Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paslapčių ir Žinių Pasaulis » Medicina » 2022 » Kovo » 21

Mokslininkai papasakojo apie paprastą būdą, kaip apsisaugoti nuo vėžio

Vėžys yra apgaulinga liga, kuri neaplenkia ne tik vyresnio amžiaus žmonių, bet net ir pačių jauniausių. Ekspertai teigia, kad ateityje per savo gyvenimą su vėžiu susidurs kas antras pasaulio gyventojas. Nors liga ir nemaloni, tačiau jos išvengti tikrai įmanoma. Oksfordo mokslininkai atliko didelio mąsto tyrimą, kurio metu paaiškėjo stebinantys faktai apie vėžį skatinantį maisto produktą.

Atskleista netikėtą tiesą

Mėsos vartojimas Lietuvoje yra plačiai paplitęs, o patiekalai ir maisto produktai su mėsa paprastai vartojami beveik kasdien. Dažniausiai, manoma, kad mėsoje gausu vitaminų ir kitų naudingų medžiagų ir tai yra tiesa, tačiau per dažnas mėsos vartojimas turi ir neigiamą pusę.

Oksfordo mokslininkai išanalizavo mėsos vartojimo poveikį trims labiausiai paplitusiems vėžiniams susirgimams: krūties vėžiui po menopauzės, prostatos vėžiui ir storosios žarnos vėžiui. Tyrimui vadovavęs mokslininkas Cody Watling teigia: „Tyrimo rezultatai parodė, kad vegetariška, peskatariška ar mažu mėsos kiekiu pasižyminti mityba yra susijusi su mažesne vėžinių susirgimų rizika.“

Tyrimo dalyviai

Mėsos poveikį žmogaus organizmui analizuojantis tyrimas buvo atliekamas net 11 metų, o jame dalyvavo 472 377 žmonių. Dalyviai buvo suskirstyti į keturias grupes:

· Mėsą valgantys dažnai

· Mėsą valgantys retai

· Valgantys tik žuvį

· Vegetarai ir veganai

Tyrimo pradžioje vėžiu nesirgo nei vienas dalyvis iš 472 377, o tyrimo pabaigoje su vėžiu buvo susidūrę net 54 961 dalyviai.

Rezultatai

Tyrimui pasibaigus, mokslininkai apskaičiavo, kad vegetarai ir veganai turi 14% mažesnę tikimybę susirgti vėžiu, valgantieji žuvį – 10%, o mėsą vartojantys retai – 2%.

Po menopauzės vegetariškai besimaitinančioms moterims krūties vėžio rizika buvo 18% mažesnė, o vegetariškai besimaitinantiems vyrams, prostatos vėžio rizika buvo mažesnė net 20%. Tyrimo autoriai, nagrinėję storosios žarnos vėžio problemą, nustatė, kad mažai mėsos valgančių žmonių rizika susirgti šia liga buvo mažesnė 9%.

Apsisaugokite nuo vėžio

Vėžys klastinga ir gąsdinanti liga, tačiau tinkamai maitinantis, galima gerokai sumažinti susirgimo riziką. Mokslininkas Cody Watlink pataria: „Reikėtų vengti raudonos mėsos ir perdirbtos mėsos produktų. Verčiau mitybą paįvairinkite pilno grūdo produktais, daržovėmis ir šviežiais vaisiais. Be to, svarbu pasistengti išvengti viršsvorio ir užtikrinti stiprų organizmo imunitetą.“

Šaltinis

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
2020-05-22 laikas 10:27 Receptai Ruginė duona su kmynais
Šią ruginę duoną visada gaminu vyro pageidavimu. Tokia jam pati pačiausia iš visų, nepridėta daug sėklų, su rugine lengva rūgštele. Išmėginkite ir Jūs.

Skaityti daugiau

2019-09-21 laikas 14:39 Receptai Pieniškos dešrelės bulvių tešloje

Tai nuostabi vakarienė, svečiams atradimas, jei jie netikėtai užsuks pas jus. Galimas dalykas, jums šis patiekalas bus antras iš mėgstamiausių patiekalų, po kiaušinienės. Žinoma, čia tik idėja, galite į bulves įdėti įvairius pr...

Skaityti daugiau

2020-06-27 laikas 12:58 Receptai Kalakutienos ir ryžių troškinys su morkomis ir žaliaisiais žirneliais
Ganėtinai paprastutis troškinys, kuriame pagrindine gaida sužaidžia prieskoniai. Tad derinkite pagal savo skonį, bandykite ir eksperimentuokite. Mums, kario mylėtojams, tikrai labai skanu ir net nesudaro didelio skirtumo ar naudos...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
2025-11-24 laikas 08:21 Geriausi gėrimai ir maistas prieš miegą: natūralūs būdai greičiau užmigti ir pagerinti miego kokybę

Geriausi gėrimai ir lengvas maistas prieš miegą, padedantys greičiau užmigti ir pagerinti miego kokybę: ramunėlių, melisos, levandų arbata, šiltas pienas, auksinis pienas su ciberžole, bananas, avižinė košė. Moksliniais tyrimais patvirtinti natūr...

Skaityti daugiau

2025-11-24 laikas 08:06

Juodųjų kmynų nauda sveikatai: mažina cholesterolį, apsaugo širdį, kontroliuoja svorį ir gydo uždegimus. Sužinokite vartojimo būdus, įsisavinimą, patarimus ir rizikas remiantis tyrimais iš Osakos universiteto ir kitų. Natūralus sprendimas diabetu...

Skaityti daugiau

2025-11-23 laikas 12:04 Bičių Žiedadulkių Nauda Sveikatai: Privalumai, Vartojimas ir Rizikos

Bičių žiedadulkės – natūralus energijos ir imuniteto šaltinis, turtingas baltymais, vitaminais ir antioksidantais. Šiame straipsnyje sužinosite jų naudą: nuo cholesterolio mažinimo iki žaizdų gijimo, kaip organizmas jas įsisavina per virškinimo fe...

Skaityti daugiau

2025-11-23 laikas 11:54 Pastarnokų nauda sveikatai: vitaminai, mineralai ir receptai

Pastarnokų nauda sveikatai apima virškinimo gerinimą, imuniteto stiprinimą ir širdies apsaugą dėl vitaminų C, K, B grupės bei mineralų kaip kalis ir magnis. Šie low kalorijų šakniniai augalai tinka svorio metimui ir uratinių inkstų akmenligei (low...

Skaityti daugiau

2025-11-23 laikas 11:35 Česnako, burokėlių ir avižų nauda sveikatai: kaip vartoti teisingai

Česnakas, burokėliai ir avižos – natūralūs sveikatos sergėtojai! Sužinokite, kaip alicinas kovoja su vėžiu, nitratai mažina spaudimą, o beta-gliukanas kontroliuoja cholesterolį. Paaiškiname naudą, žalą, įsisavinimą ir gydomąsias savybes. Praktini...

Skaityti daugiau