- 19.06.2021
- 5.0 Reitingas
- 1413 Peržiūros
- Komentarai
Kiaulpienė - viso kūno "gydytoja". Tikriausiai visi šiandien žino, kad kiaulpienė - gydomasis ir labai naudingas augalas. Be to, svarbiausia, kad jo veikimo spektras yra platus. Deja, daugelis žmonių pamiršta pasinaudoti šio augalo gydomosiomis savybėmis, nors jo galima įsigyti nuo ankstyvo pavasario iki vėlyvo rudens. Be to, galima vartoti visas kiaulpienių dalis - šaknis, lapus, žiedus, stiebus.
KĄ RODO MŪSŲ LABORATORINIAI TYRIMAI
Kiaulpienių žiedynuose ir lapuose yra karotinoidų (reikalingų akims, imuninei sistemai), triterpeninių (gerina medžiagų apykaitą), vitaminų C (apsaugo ląsteles nuo pažeidimų, padeda išvengti kraujo krešulių susidarymo, gerina imunitetą, turi antibakterinių ir priešuždegiminių savybių ir kt.) ir B2 (svarbus medžiagų apykaitai, deguonies apykaitai normalizuoti), B6 (gerina smegenų veiklą), gerina atmintį ir nuotaiką) ir P (padeda stiprinti kraujagysles, gerina kasos ir tulžies pūslės veiklą), mineralinės geležies (kraujui ir daugeliui kitų funkcijų), kalcio ir fosforo (stiprina kaulus ir raumenis, normalizuoja medžiagų apykaitos procesus), mangano (reikalingas nervų ir fermentų sistemoms), vario, boro, nikelio, titano, molibdeno (visi jie reikalingi normaliai žarnyno ir endokrininių liaukų veiklai, medžiagų apykaitai, nervų sistemai ir kt. ir t. t.) ir kiti svarbūs elementai.
Kiaulpienių šaknyse, be daugelio minėtų medžiagų, yra angliavandenių inulino (25-30 %), labai svarbaus kasos veiklai normalizuoti.
Kiaulpienėse yra ir kitų biologiškai aktyvių medžiagų. Nėra prasmės jų visų išvardyti. Tačiau reikėtų pažymėti, kad jie turi choleretinių, diuretinių, spazmolitinių, vidurius laisvinančių, atsikosėjimą lengvinančių, raminamųjų, migdomųjų, taip pat diuretikų ir diaforetikų, antivirusinių, antituberkuliozinių, fungicidinių, antihelmintinių ir priešvėžinių savybių.
Senovėje žmonės neturėjo mokslinio supratimo, kiek daug biocheminių elementų turi šis augalas, tačiau atlikdami savo bandymus ir atradimus jie suprato teigiamą šio augalo poveikį organizmui.
KADA IR KAM NAUDOJAMI KIAULPIENIŲ PREPARATAI
Liaudies medicinoje kiaulpienės vartojamos sergant kepenų ir tulžies pūslės ligomis, taip pat uždegiminėmis inkstų ligomis. Jis vartojamas širdies ir kraujagyslių sistemai gerinti kovojant su ateroskleroze. Šis augalas naudingas sergant diabetu, sąnarių ligomis, edema, esant mažam kalio kiekiui, mažo rūgštingumo gastritui, prastam apetitui. Jis vartojamas parezės, paralyžiaus gydymui. Kiaulpienės turi dar vieną labai gerą savybę - netoksiškumą, todėl jos vartojamos apsinuodijus, apsinuodijus įvairios kilmės medžiagomis ir kaip antihelmintinė priemonė.
Kiaulpienės gerina medžiagų apykaitą ir kraujo rodiklius, todėl jos vartojamos kaip pagalbinė priemonė sergant mažakraujyste ir anemija.
Be to, jis naudojamas odos ligoms gydyti, padeda atsikratyti bėrimų, šalinti karpas, mažina alergines reakcijas po vabzdžių įkandimų.
Šis augalas pašalina padidėjusį nuovargį, padidina bendrą kūno tonusą.
SULTYS, SVEIKATINGUMO KOKTEILIS, ALKOHOLIO UŽPILAS
Kiaulpienių sultys laikomos vienomis naudingiausių. Jis vartojamas medžiagų apykaitai, kepenų ir tulžies pūslės veiklai gerinti, stuburui, sąnariams ir kaulams stiprinti, kūno tonusui didinti.
Geriausia kiaulpienių sultis išgauti gegužės ir birželio mėnesiais. Tam visas augalas su šaknimis, lapais ir žiedais perleidžiamas per mėsmalę, išspaudžiamos marlės sultys. Vartokite po 1 valgomąjį šaukštelį 3 kartus per dieną 20 minučių prieš valgį. Jei jis atrodo labai kartus, jį galima gerti su avižų nuoviru (50-100 ml) ir trupučiu medaus.
