Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Technologijos, Mokslas » 2022 » Balandžio » 1

Tiranozaurai sumažino letenas, kad jų draugai nesukramtytų.

Pasiūlyta nauja hipotezė, paaiškinanti neįprastai trumpą iškastinio plėšrūno priekinių kojų ilgį.

Trumpos tiranozaurų priekinės kojos buvo mokslinių diskusijų objektas nuo pat jų atradimo. Jos tokios trumpos, kad net nepasiekia plėšrūno burnos. Tačiau, sprendžiant iš raumenų tvirtinimo žymių ant kaulų, jie buvo gana stiprūs.
 
Per šimtmetį buvo pasiūlyta daug hipotezių. Kai kurie mokslininkai manė, kad priekinės galūnės padėjo tiranozaurui išlaikyti patelę poravimosi metu (praleisime klausimą, kodėl tokiu atveju jas naudojo patelė, kuriai nebuvo jokio poreikio ką nors išlaikyti, ir jos buvo trumpos tokiems tikslams). Kiti teigė, kad jie buvo naudojami grobiui, kurį galingais žandikauliais sulaikydavo. Kiti mano, kad kojos buvo rudimentinės ir T. rex jomis nesinaudojo (nors neaišku, iš kur atsirado stiprūs jų raumenys). Vėliau buvo sugalvoti memai.

Paleontologas Kevinas Padianas iš Kalifornijos universiteto Berklyje (JAV) iškėlė savo hipotezę. Susijęs straipsnis paskelbtas žurnale "Acta Palaeontologia Polonica".

Tiranozauro skeletas Berklyje
Tiranozauro skeletas Berklyje / ©Kevin Padian

Jis pradėjo nuo paties klausimo formuluotės pakeitimo. Įprasta klausti: "Ką galėjo daryti tiranozauras su tokiomis trumpomis letenomis?" Padianas paklausė: "Kodėl tiranozauro letenos tapo trumpos?"

Iš radinių matyti, kad ankstyvieji tiranozauroidai, kaip ir kai kurie kiti teropodai, turėjo daug ilgesnes priekines galūnes. Jie sumažėjo, bet kodėl? Padianas teigia, kad medžiojant tiranozaurui nereikėjo priekinių kojų - visa tai atliko didžiuliai žandikauliai. Kitaip tariant, letenos neturėjo jokio funkcinio krūvio.

Šiuo atveju mokslininkas remiasi daugeliu "bendruomeniškų" tiranozaurų radinių. Skirtingose vietose buvo rasta įvairių tiranozaurų paleontologinių liekanų grupių. Paleontologai spėjo, kad šie plėšrūnai medžiojo grupėmis.

Padianas rašo, kad grupinės medžioklės atveju keli plėšrūnai vienu metu pretenduodavo į sugauto gyvūno skerdeną. Jie galėjo tuo pačiu metu ėsti savo grobį. Jis kviečia skaitytojus įsivaizduoti šį vaizdą: didžiuliai, galingi žandikauliai graužia ir smulkina mėsą ir kaulus. O kas, jei du tiranozaurai žandikaulius laikė per arti vienas kito? O gal vienas iš jų manė, kad kitas pretenduoja į didesnę dalį?

Tiranozauro priekinės galūnės struktūra
Tiranozauro priekinės galūnės struktūra / ©wikipedia.org

Rasta T.rex dilbių, ant kurių matyti visą gyvenimą trunkantys sužalojimai. Tačiau tiranozaurų ir ankstesnių teropodų, kurių priekinės galūnės buvo ilgesnės, sužalojimų palyginimo nėra. Padianas mano, kad medžioklėje nenaudingos letenos galėjo virsti "letenomis", kad išvengtų atsitiktinio ar tyčinio kitų medžiotojų įkandimo.

Pasak jo, sunkios įkandimo žaizdos gali sukelti infekciją, kraujavimą, šoką ir galiausiai mirtį. Todėl priekinių galūnių sumažinimas gali būti naudingas, nes jos vis tiek nenaudojamos plėšrūnams.

