Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Technologijos, Mokslas » 2015 » Spalio » 22

Robotų emocijos – kaip į jas reaguoja žmonės?

Kai vasaros viduryje svečiai užsuko į Nagasakio mieste įsikūrusi viešbutį „Hotel Henn Na“, juos pasitiko neįprastas kolektyvas. Viešbučio gyventojus sveikino ir jais rūpinosi ne tik žmonės, bet ir robotai. Panašiu principu rėmėsi ir neseniai pristatyto Aiko humanoido „Toshiba“ kūrėjai – vienoje Tokijo universalinėje parduotuvėje robotas tapo pardavėja-konsultante. Roboto ir žmonių komunikacija vyko sklandžiai, klientai drąsiai klausė nurodymų bei pasikliovė nurodytais androido atsakymais.

Robotų industrijos progresas, o ypač inovacijos androidų technologijose, pasiekė kulminaciją – robotai atrodo tarsi gyvi. Iš pirmo žvilgsnio juos įmanoma supainioti su tikru žmogumi. Galbūt dėl šios

priežasties vis daugiau sektorių siekia integruoti robotus į savo veiklą. Pavyzdžiui, „Hotel Henn Na“ pripažįsta, jog ieško daugiau naujų galimybių naudoti humanoidus svečių aptarnavimo srityje.

Vis dėlto esminiai tokių pokyčių ateities aspektai slypi sklandžioje žmonių sąveikoje su robotais šiandien. Vienas aktualiausių klausimų, diskutuojant apie „beveik tikrus“ kūrinius, ar lengvam ir maloniam bendravimui pakanka matyti veidą, primenantį žmogų?

„Open University“ atliko tyrimą, siekiantį nustatyti kaip į žmogų panašus mechanizmas gali priversti jaustis žmogų. Kas robotės-konsultantės elgesyje paskatintų klientus pasijausti jaukiai ar nesmagiai. Tyrimo metu analitikai nagrinėjo vadinamąjį „šiurpiojo slėnio“ efektą. Rezultatus tyrėjai apibendrino teigdami, kad pagrindinis kokybiškų žmonių ir robotų sąveikos aspektas ateityje bus realiai perteikiamos robotų emocijos, atsispindinčios jų mechaniniuose veiduose.

Dirbtinis intelektas su (neretai įvardijamomis kraupiomis) išraiškomis, primenančiomis žmogiškąsias – „uncanny valley“ (liet. nykus, šiurpus, keistas slėnis) efektas (pradininkas Masahiro Mori, 1970) – gerai žinoma koncepcija apimanti tai, kaip žmonės jaučiasi bendraudami su tokiu žmogiškomis emocijomis pasižyminčiu robotu. Anot OU tyrimo, jautriausia reakcija pasireiškia tuomet, kai mechaniniai žmonės turi pernelyg keistus bruožus, pavyzdžiui, šiurpios „lėlės“ išvaizdą, t.y. kai bendri veido bruožai yra mieli ir žmogiški, bet viena ypatybė tampa pernelyg mistinė ir bauginanti, pavyzdžiui, didelės, juodos ir tuščios akys. Šypsenos robotų veiduose, kurių akys neskleidžia džiaugsmo bei šilumos, taip pat, anot tyrimo, trikdo žmones.

Nors technologija ir sparčiai žengia į priekį, diena, kai robotai sugebės išreikšti itin realistiškas emocijas dar toli. „Sukurti robotus-žmones, kurie galėtų įtikinamai perteikti realistiškas emocines išraiškas yra sudėtingas technologinis iššūkis. Tačiau nors įtampa tarp išvaizdos ir emocijų sąveikos šiuo metu visus robotus „siunčia“ į šiurpųjį slėnį, išeitis taip pat yra. Alternatyva labai paprasta – robotų dizaineriai turėtų liautis imituoti žmonių veidus pernelyg kruopščiai, ir palaukti kol technologija progresuos ir leis ne tik kurti žmogišką išvaizdą, bet taip pat preciziškai perteikti jausmus,“ – teigia OU profesoriai Stephanie Lay ir Graham Pike.

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
05.09.2018 laikas 13:58 Receptai – Patiekalai Liaudiški patarimai odos alergijos gydymui

Odos alergija liaudies medicinoje, Odos alergija, liaudiškomis priemonėmis, receptai nuo odos alergijos, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medicina, kaip gydytis vaistažolėmis.

Skaityti daugiau

02.09.2019 laikas 11:19 Receptai – Patiekalai Rudeninis trupininis pyragas iš moliūgų. Moliūgų pyragas

Sotaus pyrago gaminimas iš moliūgo.. Paruošas pyragas yra minkštas, trupininis, šiek tiek drėgnas. Ir labai skanus.

Skaityti daugiau

24.06.2019 laikas 20:03 Receptai – Patiekalai Omletas su pievagrybiais ir špinatais
Pievagrybius supjaustome plonais griežinėliais arba kvadratėliais ir apkepiname keptuvėje ištirpintame svieste. Dedame nuplautus ir pasmulkintus špinatus ir kepame dar kelias minutes, kol špinatai sukris. Pilame kiaušinio plakinį,...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
19.03.2024 laikas 08:48 Kaip pagaląsti tarką: ji bus kaip nauja

Tačiau laikui bėgant tarka pradeda blogiau tarkuoti, jos ašmenys nusitrina. Tačiau neskubėkite tarkos išmesti. Iš tikrųjų virtuvės įrankius galite galąsti patys. Šiam tikslui pravers priemonės, kurias turi kiekviena namų šeimininkė.

...

Skaityti daugiau

19.03.2024 laikas 08:29 Senovės ateiviai: žmonių ir "dievų" maišymas

Visuose pasaulio religiniuose tekstuose randame keletą bendrų dalykų, susijusių su senovės būtybių iš dangaus apsilankymais. Graikų ir romėnų imperijų mitologijoje skaitome apie titanus, milžinus, kurie buvo "dievų" ir jų žmogiškų žmonų ...

Skaityti daugiau

19.03.2024 laikas 08:19 100 dienų po vandeniu mokslininką atjaunino 20 metų

Į pensiją išėjęs karinio jūrų laivyno naras Džozefas Dituri pateko į laikraščių antraštes, kai 2023 m. kovo 1 d. ėmėsi novatoriško eksperimento. Dituri apskaičiavo, kad 100 dienų, praleistų Atlanto vandenyne maždaug 9 metrų gylyje po vandeniu, gal...

Skaityti daugiau