- 29.02.2024
- 0.0 Reitingas
- 418 Peržiūros
- Komentarai
Kolitas - storosios žarnos gleivinės uždegimas, gana dažna liga, ypač vyresnio amžiaus žmonėms. Jis atsiranda dėl biocheminių reakcijų, būdingų normaliam virškinimui, sutrikimo. Vyresni nei 60 metų žmonės dabar šia liga moka už jaunystėje plačiai paplitusį susižavėjimą antibiotikais, kurių likučiai, įsimaišę į medžiagų apykaitos procesus, sutrikdė žarnyno mikroflorą. Kolitas taip pat atsiranda dėl apsinuodijimo toksinėmis medžiagomis. Kolitai būna ir alerginio, ir neurogeninio pobūdžio. Kolitas gali kilti, piktnaudžiaujant aštriais prieskoniais, persivalgius, dėl sistemingo vidurius laisvinančių vaistų vartojimo ar klizmų naudojimo.
Kolitui būdingas sąrėminiai skausmai, kuriuos lydi noras tuštintis, smirdinčios išmatos su gleivėmis, pūliais ir nesuvirškinto maisto likučiais. Atsiranda blogas burnos kvapas, vargina viduriavimas arba, atvirkščiai, vidurių užkietėjimas. Esant vidurių užkietėjimui (išmatoms susilaikant daugiau kaip 48 valandas ir esant negausioms išmatoms), organizmas pats nuodija save savo gyvybinės veiklos atliekomis, suintensyvėja puvimo procesai. Tiek vidurių užkietėjimo, tiek viduriavimo atveju vystosi žarnyno disbakteriozė.
Vidurių užkietėjimą skatina didėjantis baltymų ir riebalų kiekis maiste, diuretikų, kalcio, geležies preparatų vartojimas, taip pat nuo rėmens vartojami antacidiniai vaistai, pavyzdžiui, almagelis.
Kolitui būdingas padidėjęs dujų susidarymas, kurį skatina kopūstai, ankštinės daržovės, morkos, ruginė ir sėlenų duona, gazuoti gėrimai, gira, alus, arbūzai, taip pat vaisių ir daržovių patiekalų perteklius.
Fitoterapijos receptai
Sergant kolitu ir užkietėjus viduriams, padeda šalpusniai. Džiovintus šalpusnių lapus sutrinti į miltelius. Vartoti po trečdalį arbatinio šaukštelio 3 kartus per dieną, likus 20-30 minučių iki valgio, užgeriant karštu pienu arba medaus vandeniu.
Galima išdžiovinti rabarbarų šaknį. Vartoti susmulkintos džiovintos rabarbarų šaknies miltelius ant arbatinio šaukštelio galiuko, likus 20 minučių iki kiekvieno valgio, kol žarnyno veikla susitvarkys.
Žarnyno veiklą stiprina burokėlių lapų antpilas, taip pat ridikėlių lapų antpilas. Paimti 1-1, 5 valgomojo šaukšto džiovintos arba šviežios susmulkintos žaliavos, užplikyti stikline verdančio vandens. Antpilą gerti vietoj arbatos po ketvirtį stiklinės 5-6 kartus per dieną.
Sergant kolitu, kurį lydi viduriavimas, rekomenduojama vartoti granatus, alksnio spurgas, takažoles, miškines sidabražoles, rūgštynes, ąžuolų žievę, kraujalakes, medetkas, kraujažoles, jonažoles, ramunėles, gysločius. Kaip antacidinės priemonės viduriuojant gali būti naudojamas krakmolas (bulvių ir kukurūzų), mėlynės, paprastosios ievos, svilarožių šaknys, ryžiai, avižos.
Dieta sergant kolitu
Iš duonos gaminių, užkietėjus viduriams, rekomenduojama ruginė ir kvietinė duona (apie 200 g per dieną), nesviestiniai sausainiai, džiūvėsėliai. Ribotai leidžiama vartoti nesviestinius pyragus su kruopų, mėsos, žuvies ir daržovių (išskyrus kopūstų) įdarais.
Rekomenduojama valgyti liesą jautieną, veršieną, vištieną, kalakutieną, triušieną. Leidžiamos dietinės dešrelės ir virtas kumpis be lašinių. Naudinga liesa žuvis (starkis, menkė, juodadėmė menkė, šafraninė menkė, karpis, lydeka) - virta, drebučiuose, troškinta garuose, pjaustyta ir gabalais. Mirkyta silkė leidžiama ribotais kiekiais.