Mokslininkas mano, kad tai galėjo paveikti ne tik T. rex, gyvenusį Šiaurės Amerikoje vėlyvąjį kreidos periodą, bet ir Afrikos bei Pietų Amerikos vidurio kreidos periodo abelizauridus ir karcharodontosauridus, kurie gyveno Europoje ir Azijoje ankstyvuoju ir viduriniuoju kreidos periodu ir buvo dar didesni už Šiaurės Amerikos tiranozaurus.

Tačiau Padianas pripažino, kad bet kokią hipotezę, taip pat ir jo, būtų sunku patvirtinti praėjus 66 mln. metų po paskutinės tiranozauro rūšies išnykimo, tačiau koreliaciją būtų galima aptikti, jei viso pasaulio muziejuose būtų patikrinta, ar ant egzempliorių nėra įkandimo žymių. Jei ant sumažintų galūnių randama mažiau įkandimo žymių, tai gali būti ženklas, kad sumažinimas buvo veiksmingas.

Kartu naujoji hipotezė vis dar neatsako į klausimą, kodėl priekinių kojų kauluose matyti gana stiprių raumenų požymių. Jei jie nebuvo naudojami plėšrumui, kas gi palaikė šiuos raumenis? Iš visų iki šiol iškeltų hipotezių tik viena atrodo net gana patenkinama.

Tiranozaurai, kaip ir mes, žmonės, bėgo dviem užpakalinėmis galūnėmis, o toks bėgimas gali sukelti didelį sukimo momentą. Neturintiems priekinių galūnių (stručiams) tai kompensuojama energingu kūno raumenų darbu. Tačiau, jei net ir labai maži galūnių judesiai bus naudojami kompensuoti (kaip žmonės daro mojuodami rankomis bėgdami), bus šiek tiek lengviau išvengti sukimosi. Tačiau šią hipotezę patikrinti sunku: gyvų tiranozaurų stebėjimų neturime.

paranormal.lt

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
10.07.2019 laikas 21:39 Receptai – Patiekalai Nepaprastai skanūs abrikosai sirupe
Gaminame namuose skanius abrikosus sirupe. Abrikosai kruopščiai nuplaunami ir pašalinami kauliukai. Išspaudžiame pusės citrinos sultis. Laikykite vėsioje vietoje. Štai ir viskas! Mūsų abrikosai yra paruošti. Gero apetito!...

Skaityti daugiau

18.09.2018 laikas 07:49 Receptai – Patiekalai Vaistažolių mišiniai nuo hemorojaus
Hemorojus liaudies medicinoje, vaistažolių mišiniai nuo hemorojaus, hemorojus, hemorojo gydymas, hemorojo receptai, hemorojaus vaistažolės, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medicina, kaip gydytis vaistažo...

Skaityti daugiau

13.11.2019 laikas 19:34 Receptai – Patiekalai Burnoje tirpstantis šokoladinis keksas
Sviestą kaitinkite puode, kol ištirps. Suberkite cukrų, kakavos miltelius, supilkite pieną. Viską išmaišykite ir pakaitinkite minutę laiko. Puodą nukelkite nuo kaitlentės. Į dubenį suberkite smulkintą šokoladą ir ant jo užpilkite ...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
18.04.2024 laikas 07:14 Šie 3 Zodiako ženklai gali išsiskirti 2024 m
Jei jūsų santykius ištiko krizė, tai gali būti dėl to, kad jūs ir jūsų partneris iš esmės netinka vienas kitam arba žvaigždės nenori, kad išsiskirtumėte, arba dėl abiejų priežasčių. Bet kokiu atveju dėl tam tikrų planetų judėjimo kai kurių Zodiako že...

Skaityti daugiau

18.04.2024 laikas 07:02 Likimas neįsako: Zodiako ženklų poros, kurioms pranašauja išsiskyrimą
Astrologijos pasaulyje daug kalbama apie Zodiako ženklų suderinamumą, apie tai, kurioms poroms lemta būti kartu, kurti harmoningas sąjungas, kupinas meilės ir supratimo. Tačiau yra ir ženklų derinių, kuriuos astrologai laiko ne tokiais laimingais ir ...

Skaityti daugiau

18.04.2024 laikas 06:50 Egipto kapų paslaptys
Mastabų kapavietės, esančios senovės Egipto laidojimo vietose, liudija ankstyvosios Egipto civilizacijos architektūrinį puošnumą ir kultūrinius tikėjimus.

Skaityti daugiau