visapusiškai naudingas (tiek pačiam žmogui, tiek aplinkai). Todėl viena vertus, energinio naudingumo sertifikatas yra reikalaujamas teisės aktų, o kita vertus, jis reikalingas ir patiems žmonėms, norintiems žinoti savo būsto ar kitų patalpų vertę.

Energinio naudingumo sertifikatas reikalingas daugumai pastatų

Kaip nurodoma Lietuvos Respublikos statybos įstatyme (naujausioje jo 2022 m. lapkričio 1 d. redakcijoje), minimalūs pastatų energinio naudingumo reikalavimai privalomi naujai statomiems pastatams bei rekonstruojamiems, atnaujinamiems (modernizuojamiems) ar remontuojamiems pastatams, kai jų tvarkymo (kurio metu gerinamos pastato atitvarų ir inžinerinių sistemų fizinės ir energinės savybės) kaina sudaro daugiau kaip 25 procentus pastato vertės, neįskaitant žemės sklypo, ant kurio tas statinys stovi, vertės.

Taip pat tame pačiame įstatyme išskiriama, kad energinio naudingumo sertifikavimas privalomas dar keliais atvejais, t. y. parduodant ar išnuomojant pastatus ar jų dalis (butus, kitos paskirties atskiro naudojimo patalpas) arba didesniems kaip 250 kvadratinių metrų naudingojo vidaus patalpų ploto,įvairios paskirties – viešbučių, administracinės, prekybos, paslaugų, maitinimo, transporto, kultūros, mokslo, sporto, gydymo ir poilsio – pastatams.

Jeigu tarp čia nurodytų pastatų rūšių (paskirčių) neradote to, kuris jus domina, gali būti, kad jūsų statinys įtrauktas į pastatų, kuriems minimalūs privalomi pastatų energinio naudingumo reikalavimai nenustatomi, kategoriją. Tai irgi yra nurodyta Statybos įstatyme. Ir vis tik, jeigu jūsų pastatui energinio naudingumo sertifikatas yra būtinas, nereikėtų to vertinti tik kaip biurokratinio aspekto. Jis reikalingas bei naudingas ir dėl daugybės kitų priežasčių.

Energinio naudingumo sertifikatas – ne vien dėl formalumo, bet ir dėl naudingumo (statinio kokybei nustatyti)

Tiek gyvenamasis būstas, tiek ir komercinės patalpos turi būti komfortiškos, t. y. atitikti svarbiausius statinio kokybės veiksnius. Netgi mokslininkai šią sritį tyrinėjo ir išskyrė esmines sritis, į kurias būtina atsižvelgti vertinant statinio kokybę. Tos sritys apima pastato struktūrą, urbanizaciją, medžiagas, o svarbiausia – pastato konstrukciją, šildymo, vėdinimo ir oro kondicionavimo sistemas, elektros instaliaciją bei pastato fizikines savybes. Pastarasis veiksnys susijęs su atitvarų šilumine izoliacija, dienos šviesos patekimu į patalpas, akustinėmis savybėmis ir, be abejo, su pastato energiniu efektyvumu. Tad šis kriterijus – vienas iš veiksnių, pagrindžiančių energinio naudingumo svarbą.

Kitas veiksnys – energinio efektyvumo svarba sparčiai didėja. Ką tai reiškia? Europos šalyse beveik pusė visos pagaminamos elektros energijos sunaudojama siekiant pastatus aprūpinti energija. O kuo pastatai tvaresni ir kokybiškesni, tuo mažiau tos energijos sunaudojama. Vadinasi, kai būstas energiškai efektyvus, ne tik taupoma energija, bet ir didėja ekonomiškumas, mažiau patiriama išlaidų.

Tad atsakant į klausimą, kada reikalingas energinio naudingumo sertifikatas, galima pasakyti, jog energinis naudingumas yra labai svarbus aspektas kalbant apie aprūpinimą aukštos kokybės būstu. Energija, kaip išmatuojamas kintamasis dydis, suteikia informacijos ne tik apie pastato eksploatacinių išlaidų dydį, bet taip pat turi didelę įtaką gyventojų šiluminiam ir vizualiniam komfortui.