Naudingos daržovės - morkos, burokėliai, moliūgai, cukinijos, agurkai, žiediniai kopūstai, pomidorai, salotų lapai ir petražolės, ribotai valgyti bulves ir virtus žaliuosius žirnelius. Naudingi švieži prinokę vaisiai ir uogos, arbūzai, džiovinti vaisiai, vaisių sultys, uogienės, džemai, kompotai, kisielius, žėlė, putėsiai.
Leidžiama vartoti cukrų, marmeladą, zefyrus. Naudingi įvairūs kruopų ir makaronų gaminiai. Iš kruopų verdamos košės su vandens arba su vandeniu pusiau su pienu, taip pat kruopų troškiniai, pudingai, plovas. Kruopų ir vermišėlių dedama į sriubas, kurios verdamos su mėsos, žuvies ir daržovių sultiniais.
Iš pieno produktų rekomenduojama vartoti acidofiliną ir kitus rūgštaus pieno produktus, nerūgščią šviežią varškę. Nenugriebtas pienas leidžiamas tik kaip priedas prie patiekalų ar gėrimų, grietinė leidžiama nerūgšti ir nedideliais kiekiais kaip patiekalų pagardas. Kiaušiniai yra naudingi (ne daugiau kaip du per dieną) kaip omletas ir kaip patiekalų pagardas.
Produktai - vaistai
Daug maisto produktų net gali būti vaistais sergantiesiems kolitu. Pavyzdžiui, agurkų sezono metu kolitas, kurį lydi vidurių užkietėjimas, gali būti gydomas taip: kasdien per pirmus pusryčius suvalgyti po 100 g trinto agurko minkštimo. Spazminį kolitą ramina raudonieji serbentai.
Sergant ūmiomis ir lėtinėmis žarnyno ligomis, naudinga vartoti mėlynių uogų antpilą arba sirupą.
Malšinti žarnyno uždegimą padeda erškėtuogėse ir šviežiuose obuoliuose esančios pektininės medžiagos. Obuolius gerai nuplauti ir sutarkuoti, valgyti tai, praėjus 5-7 minutėms po paruošimo, 4-6 kartus per dieną (bendras kiekis - 1 kg obuolių per dieną). Rinktis nelabai kietus, rūgščius obuolius - į juos galima įdėti šiek tiek medaus ar cukraus. Jau trečią tokios obuolių terapijos dieną atsiranda pagerėjimo požymių, tada galima pereiti prie daržovių dietos, tačiau obuolius reikia valgyti kasdien. Obuoliuose esančios pektininės medžiagos yra puiki priemonė nuo kolito ir enterito.
Melionų sezono metu stenkitės jų valgyti kuo daugiau. Slyvos labai naudingos žarnynui, nes yra puiki vidurius laisvinanti priemonė. Sezono metu slyvas naudinga valgyti kelias dienas, kaip sakoma, iki soties. Rabarbarai taip pat yra viena geriausių vidurius laisvinančių priemonių.
Patartina pasinaudoti gydomąja česnakų galia. Viena česnako skiltelė ramina ir malšina skausmą, naikina kenksmingą mikroflorą ir atkuria sveiką bakterinę aplinką žarnyne. Mažas česnako skilteles galima nuryti kaip tabletes kas rytą tuščiu skrandžiu, kad dezinfekuotų virškinimo traktą ir kartu nebūtų česnako kvapo iš burnos.
Kaip kovoti su disbakterioze
Rekomenduoju gana paprastą ir nebrangų žarnyno floros atkūrimo ir disbakteriozės profilaktikos metodą. Vaistinėje nusipirkite “Lactoflor” - jis parduodamas 10 ml buteliukuose. Vieno buteliuko turinį supilkite į pusės litro stiklainį su pienu, kurį prieš tai pašildykite iki 40 °C (pieno neužvirinkite, o paskui atvėsinkite). Kai pienas surūgs, išgerkite gautą gydomąjį gėrimą, prieš tai paimkite 2 valgomuosius šaukštus skysčio iš stiklainio ir įpilkite į kitą pusės litro stiklainį su pašildytu pienu. Taip dvi savaites gydomąją žarnyno mikroflorą perkeliate iš vieno stiklainio į kitą, po to kitoms dviem savaitėms reikia nusipirkti naują burbuliuką “Lactoflor”. Gydymo kursas - 1, 5-2 mėnesiai.
Remiantis: https://paranormal.lt/
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.
Susijusios naujienos:
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
Skaityti daugiau
Skaityti daugiau
Skaityti daugiau
Skaityti daugiau
Skaityti daugiau