Kiaulpienių sultis taip pat galite paruošti ateičiai, sumaišę jas su degtine santykiu 1:1, supilkite į sterilų stiklainį, laikykite tamsioje vietoje.
Sergant stuburo, kaulų ligomis, siekiant padidinti dantų stiprumą, kovoti su periodonto ligomis ir kt., gerai padeda šviežios kiaulpienių sultys, gautos iš augalo šaknų ir lapų, sumaišytos su morkų ir ropių lapų sultimis.
Be minėtų vartojimo būdų, šios sultys naudojamos sveikatingumo kokteiliui ruošti: 2/3 puodelio morkų sulčių, 3 šaukštai kiaulpienių sulčių, 1 valgomasis šaukštas medaus ir juodųjų ridikų sulčių iki stiklinės viršaus. Gerkite tuščiu skrandžiu vieną kartą per dieną ryte, kad pagerėtų regėjimas, atsikratytumėte stuburo ligų, osteochondrozės, osteomielito, Bechterevo ligos ir periodonto ligų. Kursas trunka 1 mėnesį.
Labai naudingas kiaulpienių, morkų ir ridikėlių (ridikėlių) stiebo ar šaknies sulčių mišinys, vartojamas lygiomis dalimis. Vartojama po 1-2 valgomuosius šaukštus 3 kartus per dieną. Jis ypač rekomenduojamas stuburui ir kaulams atkurti.
Taip pat galite paruošti alkoholio infuziją ne iš sulčių, o iš kiaulpienių augalų: užpildykite stiklainį iki viršaus visais augalais (šaknis, lapai, stiebas, žiedas), supilkite degtinę, laikykite 21 dieną tamsioje vietoje, po to žaliavą išspausti ir išmesti, o tinktūrą vartoti 1-2 kartus per dieną po 30 ml kovai su peršalimo ligomis, medžiagų apykaitos gerinimui, jėgų didinimui.
UŽPILAI, NUOVIRAI, MIŠINIAI
Esant mažakraujystei ar avitaminozei, esant blogam apetitui: 1 šaukštelis kiaulpienių šaknų ir lapų, užpilti 1 puodeliu verdančio vandens, palaikyti 1-2 valandas kruopščiai suvyniotame inde. Tuomet užpilą reikia kruopščiai perkošti ir gerti 3-4 kartus per dieną 20 minučių prieš valgį po 1/4 puodelio. Esant tokioms sveikatos problemoms, taip pat galite naudoti sultis, pagamintas iš kiaulpienių lapų, 3-4 kartus per dieną prieš valgį 1 šaukštelis - 1 valgomasis šaukštas.
Žolės lapų ir žiedynų nuoviras dažnai vartojamas kaip choleretinė, diuretinė, raminamoji, multivitamininė, kraują valanti priemonė. 1 šaukštelį susmulkintų žolelių užpilkite stikline verdančio vandens, pavirkite 2 minutes, palaikykite 30 minučių, nukošti. Vartokite po 0,5 puodelio 3 kartus per dieną prieš valgį. Gerai tinka nuo vidurių užkietėjimo, pilvo pūtimo, hemorojaus, diabeto. Išoriškai naudojamas odos bėrimams (psoriazei, egzemai, alergijoms, spuogams), nudegimams, vabzdžių įkandimams gydyti.
Norint pagerinti medžiagų apykaitą, taip pat įvairias kraujo ligas, paruošiamas toks užpilas: 1 valgomasis šaukštas gerai supjaustytų kiaulpienių šaknų turėtų būti užpiltas 1 puodeliu verdančio vandens, tada indas su infuzija turėtų būti gerai uždengtas ir nusistovėtų 1-2 valandas, nukošti ir naudoti 3-4 kartus per dieną maždaug 30 minučių prieš valgį 1/4 puodelio.
Sergant cukriniu diabetu, šaknis vartojama kaip nuoviras (10-20 g žaliavos 200 ml vandens, užvirinti, 5 min. virti ant silpnos ugnies, 20 min.) po 1-2 valgomuosius šaukštus prieš valgį 3 kartus per dieną. Poveikį sustiprina lygiomis dalimis vartojamas kiaulpienių šaknų derinys su mėlynių lapais, dilgėlėmis ir puplaiškiais. Mišinio nuoviras ruošiamas ir vartojamas taip pat, kaip ir šaknų nuoviras.
