Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Gamtos Paslaptys » 2021 » Gruodžio » 2

Šios bitės – tikras siaubas: turi dantis ir ėda mėsą

Menkai pažįstamos tropinių bičių rūšys išsivystė papildomą dantį, skirtą mėsai kąsti, bei žarnyną, kuris labiau panašus į grifų, nei kitų bičių.

Paprastai bitės mėsos nevalgo. Vis dėlto, gėluonies neturinti atogrąžų bičių rūšis sugebėjo tai padaryti, tikriausiai dėl intensyvios nektaro konkurencijos.

„Tai vienintelės bitės pasaulyje, kurios išsivystė taip, kad vartotų maisto produktus, nesukurtus augalų, kas yra gana išskirtinis mitybos įpročių pasikeitimas,“ – sakė „UC Riverside“ entomologas Doug Yanega.

Naminės bitės, kamanės ir gėluonies neturinčios bitės turi žarnynus, kurie yra kolonizuoti tų pačių penkių esminių mikrobų. „Kitaip nei žmonių, kurių žarnynai keičiasi su kiekvienu maistu, dauguma bičių rūšių išlaikė tas pačias bakterijas daugiau nei 80 milijonų evoliucijos metų,“ – sakė UCR entomologijos doktorantūros studentė Jessica Maccaro.

Atsižvelgdama į radikalius maisto pasirinkimų pokyčius, UCR mokslininkų komanda domėjosi, ar grifų bičių žarnyno bakterijos skiriasi nuo tipinių vegetarių bičių bakterijų. Remiantis tyrimu, kurį komanda paskelbė 2021 m. lapkričio 23 d. Amerikos mikrobiologų draugijos žurnale „mBio“, jie labai skyrėsi.

Kad stebėtų šiuos pasikeitimus mokslininkai vyko į Kostą Riką, kur bitės gyvena. Jie įrengė joms masalus – šviežios, žalios vištienos gabalus, pakabintus ant šakų ir suteptus vazelinu, kad atbaidytų skruzdėles.

Šis masalas sėkmingai priviliojo grifines bites. Paprastai geluonies neturinčios bitės ant savo užpakalinių kojų turi specialius krepšelius, skirtus žiedadulkėms rinkti.

Vis dėlto, komanda pastebėjo kad maita mintančios bitės tas pačias struktūras panaudojo rinkti masalui. „Jos turėjo mažyčius vištienos krepšelius,“ – sakė UCR entomologas, Quinn McFrederick.

Palyginimui, komanda taip pat surinko geluonies neturinčias bites, kurios minta tiek mėsa, tiek žiedais, bei dalį, kurios maitinasi tik žiedadulkėmis.

Išanalizavę visų trijų bičių tipų mikrobiomą, jie nustatė ekstremaliausius pokyčius tarp išskirtinai tik mėsa besimaitinančiųjų.

„Grifinių bičių mikrobiomas yra praturtintas rūgštį mėgstančiomis bakterijomis, kurios yra naujos bakterijos, o jų giminaičiai tokių neturi,“ – sakė McFrederick. „Šios bakterijos yra panašios į tas, kurios aptinkamos tikruose grifuose, o taip pat ir hienose bei kituose, dvėsena mintančiuose gyvūnuose, kas, manoma, padeda apsaugoti juos nuo patogenų, kurie pasirodo ant dvėsenos.“

Viena iš grifinėse bitėse aptinkamų bakterijų yra laktobacilos, kurių gausu daugybėje fermentuotų, žmonių maistų, pavyzdžiui raugo tešloje. Jose taip pat yra karnobakterijų, kurios yra susijusios su mėsos virškinimu.

„Man skamba beprotiškai, kad bitės gali ėsti lavonus. Mums nuo to būtų bloga, dėl visų ant mėsos tarpusavyje konkuruojančių mikrobų ir išskiriamų, mums žalingų, toksinų,“ — sakė Maccaro.

Mokslininkai pastebėjo, kad šios bitės yra neįprastos daugybe atžvilgių. „Nors jos negali įgelti, ne visos jos yra bejėgės apsiginti, o daugelis rūšių yra absoliučiai nemalonios,“ — sakė Yanega. „Jų yra įvairių rūšių, nuo tikrai nekenksmingų iki daugelio geliančiųjų, ir iki kelių, kurių žandikaulyje susidaro pūsles sukeliančios išskyros, dėl kurių odoje atsiranda skausmingų opų.“

Be to, nors jos minta mėsa, pranešama, kad jų medus vis tiek yra saldus ir valgomas. „Jos saugo mėsą specialiose kamerose, kurios uždaromos dvi savaites iki kol prie jos prieinama, ir šios kameros yra atskirtos nuo medaus laikymo vietų,“ – sakė Maccaro.

Tyrėjų komanda planuoja toliau gilintis į grifinių bičių mikrobiomus, besiviliant sužinoti daugiau apie visų bakterijų genomus, o taip pat ir jų kūnuose esančius grybelius bei virusus.

Galiausiai jie tikisi daugiau sužinoti apie didesnį mikrobų vaidmenį bendrai bičių sveikatai.

Gismeteo.lt

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:
Temos

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
02.06.2019 laikas 21:22 Receptai – Patiekalai Tai įspūdinga! Patys skaniausi pyragaičiai, kuriuos bandžiau

Pabandykite pasigaminti – jūs nepasigailėsite! Jūsų šeima juos dievins! Skanaus!

Skaityti daugiau

18.07.2019 laikas 15:17 Receptai – Patiekalai Keptos voveraitės

Gaminame namuose. Keptos voveraitės

Skaityti daugiau

29.08.2019 laikas 20:18 Receptai – Patiekalai Tik trys ingredientai ir jūs nustosite pirkti sūrį parduotuvėje!

Sūris – puikus produktas. Iš jo galite gaminti sumuštinius, karštą patiekalą, pridėti prie salotų. Parduotuvių sūrių kokybė pastaruoju metu norėtųsi, kad būtų geresnė. Kodėl, nenorite atsisakyti jo iš parduotuvės, galite ...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
19.03.2024 laikas 08:11 Atmosferos slėgis ir druskos kiekis - senovės kataklizmo požymiai
Beveik visi organizmai susiduria su druskos trūkumu. Norėdamas tai kompensuoti, organizmas druską ištraukia iš kitų audinių, todėl suyra kaulai ir raumenys. Kai sumažėja atmosferos slėgis, kraujo ląstelės išsipučia ir plyšta. Kad taip nenutiktų, būti...

Skaityti daugiau

19.03.2024 laikas 07:50 Horoskopas kovo 19 d.: Šiandien bus sveikatos ženklas
Šiandien niekas neturėtų susirgti. O jei kovo 19 d. susirgote, vadinasi, jūsų organizme jau seniai kažkas buvo ne taip, kaip reikia, ir Saulės energijos srautas jums tik išryškino problemą.

Skaityti daugiau

18.03.2024 laikas 19:45 Kaip liaudiškomis priemonėmis mažinti padidėjusį kraujospūdį?

Dauguma sergančiųjų pradine hipertenzijos stadija nei neįtaria, kad jų kraujospūdis nuolat yra padidėjęs. Jei kraujospūdis yra nežymiai pakilęs, jokių nemalonių pojūčių neatsiranda, todėl liga nustatoma tik profilaktiškai pasitikrinus sveikat...

Skaityti daugiau