Apskritai dėmesio skyrimas pastato energinio naudingumo sertifikavimui ir sertifikatui, turėtų būti vertinamas kaip labai teigiamas. Energijos vartojimo efektyvumo didinimas suprantamas kaip galutinės energijos sąnaudų, reikalingų sukurti paslaugai ar prekei, sumažėjimas. Pagal galiojančią Europos Parlamento ir Tarybos direktyvą (ES) 2018/844,Europos Sąjungai labai svarbu sukurti tvarią, konkurencingą, saugią ir nuo iškastinio kuro nepriklausančią energetikos sistemą. Tai leistų racionaliai ir ekonomiškai naudoti energijos šaltinius, skatinti efektyvesnį energijos vartojimą, mažinti ir apriboti anglies dvideginio išsiskyrimą į aplinką, diegti pastatų energinio naudingumo sertifikavimą, užtikrinti, kad kai pastatai statomi, parduodami ar išnuomojami, savininkui būtų išduodamas energinio naudingumo sertifikatas arba, kad savininkas jį išduotų būsimam pirkėjui ar nuomininkui. Trumpai tariant, pastato energinio naudingumo sertifikatas reikalingas tam, kad statinys būtų kokybiškesnis.

Kadangi pastatuose yra didelis efektyvumo didinimo potencialas, tai panašu, kad pastato energinio naudingumo sertifikatas ir jo reikšmė tikrai nesumenks. Jis ir ateityje bus reikalingas ir reikalaujamas tiek statomiems, tiek remontuojamiems, tiek renovuojamiems pastatams. Ir kuo toliau, tuo labiau bus įdomus pirkėjams ir nuomininkams. Nes pastato energinio naudingumo sertifikatas – ekonomiškesnės kasdienybės garantas.

Valstietis.lt

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
09.06.2019 laikas 07:24 Receptai – Patiekalai Trupininis obuolių pyragas
Labai gardus ir paprastai pagaminamas trupininis obuolių pyragas.

Skaityti daugiau

12.07.2019 laikas 18:36 Receptai – Patiekalai Skanus ir purus omletas “su paslaptim”
Bandžiau gaminti pagal įvairiausius receptus – kartais rezultatas džiugindavo, kartais nelabai. Ir štai pagaliau aš sugalvojau savo puikaus, puraus omleto receptą! Išeina tiesiog burnoj tirpstantis, nessmenga aušdamas, nebėga, sk...

Skaityti daugiau

25.07.2019 laikas 12:14 Receptai – Patiekalai Bulviniai blynai su mėsa

Gaminame namuose. Bulviniai blynai su mėsa. Kepame keptuvėje įkaitintame aliejuje, kol bulviniai blynai su mėsa iškeps ir gražiai apskrus. Skanaus!

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
26.04.2024 laikas 20:27 Ar esate subrendęs meilei? Patikrinkite 7 požymius!
Daugelis žmonių svajoja apie tvirtus ir laimingus santykius. Tačiau ne visi yra pasirengę juos užmegzti iš tikrųjų. Dažnai žmonės elgiasi kaip kaprizingi vaikai, griaudami sąjungas dėl savo nesubrendimo. Tad kaip žinoti, ar žmogus yra subrendęs sveik...

Skaityti daugiau

26.04.2024 laikas 20:10 Kuo labiau bijote būti apleistas, tuo greičiau būsite apleistas
Dažniausiai santykiai nutrūksta, kai vienas asmuo bijo būti paliktas ar paliktas, net jei tam nėra jokio pagrindo: jis pats sukuria tokį pagrindą. Kartais netiesiogiai, bet jis juos sukuria. Ir pernelyg dažnai jis tikrina siūlą, traukia už jo....

Skaityti daugiau

26.04.2024 laikas 19:58 O jūs ar žaidžiate santykių žaidimą?
Visi mėgstame žaisti žaidimus, tai įdomu, malonu, o kartais net pažintina. Ne veltui mūsų gyvenimas lyginamas su žaidimu. Tačiau ne visi žaidimai gali būti naudingi žmogui. Tiksliau, jo vidinei būsenai.

Skaityti daugiau