Veiksmingas ir toks rinkinys: lygiomis dalimis paimkite kiaulpienių, cikorijų, dilgėlių, graikinių riešutų, galagų (žolės) lapų. 1,5 arb. šaukštelio surinkti užpilti 1 puodeliu vandens, užvirinti, palaikyti ant silpnos ugnies 2-3 minutes, nuėmus palaikyti 10 minučių, perkošti, vartoti 3 kartus per dieną 15-20 minučių prieš valgį, 3 valgomieji šaukštai.
Sergant reumatu, būklei palengvinti vartojami augalo žiedai ir stiebai.
Surinkite švarioje vietoje ir iš karto sumalkite kiaulpienių žiedus, sumaišykite juos su cukrumi santykiu 1:1. Padėkite vienai dienai atviroje vietoje, bet ne saulėje. Tada 1,5 savaitės padėkite į šaldytuvą. Turinį išspauskite, perkoškite ir vėl padėkite į šaldytuvą. Vartokite po 30 ml 3 kartus per dieną mėnesį.
Kiaulpienių stiebai, ant kurių auga geltoni žiedai, laikomi dar galingesne priemone nuo reumato. Juos reikėtų valgyti žalius, po kelis vienetus per dieną.
NAUDINGAS MEDUS, SVEIKATINGUMO SALOTOS
Norint normalizuoti inkstų ir kepenų veiklą, pagerinti medžiagų apykaitą, sumažinti osteochondrozės apraiškas, sąnarių skausmą, reikia paruošti medaus iš kiaulpienių žiedų, surinktų švarioje vietoje (2-3 km nuo kelių). 1 litrui medaus reikia surinkti 350 kiaulpienių žiedų su žaliu pagrindu, kuris turi būti krepšelio formos, bet be stiebų. Gerai nuplaukite šaltu vandeniu, supilkite 1 litrą šalto vandens, pastatykite indą ant ugnies, užvirinkite masę ir uždengę dangčiu virkite ant silpnos ugnies 1 valandą. Tada sumeskite žiedus į sietelį, o kai visas skystis nubėgs, juos išmeskite. Į gautą žalią sultinį supilkite 1 kg cukraus, užvirinkite ir vėl virkite 1 valandą ant silpnos ugnies. Likus 15 minučių iki pabaigos išspauskite citrinos sultis. Palikite skystį pastovėti iki kito ryto.
Vartokite po 1 šaukštelį 3 kartus per dieną. Vienam žmogui vieneriems metams (nuo kiaulpienių iki kiaulpienių) prireiks trijų tokių kiaulpienių medaus porcijų.
Esant skydliaukės problemoms, reikėtų valgyti jaunų kiaulpienių lapų salotas, į jas pridedant šiek tiek jūros dumblių, petražolių šaknų arba žalumynų, virtų burokėlių (bet kokiomis proporcijomis) ir pagardinti liesu aliejumi. Šios salotos bus stiprus jodo šaltinis organizmui. Norėdami iš dalies pašalinti šviežių kiaulpienių lapų kartumą, 30 minučių pamirkykite juos sūriame vandenyje ir valgykite.
KIAULPIENIŲ ALIEJAUS IR ODEKOLONO TRYNIMAS
Sąnarių skausmą gerai malšina kiaulpienių žiedų tinktūra, įtrinta trigubo odekolono ir palaikyta 10-12 dienų. Ši procedūra užtikrina nuolatinį analgezinį poveikį. Norėdami tai padaryti, surinkite žydinčias kiaulpienių galvas, sandariai sudėkite į stiklainį, supilkite trigubą odekolona, palaikykite 3 savaites, tada tinktūra bus paruošta. Jis gali būti nukošiamas, arba ne.
Esant virškinimo sutrikimams, vidurių užkietėjimui, norint pagerinti kepenų ir tulžies pūslės veiklą, naudokite kiaulpienių aliejų. Ruošiant sausu saulėtu oru švarioje vietoje rinkti kiaulpienių žiedus su žiedų stiebais.
Sumalkite, kol atsiras sulčių, ir sudėkite į stiklinius stiklainius, pripildydami juos iki pusės. Tada užpilkite šviežio saulėgrąžų aliejaus, apvyniokite stiklainio kaklą marle ir 3 savaites laikykite visą dieną ryškioje saulėje. Tada filtruojama, išspaudžiama ir laikoma tamsioje vietoje kambario temperatūroje. Kiaulpienių aliejus vartojamas į vidų po 1 valgomąjį šaukštą 3 kartus per dieną prieš valgį, o jei sunku - ir valgio metu.
Odos ligos, senos žaizdos, randai, nudegimo žymės, egzema, psoriazė, raginis uždegimas, impetiga pašalina pažeistų vietų, pamirkytų šiame aliejuje pamirkytame lininiame audekle, uždėjimą.
