Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Hipotezės » 2016 » Balandžio » 19

Mokslininkai: dinozaurai būtų išnykę ir be meteorito

Šis įvykis laikomas didžiausiu gyvybės išnykimu Žemės istorijoje. Prieš maždaug 66 mln. metų į planetą rėžėsi milžiniškas meteoritas, į atmosferą pakėlęs didžiulį kiekį dujų ir dulkių, o tai lėmė ekstremalius klimato pokyčius. Dėl to išnyko ir Žemėje karaliavę dinozaurai. Tačiau nauji įrodymai rodo, kad dinozaurų padėtis dar iki šio įvykio buvo komplikuota.

Jungtinės Karalystės tyrėjai atskleidė, kad didžioji dalis dinozaurų rūšių pradėjo nykti gerokai anksčiau nei į Žemę rėžėsi didžiulis meteoritas, išmušęs Čiksulubo kraterį Meksikoje ir visiems laikams pakeitęs Žemės ekosistemą. Taigi kad ir kaip norėtųsi dinozaurų išnaikinimu apkaltinti vieną didžiulį kosminį kūną, tiesa ta, kad masiniai gyvybės išnykimai Žemėje visuomet buvo ilgai trunkantys procesai.

Mokslininkai: dinozaurai būtų išnykę ir be meteorito

Atlikę išsamią dinozaurų fosilijų analizę mokslininkai priėjo išvadą, kad dinozaurų populiacijos pradėjo mažėti dar apie 24 mln. metų prieš šio meteorito smūgį. Mokslinį straipsnį apie tai publikavo žurnalas „Proceedings of the National Academy of Sciences“.

Tyrėjai nustatė, kad trijų pagrindinių dinozaurų būrių – paukščiadubenių, zauropodų ir terapodų – populiacijos pradėjo mažėti dar prieš maždaug 90 mln. metų. Tuo metu įvairios dinozaurų rūšys ėmė nykti greičiau nei kūrėsi naujos rūšys – kitaip sakant, dinozaurų rūšims nykstant, jų nepakeitė naujos.

Rūšių nykimas yra įprasto gyvybės ciklo dalis, tačiau dažniausiai sveikame būryje naujos rūšys vystosi panašiu ar didesniu greičiu nei nyksta senos.

Dinozaurų atveju taip nebuvo – didieji būriai pradėjo nykti 24 mln. metų prieš meteorito smūgį. Ši taisyklė negalioja tik keliems „laimingiems“ pobūriams, kuriuose rūšių skaičius tuo metu augo.

Vienas tokių porūšių – hadrozauridai (arba ančiasnapiai dinozaurai). Beje, yra įrodymų, kad jo atstovų išliko ir po meteorito smūgio.

Šis „laipsniško mažėjimo“ scenarijus rodo, kad Čiksulubo katastrofa nebuvo dinozaurų išnykimo priežastis, o veikiau paskutinis smūgis silpnėjančiai gyvūnų grupei.

Kodėl prieš 90 mln. metų dinozaurų situacija Žemėje ėmė prastėti? Tai galėjo lemti daug priežasčių. Planetoje vyko dideli pokyčiai – atsiskyrė du superžemynai, smarkiai pasikeitė jūros lygis. Tuo pačiu metu Indijoje, Dekano trapuose išsiveržė superugnikalniai, kuriuos kai kurie geologai ne sykį kaltino dinozaurų išnaikinimu.

Visi šie įvykiai lėmė dinozaurų gyvenamųjų plotų mažėjimą, dėl to nyko ir dinozaurų populiacijos. Smogus meteoritui daugybė dinozaurų žuvo ir silpstančios rūšys tiesiog nepajėgė atsitiesti – kuo mažesnė populiacija ir kuo daugiau individų žūsta, tuo sunkiau rūšiai išlikti.

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Remiantis: http://lrytas.lt

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
20.05.2019 laikas 14:19 Receptai – Patiekalai Vaistažolių mišiniai esant kojų skausmams

Kojų skausmai liaudies medicinoje, Vaistažolių mišiniai esant kojų skausmams, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medicina, kaip gydytis vaistažolėmis, kaip gydytis uogomis, kaip gydytis vaisiais.

...

Skaityti daugiau

06.06.2019 laikas 12:59 Receptai – Patiekalai Beprotiškai skanių bulvinių blynų receptas

Gaminame. Bulviniai blynai Bulves nuskutame, nuplauname, sutarkuojame burokine arba smulkesne tarka. Nusunkiame susidariusį skystį (krakmolą gražiname atgal). Į bulvių tarkius įtarkuojame svogūną, pilame citrinos sult...

Skaityti daugiau

11.10.2019 laikas 07:20 Receptai – Patiekalai Kiaušiniais ir sūriu įdarytos orkaitėje keptos bulvės (video)

Bulves nuplaukite, subadykite šakute ir dėkite į 200°C įkaitintą orkaitę. Kepkite 30 – 40 minučių. Keptuvėje ant aliejaus apkepkite smulkiai pjaustytus svogūnus ir česnakus. Bulves dėkite atgal į orkaitę ir kepkite da...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
28.03.2024 laikas 22:20 Finansinis horoskopas visiems Zodiako ženklams 2024 m. kovo 29 d.
Siūlome jums trumpą horoskopą 2024 m. kovo 29 d., penktadieniui, kuris padės kiekvienam Zodiako ženklo atstovui šią dieną būti budriam ir atsargiam.

Skaityti daugiau

28.03.2024 laikas 20:55 Sąnariams padės citrina ir jodas
Įvairių ligų gydymui aš dažnai naudoju liaudiškus receptus. Jums pateikiu tuos, kurie padėjo man pačiai.

Skaityti daugiau

28.03.2024 laikas 20:09 Kokie vaistiniai augalai palengvina gripo pasekmes?

Šaltyje atsirandantis, o šilumoje pranykstantis kosulys gali pažymėti refleksinę organizmo reakciją į šaltį, aštrius kvapus, dūmus, dulkes. Staiga kosėti žmogus dažnai pradeda, kai suserga virusine infekcija. Tokiu atveju būtina nustatyti kosulį s...

Skaityti daugiau