Esant vidurių užkietėjimui kaip gera vidurius laisvinanti priemonė iš džiovintų kiaulpienių šaknų padaromi milteliai (naudojant kavos malūnėlį). Vartojama 3 kartus per dieną po 0,5 šaukštelio.
Jei žmogui įkando vabzdys, padėkite šviežią, ką tik nuskintą kiaulpienės lapą, kruopščiai sutrinkite ir sutrinkite iki vientisos masės, tada gautą minkštimą pririškite prie įkandimo vietos, tvarstį pakeiskite po 2-3 valandų.
Nedidelio dydžio karpos - taip sakant, jaunos, gerai mažinamos kiaulpienių sultimis: gausiai tepti kelis kartus per dieną. Paruoštas kiaulpienių nuoviras gali nuvalyti veidą, nuoviras ruošiamas taip: 2 valgomieji šaukštai kiaulpienių lapų 15 minučių verdami 300 ml vandens, po to nuoviras perkošiamas ir atvėsinamas.
Kiaulpienių vartojimo kontraindikacijos
Nerekomenduojama vartoti kiaulpienių asmenims, kuriems yra ūminė tulžies takų obstrukcija. Taip pat reikėtų atsargiai vartoti kiaulpienes žmonėms, kuriems yra padidėjusi druskos rūgšties sekrecija, o paprasčiau - sergantiems opalige ir gastritu. Perdozavus kiaulpienių, gali pasireikšti stiprus vėmimas ir viduriavimas.
Jaunesniems nei 19 metų vaikams kiaulpienių medaus vartoti negalima, nes kol auga skeletas, o kartu ir formuojasi kaulai, kitaip kiaulpienių medus gali pažeisti jauną, dar nesusiformavusį kaulinį audinį.
PATIEKALAI IŠ KIAULPIENIŲ
Kiaulpienių lapus galima dėti į salotas, sriubas, užpilamus, bulves, plovą ir kitus patiekalus, kad jie būtų naudingi sveikatai.
Burokėlių-kiaulpienių salotos. Burokėliai - 1 vnt., kiaulpienių lapai - 150 gr, ožkos sūris (galite pakeisti bet kokiu kitu sūriu) - 50 gr, alyvuogių aliejus (arba kitas augalinis aliejus) - 20 ml, graikiniai riešutai (galite pakeisti moliūgų arba saulėgrąžų sėklomis) - 30 gr. Taip pat galite įdėti 10 gr sezamo sėklų ir 1 valgomąjį šaukštą obuolių arba balzaminio acto.
Išvirkite ir sutarkuokite burokėlius, nuplaukite kiaulpienių lapus, įdėkite juos į pasūdytą vandenį 30 minučių, išimkite, nusausinkite rankšluosčiu, supjaustykite gabaliukais, sumaišykite su burokėliais, sudėkite mažais kubeliais supjaustytą sūrį, susmulkintus riešutus, pagal skonį pagardinkite druska, actu arba aliejumi.
Kiaušinių-kiaulpienių salotos. Vištienos kiaušiniai - 2 vienetai, kiaulpienių lapai - 300 g, sūdyti arba švieži agurkai - 1-2 vienetai, bulvės - 1 vienetas, morkos (mažos) - 1 vienetas, svogūnai - 1 vienetas.
Išvirkite bulves, morkas, kiaušinius, o likusius ingredientus supjaustykite mažais kubeliais. Atskirame dubenėlyje pasigaminkite padažą: sumaišykite 1 valgomąjį šaukštą garstyčių, 3 valgomuosius šaukštus augalinio aliejaus, 1 valgomąjį šaukštą obuolių acto, 1 valgomąjį šaukštą medaus ir šiek tiek druskos (pagal skonį) iki vientisos konsistencijos. Salotas užpilkite padažu.
Prieš taikydami rekomendacijas pasitarkite su gydytoju.
Pabrėžiame, kad tai - liaudiški patarimai, neįrodyti mokslinėse laboratorijose. Tik išbandyti protėvių ir perduoti iš lūpų į lūpas ateities kartoms. Mūsų tikslas informuoti. Todėl paliekame jums teisę patiems spręsti, tikėti jais ar ne, o dar geriau pasitarkite su gydytoju, dėl galimo šalutinio poveikio.
Jei jūs žinote daugiau naudingų liaudiškų patarimų, receptų, norite pranešti naujieną, pasidalinkite jais su mumis, prisijunkite ir rašykite bloge!
* „Paranormal.lt“ straipsniai skirti tik informaciniams ir švietimo tikslams ir nepakeičia profesionalių medicininių patarimų, diagnostikos ar gydymo. Visais klausimais apie savo sveikatos būklę visada pasitarkite su gydytoju.
...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.
Susijusios naujienos:
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
Skaityti daugiau
Skaityti daugiau
Skaityti daugiau